ΠΑΟΚ

Το προφίλ της Σπάρτα Πράγας

Το προφίλ της Σπάρτα Πράγας

Η Σπάρτα Πράγας είναι υποψήφια αντίπαλος του ΠΑΟΚ για τα προκριματικά του Champions League και η "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ αναφέρει λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη ομάδα.

Aναφορά στην Σπάρτα Πράγας έχει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ καθώς η συγκεκριμένη ομάδα είναι εκ των υποψήφιων για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ιδού η ανάλυση από πλευράς "Δικεφάλου":

"Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει καταφέρει να χτυπήσει την Βικτόρια Πλζεν στο πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη όμως και δη στο Europa Legaue τα καταφέρνει καλά. Το όνειρο της Σπάρτα, βέβαια είναι η επιστροφή στους ομίλους του Champions League και φαίνεται πως οι βάσεις για να το πετύχει έχουν μπει. Η Σπάρτα Πράγας είναι η μία από τις πέντε πιθανές αντιπάλους του Δικεφάλου στον δύσκολο δρόμο για τα Play Offs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και το paokfc.gr σας την συστήνει.

Στο πρωτάθλημα ηττήθηκε με κάτω τα χέρια, μένοντας επτά βαθμούς πίσω από την Βικτόρια Πλζεν. Μία διαφορά που θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν οι πρωταθλητές δεν έχαναν και τους τρεις τελευταίους αγώνες της σεζόν. Στο Κύπελλο τα πράγματα έδειχναν καλύτερα, αλλά στα ημιτελικά η Γιάμπλονετς με δύο νίκες της στέρησε την συμμετοχή στον τελικό της διοργάνωσης. Μοναδικό αποκούμπι για τους φίλους της ομάδας η πορεία στην Ευρώπη.

Το όνειρο του Champions League χάθηκε νωρίς καθώς η δυνατή ΤΣΣΚΑ Μόσχας την απέκλεισε στον τρίτο προκριματικό γύρο. Παρά το εκτός έδρας 2-2 στο πρώτο αγώνα και το γεγονός ότι στην ρεβάνς το σκορ ήταν 2-0 υπέρ των Τσέχων, οι Ρώσοι με μία μυθική ανατροπή την έστειλαν στα Play Offs του Europa Leaguem όπου την περίμενε η Τουν. Η Σπάρτα προκρίθηκε με μία νίκη και μία ισοπαλία.

Στους ομίλους, ΑΠΟΕΛ και Αστέρας Τρίπολης δεν αποδείχθηκαν ικανοί να την σταματήσουν στην προσπάθειά της να τερματίσει δεύτερη πίσω από την δυνατή Σάλκε. Επόμενο θύμα της στη φάση των 32, η Κράσνονταρ που τερμάτισε μπροστά από τον ΠΑΟΚ.

Οι Τσέχοι νίκησαν και στα δύο ματς και στους 16 βρέθηκαν απέναντι στην Λάτσιο. Το πρώτο ματς στην Πράγα έληξε 1-1 κι ενώ όλοι θεωρούσαν πως οι Ιταλοί θα έχουν εύκολο έργο στον επαναληπτικό, η Σπάρτα με ένα απίστευτο 0-3 στο Ολίμπικο πήρε την πρόκριση. Τα όνειρα για συμμετοχή στον ημιτελικό τερμάτισε η Βιγιαρεάλ, αλλά και πάλι η Σπάρτα θεωρείται η έκπληξη του θεσμού για τη σεζόν που τελείωσε.

Ο προπονητής

Ζντένεκ Σκάζνι. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες το τσέχικου ποδοσφαίρου. Ο έμπειρος τεχνικός επέστρεψε την άνοιξη του 2015 στην ομάδα, με την οποία κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα στα πρώτα του χρόνια ως προπονητής. Ο Σκάζνι είναι γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους από το πέρασμα του τόσο από τον πάγκο του ΟΦΗ για μία διετία όσο και από αυτόν του Παναθηναϊκού για περίπου ένα εξάμηνο, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Γιτζάκ Σουμ και να υπερασπιστεί τους τίτλους της προηγούμενης σεζόν.

Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει κατά καιρούς πολλές… έχθρες με ποδοσφαιριστές. Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, ανέλαβε την Σπάρτα Πράγας σε μία δύσκολη περίοδο και θέλει να επιστρέψει μαζί της στους τίτλους.

Το ρόστερ

Κράμα νεανικού ενθουσιασμού και ταλέντου με εμπειρία και ποιότητα. Η Σπάρτα Πράγας διαθέτει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές κάθε κατηγορίας με πολλούς από αυτούς να θεωρούνται ανερχόμενοι αστέρες. Στα μεταγραφικά δεν υπάρχει προς το παρόν ιδιαίτερη κινητικότητα. Η μοναδική ως τώρα προσθήκη, βέβαια, ισχυροποιεί την αμυντική γραμμή της Σπάρτα. Στα 31 του ο διεθνής Τσέχος Μίχαλ Κάντλετς άφησε την Φενέρμπαξε για να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε. Από εκεί και πέρα, η διοίκηση σε συνεργασία με το τεχνικό τιμ θα προχωρήσουν σε προσθήκες με τα οικονομικά βέβαια να μην επιτρέπουν υπερβάσεις.

Δίλημμα. Ο Μπόρεκ Ντοκάλ στην τρίτη του χρονιά στην ομάδα ήταν εξαιρετικός. Αγωνίζεται στα δεξιά τόσο του κέντρου όσο και της επίθεσης και μπορεί να σκοράρει με την ίδια άνεση που δημιουργεί. Το 2015-16 σημείωσε διψήφια νούμερα σε γκολ και ασίστ και μάλιστα ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, φτάνοντας τον αριθμό 13 και στις δύο κατηγορίες σε 45 συμμετοχές.

Εκείνος, όμως, που έκανε πραγματικά την διαφορά φέτος ήταν ο 35χρονος φορ, Νταβίντ Λαφάτα. Ένας ποδοσφαιριστής που αποτελεί τον ορισμό του φορ, πραγματοποίησε μία από τις πιο παραγωγικές χρονιές της καριέρας του και έστρεψε πάνω τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Μέτρησε 25 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, πέντε εκ των οποίων στην εξαιρετική πορεία της ομάδας στο Europa League, ενώ μοίρασε και τέσσερις ασίστ. Μπορεί η ηλικία του να είναι μεγάλη, αλλά η ποιότητα του και το ένστικτο του σκόρερ που διαθέτει τον κάνουν να ξεχωρίζει, όντας ικανός να κάνει ζημιά σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Generali Arena

Ξεκίνησε να χτίζεται το 1917 και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1921. Είναι ένα από τα παλαιότερα γήπεδα της χώρας και πέρασε από πολλά στάδια για να πάρει την σημερινή του μορφή. Το 1934 το στάδιο κάηκε ολοσχερώς και χρειάστηκε να ξαναχτιστεί. Επαναλειτούργησε το 1937. Έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς αγώνες τόσο της Τσεχοσλοβακίας όσο και της Τσεχίας.

Με χωρητικότητα 19,416 θέσεων μπορεί να μην έχει το μέγεθος άλλων σταδίων ωστόσο αποτελεί μία καυτή έδρα με τους οπαδούς της ομάδας να δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Η τελευταία του ανακατασκευή χρονολογείται το 1994, ενώ το 2001 εγκαταστάθηκε σύστημα θέρμανσης και ποτίσματος του αγωνιστικού χώρου. Πέρα από το ποδόσφαιρο φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις ενώ κατά την περίοδο της Βελούδινης Επανάστασης ήταν σημείο συνάντησης διαδηλωτών. Πάνω από 800.000 άτομα βρέθηκαν εκεί για να διαδηλώσουν κατά της τότε κυβέρνησης.

Οι διεθνείς και το πρόγραμμα της νέας σεζόν

Η Σπάρτα ανέκαθεν ήταν μία από τις ομάδες που τροφοδοτούσε με παίκτες την Εθνική Τσεχίας. Έτσι και στο φετινό Euro έξι ποδοσφαιριστές του συλλόγου θα δώσουν το παρών και θα βοηθήσουν την χώρα τους στον πολύ δύσκολο όμιλο κόντρα σε Ισπανία, Κροατία και Τουρκία. Συγκεκριμένα οι Κούμπεκ, Κάντλετς, Ντοκάλ, Κρέστσι, Σουράλ και Λαφάτα ταξίδεψαν στην Γαλλία για συμμετάσχουν στην σπουδαία διοργάνωση.

Το πρωτάθλημα της Τσεχίας ξεκινάει περίπου ένα μήνα νωρίτερα από την Super League, με την πρεμιέρα να έχει οριστεί για τις 23 Ιουλίου, τρεις μέρες πριν το πρώτο παιχνίδι για τον τρίτο προκριματικό του Champions League. Είναι φανερό ότι οι Τσέχοι θα έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα αφού θα έχουν ολοκληρώσει την καλοκαιρινή τους προετοιμασία".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ