ΠΑΟΚ

Τούντορ: "Έπρεπε να βάλω λάσο στον Λούκας για να μη φύγει"

Τούντορ: "Έπρεπε να βάλω λάσο στον Λούκας για να μη φύγει"
Τούντορ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ιγκόρ Τούντορ βρέθηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκη και σε εκπομπή των οπαδών του ΠΑΟΚ και μίλησε για όλα όσα αφορούν τον "δικέφαλο". Εμφανίστηκε σίγουρος για τον εαυτό του και τη δουλειά που γίνεται τονίζοντας ότι θα έχει αποτελέσματα.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Ιγκόρ Τούντορ φιλοξενήθηκε στην εκπομπή των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107,4FM και μίλησε για όσα όσα έχουν να κάνουν με τον "δικέφαλο".

Ο νεαρός τεχνικός ερωτήθηκε για το μεγαλύτερο λάθος του έως τώρα και απάντησε ευθέως πως ήταν ότι άφησε τον Λούκας να φύγει. Ο Κροάτης στάθηκε επίσης και στις συχνές αλλαγές προπονητή που γίνονται στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και κατά πόσο τον φοβίζει αυτό.

Φυσικά στάθηκε και στον Ιβάν Σαββίδη λέγοντας ότι ο μεγαλομέτοχος θέλει να δει τα λεφτά του να πιάνουν τόπο. Επίσης εμφανίστηκε σίγουρος για τον εαυτό του αλλά και τη δουλειά που γίνεται φέτος στον ΠΑΟΚ.

Επίσης προκάλεσε αίσθηση με την αναφορά του ότι έπρεπε να "καθαρίσει" τα αποδυτήρια καθώς όσα συνάντησε δεν παρέπεμπαν σε αποδυτήρια επαγγελματικής ομάδας.

Αρχικά, ο Κροάτης τεχνικός θέλησε να δείξει ότι περνά καλά στην Ελλάδα και τόνισε:

"Στην Ελλάδα οι διαιτητές δεν με βγάζουν από το γήπεδο. Στην Κροατία έχω το ρεκόρ αποβολών σε πέντε ματς σε μία σεζόν".

Για το τι γνώριζε για τον ΠΑΟΚ πριν αναλάβει και τι τον εξέπληξε θετικά ή αρνητικά:
"Το λογικό είναι να πω ότι όλα είναι θετικά, γιατί είναι μέρος της κουλτούρας μου να βλέπω τη θετική πλευρά. Η αλήθεια είναι ότι εδώ βλέπω κυρίως θετικά. Όταν μιλάω με γονείς μου ή φίλους στην Κροατία τους λέω "η Ελλάδα μου έκανε πολύ θετική εντύπωση, το ίδιο και οι άνθρωποί της. Είδα Πόσο ωραίο να ζεις εδώ. Φυσικά, για τον ΠΑΟΚ έχω να πω ότι τον ήξερα από μικρός. Και ο Τόντσι Γκάμπριτς που ήταν συνεργάτης μου και πολύ καλός μου φίλος και έπαιξε στον ΠΑΟΚ μου μιλούσε πριν 15 χρόνια για την ομάδα. Ξέρω ότι ήρθα σε έναν μεγάλο σύλλογο, γνώριζα για τον κόσμο, τη φανατική κερκίδα".

Για το αν έχει μάθει αρκετά για την ιστορία της ομάδας και πώς του φάνηκε το γεγονός ότι χειροκρότησε ο κόσμος μετά ήττα από τον Ολυμπιακό:
"Ξέρω ότιυπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στον ΠΑΟΚ γιατί όλοι διψάμε για επιτυχίες. Η δίψα προέρχεται από παντού, κυρίως από τους οπαδούς που θέλουν να βλέπουν ψηλά τον ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω τη γλώσσα, άρα δεν μπορώ να διαβάζω εφημερίδες. Καταλαβαίνω απ' ό,τι νιώθω στο γήπεδο, από την επαφή μου με τους ανθρώπους της ομάδας ότι υπάρχει θετική ενέργεια. Κι αυτό είναι σημαντικό σε μία περίοδο που τα αποτελέσματα δεν είναι καλά και αυτό είναι σημαντικό. Χωρίς ακριβώς να καταλαβαίνω τι μου λένε".

Για την "ηλεκτρική καρέκλα" του πάγκου του ΠΑΟΚ που δεν ολοκληρώνει τη σεζόν με τον ίδιο προπονητή τα τελευταία χρόνια:
"Το είχα ακούσει αυτό για τις αλλαγές προπονητών. Ξέρω επίσης πόσο ο Σαββίδης θέλει να κάνει μια ομάδα που να κερδίζει και τα χρήματα που έχει επενδύσει στην ομάδα. Και δεν είναι εύκολο, ούτε για τους οπαδούς, ούτε για τους επενδυτές, να βλέπουν τα χρήματα που επενδύονται και να μην έρχονται αποτελέσματα. Αλλά αυτή η αναγνώριση, που λέγαμε πριν, μου δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση να συνεχίσω".

Για το αν, ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, θεωρεί ότι μπορούσε ο ΠΑΟΚ να κάνει κάτι καλό βλέποντας ότι αλλάζει κάθε έξι μήνες προπονητή:
"Συμφωνώ μαζί σας, σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο. Τώρα συζητάμε και δεν θέλω να το κάνουμε σαν να είναι όλα καλά καμωμένα, γιατί είμαστε στην έκτη θέση. Δεν μπορώ να κάνω αυτή την κουβέντα σαν να είμαι εγώ ο καλύτερος και όλο πηγαίνουν τέλεια. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε εδώ όταν ο ΠΑΟΚ θα είναι σίγουρα στη δεύτερη θέση".

Για το μεγαλύτερο λάθος:
"Το μεγαλύτερο λάθος μου είναι που δεν έβαλα λάσο στον Λούκας όταν έφυγε".

Για το αν ζήτησε παίκτη με στοιχεία του Λούκας:
"Ένας παίκτης με αυτά τα χαρακτηριστικά, με λίγη μεγαλύτερη εμπειρία ίσως, ένας παίκτης μπροστά για να κάνει τη διαφορά θα ήταν καλό".

Για το αν μπορεί να δημιουργήσει έναν μεγάλο ΠΑΟΚ και, πρώτα απ'΄όλα, να τελειώσει τη σεζόν με επιτυχία:
"Δεν μ' αρέσει να μιλάω με λεπτομέρειες, αν θα βγούμε δεύτεροι, πρώτοι, Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για μένα θα μπορέσουμε να τελειώσουμε το πρωτάθλημα σε υψηλές θέσεις και στο Κύπελλο κανείς δεν θα μπορεί να μας κερδίσει εύκολα".

Για το τι ψάχνει στη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη:
"Στην συζήτηση για τον Γενάρη, είπα ότι πρέπει να έρθουν παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά, που να είναι καλύτεροι από αυτούς που έχουμε στις ίδιες θέσεις. Αλλιώς προτιμώ να μην έρθει κανείς".

Για το αν αντιμετωπίζει προβλήματα στα αποδυτήρια:
"Όταν η σεζόν άρχισε ήταν μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση στα αποδυτήρια, Τα πράγματα που είδα δεν τα είχα ξαναδεί σε ποδοσφαιρική ομάδα. Ήταν ατμόσφαιρα μη επαγγελματικής ομάδας. Γι' αυτό το λόγο έπρεπε να καθαρίσουμε τα αποδυτήρια.

Τώρα μπορούμε να πάρουμε και έναν παίκτη που δεν θα είναι απόλυτα στα επίπεδα που πρέπει ως χαρακτήρας, γιατί θα έρθει σε ένα καλό επίπεδο για να προσαρμοστεί. Είμαστε πολύ καλά στα αποδυτήρια".

Για τις δηλώσεις Ροντρίγκες, Τζιόλη, Τζαβέλλα που συμφώνησαν ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγει δεύτερος και να πάρει το Κύπελλο και το ότι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον ίδιο: "Αν δεν το πουν δεν θα παίζουν (σ.σ. γέλια). Για να μιλήσουμε σοβαρά, η γνωμη μου είναι κάτι που έχω πει πολλές φορές. Ο κόσμος στηρίζει γιατί βλέπει ότι η ομάδα τα δίνει όλα μέχρι το τέλος. Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι στη φάση που ήμασταν έτοιμοι να ξεπεταχτούμε δεν κερδίσαμε ματς που έπρεπε. Ματς που εννιά στις δέκα να τα ξαναπαίζαμε, θα τα κερδίζαμε. Μας έλειψαν τα αποτελέσματα για να να μας δώσουν αυτοποίθηση και να μιλάμε από άλλη θέση. Μπορούμε να μιλάμε τρεις ώρες, τι έφταιξε και δεν τα κερδίσαμε. Δεν ξέρω τι συνέβαινε στο παρελθόν, το ξέρετε καλύτερα. Χθες, εγώ και οι βοηθοί μου περάσαμε πολλές ώρες να δούμε πώς δεχόμαστε γκολ. Γιατί πραγματικά είναι αδιανόητο, μία ομάδα που αμύνεται καλά, με πολλούς παίκτες πίσω από τη μπάλα, έχει δεχθεί 23 γκολ. Και βλέπουμε τα γκολ, αναλύουμε, προσπαθούμε να εντοπίσουμε που είναι το πρόβλημα. Το έχουμε κάνει πολλές φορές και δεν μπορώ να πω ότι δεχθήκαμε γκολ στην κόντρα ή ότι δεν κάνουμε καλή άμυνα πίσω από τη μπάλα ή ότι στις στημένες φάσεις δεν έχουμε καλή τακτική. Δεν επαναλαμβάνεται κάτι, είναι όλα διαφορετικά γκολ και είναι από προσωπικά λάθη. Ψάχναμε να δούμε το στοιχείο που πρέπει να δουλέψουμε παραπάνω. Δεν το βρήκαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα πάνω στο οποίο να δουλέψουμε".

Για το αν είδε τα περσινά ματς του ΠΑΟΚ: "Δεν θυμάμαι τώρα τα γκολ που δεχόταν ο ΠΑΟΚ πέρυσι, αλλά συμφωνώ με αυτό που λέτε ότι πέρυσι δεχθήκαμε πολλά τέρματα σε κόντρα επίθεση. Είναι ένας λόγος που επέλεξα το 3-5-2".

Για την αλλαγή συστημάτων: "Πολύ αγαπημένη κουβέντα των δημοσιογράφων, όσα χρόνια είμαι προπονητής. Γιατί πιστεύουν ότι με την αλλαγή συστήματος μπορούν νατα εξηγήσουν όλα. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον ΠΑΟΚ μιλάω για το στυλ που παίζουμε και όχι για το σύστημα που είναι σημαντικό, αλλά όχι το σημαντικότερο. Αν, για παράδειγμα, ερχόταν ένας σπουδαίος άνθρωπος του ποδοσφαίρου και με ρωτούσε "τι θα διάλεγα, το καλύτερο σύστημα ή την καλύτερη νοοτροπία" θα του έλεγα την καλύτερη νοοτροπία κι ας είχαμε το χειρότερο σύστημα".

Για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στήριξη του Άρνεσεν: "Δεν λείπει κάτι, έχω όλη την υποστήριξη από τον ίδιο ή κάποια συμβουλή, ό,τι χρειάζεται. Εχω πολύ καλή σχέση μαζί του και είμαι χαρούμενος που είμαστε μαζί. Ακόμη κι αν μιλήσουμε για τις μεταγραφές, τις κάναμε κατόποιν συνεννόησης οι δυο μας. Τους είχσα δει τους παίκτες που πήραμε. Βέβαια, κάθε προπονητής ζητά το καλύτερο. Ακόμη και ο Μπενίτεθ στη Ρεάλ Μαδρίτης θέλει δύο παίκτες τον Γενάρη".

Για το αν του τέθηκαν στόχοι από τον Σαββίδη που θα κρίνουν αν η σεζόν είναι πετυχημένη: "Δεν μιλήσαμε αναλυτικά για τους στόχους. ο κ. Σαββίδης μου επαναλαμβάνει ότι θέλει να κερδίζει. Μου είπε Ότι είμαι εδώ για να κερδίζω και του απάντησα ότι το ξέρω. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν ένα μήνα πριν όταν ήμασταν στη δέκατη θέση".

Για τα κοινά και τα διαφορετικά στοιχεία του ΠΑΟΚ με τη Χάιντουκ: "Υπάρχουν πολλές ομοιότητες σ' αυτές τις δύο ομάδες. Έχουν σπουδαίους φιλάθλους. Μπορώ να καταλάβω τι γίνεται με τη "δυναμη" εδώ, όχι τη δύναμη εντός γηπέδου. Όπως εδώ είναι ο Ολυμπιακός, εκεί είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Και εκεί η πίεση είναι μεγάλη για τίτλους. Εκεί πήρα ένα Κύπελλο, ελπίζω να πάρουμε και εδώ σύντομα τίτλο".

Γιατί πιστεύει ότι τον συμπαθεί ο κόσμος: "Πάντα είναι δύσκολο να κρίνεις τον εαυτό σου. Σ' αυτή τη δουλειά πρέπει πρώτα απ' όλα να είσαι ο εαυτός σου. Επίσης, πρέπει να είσαι ειλικρινής και καλός στη συμπεριφορά σου στα αποδυτήρια, Οι παίκτες πρέπει να αναγνωρίζουν δύο πράγματα σε έναν προπονητή: Ότι έχεις γνώση τους ποδοσφαίρου και ότι είσαι δίκαιος στις επιλογές σου και καλός στη συμπεριφορά σου. Μετά είναι άλλα πράγματα. Πώς να πάρεις το 100% από την ομάδα σου, πως να κάνεις τις αλλαγές, πώς να περάσεις τις ιδέες μέσα από τις προπονήσεις στον αγώνα. Όλα αυτά σε κάνουν έναν ολοκληρωμένο προπονητή και το βλέπουν αυτό οι παίκτες και οι οπαδοί".

Για τον αν ξέρει τι σημαίνουν τα αρχικά γράμματα του ΠΑΟΚ: "Όχι, δεν το γνωρίζω".

Για το ότι μέχρι πριν το ματς με την Κρασνοντάρ είχε εφαρμόσει το 3-5-2 κι αν είναι το κατάλληλο σύστημα για όλους τους αντιπάλους: "Είναι σημαντικό με ποιον αντίπαλο αγωνίζεσαι. Αν γνωρίζεις ότι παίζεις με μια καλύτερη ομάδα από εσένα, πρέπει να ξέρεις πώς θα αμυνθείς. Πάντα είναι καλύτερο να αμύνεσαι με πέντε. Είναι ένα σύστημα που μπορείς να προσαρμοστείς στο πώς θα αμυνθείς και και πώς θα επιτεθείς. Για μένα, στην αμυντική αντιμετώπιση, το 3-5-2 είναι το καλύτερο. Η εστία είναι στο κεντρικό σημείο του γηπέδου, οπότε πιστεύω ότι αυτό πρέπει να κλείσεις καλύτερα. Όταν έχεις τρεις στην άμυνα, τρεις μέσους και συγκλίνουν οι ακραίοι, κλείνουν το χώρο στον άξονα".

"Και ο γιος μου θα έπαιζε μόνο αν πέθαινα, αν δεν άξιζε"

Γιατί άλλαξε το 4-4-2 και το αν επηρεάστηκε από την κριτική των δημοσιογράφων: "Στην καριέρα μου σαν προπονητής, ένας τεχνικός διευθυντής που είχα, μου είπε ότι παίζει κάποιος που δεν άξιζε και ότι θα έπρεπε να μπει κάποιος άλλος. Απάντησα όπως απαντώ πάντα: "Ο γιος μου να ήταν στην ομάδα, αν δε το άξιζε πρώτα θα πέθαινα εγώ και μετά θα έπαιζε. Ποιος προπονητής θέλει να πάει κόντρα στην δουλειά του; Πρώτος απ' όλους θέλει να κερδίζει ο ίδιος και να βάλει τους παίκτες και να χρησιμοποιήσει το σύστημα που θεωρεί ότι είναι καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου να αναλύεις που έχεις κάνει λάθος και να μην τα επαναλαμβάνεις στο μέλλον, Το πιο δύσκολο είναι η αυτοκριτική, γιατί κανείς δεν την θέλει. Και φυσικά, όταν πας σπίτι και είσαι μόνος με τον εαυτό σου, δεν μπορεί να πεις ψέματα. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορείς να βελτιώνεσαι. Και στα 50 μου θα έχω πράγματα να βελτιώσω και πάντα θα το κάνω".

Για το αν θα ήθελε πρώτα απ' όλα δεκάρι στις μεταγραφές: "Δεν είναι καλό να μπούμε σ΄ αυτή την κουβέντα".

Για το γιατί δεν μπόρεσε να κρατήσει ο ΠΑΟΚ το υπέρ του σκορ σε συγκεκριμένα ματς: "Ήταν μερικά συγκεκριμένα πράγματα, λεπτομέρειες που τα έκριναν και δεν τα τελειώσαμε όταν έπρεπε. Για μένα είναι δύσκολο να μιλήσω γι' αυτό το θέμα. Στις συγκεκριμένες στιγμές, δεν δείξαμε ποιότητα και εμπειρία για να το τελειώσουμε και στο τέλος ατομικά λάθη κόστισαν πραγματικά σημαντικούς βαθμούς".

Για την ποιότητα και πώς την ορίζει ως έννοια: "Είναι μία ευκαιρία να πω ότι η ποιότητα είναι το πακέτο που κουβαλά ο ποδοσφαιριστής. Μπορούμε να μιλήσουμε για τον Πέλκα, που έχει τεχνική ποιότητα, αλλά μετρά και η σταθερότητα στην απόδοση".

Για τον προπονητή που έχει πρότυπο (και τα καλά λόγια του Λίπι) και το πώς ο ΠΑΟΚ μπορεί να αποκτήσει νοοτροπία νικητή που είχε η Γιουβέντους: "Η νοοτροπία νικητή γίνεται όταν κερδίζεις. Και για να κερδίζεις, πρέπει να έχεις τα κατάλληλα πρόσωπα. Όλα στη ζωή είναι θέμα προσωπων. Των κατάλληλων προσώπων στις κατάλληλες θέσεις. Αν δεν έχεις τους κατάλληλους, μπορεί να διαθέτεις τους καλύτερους οπαδούς και άπειρα χρήματα, αλλά να μην κάνεις τίποτα. Ο άνθρωπος που διαλέγει είναι αυτός που πρέπει να γνωρίζει και να διαλέγει όποιον έχει την ποιότητα. Αν, λοιπόν, συμβεί αυτό το πράγμα κι αυτός που στελεχώσει την ομάδα πάρει τους κατάλληλους παίκτες και έρθουν οι νίκες, τότε θα ΄ρθει και η νοοτροπία νικητή. Στον ΠΑΟΚ βλεπω καλά πράγματα τώρα, αλλά ο χρόνος θα δείξει. Είχα σπουδαίους προπονητές στη Γιουβέντους, αλλά αν πρέπει να διαλέξω δύο είναι ο Κάρλο Αντσελότι και ο Μαρσέλο Λίπι. Προσωπικότητα, γνώσεις, διαφορές μεταξύ τους, αλλά και οι δύο με νοοτροπία νικητή. Είχα τον Καπέλο που ήταν πολύ σκληρός, ο Αντσελότι που ήταν σα φίλος, αλλά όλοι ήθελα να κερδίζουν κι αυτό είναι το ωραίο στο ποδόσφαιρο. Το ότι γίνεται με διαφορετικούς τρόπους".

Για το αν θα ερχόταν τώρα ξανά στον ΠΑΟΚ, μετά από όσα έζησε: "Φυσικά, θα ερχόμουν. Απολαμβάνω τους τέσσερις μήνες που είμαι εδώ. Το έχω πει και στους παίκτες στα αποδυτήρια, ακόμη και μετά από άσχημα παιχνίδια, να ευχαριστιούνται την κάθε μέρα, το κάθε παιχνίδι. Ακόμη κι αν είναι η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Και ένα πράγμα που έχω πει και στον κ. Σαββίδη είναι "ότι κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να μου προσθέσει πίεση μεγαλύτερη από ότι βάζω εγώ στον εαυτό μου".

Για το αν βλέπει τον ΠΑΟΚ ως βήμα για το εξωτερικό ή σχεδιάζει να μείνει πολλά χρόνια: "Θέλω να μείνω για πολλά χρόνια στον ΠΑΟΚ. Δεν σκέφτομαι να πάω κάπου. Και δεν σκέφτηκα ούτε δευτερόλεπτο να έρθω εδώ για να πάω κάπου αλλού στο μέλλον. Σκέφτομαι μόνο το παρόν, όπως σε όλη τη ζωή μου. Δεν κάνω σχέδια για το μέλλον".

"Οι νεαροί βλέπουν τον Μπερμπάτοφ σαν μικρό Θεό"

Για το αν θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει μία καλύτερη εικόνα αν είχε νωρίτερα στη διάθεσή του τις μεταγραφές του καλοκαιριού: "Δεν βοηθά όταν αρχίζεις τόσο νωρίς τις υποχρεώσεις σου και παράλληλα έρχονται οι παίκτες με μεταγραφή αργά. Δεν σου δίνει το χρόνο. Ειδικά τον Μπερμπάτοφ θα ήθελα να τον έχω νωρίτερα μαζί μου. Δεν είναι μόνο ότι ήρθε την τελευταία μέρα των μεταγραφών, αλλά κυρίως το γεγονός ότι είχε πολύ χρόνο μακριά από τις προπονήσεις και άρα μεγαλώνει το διάστξμα που χρειάζεται για να επιστρέφει".

Για τον Μπερμπάτοφ: "Είναι πολύ σημαντικός για την προσωπικότητα που βάζει μέσα στο γήπεδο, ειδικά για τη δική μας ομάδα, που χρειάζεται τέτοια προσωπικότητα. Δεν χρειάζεται να πώ για την ποιότητά του τίποτα. Βλέπω καμιά φορά τους παίκτες, ειδικά τους νεαρούς, που παρακολουθούν τις ενέργειές του, σαν μικρό Θεό. Έχω παρά πολύ καλή σχέση μαζί του, μία ιδιαίτερη σχέση, όχι όπως με τους άλλους παίκτες και δεν θα ηταν δυνατό να είναι το ίδιο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβεται τους κανόνες, προπονείται καλά και θα τον δείτε την Κυριακή στην ενδεκάδα μαζί με τον Κλάους, για να χαρεί και ο φίλος μου ο Νώντας (σ.σ. ο Νώντας Παπαεπαμεινώντας από τα στελέχη της ΠΑΕ που κάθονται στον πάγκο).

Για το αν μπορεί να παίξουν μαζί δίδυμο Μπερμπάτοφ-Κλάους: "Θα γίνει την Κυριακή, αλλά έχει γίνει ήδη, ερχόμενος ο ένας από τον πάγκο. Πιστεύω ότι μπορούν να ταιριάξουν. Ξέρω ότι θα με ρωτήσετε, γιατί ο Κλάους δεν έπαιξε σε ορισμένα ματς βασικός. Αυτό είναι περίεργο για κάποιους. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να είσαι ειλικρινής κι αν πρέπει ένας παίκτης να μείνει στον πάγκο, θα μείνει.¨Ο Κλάους είναι σημαντικός παίκτης, όλοι οι σημαντικοί παίκτες θα πάρουν ευκαιρίες, αλλά κάποιες στιγμές πρέπει να είσαι δίκαιος και με τους άλλους".

Γιατί ο ΠΑΟΚ διαθέτει δύο από τους καλύτερους στράικερ στον πρωτάθλημα και δεν έχουν πολλές τελικές προσπάθειες: "Αν με ρωτήσετε για τον Κλάους και τον Μπερπάτοφ θα απαντήσω τα εξής. Ο Κλάους ήρθε από τραυματισμό, σκόραρε αμέσως στη Βέροια, αλλά μετά για τρία-τέσσερα ματς δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση γιατί προερχόταν από τραματιοσμό. Τώρα επανέρχεται, Τον είδα σε πολύ καλή κατάσταση με τον Πανθρακικό, τον είδα πολύ καλό στα 25 λεπτά που έπαιξε στο Κρασνοντάρ γι'΄αυτό θα ξεκινήσει βασικός. Ο Μπερμπάτοφ είναι κάτι ανάμεσα σε 9άρι και 10άρι. Αυτό είναι το παιχνίδι του, ψάχνει και την ασίστ, όχι μόνο το γκολ. Ο Μακ, πέρυσι, σκόραρε λιγότερα δέκα γκολ όλη τη σεζόν, φέτος, σκόραρε ήδη 11. Του αλλάξαμε τη θέση και προσαρμόσαμε το σύστημα πάνω του, τον βάλαμε είκοσι μέτρα μέσα από τη γραμμή, δεν χρειάζεται να πάει από τη γραμμή μέσα στην περιοχή, αλλα μπορεί από πιο κοντά να είναι κοντά στο γκολ".

"Καλύτερος παίκτης μας ως τώρα ο Μακ"

Για τις χαμένες ευκαιρίες του Μακ: "Αν μπορώ να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα, ήταν ο καλύτερος παίκτης μας. Φυσικά, είχε και ματς που ήταν καταστροφή για μας. Είχε τα άσχημα παιχνίδια, αλλά αν βάλω βαθμολογία, ήταν ο καλύτερος μέχρι σήμερα. Του βάζω λίγη πίεση παραπάνω, γιατί είναι παίκτης που με τα 6, 7 γκολ έλεγε "είμαι καλά", ενώ εγώ πιστεύω ότι μπορεί να βάλει 20. Γι' αυτό τον πιέζω και ζητάω παραπάνω πράγματα,. Μόνο αν έχεις αυτή τη νοοτροπία, αν έχεις την πείνα να γίνεσαι καλύτερος μπορείς να προοδεύεις. Δεν μπορείς να μείνεις στο ίδιο σημείο, Αν δεν πας πάνω, θα πας μοιραία πίσω".

Για τον Σάμπο και γιατί επέμεινε πολύ στη χρησιμοποίησή του: "Περίμενα παραπάνω πράγματα από εκείνον. Και τώρα, φυσικά, μετά από λίγους μήνες που δουλεύουμε μαζί, νομίζω ότι είναι από τους παίκτες που χρειάζονται παραπάνω χρόνο. Σε πολύ μικρά διαστήματα, έδειξε ότι μπορεί να γίνει πολύ σημαντικός παίκτης, αλλά μέχρι στιγμής δεν το κατάφερε. Τώρα πρέπει να παλέψει πολύ, όπως και ο Κάτσε, γιατί τώρα που παίζουμε με δύο μέσους, βλέπω και έναν πολύ Χαρίση. Οι παίκτες είναι εγωιστές, νομίζουν ότι το αν παίζουν είναι υπόθεση προπονητή, ενώ δεν είναι αλήθεια. Εξαρτάται από τους ίδιους".

Για τον Τσίμιροτ: "Δεν τον έχω δει ακόμη. Έπαιξε δεκαπέντε λεπτα, ¨εχει επανέλθει, δουλεύει, αλλά πρέπει να δούμε δύο-τρία ματς συνεχόμενα".

Για το συμβάν με τον Μυστακίδη στη Βέροια και για τις φάσεις που παίκτες δεν έδωσαν σωστή τελική πάσα: "Αυτό ήταν ένα φιλικό ματς. Και επειδή με ρωτήσατε πριν τι έχω κάνει και θα το 'άλλαζα , αυτό θα το άλλαζα. Ήταν υπερβολικό αυτό που έκανα. Μερικές φορές οι παίκτες έχουν τέτοια δίψα να σκοράρουν που δεν βλέπουν τους συμπαίκτες μας".

Για το αν ο ίδιος και οι παίκτες του γνωρίζουν ότι ο ΠΑΟΚ έχεις οπαδούς σε όλο τον κόσμο και ότι ορισμένοι ξυπνάνε 2 το πρωί να δούνε παιχνίδια και να πάνε μετά στη δουλειά: "Πιστεύω ότι οι ποδοσφαιριστές σέβονται τον κόσμο. Αυτοί που αγαπούν το άθλημα".

Για τον Όλσεν και αν η στήριξή του στοίχισε στην ομάδα κι αν ζητήσει άλλο τερματοφύλακα κι αν μίλησε με Πλετίκοσα: "Με τον Πλετίκοσα μιλάω κάθε μέρα γιατί είναι ο καλύτερος φίλος μου, αλλά ποτέ για να έρθει στον ΠΑΟΚ. Για τον Όλσεν, μπορώ να πω ότι είναι πολύ δύσκολη η θέση του τεραμτοφύλακα. Όλοι βλέπουν ότι ο Ρόμπι στοίχισε βαθμούς στη σεζόν. Κι αν για κάποια άλλη θέση, η ανοχή σου είναι τρία ματς, στη θέση του τερματοφύλακα είναι πέντε. Η στιγμή που αλλάζεις τον τερματοφύλακα είναι όταν βλέπεις ότι η υπόλοιπη ομάδα δεν τον πιστεύει. Έβαλα τον Γλύκο τελευταία και πάει πολύ καλά".

Για την πίεση που δέχεται στις συνεντεύξεις και αν διαπιστώνει ότι υπάρχουν διαρροές από τα αποδυτήρια: "Δεν ξέρω αν βγαίνουν εύκολα πράγματα από τα αποδυτήρια γιατί δεν διαβάζω τα δημοσιεύματα, αλλά θα σας πιστέψω αν μου πείτε ότι βγαίνουν εύκολα. Για τους δημοσιογράφους, όλοι μου φαίνονται καλοί γιατί δεν διαβάζω τι γράφουν ΟΙ δημοσιογράφου είναι όπως και οι άνθρωποι στις άλλες θέσεις. Υπάρχουν αυτοί που ξέρουν ποδόσφαιρο, άνθρωποι που δεν ξέρουν και καλοί και κακοί. Έχουμε ένα κοινό σημείο: Είναι δημόσια πρόσωπα και κρίνονται από τον κόσμο. Ξέρουν πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος όταν γράφουν άσχημα".

"Για μένα πρώτα είναι το Πρωτάθλημα"

Για την επιλογή να δώσει βάρος στο ματς με τον Παναθηναϊκό αφήνοντας σε δέυτερη μοίρα το ματς με την Κρασνοντάρ: "Ξέρω ότι μπορεί μία κακή συγκομιδή βαθμών να επηρεάσει την θέση της ομάδας. Είναι και λίγο προσωπικός ο τρόπος που λειτουργώ και αυτό που νιώθω από το κλαμπ. Ίσως δεν έχω δίκιο. Σε όλες τις ομάδες της Ευρώπης το πιο σημαντικό είναι το εγχώριο πρωτάθλημα. Λίγες ομάδες είναι αυτές που βάζουν προτεραιότητα το Τσάμπιονς Λιγκ. Ήμουν στη Γιουβέντους και εμείς πάντα είχαμε στόχο πρωτάθλημα".

Για το πότε η ομάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα: "Πολύ δύσκολη ερώτηση, δεν μπορώ να ξέρω. Το συντομότερο δυνατό."

Για το αν είναι μεγάλη η διαφορά με τον Ολυμπιακό και αν αποτυπώνεται στους 15 βαθμούς: "Όχι η διαφορά δεν είναι ρεαλιστική. Λίγα πράγματα παραπάνω από εμάς έχουν, αλλά εμείς πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Όλα αλλάζουν σε μία στιγμή. Στο ποδόσφαιρο είσαι στον πάγκο, μετά μπαίνεις παίζεις καλά, Ότι ισχύει για τους παίκτες, και τους το λέω συνέχεια, ισχύει και για τις ομάδες. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι ζωντανό, αλλάζει συνεχώς".

Για το αν συμφωνεί με τη φιλοσοφία Άρνεσεν να χτίζει με νέους και άπειρους παίκτες: "Ο κύριος Άρνεσεν δεν λέει ότι χρειαζόμαστε μόνο νεαρούς με ποιότητα. Δεν μπορείς να κάνεις αποτελέσματα μόνο με νεαρούς. Χρειάζεται συνδυασμός. Θέλουμε νεαρούς παίκτες, πεινασμένους, που θέλουν να κερδίζουν, αλλά και την παρουσία εμπειρότερων παικτών".

Για το ότι ο ΠΑΟΚ έχει μία από τις καλύτερες επιθέσεις και μία από τις χειρότερες άμυνες: "Αυτή η ερώτηση είναι 00.25 και θα πρέπει να φτάσουμε 01.00 τα ξημερώματα για να την αναλύσουμε...".

Για το αν θα εισηγηθεί ανανέωση κάποιων παικτών: "Έχω δώσει τις εισηγήσεις μου στον κ. Άρνεσεν και εκείνος θα κρίνει".

Για το πώς κρίνει την ομάδα του με μία λέξη, με δεδομένη ότι την προηγούμενη φορά που έκανε πρωταθλητισμό, επί Σάντος, χαρακτηριζόταν ως αμυντικογενής: "Ομάδα αναγνωρίσιμη".

Για το αν ο ΠΑΟΚ θέλει έναν αμυντικό ΄όπως ήταν εκείνος: "Ναι, αλλά ήμουν λίγο αργός (σ.σ. γέλια)... Είμαι ικανοποιημένος από τους παίκτες στην άμυνα. Είμαι πολύ λυπημένος για τον Κόστα που τραυματίστηκε, εύχομαι να γυρίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τον χρειαζόμαστε και είναι αναγκαίος για τα αποδυτήρια".

Για το αν συμμερίζεται την άποψη ότι υποτιμά τους αντιπάλους και δεν κάνει το καλύτερο σκάουτινγκ: "Δεν συμφωνώ με αυτό. ΄Έχουμε κάθε φορά, δύο μέρες πριν το κάθε παιχνίδι, είκοσι λεπτά παρουσίασης του αντιπάλου, με βίντεο, με όλα. Μερικές φορές συνεργάτης μου πάει και βλέπει τους αντιπάλους και άλλες όχι".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ