ΠΑΟΚ

Τούντορ: "Δεν υπόσχομαι τίτλους, μόνο ότι θα φτιάξω ομάδα"

Τούντορ: "Δεν υπόσχομαι τίτλους, μόνο ότι θα φτιάξω ομάδα"
INTIME SPORTS

Ο Ιγκόρ Τούντορ ανέλυσε την φιλοσοφία του και μίλησε για την πρόκληση που δημιουργεί στην καριέρα του ο ΠΑΟΚ. Τι είπε για τον νέο σύστημα 3-5-2 που θέλει να εφαρμόσει και την πειθαρχία στα αποδυτήρια.

Για την μέχρι τώρα προετοιμασία του ΠΑΟΚ, για το στυλ των παικτών που θέλει αλλά και για το ότι έχει... μάθει στην πίεση μίλησε μεταξύ άλλων ο Ιγκόρ Τούντορ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Άρνεσεν: "Έχω δει τις προπονήσεις, είμαι πολύ ικανοποιημένος"

Αρχικά ο Φρανκ Άρνεσεν είπε:

"Είναι λίγο αστείο το ότι είμαστε εδώ μετά από τόσο καιρό, αλλά έγινε λόγω της κατάστασης στην Έλλαδα.Έψαχνα προπονητή με φιλοδοξία, προσωπικότητα, να είναι διψασμένος, να έχει γνώση του αντικειμένου. Έχω δει τις προπονήσεις που είμαστε εδώ, είμαι πολύ ικανοποιημένος, γνωρίζω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους παίκτες. Αργήσαμε λίγο, αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Έχουμε ένα ματς στις 16 του Ιούλη, έχουμε τρεις εβδομάδες προετοιμασίας μέχρι αυτό. Δεν είναι πολύς ο καιρός, αλλά θεωρώ ότι έχουμε κάνει τόσα που είναι πολύ καλά όσα κάναμε από την αρχή της προετοιμασίας. Έχω μιλήσει αρκετά για τον Τούντορ, σας έχω πει ότι δεν θα μιλάω εγώ για ποδόσφαιρο. Είναι εδώ ο προπονητής να τον ρωτήσετε. Του εύχομαι καλή επιτυχία, αν είναι τυχερός, αυτός θα είμαι και εγώ και όλοι μας".

Τούντορ: "Δεν υπόσχομαι τίτλους, μόνο ότι θα φτιάξω ομάδα"
INTIME SPORTS

Ο Τούντορ τόνισε:

Για το πώς βλέπει την προετοιμασία και γιατί ρίσκαρε με αλλαγή συστήματος (σ.σ. 3-5-2) ενώ η ομάδα δεν έχει πολύ χρόνο προετοιμασίας:
"Ευχαριστώ καταρχήν τον κ. Άρνεσεν για τα καλά λόγια του. Δεν θέλω να μιλήσω πολύ για την προηγούμενη σεζόν. Τότε υπήρχε άλλος προπονητής, εγώ είμαι τώρα και έχουμε μία νέα χρονιά. Και πάντα, όταν έρχεται ένας νέος προπονητής φέρνει νέα στοιχεία. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται.

Για να προσαρμοστούν οι παίκτες σε νέα φιλοσοφία και σύστημα είναι κάτι δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει. Δεν με ενδιαφέρει να μιλώ πολύ για συστήματα, είναι μόνο οι θέσεις που παίρνουν οι παίκτες στην αρχή του αγώνα, αυτά μπορούν να αλλάζουν. Σημασία έχει η φιλοσοφία, η ποιότητα των τρεξιμάτων, το πόσο τρέχουμε. Η νοοτροπία. Το στυλ παιχνιδιού, η επιθετικότητα. Καταλαβαίνω ότι για σας είναι πιο ενδιαφέρον να μιλάμε για 4-3-3, 3-5-2, αλλά για μένα είναι αυτά μόνο αριθμοί. Σημασία έχει η νοοτροπία, η επιθετικότητα".

"Δεν υπάρχει προπονητής που να μην θέλει μεταγραφές"

Για την εικόνα που έχει σχηματίσει για τους παίκτες και τους χαρακτήρες τους:
"Μιλάω συνεχώς με τους παίκτες, όλες τις μέρες. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, δουλεύουν πολύ καλά. Όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη, άκουσα από πλευρές διάφορα πράγματα για τη νοοτροπία τους. Αλλά είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει προπονητής που να μην θέλει μεταγραφές. Ακόμη και είναι κόουτς της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα που πήρε Τσάμπιονς Λιγκ. Εγώ είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται. Τι θα γίνει στο μέλλον θα δούμε. Μιλάω με τον αθλητικό διευθυντή, του έχω εμπιστοσύνη στο τι θα γίνει στην αγορά, στις μεταγραφές. Εμένα δουλειά μου είναι η ομάδα μου'".

Για το τι παίκτες ψάχνει ο ΠΑΟΚ στις μεταγραφές:
"Δεν θέλω να μιλάω εδώ γι΄ αυτά. Για τις θέσεις δεν θέλω να το συζητώ μαζί σας. τα συζητάμε εσωτερικά. Ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε, θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει. Θέλω παίκτες που να ξέρουν ποδόσφαιρο, γρήγορους, έξυπνους και να είναι καλοί τακτικά. Όλοι αυτό θέλουν, δεν είναι εύκολο, πιστεύω θα τα καταφέρουμε".

Τούντορ: "Δεν υπόσχομαι τίτλους, μόνο ότι θα φτιάξω ομάδα"
INTIME SPORTS

Για την κριτική που του γίνεται ότι είναι πολύ νεαρός για προπονητής του ΠΑΟΚ:
"Ο λόγος για τον οποίο ήρθα είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλο κλαμπ και είναι πολύ μεγάλη πρόκληση και τιμή να δουλέψω εδώ. Όσο για την κριτική, κάθε προπονητής είναι πάντα σε θέση να κρίνεται. Στην αρχή του λένε ότι είναι πολύ νέος, μετά μεγαλώνει, του λένε ότι γέρασε. Μπορείς να παίζεις καλό ποδόσφαιρο και να μην παίρνεις τίτλους ή το αντίθετο.

Για μένα η ηλικία είναι μία μόνο παράμετρος. Η εμπειρία είναι μία λεπτομέρεια, Υπάρχουν πολλές. Το πιο σημαντικό είναι η γνώση του αντικειμένου και να έχεις την ικανότητα να την περνάς μέσα στο γήπεδο. Η εμπειρία δεν αρκεί μόνο. Είναι ένα μόνο κομμάτι του πακέτου".

Για τα στοιχεία που έχει κρατήσει και ως προπονητής από την καριέρα του ως παίκτης:
" Είναι διαφορετική δουλειά του προπονητή με τον ποδοσφαιριστή. Ως παίκτης κοιτάς μόνο τον εαυτό σου, ως προπονητής έχεις να κάνει με τριάντα διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτό που έμαθα κυρίως από την παρουσία μου στην Γιουβέντους είναι η νοοτροπία του νικητή. Να θες να κερδίζεις σε κάθε προπόνηση. Δεν είναι εύκολο αυτό, εξαρτάται από τη νοοτροπία του συλλόγου και των παικτών''.

"Οι δηλώσεις του Κλάους αντικατόπτριζαν εκείνες τις δύσκολες στιγμές"

Για το αν έχει γνώση της δήλωσης του Κλάους πριν ένα μήνα "αν ήμουν Σαββίδης θα μας έδιωχνα όλους" και πως το σχολιάζει:
"Νομίζω ήταν μία δήλωση που αντικατόπτριζε εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Είναι αρχηγός ο Αθανασιάδης και ήθελε να αναλάβει την ευθύνη. Καλά έκανε. Από κει και πέρα, όταν χάνεις κάποια παιχνίδια δεν φταίνε μόνο οι παίκτες. Είδα πολλά ματς, δεν είδα μόνο άσχημα στοιχεία, είδα και καλά. Βέβαια, στον κόσμο μένει μόνο το φινάλε. Το χθες δεν είναι το σημαντικό. Νέα μέρα, νέες νίκες, κάθε Κυριακή είναι πρόκληση. Δεν μπορούμε να ζούμε με το παρελθόν. Κοιτάμε το μέλλον. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά στις προπονήσεις και να είμαστε ομάδα".

Για τα λόγια του Λίπι γα τον ίδιο ότι "ήταν καλός μαθητής ειδικά σε θέματα τακτικής":
ο μυαλό μου εμένα είναι στον ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Λίπι γι' αυτά τα καλά λόγια. Ήταν ένας μεγάλος κόουτς, από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Δούλεψα με μεγάλους κόουτς. Με τον Λίπι, τον Αντσελότι, τον Καπέλο. Για μένα οι Ιταλοί είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, τα εννιά χρόνια που έζησα στην Ιταλία βελτιώθηκα σε πολλά. Καλό είναι να παίρνεις πράγματα από τους άλλους, αλλά πρέπει να έχει τις δικές σου ιδέες και όταν έχει τη μπάλα και όταν δεν έχει τη μπάλα η ομάδα σου. Να φτιάξεις την ψυχολογία. Να είσαι ο εαυτός σου. Θα "κλέψεις' ιδέες αλλά πρέπει να έχει τις δικές σου καθαρές σκέψεις".

Τούντορ: "Δεν υπόσχομαι τίτλους, μόνο ότι θα φτιάξω ομάδα"
INTIME SPORTS

Για την πειθαρχία και το πώς αντιμετώπισε θέματα όπως του Περέιρα και του Λούκας και αν για εκείνον η πειθαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη:
"Για μένα δεν είναι κάτι ξεχωριστό, είναι φυσιολογικό. Για κάποιους μπορεί να είναι περίεργο. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τους παίκτες. Εκτός κι αν οι παίκτες είχαν προβλήματα με τους κανόνες. Αλλά οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους. Όταν κάποιος αργεί να έρθει στο πρωινό για κάποια λεπτά, ενώ άλλος έτρεξε για να προλάβει να 'ρθει στην ώρα του, είναι θέμα έλλειψης σεβασμού προς τους συμπαίκτες του. Κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από την ομάδα. Όλοι πληρώνονται στην ώρα τους, κάθε πρώτη του μηνός. Όταν δεν σέβονται τους κανόνες, πρέπει να πληρώνουν. Όλοι. Είναι δουλειά μου να το λέω και να το εφαρμόζω αυτό. Ένα πρόβλημα είναι αυτό, ότι κάτι που θεωρείται δεδομένο εδώ το συζητάμε. Όσο είμαι εγώ εδώ, θα εφαρμόζονται κανόνες".

"Μιλήσαμε με τον Λούκας και άλλαξε η νοοτροπία του"

Για τον Λούκας και αν το μυαλό του είναι στο να παίξει στον ΠΑΟΚ:
"Ηρθε με άλλη νοοτροπία και μετά από δύο μέρες, όταν μιλήσαμε μαζί άλλαξε η νοοτροπία του. Είμαι χαρούμενος, δουλεύει καλά, είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες που έχουμε. Είναι εδώ, δουλεύει σκληρά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα".

Για το πως σχολιάζει τις συνεχείς αλλαγές προπονητών τα προηγούμενα χρόνια και με τι διαβεβαιώσεις ήρθε:
"Δεν σχολιάζω τη πολιτική του συλλόγου, εγώ κάνω τη δουλειά μου. Σε κάθε σύλλογο υπάρχουν προβλήματα, εγώ δουλεύω, προσπαθώ να κάνω μία καλή ομάδα. Αυτή είναι η δουλειά μου. Επικεντρώνομαι στην καθημερινή δουλειά να φτιάξω μία καλή ομάδα. Το να φεύγουν παίκτες ή πρόσωπα, δεν είναι δική μου δουλειά. Θέλω 6 η ώρα να πάνω να δουλέψω με την ομάδα, να τους περάσω τη νοοτροπία που πρέπει. Να έρχεται ο κόσμος στην Τούμπα ή αλλού και να αναγνωρίζει τη δουλειά που γίνεται.

Να βλέπει παίκτες να παλεύουν Θέλω να έχουμε καθαρή σκέψη με τη μπάλα στα πόδια, χωρίς αυτή, να παίζουμε με κοντινές πάσες και στον κενό χώρο. να έχουμε κοντά γραμμές, να παίζουμε ζώνη όταν πρέπει. Αυτό θέλω. Δεν σκέφτομαι αν μείνω πέντε, δέκα χρόνια. Θέλω να κάνω τη δουλειά μου. Και δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα, δεν μπορώ να υποσχεθώ αποτελέσματα ότι θα τερματίσουμε πρώτοι, δεύτεροι, πέμπτοι. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αυτό. Ο προπονητής είναι αυτός που μπαίνει μπροστά, αλλά σε αυτό το κομμάτι είμαστε όλοι μαζί".

Τούντορ: "Δεν υπόσχομαι τίτλους, μόνο ότι θα φτιάξω ομάδα"
INTIME SPORTS

Για το αν η προετοιμασία επηρεάζεται από τα παιχνίδια που πολύ πρόωρα έχει ο ΠΑΟΚ για τα προκριματικά του Europa League:
"Είναι καλή ερώτηση και η απάντηση είναι ότι πρέπει να τα κάνουμε και τα δύο. Και να χτίσουμε ομάδα και να προετοιμαστούμε για τα ευρωπαϊκά ματς. Έχουμε τρεις μόνο εβδομάδες προετοιμασίας. Έχουμε διεθνείς που ήρθαν μόνο λίγες μέρες πριν. Είναι σύνθετη κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, πρέπει να προσαρμοστούμε. Κάνουμε το πρόγραμμά μας με τέτοιο τρόπο για να δουλέψουμε καλά και για τα δύο μέρη. Η Λοκομοτίβα δεν είναι ερασιτεχνική ομάδα. Έχει καλούς παίκτες. Και να παράλληλα να δουλέψουμε και το ατομικό κομμάτι, για παράδειγμα, ο Νομπόα που ήρθε χθες και πρέπει να δουλέψουμε μαζί του σε ατομικό επίπεδο".

Για το τι ποσοστά ετοιμότητας θα έχει ο ΠΑΟΚ στα ματς με την Λοκομοτίβα:
"Δεν μου αρέσει να μιλώ με ποσοστά. Ξέρω ότι η Λοκομοτίβα είναι σοβαρή ομάδα και δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να περάσουμε. Αλλά έχω στο μυαλό μου τα πρόσωπα που μπορούν να παίξουν".

"Ήθελα να αρχίσω με 3-5-2 για να το μάθουν οι παίκτες"

Για το αν το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει είναι το 3-5-2:
" Το 3-5-2 είναι μόνο σύστημα, είναι μόνο αριθμοί. Είναι αρχή ακόμα, θα δοκιμάσουμε και άλλα στην πορεία. Είναι μόνο η θέση στο γήπεδο. Στα δέκα πρώτα λεπτά. Αν παίξουμε 4-3-3 μπορούμε να φέρουμε παίκτες πιο μέσα ή όταν εφαρμόζουμε 4-3-3 όταν ανεβαίνει ο ένας μπακ ο άλλος μένει πίσω. Άρα είναι τρεις πίσω. Ήθελα να αρχίσω με 3-5-2 για να το μάθουν οι παίκτες και να έχουμε και άλλες επιλογές για τη σεζόν που έρχεται".

Για το χρόνο που χρειάζεται η ομάδα να "φτιαχτεί":
"Μετράνε μόνο τα ματς της Κυριακής. Τα παιχνίδια είναι ο καθρέφτης. Αλλά για να είσαι καλός την Κυριακή πρέπει να δουλεύεις σκληρά καθημερινά. Δεν πρέπει να μιλάμε πολύ. Τα λόγια είναι αέρας. Πρέπει να χύνουμε πολύ ιδρώτα".

Τούντορ: "Δεν υπόσχομαι τίτλους, μόνο ότι θα φτιάξω ομάδα"
INTIME SPORTS

Για το πότε θα δούμε την ομάδα όπως αυτός την θέλει:
" Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, πότε θα είσαι έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης και πότε θα είσαι έτοιμος να δείξεις αυτό που θέλεις. Σε έξι εβδομάδες νομίζω μία ομάδα είναι έτοιμη από πλευράς φυσικής κατάστασης. Το πότε θα δείξει νέα στοιχεία και την προσωπικότητά της μία ομάδα είναι δύσκολο να πεις. Ο Νομπόα για παράδειγμα που είναι σημαντικός παίκτης αρχίζει σήμερα. Δεν είμαι προπονητής που θα πει λόγια. Ότι θα είμαστε σε έξι μήνες πανέτοιμοι ή διάφορα τέτοια".

Για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την συζήτηση με τον Ιβάν Σαββίδη:
"Η εντύπωση που αποκόμισα είναι πάρα πολύ καλή. Είναι κοντά στην ομάδα, θέλει να έχει επιτυχίες, ξέρει ότι δεν είναι εύκολο. Θέλω να τον ευχαριστήσω που μου έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ".

Για το αν πιστεύει ότι μπορεί να "βγάλει" όλη τη σεζόν, με δεδομένο ότι κανείς δεν μπόρεσε να το κάνει στην εποχή Σαββίδη:
"Θα είναι επανάσταση (σ.σ. γέλια). Πρέπει να είμαστε θετικοί και να μην σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα, απλά να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας".

"Γνωρίζω καλά τι γίνεται με την διαιτησία"

Για τις πολλές κάρτες που δέχονταν πέρυσι οι παίκτες του ΠΑΟΚ και αν έχει άποψη για την ελληνική διαιτησία:
"Προέρχομαι από την Κροατία, έχουμε κάποια παρόμοια πράγματα. Γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες, υπάρχουν κανόνες. Δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα".

Για το τιμ του και γιατί επέλεξε τους συγκεκριμένους συνεργάτες του:
"Υπήρχε μία παρουσίαση στο σάιτ του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν (Λέκο) είναι ο πρώτος βοηθός μου με μεγάλη γνώση και κατανόηση, έχουμε τις ίδιες ιδέες, ο Γιούριτσα Βούτσκο είναι ο αναλυτής των αντιπάλων, παρακολουθεί καλά τους αγώνες και σε κάποια ματς θα είναι στην εξέδρα, ο προπονητής τερματοφυλάκων, ο Σίλβιε Τσάβλινα είναι καλός και ο γυμναστής που έφερα από την Ουντινέζε (Πάολο Αρτίκο), δεν δουλέψαμε μαζί, είναι αναγνωρισμένος στην Ιταλία, μου τον πρότειναν και θεωρώ ότι έχω κάνει πολύ καλή επιλογή".

Για τα όρια στη συνεργασία Αρνεσεν-Τούντορ:
"Οι ρόλοι είναι καθαροί, υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός και αλληλοεκτίμηση μεταξύ μας. Φυσικά και μπορώ να λέω την άποψή μου για παίκτες που θέλουμε, αλλά στο τέλος της μέρας εκείνος παίρνει την απόφαση και όσον αφορά στην προπόνηση εγώ και οι συνεργάτες μου αποφασίζουμε".

Τούντορ: "Δεν υπόσχομαι τίτλους, μόνο ότι θα φτιάξω ομάδα"
INTIME SPORTS

Για το χρόνο που σκέφτεται ότι θα μείνει στον ΠΑΟΚ και τις Ακαδημίες:
"Σκέφτομαι μόνο την κάθε μέρα. Για τις Ακαδημίες, δεν έχουμε μιλήσει ακόμη".

Για το αν χρησιμοποιήσει τον Νομπόα στο ματς με την Ντίνπρο:
" Δύσκολα, θα δούμε ίσως ένα σε μικρό κομμάτι".

Για το τι ήξερε για τον ΠΑΟΚ πριν ακόμη έρθει:
" Όλοι στον κόσμο ξέρουν τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του. Την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Μόνο καλά πράγματα. Υπάρχει πίεση, αλλά έχω μάθε σ' αυτή και προσπαθώ να τη βάζω και στις προπονήσεις. Προέρχομαι από παρόμοια κατάσταση στην Κροατία. Είναι πρόκληση, μου αρέσει η πίεση".

Για τον πανηγυρισμό του στα κάγκελα με παίκτες της Χάιντουκ και αν θα το κάνει και στην Τούμπα:
" Όχι, έγινε μία φορά σε δύο χρόνια, ο πάγκος ήταν κοντά στην κερκίδα, ήταν μία συναισθηματική στιγμή".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ