ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Χριστόπουλος: "Παίκτες που να αξίζουν 100%"

Χριστόπουλος: "Παίκτες που να αξίζουν 100%"

Ο Γιάννης Χριστόπουλος εξηγεί μέσω του Sport24.gr γιατί επέλεξε τον Πλατανιά και τι θέλει να αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Τι λέει για τις μεταγραφές, το πλάνο της ομάδας και την εμπειρία του από την Ουκρανία. (videos)

Μία νέα αρχή κάνει στη Super League με τον Πλατανιά ο Γιάννης Χριστόπουλος. Μετά το απόλυτα επιτυχημένο έργο του στον ΠΑΣ Γιάννινα και το πέρασμά του από την Ουκρανία ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε την ομάδα των Χανιών. Το Sport24.gr συνάντησε τον 41χρονο, ο οποίος μίλησε για το πώς σκέφτεται τον Πλατανιά, τις μεταγραφές που χρειάζονται, αλλά και την αγαστή σχέση του με τη διοίκηση της ομάδας.

Αποστολή στο Καρπενήσι: Αντώνης Τσιράκης

Πως πηγαίνει ως τώρα η προετοιμασία;

Δεν έχω κανένα παράπονο από τα παιδιά. Δίνουν πάντα τον καλύτερο εαυτό τους στις προπονήσεις και στα Χανιά κι εδώ δείχνουν μεγάλη όρεξη. Εφόσον δεν έχουμε και κάποια απρόοπτα η προετοιμασία πηγαίνει καλά.

"Να δημιουργήσω ομάδα που να σκέφτεται"

Πού εστιάζετε την προσοχή σας; Τι θέλετε να βλέπετε από την ομάδα σας τη νέα σεζόν;

Αρχικά περνάς τη δική σου φιλοσοφία ως προπονητής όταν πηγαίνεις σε μία καινούργια ομάδα και έχεις νέους παίκτες. Εγώ θέλω οι παίκτες μου να έχουν αγωνιστικότητα, να δίνουν το 100% στους αγώνες και τις προπονήσεις, να υπάρχει πειθαρχία και από εκεί και μετά το πιο σημαντικό είναι να δουλεύουν με το μυαλό τους. Προσπαθώ, δηλαδή, να δημιουργήσω μία ομάδα που θα σκέφτεται. Προετοιμάζεις την ομάδα σου για κάποιες καταστάσεις, αλλά αυτό μπορεί ν' αλλάξει στη διάρκεια του αγώνα. Οι παίκτες πρέπει να διαχειριστούν τις νέες καταστάσεις και να πάρουν σωστές αποφάσεις. Αυτό για να γίνει χρειάζεται πολύς χρόνος, πολλή δουλειά ώστε να καταφέρεις να φτάσεις σ' ένα επίπεδο.

Ποιες αδυναμίες έχετε εντοπίσει σε αυτό το διάστημα;

Χρειαζόμαστε βελτίωση σε πάρα πολλά κομμάτια. Η διαφορά με την ομάδα των προηγούμενων ετών θέλω να είναι η αλλαγή ρυθμού, να παίξουμε πιο κάθετο ποδόσφαιρο, οι 11 ποδοσφαιριστές να επιτίθενται και να αμύνονται μαζί και κάποια άλλα κομμάτια στα οποία δίνω βάση ν' αλλάξουν.

Είναι ένα πρόβλημα γενικά ο ρυθμός; Είναι αργό το πρωτάθλημα;

Αυτό είναι σχετικό γιατί μπορεί να θεωρούμε ότι έχουμε αργό πρωτάθλημα, αλλά είναι σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά την ποιότητα και την τακτική. Σε άλλα πρωταθλήματα βρίσκουμε υψηλό ρυθμό, αλλά δεν είναι οργανωμένο το παιχνίδι. Στην Ελλάδα, όμως, αν μπορείς να παίξεις γρήγορα, τότε κάνεις τη διαφορά.

"Το ρίσκο το παίρνω εγώ"

Ο Ιτουά θα είναι η επόμενη μεταγραφή του Πλατανιά. Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε σε αυτό το κομμάτι;

Θα σου μιλήσω γενικά για τις μεταγραφές. Εγώ υπέγραψα στην ομάδα στο τέλος Μαΐου και έπιασα δουλειά αρχές Ιουνίου. Η ομάδα δεν έχει τμήμα scouting, οπότε έπρεπε να κάνω με τους συνεργάτες μου όλη τη δουλειά μαζί και scouting και επιλογές παικτών. Ο συνδυασμός του βαθμού οργάνωσής μας, του μπάτζετ που έχουμε, το οποίο δεν είναι πολύ υψηλό, και του ειδικού βάρους της φανέλας, το οποίο δεν μπορεί να δελεάσει παίκτες από το εξωτερικό, με οδήγησαν στο να έχω δύο επιλογές. Η μία ήταν να κλείσω γρήγορα κάποιους παίκτες που είδα και να κάνω κάποιες επιλογές έστω κι αν δεν με ικανοποιούσαν σε υψηλό βαθμό και η δεύτερη επιλογή μου ήταν να προσπαθήσω να περιμένω μέχρι να βρω κάποιους παίκτες που να με ικανοποιούν περισσότερο.

Βέβαια έτσι είναι δεδομένο ότι η ομάδα δεν θα μπορέσει να είναι προετοιμασμένη κατάλληλα ώστε στον πρώτο μήνα να έχει την εικόνα που θέλουμε. Το ρίσκο το παίρνω εγώ. Από εκεί και πέρα, θέλω όποιος παίκτης έρχεται στην ομάδα να έχει τα χαρακτηριστικά που θέλω εγώ, να είναι μία επένδυση, να έχω μειώσει την πιθανότητα της αποτυχίας και γι' αυτούς τους λόγους οι μεταγραφές μας δεν προχωρούν με γρήγορο ρυθμό παρόλο που έχουμε ανάγκη.

Το αρχικό πλάνο για τις μεταγραφές ήταν να κινηθείτε για Έλληνες και αν γίνεται να είναι και μικροί σε ηλικία. Υπήρξε αλλαγή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να δουλεύω με Έλληνες ποδοσφαιριστές και δεν με προβληματίζει η ηλικία. Μου αρέσει να δουλεύω και με έμπειρους και με νέους. Το άσχημο είναι ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις ιδιαίτερα την περίοδο του Ιουνίου. Κάποιοι νεαροί παίκτες που προσπαθήσαμε να φέρουμε, ενώ είχαμε συμφωνήσει μαζί τους κάτι γινόταν στο τέλος και χάλασαν οι μεταγραφές. Επομένως, προχωράμε σε άλλες επιλογές. Όσο για το ποιοι θα είναι Έλληνες, ποιοι ξένοι και τι ηλικία θα έχουν, αυτό είναι κάτι που θα ξέρουμε στις 31 Αυγούστου. Το σημαντικό είναι να έχουν τα χαρακτηριστικά, τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία που θέλουμε και να αξίζουν τα χρήματά τους στο 100%

Δύο από τους παίκτες που δεν υπολογίζονται είναι οι Φαΐσκα και Φερνάντες. Υπάρχει πρόβλημα στην αμυντική γραμμή;

Προσπαθούμε να ενισχυθούμε στην αμυντική γραμμή σε κάποιες θέσεις. Ήδη έχει αποκτηθεί ένας παίκτης, σίγουρα θα χρειαστούμε έναν τερματοφύλακα και πιθανότατα θα αποκτηθεί άλλος ποδοσφαιριστής στην αμυντική γραμμή. Όταν γίνουν αυτές οι μεταγραφές νομίζω πως θα είμαστε πλήρεις.

Παρατηρείται κάποιοι νεαροί παίκτες που έρχονται να υπογράφουν συμβόλαια τριετίας. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τη διοίκηση; Υπάρχει δηλαδή κάποιο πλάνο τριετίας;

Όχι. Εδώ θέλω να σταθώ στη διοίκηση. Ο πιο σημαντικός λόγος που ήρθα στην ομάδα του Πλατανιά πέρα από τη φήμη που έχει αποκτήσει όλο αυτό το διάστημα είναι οι άνθρωποι που διοικούν αυτή την ομάδα. Η διοίκησή της είναι πραγματικά μία οικογένεια, είναι πολύ συγκροτημένοι στη νοοτροπία τους κι έχουν ξεκάθαρες σκέψεις. Συζητήσαμε, τους εξήγησα τη φιλοσοφία μου και αμέσως βρήκαμε κοινό άξονα να πορευτούμε. Η διοίκηση μου έχει δείξει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και τους ευχαριστώ γι' αυτό κι εγώ κάνω από την πλευρά μου ό,τι μπορώ για να είμαι αντάξιος των προσδοκιών τους.

Όσον αφορά τις μεταγραφές, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα όχι για έναν χρόνο, αλλά για κάποια χρόνια. Εγώ έχω συμβόλαιο για ένα έτος, αλλά σκέφτομαι σαν να μένω στην ομάδα μου για πέντε ή δέκα χρόνια. Η ομάδα αποκτά κάποια περιουσιακά στοιχεία επενδύοντας και σε κάποιους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Στόχος μου είναι να κάνω διετή και τριετή συμβόλαια και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να έχει μεταπωλητική αξία

Θα δούμε φέτος στον Πλατανιά νεαρούς παίκτες που θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα;

Δεν είναι εύκολο να συμβεί φέτος γιατί κάποια παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες μας χρειάζονται χρόνο και δουλειά, δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε κάποιους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, οπότε προχωράμε σε κάποιες άλλες λύσεις.

"Ιδανικό για την ομάδα το πρόγραμμα"

Το πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σας φοβίζει δεδομένου ότι υπάρχουν στην ομάδα πολλά νέα παιδιά και μπορεί να τους πάρει από κάτω;

Το πρόγραμμα είναι ιδανικό για την ομάδα, πολύ κακό για τον προπονητή. Είναι ιδανικό για τον Πλατανιά επειδή χτίζουμε μία νέα ομάδα, έρχονται πολλά νέα πρόσωπα, έχουμε καθυστερήσει να κάνουμε κάποιες προσθήκες και χρειαζόμαστε χρόνο. Επομένως, έχοντας μπροστά της τα πέντε πρώτα παιχνίδια, στα οποία και να χάσει βαθμούς η ομάδα δεν θα στοιχίσουν τον στόχο, θεωρώ πως το πρόγραμμα είναι ιδανικό. Για τον προπονητή, όμως, θα είναι δύσκολο από τη στιγμή που ξεκινάει έτσι για μας το πρωτάθλημα.

Όσο για τα παιδιά, έχει έρθει ο Νέπλιακ, που έχει εμπειρίες από την πρώτη κατηγορία της Ουκρανίας και βασικός με πολλές συμμετοχές στην Ελπίδων της Ουκρανίας, έχει έρθει ο Αποστολόπουλος που έχει συμμετοχές στον ΠΑΟΚ και στις μικρές Εθνικές ομάδες, έρχεται ο Ιτουά που προέρχεται από τις ακαδημίες της Οσέρ και έχει παίξει σε Βουλγαρία, Ισραήλ και Γερμανία και έχει πάρα πολλές εμπειρίες. Θέλω να σου εξηγήσω ότι έρχονται παίκτες που ναι μεν είναι νεαροί σε ηλικία, αλλά έχουν την εμπειρία να ανταποκριθούν από την πρώτη αγωνιστική όσον αφορά τη νοοτροπία.

"Δύσκολη και σπουδαία εμπειρία"

Το όνειρο του εξωτερικού δεν πήγε όπως θα θέλατε, σε μία ομάδα πάντως που είχε πάρα πολλά προβλήματα. Τι κρατάτε από το πέρασμά σας στην Ουκρανία;

Ήταν μία πολύ δύσκολη αλλά και σπουδαία εμπειρία. Το ουκρανικό πρωτάθλημα μέχρι πριν από πέντε μήνες ήταν ένατο στην Ευρώπη και ένα πρωτάθλημα πολύ υψηλού επιπέδου όσον αφορά τις συνθήκες και το επίπεδο των ποδοσφαιριστών και των ομάδων. Ομάδες που διακρίνονται στην Ευρώπη όπως οι Μέταλιστ, Σαχτάρ, Ντινάμο Κιέβου, Ντνίπρο, Μέταλουργκ Ντόνετσκ είναι κλαμπ με πολύ μεγάλα μπάτζετ. Το στυλ ποδοσφαίρου τους είναι πιο κοντά στο αγγλικό. Για μένα ήταν σημαντική και αυτή η εμπειρία όπως και το να αντιμετωπίσω προπονητές όπως οι Ράμος, Λουτσέσκου, Μπλαχίν και πολλοί άλλοι.

Πήγα σε μία ομάδα που από την αρχή γνώριζα τις δυσκολίες. Η αλήθεια είναι πως είχα απογοητευτεί από τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων στην προηγούμενή μου ομάδα και δεν ήθελαν να πάω σε μία ανταγωνιστική ομάδα. Είχα δύο προτάσεις από το εξωτερικό, μία από την Κύπρο και μία από την Ουκρανία και διάλεξα τη δεύτερη. Πήρα μία απόφαση μέσα σε 3-4 μέρες. Ήξερα από το ξεκίνημα πως οι δυσκολίες ήταν πάρα πολλές. Είχα μόλις τρεις εβδομάδες για να ετοιμάσω την ομάδα για το πρωτάθλημα, δεν είχα δικαίωμα για μεταγραφές κι εκεί αυτό εννοείται. Μπορούσα να πάρω παίκτες μόνο από την Κ20 και την Κ18.

Βρήκα μία ομάδα με τους αθλητές να είναι σε κακή κατάσταση. Κάποιους ποδοσφαιριστές να προέρχονται από τραυματισμό ή να τραυματίζονται την πρώτη αγωνιστική. Για παράδειγμα το μοναδικό στόπερ που είχα και προερχόταν από μακροχρόνιο τραυματισμό έπαθε ρήξη χιαστού στο πρώτο παιχνίδι και αναγκάστηκα να παίζω πέντε μήνες χωρίς πραγματικό στόπερ. Καταφέραμε να φτάσουμε τους 11 πόντους και με τη συμπλήρωση 18 αγωνιστικών η ομάδα να σώζεται. Είχαμε προσπεράσει μία ομάδα και ισοβαθμούσαμε με άλλη μία, ενώ έπεφταν δύο. Μετά ήρθαν όλα αυτά με τον πόλεμο, κάποια προβλήματα με τη διοίκηση αλλά όχι τον ιδιοκτήτη και ήταν καλύτερο τόσο για μένα όσο και για την ομάδα να λυθεί η συνεργασία μας. Η εμπειρία, όμως, ήταν σπουδαία τόσο για μένα όσο και για τους συνεργάτες μου.

Τελειώνει η περιπέτεια με την Ταβρίγια και κάθεστε να ηρεμήσετε για κάποιους μήνες για να επιλέξετε τον επόμενο προορισμό σας. Τι ήταν αυτό που σας έπεισε τελικά να αναλάβετε τον Πλατανιά;

Από τον Ιανουάριο και μετά, όταν έλυσα τη συνεργασία μου με την Ταβρίγια, είχα αποφασίσει να ξεκουραστώ και να γεμίσω μπαταρίες γιατί από τον ΠΑΣ Γιάννινα κατευθείαν μέσα σε μία εβδομάδα ξεκινήσαμε προετοιμασία στην Ουκρανία. Υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση όσον αφορά τον όγκο της δουλειάς και αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου να κάτσουμε μέχρι τον Ιούνιο. Υπήρχαν προτάσεις σε αυτό το διάστημα από αρκετές ελληνικές ομάδες και κάποιες κυπριακές. Μία εξ αυτών ήταν και από τον Πλατανιά, αλλά η απόφασή μου ήταν να μείνω χωρίς ομάδα μέχρι τον Ιούνιο. Από τις προτάσεις που είχα τον Ιούνιο και ικανοποιήθηκα από την ομάδα, είχα το προαίσθημα ότι είναι σωστή επιλογή και γι' αυτό ήρθα.

Το εξωτερικό φαντάζομαι πως παραμένει μία πρόκληση και θεωρώ ότι σταδιακά μπαίνει στο μυαλό και άλλων προπονητών. Λείπει κάτι στον Έλληνα προπονητή ή είναι διστακτικός στο να δοκιμάσει στο εξωτερικό;

Δεν είμαστε διστακτοί, απλώς οι Έλληνες προπονητές δεν έχουν καλή φήμη έξω. Πιστεύω πολύ στους Έλληνες προπονητές, όχι γιατί είμαι, αλλά γιατί έχει τύχει να συμμετέχω σε πολλές σχολές και να παρακολουθώ Έλληνες προπονητές. Πιστεύω ότι το επίπεδό μας είναι υψηλό, πολύ πιο υψηλό απ' ότι σε άλλα κράτη κυρίως όσον αφορά το τακτικό κομμάτι. Απλώς δεν υπάρχει ακόμα η φήμη. Σίγουρα αν κάνουν κάποια άλλα παιδιά αυτή την κίνηση και δουλέψουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα νομίζω ότι θα αλλάξει αυτή η εικόνα, όπως έχει αλλάξει και η εικόνα του Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν Έλληνα προπονητή να δουλεύει κάτω από τις συνθήκες διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος;

Αρχικά το ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα είναι πού όμορφο. Ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη χώρα και την ηλικία σου το ποδόσφαιρο αν το αγαπάς είναι πολύ όμορφο. Είναι τιμή για έναν Έλληνα προπονητή να δουλεύει στη Super League. Δεν είναι ούτε τόσο άσχημο, ούτε τόσο δύσκολο. Σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, σίγουρα υπάρχουν κάποιες ομάδες που δε σου δίνουν όλα τα εχέγγυα για να δουλέψεις απερίσπαστος, αλλά νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο, είναι ενδιαφέρον, μεγάλη πρόκληση και τιμητικό.

TAGS ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ