ΠΑΟΚ

Τραγικός επιθετικά ο ΠΑΟΚ εκτός Τούμπας

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ έχει αγωνιστεί 7,5 ώρες εκτός έδρας και έχει βάλει μόνο ένα γκολ με τον Λέο Μάτος. Το sport24.gr θυμίζει το ρεσιτάλ δυστοκίας και αναλύει τους λόγους της δημιουργίας του.

Ο ΠΑΟΚ πλέον είναι σχεδόν 11 ώρες στα παιχνίδια με την ΑΕΚ εκτός έδρας άσφαιρος. Δεν έχει σκοράρει ούτε ένα γκολ στα τελευταία 7 ντέρμπι Δικεφάλων στο ΟΑΚΑ. Το τελευταίο γκολ που πέτυχε ήταν με τον Αθανασιάδη τη σεζόν 2011-12, όταν ο ΠΑΟΚ είχε φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ.

Το πρόβλημα όμως τη φετινή σεζόν δεν εντοπίζεται μόνο στα παιχνίδια με την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ το αντιμετωπίζει παντού, σε όλα τα γήπεδα που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Με την ήττα με 1-0 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για την 10η αγωνιστική, ο ΠΑΟΚ έμεινε χωρίς γκολ σε ακόμη ένα παιχνίδι της Super League Σουρωτή μακριά από την έδρα του. Ο ΠΑΟΚ που δεν σκόραρε ούτε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ μακριά από την Τούμπα έχει τη χειρότερη επιθετική επίδοση εκτός έδρας στη Super League Σουρωτή.

Ο "Δικέφαλος του Βορρά" έχει πετύχει μόλις ένα γκολ (στη Λάρισα) εκτός έδρας στο φετινό πρωτάθλημα μέχρι στιγμής, έχοντας αγωνιστεί σε πέντε αναμετρήσεις μακριά από την Τούμπα, κόντρα σε Λεβαδειακό (0-0), Απόλλωνα Σμύρνης (0-0), Λάρισα (1-1), Ολυμπιακό (1-0) και ΑΕΚ (1-0).

Έτσι, έχει τη χειρότερη επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα, με μονάχα ένα γκολ σε 7,5 ώρες ποδοσφαίρου μακριά από την έδρα του. Οι ασπρόμαυροι βρίσκονται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας, όπου ακολουθούν Αστέρας Τρίπολης, Λεβαδειακός και Παναθηναϊκός που έχουν πετύχει από δυο γκολ εκτός έδρας.

Επίσης, η ομάδα του Λουτσέσκου παραμένει χωρίς νίκη εκτός Θεσσαλονίκης, καθώς και στο μοναδικό ματς που είχε σκοράρει, κόντρα στην ΑΕΛ στην "AEL FC Arena", είχε αναδειχθεί ισόπαλη με σκορ 1-1 με τους "βυσσινί". Η επιθετική αφλογιστία λοιπόν αποτελεί τη βασική αιτία που ο ΠΑΟΚ έχει πάρει μόνο τρεις βαθμούς σε πέντε αγώνες έξω από το "σπίτι" του.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός αυτό, το ένα και μοναδικό εκτός έδρας γκολ του ΠΑΟΚ, το έχει πετύχει ο Λέο Μάτος. Ο δεξιός του μπακ! Και όχι κάποιος επιθετικός ή μεσοεπιθετικός του παίκτης.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑΣ

Όλα αυτά όμως έχουν κάποιες ξεκάθαρες και συγκεκριμένες αιτίες. Πρώτον, ο ΠΑΟΚ δεν παρουσιάζει αυτοματισμούς στα εκτός έδρας παιχνίδια του, δεν βγάζει επιθετικές συνεργασίες. Είναι ολοφάνερο πως δεν υπάρχει επιθετικό πλάνο. Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 120 τελικές προσπάθειες που έχει ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, μόλις οι 45 έχουν γίνει στα 5 εκτός έδρας ματς, ενώ στα εντός οι υπόλοιπες 75. Όποια αντίπαλη ομάδα καταφέρει να του κλείσει κάποιους παίκτες-κλειδιά, όπως τον Πρίγιοβιτς ή τον Μάτος (χθες φάνηκε πολύ έντονα), τον μπλοκάρει και του δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη και τη δημιουργία φάσεων μπροστά στην αντίπαλη εστία.

Ακόμη, φαίνεται πως ο Λουτσέσκου περιμένει περισσότερα από κάποιους παίκτες τους οποίους επιμένει να χρησιμοποιεί στη μεσοεπιθετική γραμμή, όμως δεν τον δικαιώνουν μέχρι στιγμής γιατί δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Για παράδειγμα ο Ελ Καντουρί, που και κόντρα στην ΑΕΚ ήταν ανούσιος πέρα από μία καλή μπαλιά που έβγαλε στον Πρίγιοβιτς στο 86΄, δεν έχει δώσει μέχρι τώρα τα προσδοκώμενα στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι όλοι οι αντίπαλοι παίζουν δυνατά απέναντι στον ΠΑΟΚ, αλλά ο ΠΑΟΚ ψυχολογικά μοιάζει ανέτοιμος, καθώς αρκετοί ξένοι παίκτες του δεν έχουν καταλάβει τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πρωταθλήματος και πώς όλοι αντιλαμβάνονται φέτος τον Δικέφαλο ως φαβορί και παίζουν σκληρά εναντίον του.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι και η διστακτικότητα του Λουτσέσκου, που στα εκτός έδρας ματς δείχνει να προτιμά να κρατήσει το μηδέν παρά να κυνηγήσει το γκολ, με συνέπεια βέβαια κάποιες φορές να το πληρώνει. Κάτι τέτοιο συνέβη και στο ΟΑΚΑ, όπου παρότι ο ΠΑΟΚ έπαιζε με παίκτη παραπάνω από το 8΄, δέχτηκε γκολ πριν την αποβολή του Σαμπράνο που επανέφερε την αριθμητική ισορροπία. Αντί να γίνει πιο επιθετική η ομάδα του Λουτσέσκου στο διάστημα που έπαιζε με παίκτη περισσότερο, ήταν αυτή που δέχτηκε το γκολ, ενώ εκτός από ένα σουτ του Βιεϊρίνια δεν δημιούργησε ευκαιρία.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς δεν τροφοδοτείται αρκετά και τόσο καλά στα εκτός έδρας παιχνίδια, όσο στο γήπεδο της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ παίζει περισσότερο παιχνίδι κυριαρχίας και γεμίζει την αντίπαλη περιοχή με αποτέλεσμα να φτάνει η μπάλα περισσότερο στον Σέρβο. Στα εκτός έδρας ματς, ο υψηλόσωμος φορ μοιάζει αρκετά απομονωμένος, χωρίς στηρίγματα και δεν παίρνει συχνά την μπάλα με αξιώσεις στην περιοχή ώστε να έχει τελικές προσπάθειες και να σκοράρει.

Σχετικά με αυτό τοποθετήθηκε και ο Λουτσέσκου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αποφεύγοντας όμως να σταθεί αποκλειστικά στον επιθετικό του και δηλώνοντας πως: "Είναι γενικό το θέμα, δεν είναι μόνο για τον Πρίγιοβιτς. Ολη η ομάδα έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά εκτός έδρας".

Πάντως, ο Ρουμάνος πρέπει να βρει τις λύσεις για να ξεπεραστεί η δυστοκία του ΠΑΟΚ στα εκτός έδρας παιχνίδια.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ