ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Η Ρεάλ Μαδρίτης κινδυνεύει με αποκλεισμό από το Κύπελλο Ισπανίας στα χαρτιά απέναντι στην Κάντιθ, επειδή χρησιμοποίησε τιμωρημένο παίκτη. Όλο το απίθανο story (φωτογραφίες & βίντεο).

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (02/12), ο Ντενίς Τσέρισεβ είχε αγωνιστεί φέτος μόλις για 58 λεπτά σε επίσημα παιχνίδια της Ρεάλ Μαδρίτης. Κόντρα στην Κάντιθ, στο Κύπελλο, έπαιξε 45 και έβαλε ένα γκολ, αλλά πιθανόν να χρεωθεί έναν ατιμωτικό αποκλεισμό της «Βασίλισσας». Διαβάστε παρακάτω το γιατί...

Έτσι άρχισαν όλα

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

4 Μαρτίου του 2015. Η Βιγιαρεάλ φιλοξενεί στο «Μαδριγάλ» την Μπαρτσελόνα, στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Στο πρώτο παιχνίδι, οι «μπλαουγκράνα» έχουν επικρατήσει με 3-1 και φιλοδοξούν να υπερασπιστούν αυτό το σκορ για να πάρουν την πρόκριση στον τελικό.

Προηγούνται μόλις στο τρίτο λεπτό με τον Νεϊμάρ και δείχνουν να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Εν τέλει, επικράτησαν και στο δεύτερο ματς με 3-1, παίρνοντας την πρόκριση με συνολικό σκορ 6-2. Στο 38ο λεπτό, ο Λουίς Σουάρες κοντρολάρει την μπάλα δίπλα στην πλάγια γραμμή. Ο Ντένις Τσέρισεβ, αγωνιζόμενος πέρυσι στην Βιγιαρεάλ ως δανεικός από την Ρεάλ Μαδρίτης, του κάνει σκληρό φάουλ από πίσω.

Ο διαιτητής Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, πράττοντας ορθά, τιμωρεί τον Ρώσο μεσοεπιθετικός με κίτρινη κάρτα. Είναι η τρίτη που βλέπει στην διοργάνωση (μετά από αυτές σε ματς με Ρεάλ Σοσιεδάδ και Χετάφε, στους προηγούμενους γύρους). Ο Τσέρισεβ συμπληρώνει κύκλο καρτών και τιμωρείται αυτόματα με το να απουσιάσει από το επόμενο παιχνίδι Κυπέλλου με την ομάδα στην οποία θα αγωνίζεται την επόμενη σεζόν (από την στιγμή που αποκλείστηκε η Βιγιαρεάλ), είτε αυτή είναι η Βιγιαρεάλ, είτε η Ρεάλ Μαδρίτης, είτε κάποια άλλη.

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας, όπου αναφέρεται η τιμωρία του Ντενίς Τσέρισεβ

Ο πρώην διαιτητής που το έβγαλε στην φόρα

Ο Ντενίς Τσέρισεβ συμπεριλαμβάνεται κανονικά στην αποστολή της Ρεάλ για το ματς Κυπέλλου με την Κάντιθ (ομάδα τρίτης κατηγορίας) και, μάλιστα, ο Ράφα Μπενίτεθ τον ξεκινάει στην ενδεκάδα, παρ’ ότι μέχρι τώρα είχε παίξει ελάχιστα φέτος (Ράφα, άμα δεν σε θέλει).

Ο Εμίλιο Ροσάνες, πρώην διαιτητής τρίτης κατηγορίας και νυν επαγγελματίας ποδοσφαιρικός αναλυτής, εντοπίζει στα αρχεία του ότι ο Τσέρισεβ είναι τιμωρημένος από πέρυσι, όπως συμβαίνει με Ραούλ Γαρθία (Αθλέτικ Μπιλμπάο) ή Αναΐτς Αρμπίγια (Εσπανιόλ), οι οποίοι έμειναν εκτός αποστολής των δικών τους ομάδων.

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Ο πρώην διαιτητής Εμίλιο Ροσάνες

« Μου αρέσει να ελέγχω την διαθεσιμότητα των παικτών με τον πλέον αυστηρό τρόπο και κατάλαβα, όταν ο Τσέρισεβ συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, ότι η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να υποπέσει σε παράβαση» εξήγησε ο Ροσάνες στον ραδιοφωνικό σταθμό «CadenaCope», ο οποίος έβγαλε πρώτος στην φόρα την είδηση – βόμβα, ύστερα από επικοινωνία του Ροσάνες με τον διευθυντή του αθλητικού τμήματος, Πάκο Γονθάλεθ.

Όπως εξήγησε ο πρώην διαιτητής, προσπάθησε να ειδοποιήσει την Ρεάλ, το απόγευμα της Τετάρτης (02/12) έστειλε φαξ στα γραφεία του συλλόγου, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση. Μήπως να κοιτάξουν τα φαξ στην Ρεάλ; Αυτά «ευθύνονται» και για το καλοκαιρινό «ναυάγιο» της μεταγραφής του Νταβίδ Δε Χέα, μην ξεχνιόμαστε!

Πως το έμαθαν Κάντιθ και Ρεάλ

Ο εκπρόσωπος της Κάντιθ, Φραν Κανάλ, πληροφορείται για αυτή την παρατυπία από έναν φίλο του που ακούει τον ραδιοφωνικό σταθμό «Cope». Κατεβαίνει στα αποδυτήρια του «Ραμόν ντε Καράνθα», βλέπει την κατάσταση με τους τιμωρημένους και επιβεβαιώνει ότι ο Τσέρισεβ είναι τιμωρημένος.

Ενημερώνει τον πρόεδρο της Κάντιθ, Μανουέλ Βιθκαΐνο, ο οποίος συγκαλεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με όσους παράγοντες είναι παρόντες στο γήπεδο, ώστε να αποφασίσουν πως θα κινηθούν από εκεί και πέρα. Αν η Κάντιθ δεν προσέφευγε, η Ρεάλ δεν θα τιμωρούνταν αυτεπάγγελτα από κάποια ποδοσφαιρική αρχή. Αν και, η ομάδα που θα αντιμετώπιζε την Ρεάλ στον επόμενο γύρο, θα είχε κάθε νομικό δικαίωμα να προσφύγει στην αθλητική δικαιοσύνη και, πιθανότατα, θα δικαιώνονταν.

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Οι άνθρωποι της Ρεάλ το πληροφορούνται επίσης λίγη ώρα πριν από το ημίχρονο, το οποίο κλείνει με 1-0 υπέρ των Μαδριλένων, χάρη σε γκολ του Τσέρισεβ (πόρνη μπάλα). Στα αποδυτήρια, αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τον Ρώσο στο δεύτερο μέρος, για να αποδείξουν ότι δεν έγινε κακή την πίστη η χρησιμοποίησή του. Τριάντα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Τσέρισεβ αντικαθίσταται από τον Ματέο Κόβατσιτς.

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Το φαξ που στέλνει η ομοσπονδία με τους τιμωρημένους

Τι λέει ο κανονισμός

Στην αρχή της σεζόν, η ομοσπονδία στέλνει σε όσες ομάδες το ζητήσουν, την κατάσταση με τους τιμωρημένους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι υποχρεωμένη να το στείλει σε όλους, αφού άλλωστε αυτές υπάρχουν διαρκώς αναρτημένες στην ιστοσελίδα της, ώστε ο οιοσδήποτε να μπορέσει να καταφύγει σε αυτές και να τις τσεκάρει.

Ο κανονισμός, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, όταν η ομάδα που έκανε την παρατυπία έχανε το ματς στα χαρτιά με 3-0, το λέει ξεκάθαρα: « Αν ένας σύλλογος χρησιμοποιήσει παράτυπα έναν ποδοσφαιριστή σε διοργάνωση με διπλούς αγώνες, αυτό το ζευγάρι θα κριθεί υπέρ της αντίπαλης ομάδας».

Φέτος, σε ζευγάρι που κρίθηκε σε ένα ματς, η Οσασούνα νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Μιραντές (9 Σεπτεμβρίου), αλλά αποκλείστηκε στα χαρτιά, αφού είχε χρησιμοποιήσει τον Ουνάι Γαρθία, ο οποίος ήταν τιμωρημένος.

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Ο κανονισμός που «προβλέπει» τον αποκλεισμό της Ρεάλ

Σε απλά ελληνικά, η Ρεάλ ΔΕΝ χάνει το ματς της Τετάρτης με 3-0, αλλά αποκλείεται από την συνέχεια της διοργάνωσης του Κυπέλλου, παρ’ ότι μέσα στο γήπεδο νίκησε με 3-1.

Την Παρασκευή (04/12), ο δικαστής Πάκο Ρούμπιο καλείται να πάρει την απόφαση η οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα επιφέρει τον πιο ατιμωτικό αποκλεισμό στην ιστορία της Ρεάλ. Γιατί, βεβαίως, έχουν προηγηθεί «σφαλιάρες» όπως η τεσσάρα από την Αλκορκόν τον Οκτώβριο του 2009, αλλά εδώ μιλάμε για αυτοχειρία λόγω ανοησίας. Απλά και ξεκάθαρα.

«Η Ρεάλ δεν γίνεται ποτέ ρεζίλι»

Στα διοικητικά κλιμάκια της Ρεάλ, την ώρα που η ομάδα έπαιζε κόντρα στην Κάντιθ, επικρατούσε σιγή απογοήτευσης, αλλά και πανικός για το πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα και προς τα έξω. «Αγνοούσαμε την κατάσταση. Δεν είχαμε ειδοποίηση από την ομοσπονδία ούτε από την Βιγιαρεάλ. Ούτε ο Τσέρισεβ, ο οποίος ήταν παίκτης της Βιγιαρεάλ, το γνώριζε» υποστήριξε ο Εμίλιο Μπουτραγένιο, υπεύθυνος θεσμικών σχέσεων του συλλόγου.

« Ο δικαστής θα πάρει την απόφαση και οι νομικές υπηρεσίες μας θα εξετάσουν την υπόθεση. Από την πλευρά μας δεν υπήρχε κακή πρόθεση, αλλά άγνοια» συνέχισε ο «γύπας», ο οποίος ερωτηθείς για το αν αυτή η ιστορία συνιστά ρεζιλίκι της Ρεάλ, ξεκαθάρισε ότι « η Ρεάλ δεν γίνεται ποτέ ρεζίλι. Ποτέ».

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

ο σύλλογος δεν ήξερε τίποτα. Η ομοσπονδία δεν το διεμήνυσε και όταν το μάθαμε, τον αντικαταστήσαμε. Η Βιγιαρεάλ και η ομοσπονδία δεν το διεμήνυσαν. Γι’ αυτό τον αντικαταστήσαμε αμέσως. Τον αλλάξαμε για να δείξουμε την καλή πίστη μας».

Η υπερασπιστική γραμμή της Ρεάλ

Η Κάντιθ, μέσω του προέδρου της Μανουέλ Βιθκαΐνο, ανακοίνωσε μετά τον αγώνα ότι θα προσφύγει για αντικανονική συμμετοχή του Τσέρισεβ (έχει περιθώριο μέχρι τις τρεις το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου), εξηγώντας ότι «μας πονάει αυτή η απόφαση, γιατί η Ρεάλ είναι ένας φιλικός σύλλογος. Το κάνουμε, όμως, επειδή σεβόμαστε τους φιλάθλους της ομάδας μας».

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Το άρθρο 41

Η (απεγνωσμένη) υπερασπιστική γραμμή της Ρεάλ, στηρίζεται σε δύο «θολά» σημεία του κανονισμού. Το πρώτο έχει να κάνει με το άρθρο 41, το οποίο επικαλέστηκε ο Εμίλιο Μπουτραγένιο, λέγοντας ο τελευταίος ότι οι τιμωρίες δεν θα εφαρμοστούν, έως ότου δεν κοινοποιηθούν στον εμπλεκόμενο, όπως όντως αναφέρεται στην δεύτερη παράγραφο.

Αυτή η κοινοποίηση, όμως, σύμφωνα με την τρίτη παράγραφο, γίνεται στον σύλλογο στον οποίο ανήκει ο ποδοσφαιριστής ή ο προπονητής εκείνη την στιγμή. Πέρυσι, δηλαδή, η ομοσπονδία γνωστοποίησε στην Βιγιαρεάλ την τιμωρία του Τσέρισεβ, έστω και αν στην συνέχεια αυτή δεν του επέτρεπε να παίξει με την Ρεάλ, την επόμενη ομάδα του.

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Το άρθρο 112

Αρχικά, όταν «έσκασε» το θέμα, υπήρξε η διαρροή ότι στην Ρεάλ θα στηριχτούν και στο άρθρο 112, σύμφωνα με το οποίο οι ομάδες «καθαρίζουν» από τιμωρία, πριν αρχίσει ο γύρος των «32» του Κυπέλλου. Αυτό όντως ισχύει, αλλά για τις ομάδες (δεύτερης και τρίτης κατηγορίας) που είχαν δώσει παιχνίδια στην διοργάνωση πριν από αυτόν τον γύρο, ώστε να παίξουν επί ίσοις όροις με αυτές της πρώτης κατηγορίας, οι οποίες μπαίνουν στο Κύπελλο από αυτόν τον γύρο. Με λίγα λόγια, μια τρύπα στο νερό για την Ρεάλ.

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Ο γενικός αρχηγός της Ρεάλ, Τσέντο (δεξιά)

Ποιος φταίει για το φιάσκο;

Με το που έγινε γνωστή η είδηση – βόμβα, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον Τσέντο, περίφημο παλαίμαχο της «Βασίλισσας», ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού αρχηγού εδώ και πολλά χρόνια. Στο 99% των ομάδων, υπεύθυνος για αυτά τα ζητήματα είναι ο γενικός αρχηγός, αλλά στην Ρεάλ φαίνεται πως υπάρχει «κενό εξουσίας», σύμφωνα και μεtweetτου παλιού συμπαίκτη του Τσέντο και πρώην αρχηγού, Μανόλο Σαντσίς.

« Σε 18 χρόνια στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ, ΠΟΤΕ αυτό δεν ήταν ευθύνη του γενικού αρχηγού της ομάδας. Γι’ αυτό ήταν υπεύθυνη η αθλητική ηγεσία (δηλαδή;). Δεν ξέρω τι θα συμβεί με την απειλή για αντικανονική συμμετοχή, αλλά αφήστε ήσυχο τον Τσέντο!!!» έγραψε ο Σαντσίς.

Ποιος, όμως, εκπροσωπεί την «αθλητική ηγεσία» της Ρεάλ; Μετά τον απόλυτο άρχοντα, τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο αμέσως επόμενος ισχυρός άνδρας είναι ο διευθυντής ποδοσφαίρου, Ραμόν Μαρτίνεθ, ο οποίος όμως είναι πολύ προχωρημένης ηλικίας και βαριά άρρωστος εδώ και μήνες.

Σε σχετικό γκάλοπ της «Marca» για την ενοχή της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο σύλλογος είναι ο κύριος υπεύθυνος (με ποσοστό 61%), ενώ ακολουθούν Ράφα Μπενίτεθ (19,1%), Τσέντο (12,7%) και Ντενίς Τσέρισεβ(4,8%). Λιγότερο δημοφιλής απάντηση είναι το «δεν φταίει η Ρεάλ» (2,4%). Απλούστατα, επειδή φταίει.

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Ντένις τότε, Ντένις και τώρα!

Ο νόμος του Μέρφι («αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει») βρίσκει απόλυτη εφαρμογή φέτος στον Ράφα Μπενίτεθ. Ο τεχνικός της Ρεάλ, στο στόχαστρο Τύπου και φιλάθλων μετά την τεσσάρα στο «Clasico», αντιμετωπίζει και τώρα σκληρή κριτική, παρ’ ότι δεν φαίνεται να φέρει την κύρια ευθύνη.

Ο άμοιρος Μπενίτεθ, όμως, ζει ένα πολύ δυσάρεστοdéjàvu, αφού είχε ζήσει κάτι παρεμφερές το 2001, ως προπονητής της Βαλένθια! Σε εκείνη την περίπτωση, σε νοκ άουτ αγώνα, οι «νυχτερίδες» νικούσαν 1-0 τη Νοβέλδα, όταν ο Μπενίτεθ παρέταξε μαζί στον αγωνιστικό χώρο, για ένα λεπτό (!), τέσσερις μη κοινοτικούς ποδοσφαιριστές.

Ξεκίνησαν Πάμπλο Αϊμάρ, Φαμπιάν Αγιάλα και Μίροσλαβ Τζούκιτς, ενώ μπήκε ως αλλαγή ο Ντένις (και άλλος Ντένις!) Σέρμπαν, Ρουμάνος πρώην επιθετικός της Λάρισας. Αυτό, ο Μπενίτεθ δεν είχε δικαίωμα να το κάνει.

Η Βαλένθια αποκλείστηκε στα χαρτιά, ενώ η διοίκηση απέλυσε τον γενικό αρχηγό Χουάν Κρουθ Σολ, θεωρώντας τον υπεύθυνο που δεν πήρε χαμπάρι την παρατυπία στην οποία υπέπεσε ο Μπενίτεθ, βάζοντας στο παιχνίδι τον Σέρμπαν. Τι θα γίνει, όμως, αυτή την φορά;

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Ο «κλαυσίγελος» του Ζεράρ Πικέ

Η καζούρα πάει σύννεφο

Το επίμαχο φάουλ του Ντενίς Τσέρισεβ που επέφερε την τιμωρία, έγινε πάνω στον Λουίς Σουάρες. Αρχικά, όμως, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε πως το «θύμα» ήταν ο Ζεράρ Πικέ. Ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα ενίσχυσε αυτή την εντύπωση όταν, λίγα λεπτά αφότου έγινε γνωστό το θέμα, ανέβασε στον λογαριασμό του στοTwitterοκτώ προσωπάκια που γελάνε κλαίγοντας ή κλαίνε γελώντας!

Η καζούρα του «Γκέρι», όμως, δεν ήταν η χειρότερη και πιο οδυνηρή για την Ρεάλ. Την ώρα του αγώνα, όταν ο Ισκο με δύο γκολ έβαζε μπροστά τους φιλοξενούμενους με 3-0, ο φίλαθλος κόσμος της Κάντιθ που βεβαίως είχε πληροφορηθεί τι συνέβαινε, άρχισε να πικάρει τον Ράφα Μπενίτεθ και τους ποδοσφαιριστές του.

« Μπενίτεθ, δες τοTwitter», « σε ευχαριστώ Τσέρισεβ», « Τσέρισεβ, σε αγαπώ» ή « Μπενίτεθ, βάλε τον Δε Χέα (σ.σ. για το θέμα με το περίφημο φαξ, βεβαίως)» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις εξέδρες του «Ραμόν ντε Καράνθα», σε ένα τραγελαφικό δεύτερο ημίχρονο, το οποίο επιβεβαιώνει απλά την «τρικυμία» που βιώνει αυτή την εποχή η Ρεάλ.

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Ιστορικές«γκάφες»τηςΡεάλ

Φαντάζει απίστευτο για έναν σύλλογο του μεγέθους και του πρεστίζ της Ρεάλ, αλλά παρόμοια «γκάφα» έχει συμβεί και στο παρελθόν. Στις 23 Οκτωβρίου του 1994, σε αγώνα πρωταθλήματος με την Κομποστέλα, ο τότε προπονητής Χόρχε Βαλντάνο έκανε αλλαγή και έβαλε στο παιχνίδι τον (αείμνηστο) Πέτερ Ντουμπόφσκι αντί του Λουίς Ενρίκε, με αποτέλεσμα η Ρεάλ να έχει τέσσερις ξένους ταυτόχρονα (δεν υπήρχαν ακόμα κοινοτικοί), αφού ήδη έπαιζαν Φερνάντο Ρεδόντο, Μίκαελ Λάουντρουπ και Ιβάν Σαμοράνο.

Ο Βαλντάνο κατάλαβε γρήγορα το λάθος του και έβγαλε ένα λεπτό αργότερα τον Ντουμπόφσκι. Βάσει του κανονισμού, η Κομποστέλα μπορούσε να προσφύγει και να κερδίσει την επανάληψη του αγώνα, αλλά επειδή είχε πάρει ισοπαλία, δεν το έκανε. Ο Βαλντάνο τιμωρήθηκε με έναν μήνα αποκλεισμό, τιμωρία που «έπεσε» ύστερα από έφεση, με την Ρεάλ να την γλιτώνει με πρόστιμο.

Η πιο πρόσφατη, χοντρή «γκάφα», έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2008, όταν απέκτησε στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο τους Λασανά Ντιαρά και Κλάας-Γιαν Χούντελααρ. Η Ρεάλ πόνταρε στο να δηλώσει αμφότερους για την συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει, αφού προέρχονταν από ομάδες που είχαν παίξει στο ΚύπελλοUEFAστο πρώτο μισό της περιόδου και ο σύλλογος της Μαδρίτης είχε δικαίωμα να δηλώσει μόνο τον έναν. Εν τέλει «βολεύτηκε» με τον Ντιαρά.

Το Διαδίκτυο κατακλύστηκε από χιουμοριστικάmemesαφιερωμένα στην Ρεάλ. Ιδού μερικά από αυτά:

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

«Ποιος Τσέρισεβ; Εγώ είμαι ο Τσορίσοφ»

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

«Σου το είπα Σέρχιο, δεν ήταν καλή ιδέα να σε αφήσω να επιλέξεις εσύ την ενδεκάδα»

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Φλορεντίνο Πέρεθ: «Και ποιος είπατε ότι είναι ο τραπεζικός λογαριασμός της Κάντιθ;»

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

Για επίλογο, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Marca», το οποίο δεν είναι καθόλου χιουμοριστικό: «Αν ο Μπερναμπέου σήκωνε το κεφάλι…»

Ιστορικό ρεζιλίκι της Ρεάλ

TAGS ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ