ΠΑΟΚ

Το πλάνο εξέλιξης του νεανικού ΠΑΟΚ

Το πλάνο εξέλιξης του νεανικού ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σαββίδης και Μίχελ έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν την ομάδα της νέας περιόδου και το Sport24.gr αναλύει τους κανόνες με τους οποίους θα επιλέξουν προπονητή και παίκτες για τον "Δικέφαλο".

Μπορεί τις εβδομάδες που έρχονται να μπαίνουμε στην τελική ευθεία της φετινής σεζόν όπου όλα θα κριθούν για τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, τα βασικά συμπεράσματα για την "προίκα" που θα μείνει ενόψει της νέας περιόδου έχουν ήδη βγει.

Το βασικότερο όλων: Ο ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει ένα νεανικό σύνολο με ταλαντούχους και εξελίξιμους παίκτες πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσει από 'δω και πέρα.

Ο Ιβάν Σαββίδης και ο Λούμπος Μίχελ έχουν κατασταλάξει σ' αυτό το κοινό συμπέρασμα γι' αυτό και ήδη έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Οι ανανεώσεις αρχίζουν από τον Τζιόλη

Πριν καταγράψουμε τις κινήσεις ενίσχυσης που σχεδιάζονται, πρέπει να μείνουμε στο θέμα που "καίει" άμεσα τον Δικέφαλο. Αυτό των ανανεώσεων συμβολαίων ποδοσφαιριστών που είτε έχουν μπει στο τελευταίο εξάμηνο της συνεργασίας τους με τον ΠΑΟΚ, είτε θα παίξουν στα τελικά του EURO και ο ΠΑΟΚ ίσως βρεθεί από το καλοκαίρι σε κατάσταση να μην ορίζει ο ίδιος το μέλλον της σχέσης τους.

Η πρώτη ανανέωση που θα γίνει μάλλον θα είναι του Αλέξανδρου Τζιόλη. Ο διεθνής μέσος είχε βάλει όρο στο τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2013 πως αν στην τελευταία σεζόν του συμμετέχει στο 70% των συνολικών αγώνων (από 30 λεπτά και άνω σε κάθε ματς), τότε η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ θα ανανεωθεί αυτόματα για ένα χρόνο.

Αυτή τη στιγμή με 36 συμμετοχές (έχει και δύο με 15 και 18 λεπτά αντίστοιχα) πιάνει το 64% (κάνοντας υπόθεση ότι ο ΠΑΟΚ θα παίξει στα πλέι οφ, άρα θα έχει ένα σύνολο 56 επίσημων αγώνων) φθάνει στο 64% και χρειάζεται τρία ακόμη ματς.

Υπάρχουν ακόμη: Η υπόθεση Βίτορ (ο ΠΑΟΚ θέλει να ρίξει τις απαιτήσεις του από τις 400 και πλέον χιλιάδες ευρώ που κυμαίνονται τώρα), το θέμα Βελλίδη που ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποφασίσει το καλοκαίρι αν ενεργοποιήσει το υπόλοιπο των δύο χρόνων στο συμβόλαιό του και η απόφαση για το τι θα γίνει με τους πιτσιρικάδες Μελίσσα και Δημητριάδη.

Δεν βάζουμε στην ίδια κλίμακα την περίπτωση Μπερμπάτοφ που επίσης το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό του γιατί είναι μία κατηγορία μόνη της.Αυτά σε ό,τι έχει να κάνει με συμβόλαιο που μπορεί να λήξουν αυτό το καλοκαίρι.

Υπάρχουν και αυτά που έχουν διάρκεια ως το 2017. Τα πιο "καυτά" των Μακ και Κάτσε για τους οποίους ηχούν οι σειρήνες του εξωτερικού, θα παίξουν στα τελικά του EURO κι αν δεν τα βρούνε με τον ΠΑΟΚ ίσως πάνε για πώληση.

Από κει και πέρα υπάρχουν και οι περιπτώσεις των: Τζαβέλλα, Μαλεζά, Σκόνδρα, Γλύκου και Γκολάσα.

Θέλει έμπειρους και ποιοτικούς

Εφόσον βάλει σε μία σειρά το θέμα των υπαρχόντων συμβολαίων, ο Μίχελ θα επιδιώξει να προχωρήσει και στις κινήσεις ενίσχυσης της ομάδας. Η βασική ιδέα στην οποία έχει συμφωνήσει με τον Σαββίδη είναι ότι υπάρχει ένας νεναικός κορμός ο οποίος έχει ανάγκη από στηρίγματα έμπειρων και ποιοτικών παικτών.

Ο ΠΑΟΚ θα τους αναζητήσει σε όλες τις γραμμές. Και άρχισε την έρευνα από αγορές πρώτης γραμμής όπως είναι η γαλλική (π.χ. Ενγκμπακοτό) και η ισπανική (π.χ. Βάσκεθ).

Ωστόσο, για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις και να μπει ο ΠΑΟΚ σε τελικές διαπραγματεύσεις χρειάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή θέση την οποία θα καταλάβει ο Δικέφαλος.

Ενδεχόμενη παρουσία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα αναγκάσει τον Σαββίδη να βάλει λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο προπονητής να είναι... Σάντος

Πάνω και από τις μεταγραφές, υπάρχει το θέμα προπονητή. Έχουμε γράψει εδώ και μέρες ότι η πρώτη και βασική προτίμηση είναι αυτή του Φερνάντο Σάντος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να καλλιεργήσει το έδαφος για να αυξήσει τις πιθανότητες να πει το πολυπόθητο "ναι".

Η παράμετρος εθνική Πορτογαλίας και τελικά EURO δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του θα εξαντλήσουν τις πιθανότητες για τη σίγουρη λύση του πολύπειρου τεχνικού. Έρευνα έγινε και στην Ισπανία από τον Λούμπος Μίχελ, ενώ υπάρχει και η λύση Ραζβάν Λουτσέσκου από την Ελλάδα.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο παραμονής του Ίβιτς αν ο ΠΑΟΚ κλείσει με εντυπωσιακό ντεμαράζ τη σεζόν, ωστόσο, Σαββίδης και Μίχελ κάνουν προεργασία.

Πάντως, ο Σαββίδης φαίνεται να καταλήγει σε ένα μοντέλο που ο προπονητής θα έχει πιο ενεργό ρόλο και στις μεταγραφές.

Έρευνα και για τεχνικό διευθυντή

Ο Σαββίδης έχει αφήσει ανοιχτό να προσλάβει και τεχνικό διευθυντή. Πιθανόν, όχι με τις υπεραρμοδιότητες του Φρανκ Άρνεσεν, αλλά ίσως κάποιον που σε συνεργασία με τον Μίχελ και τον προπονητή, όποιος κι αν είναι, να παίρνουν τις αποφάσεις για το αγωνιστικό.

Έχει ζητήσει από τον Σλοβάκο πρόεδρο της ΠΑΕ να κάνει μία προεργασία για υποψήφιους και αργότερα θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να "παίξει" σενάριο επιστροφής Βρύζα από τη Βέροια.

Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ έχει αρχίσει τις ζυμώσεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να υλοποιούνται και οι πρώτες κινήσεις.

Photo credits: ACTION IMAGES

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ