ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Γι' αυτό ΠΑΣ μπροστά

Γι' αυτό ΠΑΣ μπροστά
ΠΑΣ Γιάννινα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΣ Γιάννινα κλέβει τις εντυπώσεις με την αξιοθαύμαστη σταθερότητα των τελευταίων ετών. Το Sport24.gr αναλύει γιατί επιδεικνύει αυτή τη δυναμική η ομάδα της Ηπείρου. (PHOTOS, VIDEO).

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι στην 3η θέση της Super League με παιχνίδι λιγότερο (το ματς με τον Λεβαδειακό θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου). Το βράδυ της Δευτέρας (31/10) νίκησε εκτός έδρας 2-1 τον Παναιτωλικό και έφτασε στην τέταρτη διαδοχική του νίκη (μαζί με το 1-0 επί της Ξάνθης στο Κύπελλο).

Το καλοκαίρι αποχώρησαν παίκτες που τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει αναντικατάστατοι, όμως η ομάδα συνέχισε να δείχνει αξιοθαύμαστη για επαρχιακή ομάδα σταθερότητα. Το Sport24.gr αναλύει τους λόγους που ο "Αγιαξ της Ηπείρου" βρίσκεται σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση, προσμετρώντας φυσικά το γεγονός ότι πλην του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, μέχρι τώρα δεν έχει δώσει ματς με ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

ΠΕΤΡΑΚΗΣ Ο... "ΠΑΛΙΟΣ"

Μιλάμε αρχικά για ένα σύλλογο που διαθέτει αυτή τη στιγμή τον μακροβιότερο προπονητή στη Super League. Ο Γιάννης Πετράκης ανέλαβε στις 28 Ιανουαρίου 2014. Κανείς άλλος συνάδελφός του δεν βρίσκεται σε πάγκο ομάδας τόσο καιρό (ακολουθεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην Ξάνθη, που έπιασε δουλειά στις 24 Σεπτεμβρίου εκείνης της σεζόν). Με τον Ρεθυμνιώτη προπονητή ο ΠΑΣ έχει κατακτήσει 6η θέση το 2014-2015 και 6η θέση το 2015-2016. Μαζί του έπαιξε Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία του (επειδή ο 5ος Πανιώνιος δεν πήρε άδεια).

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 3-5-2

Το καλοκαίρι ο διεθνής Σλοβένος δεξιός μπακ, Αντράζ Στρούνα, προτίμησε να μην ανανεώσει, εκτιμώντας ότι μπορεί να βρει ομάδα σε υψηλότερο επίπεδο. Παρεμπιπτόντως δεν τη βρήκε και έμεινε χωρίς ομάδα. Ο Στρούνα έπαιζε στον ΠΑΣ από το 2013. Για μια τριετία, δηλαδή, με απολογισμό 89 συμμετοχές. Στη θέση του αποκτήθηκε ένας εξίσου ποιοτικός ποδοσφαιριστής, ο Μιχάλης Μπουκουβάλας. Ο 28χρονος προερχόταν από σπουδαία σεζόν με τον Ηρακλή (33 συμμετοχές), υποχρεώνοντας τον ομοσπονδιακό προπονητή Μίκαελ Σκίμπε να τον καλέσει στην Εθνική ομάδα. Στα πρώτα δύο παιχνίδια, με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό έπαιξε δεξί μπακ - χαφ στο 3-5-2 ο Καρανίκας, ενώ στα τέσσερα τελευταία ο Μπουκουβάλας.

Γι' αυτό ΠΑΣ μπροστά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αποχώρησε ο Σταύρος Τσουκαλάς, ο οποίος είχε γίνει η... σημαία. Πήγε στον ΠΑΣ το καλοκαίρι του 2012, έμεινε για μια τετραετία με απολογισμό 142 συμμετοχές και 15 γκολ. Τι έκανε ο Πετράκης; Άλλαξε τον σχηματισμό από 4-2-3-1 σε 3-5-2. Η μεσαία γραμμή απαρτίζεται εφέτος από Λίλα, Κοζορώνη και Ακόστα. Αυτοί είναι οι βασικοί και αν κάποιος είναι τραυματίας μπορεί εκεί να παίξουν οι Γιάκος, Γαρουφαλιάς, Δώνης, ενώ όταν ο Ζάιρο δεν παίξει στη γραμμή κρούσης γυρίζει και αυτός στη μεσαία γραμμή. Με άλλα λόγια, το κενό καλύφθηκε εκ των έσω. Όπως άλλωστε ανέφερε ο κόουτς μετά το 1-2 στο Αγρίνιο: Τα παιδιά που ήταν σήμερα στην ενδεκάδα δεν ήταν πρωταγωνιστές πέρυσι. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μόνο ένας δρόμος υπάρχει: Πόσο δουλεύουμε και πόσο εξελισσόμαστε".

ΜΑΜΠΟΥΛΟΥ - ΚΟΝΤΕ ΑΝΤΙ ΜΑΝΙΑ - ΙΛΙΤΣ

Έφυγαν από τον "Άγιαξ" οι δύο βασικοί επιθετικοί, Μπράνα Ίλιτς και Μιχάλης Μανιάς. Εδώ και αν πέτυχε διάνα ο ΠΑΣ με τις επιλογές του. Πέδρο Κόντε και Κριστοφέρ Μαμπουλού είναι το δεύτερο πιο παραγωγικό δίδυμο στο πρωτάθλημα μετά τους Μάρκους Μπεργκ και Σεμπαστιάν Λέτο. Ο Ισπανός με τον Γάλλο έχουν σημειώσει 7 γκολ΄(5-2), ενώ ο Σουηδός με τον Αργεντινό 8 (4-4). Για τον Ίβηρα επιθετικό έχετε διαβάσει στο Sport24.gr. Τη Δευτέρα (31/10) αυτός που οδήγησε στο "διπλό" του Αγρινίου ήταν ο Μαμπουλού. Ο ΠΑΣ κατάφερε το καλοκαίρι να φέρει φορ από το Σαμπιονά. Τη σεζόν 2015-2016 με τη Μπαστιά κατέγραψε 9 συμμετοχές. Στη συγκεκριμένη ομάδα είχε πάει το 2014 ύστερα από εισήγηση του τότε προπονητή, Κλοντ Μακελελέ, προερχόμενος από τη Σατορού.

Γι' αυτό ΠΑΣ μπροστά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον περασμένο Ιούλιο έχει βουίξει η πιάτσα ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι κοντά στην απόκτηση επιθετικού, το όνομα του οποίου θα προκαλέσει αίσθηση. Στις 6 Ιουλίου το Sport24.gr αποκάλυψε ότι ο στράικερ που έχει φέρει στην Αθήνα η ομάδα των Ιωαννίνων είναι ο Κριστοφέρ Μαμπουλού.Μία μέρα μετά η ΠΑΕ ανακοινώνει: "Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την υπογραφή συμβολαίου τριετούς διάρκειας με τον εικοσιεξάχρονο Γάλλο επιθετικό Christopher Maboulou". Ύστερα από 14 μέρες ο Γάλλος κάνει ντεμπούτο, στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Οντ Γκρένλαντ. Μπαίνει στο 79' και στο 98', στην παράταση, δίνει την ασίστ με την οποία ο ΠΑΣ βάζει γκολ (σ. το πέτυχε ο Κούτρης) και κατακτάται η πρόκριση στον γ' προκριματικό γύρο του Europa League.

Στις 11 Σεπτεμβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον Ατρόμητο, στην πρεμιέρα της Super League και ο Γάλλος καταγράφει δύο ακόμη ασίστ στο τελικό 3-0. Στις 26 Οκτωβρίου η ομάδα των Ιωαννίνων αντιμετωπίζει στους Ζωσιμάδες την Ξάνθη για το Κύπελλο. Ο Μαμπουλού, παρουσία της μητέρας του και της αδερφής του που είχαν πάει στα Γιάννινα να τον δουν, σημειώνει το νικητήριο γκολ. Και φυσικά η εντυπωσιακή του... παράσταση το βράδυ της Δευτέρας (31/10) στο Αγρίνιο με τα δύο του γκολ στο πρωτάθλημα! Παίκτης που παίζει πρώτα για την ομάδα και μετά για τον εαυτό του. Όπως έγραψε την Τρίτη (1/11) και ο Θέμης Καίσαρης: "ΚΑΙ Α ΚΑΙ ΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣ ΜΕ ΜΑΜΠΟΥΛΟΥ".

Η ΠΙΟ ΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ ΑΜΥΝΑ

Δεν είναι μόνο ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει αποκτήσει ποδοσφαιριστές που έχουν προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική (προσθέστε και τους Ζάιρο, Βιντάλ) στο ρόστερ. Είναι ότι βασικά στελέχη της άμυνας παίζουν μαζί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο αρχηγός Αλέξης Μιχαήλ παίζει εκεί από το 2004, αν εξαιρεθούν οι εξάμηνοι δανεισμοί σε Λαμία και Πανσερραϊκό. Ο Θεμιστοκλής Τζημόπουλος αγωνίζεται στους Ηπειρώτες από το 2010! Η εφετινή είναι η 7η χρονιά του. Ο Θόδωρος Μπέριος παίζει για 5η χρονιά. Βάλτε σε αυτούς και τον αμυντικό χαφ Άντι Λίλα, ο οποίος εκτός από το εξάμηνο πέρασμα στην Πάρμα, παίζει στα Ιωάννινα από το 2011. Από τη μεριά του ο αριστερός μπακ - χαφ Φόνσι Ναδάλες είναι στην τρίτη του σεζόν στα Γιάννινα. "Δεμένη" ομάδα, με συνοχή, ομοιογένεια.

Γι' αυτό ΠΑΣ μπροστά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"ΦΡΟΥΡΙΟ" ΟΙ "ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ" ΜΕ 11-0

Δύο "διπλά" σε Κέρκυρα και Αγρίνιο, αλλά στην έδρα του ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι ακόμα πιο ισχυρός. Νίκες 3-0 επί της Οντ Γκρένλαντ, 3-0 επί του Ατρόμητου, 4-0 επί της ΑΕΛ, 1-0 επί της Ξάνθης και ένα 0-0 με τον Πλατανιά. Σε πέντε παιχνίδια 11 γκολ, μηδέν παθητικό. Εξαιρετικός μπροστά στο κοινό του. Απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης το Σάββατο (5/11) η ομάδα του Πετράκη θα επιδιώξει να βαδίσει στον ίδιο δρόμο, στον αγώνα για τη 10η αγωνιστική της Super League.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Action Images

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

TAGS ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ