ΠΑΟΚ

Το ντοκιμαντέρ του ΠΑΟΚ σε ακουστική περιγραφή

Το ντοκιμαντέρ του ΠΑΟΚ σε ακουστική περιγραφή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία οι ασπρόμαυροι ανακοίνωσαν τις μεθόδους προβολής του “Νοσταλγώντας το μέλλον”.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε τις κινήσεις που έγιναν ώστε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη να προβληθεί και για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“H 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στηρίζει τους αγωνιστές της καθημερινότητας και κάνει την ταινία “90 Χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το Μέλλον” καθολικά προσβάσιμη για όλους.

H ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε συνεργασία με την «Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία» στηρίζει τα άτομα με αναπηρία, φίλους και μη του ΠΑΟΚ, και προσφέρει την δυνατότητα για ένα 90λεπτο ταξίδι στα 90 χρόνια ιστορίας του. Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη, «90 Χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον» θα είναι το πρώτο καθολικά προσβάσιμο ντοκιμαντέρ το οποίο θα προβληθεί στην χώρα μας.

Σε περίπου ένα μήνα, στον κινηματογράφο Ολύμπιον θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ με Ακουστική περιγραφή (AD – Audio description) για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης. Η ακουστική περιγραφή ή AD (Audio Description) είναι μια πρακτική μέσω της οποίας τα οπτικά στοιχεία του οπτικοακουστικού περιεχομένου μετατρέπονται σε ακουστικά με τη μορφή περιγραφικής αφήγησης. Ουσιαστικά σκοπός της ακουστικής περιγραφής είναι η αντικειμενική αφηγηματική περιγραφή της εικόνας.

Εκτός από την ακουστική περιγραφή, θα χρησιμοποιηθεί και μία δεύτερη τεχνική που αναφέρεται στην Ευρώπη ως SDH (Subtitling for the Deaf and Hard-of -Hearing). Οι ακουστικές και μη λεκτικές πληροφορίες που παρέχονται μέσω του ηχητικού καναλιού αντικαθίστανται με υπότιτλους που προετοιμάζονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Ο υποτιτλισμός SDH, ο οποίος μπορεί να είναι ενδογλωσσικός ή διαγλωσσικός, λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων αποστάσεις, γωνίες λήψης και κίνηση στην εικόνα, όπως αυτές αποτυπώνονται στην μεγάλη οθόνη, για παράδειγμα αναφορικά με τον κινηματογράφο. Το στυλ του υποτιτλισμού SDH εξαρτάται πάντα από το περιεχόμενο και είναι συνήθως είναι όσο το δυνατόν πιο αφηγηματικό έτσι ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη κατανόησή του.

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο…”

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ