ΠΑΟΚ

Τι πρέπει να κάνει για να νικήσει ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας;

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πέντε πρώην ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, απαντούν στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" στο ερώτημα που βασανίζει όλους εντός κι εκτός ομάδας: "Τι πρέπει να κάνει για να νικήσει ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας;".

Ο ΠΑΟΚ, σήμερα (17:15) στην Ξάνθη, θα αναζητήσει για έβδομη φορά την πρώτη εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα, η οποία δεν έχει έρθει στις πρώτες έξι εξορμήσεις των «ασπρόμαυρων» μακριά από τη Τούμπα. Γεγονός το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στον δρόμο για την κορυφή, η κατάκτηση της οποίας είναι ο μεγάλος στόχος.

Πέντε πρώην ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, προσωπικότητες που έχουν φορέσει τη φανέλα του «Δικεφάλου του Βορρά» σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες και για συνολικά 36 χρόνια, απαντούν στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» στο ερώτημα που βασανίζει όλους εντός κι εκτός ομάδας: «Τι πρέπει να κάνει για να νικήσει ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας;».

Ο θρυλικός Γιώργος Κούδας επισημαίνει την ανάγκη να βρεθεί «χημεία» ανάμεσα στους επιθετικούς και τους μέσους, ενώ ο Παναγιώτης Κερμανίδης μιλάει για το πάθος, ο Βασίλης Βασιλάκος στέκεται στον Λέο Μάτος, ο Γιώργος Τουρσουνίδης θέτει θέμα αυτοπεποίθησης και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης υπογραμμίζει την ουσία που απουσιάζει και τη φλυαρία που βασιλεύει.

Γιώργος Κούδας ( 1963 - 1984)

Θέμα χημείας

«Θα πρέπει... να σκοράρει! Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά είναι ταυτόχρονα και σύνθετο. Για να κερδίσεις, είτε αγωνίζεσαι στην έδρα σου, είτε εκτός έδρας, πρέπει να σκοράρεις. Και για να σκοράρεις θα πρέπει να συμβούν δυο πράγματα. Το πρώτο είναι να μπορέσεις να δημιουργήσεις φάσεις και το δεύτερο να τις τελειώσεις. Από την εμπειρία μου, από αυτό που βλέπω από την ομάδα, η “ουσία” βρίσκεται στην συνεργασία των χαφ με τους επιθετικούς. Αυτό είναι που θα πρέπει να βρει ο ΠΑΟΚ, ώστε οι προϋποθέσεις για την τελική προσπάθεια να είναι οι καλύτερες δυνατές. Ισως να υστερεί σε “χημεία” ανάμεσα στους μέσους και τους επιθετικούς. Καταλαβαίνω τη συζήτηση που γίνεται διότι η απουσία νικών επικεντρώνεται μακριά από την Τούμπα, αλλά εφόσον ο ΠΑΟΚ αποκτήσει την κατάλληλη συνεργασία της μεσαίας και της επιθετικής γραμμής, οι νίκες θα έρθουν ανεξάρτητα από την έδρα».

Παναγιώτης Κερμανίδης (1973 - 1981)

Να βγάλει θέληση

«Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αλλάξει αρκετά πράγματα προκειμένου να φτάσει σε αυτό που θέλει, σε αυτό που θέλουμε όλοι όσοι αγαπάμε αυτήν την ομάδα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη σταθερότητα στις αρχικές επιλογές. Παρατηρούνται συχνές αλλαγές στο αρχικό σχήμα, με τον ΠΑΟΚ να μην έχει αποκτήσει ένα σταθερό κορμό, γεγονός το οποίο προκαλεί πρόβλημα, ειδικά όταν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο του πρωταθλήματος. Θα πρέπει ο προπονητής να βρει τις σταθερές αλλά και τις θέσεις στις οποίες οι ποδοσφαιριστές του θα αποδίδουν αυτό που μπορούν. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει δύο ξεχωριστούς ποδοσφαιριστές, τον Μάτος και τον Βιεϊρίνια, με τον πρώτο να είναι δεξί μπακ και τον δεύτερο είναι και εκείνος δεξί μπακ, και παλαιότερα δεξί χαφ, ο οποίος τώρα παίζει αριστερά.

Υπάρχουν όμως και πράγματα που θα πρέπει να γίνουν και δεν είναι αμιγώς αγωνιστικά. Για να νικήσεις εκτός έδρας, για να γίνει αποτελεσματικός, χρειάζεται να βγάλεις αυτό που λέμε “μέταλλο” ομάδας. Θα πρέπει να παρουσιάσεις πάθος, θέληση, τσαγανό. Θεωρώ ότι αυτά τα στοιχεία δεν τα έχει δείξει ο ΠΑΟΚ στα περισσότερα από τα εκτός έδρας παιχνίδια που έχει δώσει, και είναι στοιχεία που τα έχει ανάγκη. Οι ποδοσφαιριστές του θα πρέπει να τα καταθέσουν στο γήπεδο για να πάρουν τις νίκες μακριά από την Τούμπα, που είναι απαραίτητες προκειμένου ο ΠΑΟΚ να γίνει και στην πράξη διεκδικητής του τίτλου».

Βασίλης Βασιλάκος (1979 – 1987)

Χρειάζεται και άλλους Μάτος

«Ο ΠΑΟΚ μοιάζει να μην έχει το τσαγανό που χρειάζεται για να πάρει μια νίκη μακριά από την έδρα του. Είναι αρκετοί εκείνοι που αναφέρονται στον Λέο Μάτος, και καλά κάνουν. Εχουν δίκιο. Βλέπεις αυτόν τον ποδοσφαιριστή να μπαίνει μέσα στο γήπεδο και να “σκυλιάζει”. Καταλαβαίνεις ότι δεν έχει στο μυαλό του το αν παίζει σε ένα γήπεδο που είναι άδειο ή γεμάτο από οπαδούς της δικής του ομάδας, ή σε ένα που είναι γεμάτο με οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να αποδείξει ότι έχει περισσότερους “Μάτος” στο ρόστερ του. Και θα πρέπει να δείξει ότι μέσα στην ομάδα, συνολικά στο περιβάλλον της, υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα εμπνεύσουν τους ποδοσφαιριστές για να παρουσιαστούν στο γήπεδο με το κατάλληλο “ύφος” στις εκτός έδρας αναμετρήσεις.

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να ζει με την πίεση που υπάρχει όταν η απαίτηση είναι η εκτός έδρας νίκη, Εως σήμερα δεν έχει καταφέρει να το παρουσιάσει και το χειρότερο όλων είναι ότι πρόκειται για ένα διαπιστωμένο πρόβλημα πολλών ετών. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως ΠΑΟΚ είχε τα προηγούμενα χρόνια το συγκεκριμένο “μέταλλο”. Και αυτό το “μέταλλο” είναι απαραίτητο στοιχείο για μια ομάδα, εφόσον θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Οφείλει να βρει τον τρόπο αντοχής στην πίεση του πρωταθλητισμού, όσοι βρίσκονται εντός και κοντά στο ποδοσφαιρικό τμήμα να παροτρύνουν τους ποδοσφαιριστές προκειμένου να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό του. Πρέπει να παίξουν με πάθος και δυναμισμό, όπως όλοι διαπιστώνουμε ότι κάνει ο Λέο Μάτος. Μόνον έτσι θα έρθουν οι εκτός έδρας νίκες».

Γιώργος Τουρσουνίδης (1988 - 1999)

Εχει μονάδες, αλλά...

«Είναι αρκετά τα εκτός έδρας παιχνίδια στα οποία ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται στο γήπεδο διαφορετικός από ό,τι στην Τούμπα, ακόμα και τώρα που η έδρα του είναι άδεια, που δεν έχει τους φιλάθλους του, οι οποίοι με την φωνή τούς βοηθούν πολύ. Σε αρκετά από αυτά, ο ΠΑΟΚ δείχνει να ξεκινά φοβισμένα, χωρίς να έχει πραγματικό λόγο να φοβάται τον αντίπαλο, φαίνεται ξεκάθαρα στον τρόπο παιχνιδιού του. Οσο συμβαίνει αυτό, ο αντίπαλος το αντιλαμβάνεται και παίρνει θάρρος. Ο ΠΑΟΚ ευαγγελίζεται σε όλους τους τόνους ότι φέτος θέλει να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για μια ομάδα που το λέει αυτό, δεν ταιριάζει το να εισέρχεται στα ματς φοβισμένα, όταν καλείται να παίξει εκτός έδρας.

Διαθέτει εξαιρετικές μονάδες και θα πρέπει αυτές να συνθέσουν ένα σύνολο που θα προσπαθεί να κυριαρχεί, να είναι πειστικό και μακριά από την Τούμπα. Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές ο ποδοσφαιριστής σκέφτεται το τι συνέβη τις προηγούμενες φορές που έπαιξε εκτός έδρας και γι' αυτό, για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ δεν έχει ακόμα εκτός έδρας την αυτοπεποίθηση της Τούμπας. Ισως και να είναι θέμα ενός αποτελέσματος, που εφόσον έρθει αυτό το πολυπόθητο για τον ΠΑΟΚ “διπλό”, να αλλάξει και τη μεγάλη εικόνα. Η ομάδα πρέπει να δείξει αυτοπεποίθηση, να γίνει αποτελεσματική, διότι αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει στον στόχο που τέθηκε από την αρχή της σεζόν».

Δημήτρης Σαλπιγγίδης (2002 - 2006, 2010 - 2015)

Να αποκτήσει ουσία

«Αυτό που λείπει από τον ΠΑΟΚ είναι η αξιοποίηση της κατοχής της μπάλας. Εχοντας παρακολουθήσει τις φετινές αναμετρήσεις του, θεωρώ ότι στα περισσότερα εκτός έδρας παιχνίδια ήταν εκείνος που είχε την κατοχή, που μπόρεσε να κυκλοφορήσει την μπάλα και να την κατεβάσει μέχρι την αντίπαλη μεγάλη περιοχή. Και το πρόβλημά του είναι η αδυναμία του να μετουσιώσει σε γκολ αυτήν την παρουσία του στο συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου. Είναι σημαντικό για μια ομάδα να δείχνει ικανή να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο, αλλά όταν σου λείπει η ουσία, είναι κάπου και αναμενόμενο να φεύγεις από το γήπεδο χωρίς να έχεις πάρει αυτό που θέλεις. Ο ΠΑΟΚ έχει την ικανότητα να δημιουργεί παιχνίδι από την άμυνα, έχει την ικανότητα να πιέζει ψηλά, στοιχεία που έδειξε και στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, στην οποία είχε συνολικά καλή παρουσία, αλλά και πάλι έκανε λίγες ευκαιρίες σε σχέση με την εικόνα που είχε.

Το να έχεις την κατοχή της μπάλας σού προσφέρει πράγματα, αλλά θα πρέπει και εσύ να απλώσεις το χέρι για να τα πάρεις. Ο ΠΑΟΚ, μέχρι τώρα, πληρώνει το ότι στα εκτός έδρας παιχνίδια του, είναι φλύαρος. Οφείλει να βρει τις λύσεις στην τελική προσπάθεια. Αρχικά να τελειώνει σωστά τις φάσεις που δημιουργεί και στη συνέχεια να προσπαθεί να δημιουργεί περισσότερες, ώστε να μεγαλώσει τα διαστήματα στα οποία θα έχει το επάνω χέρι στις αναμετρήσεις. Στο ρόστερ του ευδοκιμούν οι ποδοσφαιριστές που απαιτούνται και έχουν τις αρετές ώστε να γίνεται παιχνίδι από την πίσω γραμμή, ώστε να κρατήσει μπάλα και πιέζοντας ψηλά να δημιουργήσει φάσεις και να τις τελειώσει. Θα πρέπει όμως να διορθωθούν όλα αυτά, και ειδικά το θέμα της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργεί».

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ