ΠΑΟΚ

Τα δέκα πρόσωπα του Μαουρίσιο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΖΟΣΕ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΖΟΣΕ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ) MOTIONTEAM

Αρτοποιός, ταξιτζής, ηθοποιός. Ρόλοι που υποδύθηκε στη ζωή του ο Μαουρίσιο, επέλεξε όμως να γίνει ποδοσφαιριστής και να στηρίξει το φιλόδοξο project του ΠΑΟΚ. Το Sport24.gr παρουσιάζει σε δέκα σημεία τον 29χρονο Βραζιλιάνο.

Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1988 στην πόλη Σαν Ζοσέ ντος Κάμπους της Βραζιλίας. Αν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο θα είχε αναλάβει το αρτοποιείο του πατέρα του, όπως έχει ομολογήσει. Το ταλέντο του στο να κλοτσάει τη μπάλα το ανακάλυψε στην ηλικία των 9 όταν εντάχθηκε στην Ακαδημία της Κορίνθιανς.

Στα 16 του μετακινήθηκε στην Φλουμινένσε στην οποία αγωνίστηκε ως το 2009. Από τις αρχές του 2010 έκανε το μεγάλο άλμα στην Ευρώπη που πλέον τον φέρνει στην Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τον Μαουρίσιο Ζοζέ ντα Σιλβέιρα Τζούνιορ, γνωστό σε όλους ως Μαουρίσιο. Το Sport24.gr τον βάζει στο μικροσκόπιο του και σας παρουσιάζει σε δέκα σημεία όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ.

1.Το αγωνιστικό του προφίλ:Στην Φλουμινένσε, λίγο πριν πάρει την μεταγραφή του στην Τέρκ Γκρόζνι, ο Μαουρίσιο είχε την ευκαιρία να δουλέψει με τον Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, τον προπονητή που είχε οδηγήσει την Βραζιλία στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994 και ο ίδιος τον χαρακτηρίζει "δάσκαλο". Στην Βραζιλία είχε περισσότερο ρόλο αμυντικού μέσου και στην Φλουμινένσε (με την οποία έφτασε στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες) έκανε 69 συμμετοχές, σημείωσε δύο γκολ, ενώ πήρε και τέσσερις κόκκινες κάρτες. Όταν πήγε στην Τέρεκ Γκρόζνι, ο ρόλος του έγινε πιο επιθετικός. Και στα σχεδόν έξι χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα της Τσετσενίας, έκανε 172 παιχνίδια και πέτυχε 28 τέρματα.

Benficas Kostas Mitroglou, center left, and Zenits Mauricio, center right, challenge for the ball during their Champions League League Round of 16 second leg soccer match between Zenit and Benfica at Petrovsky stadium in St.Petersburg, Russia, Wednesday, March 9, 2016. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Benficas Kostas Mitroglou, center left, and Zenits Mauricio, center right, challenge for the ball during their Champions League League Round of 16 second leg soccer match between Zenit and Benfica at Petrovsky stadium in St.Petersburg, Russia, Wednesday, March 9, 2016. (AP Photo/Dmitri Lovetsky) AP

Οι 162 συμμετοχές στο ρωσικό πρωτάθλημα με την φανέλα μίας μόνο ομάδας, τον βάζουν στο σχετικό top-10. Αξίζει ακόμη να υπογραμμιστεί ότι τη σεζόν 2011-2012 ήταν και ο πρώτος σκόρερ της Τέρεκ στη ρωσική Premier League. Δεν έχασε πάντως τον δυναμισμό του και είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό σε ματς με την Ντιναμό Μόσχας, όταν σε μία διεκδίκηση της μπάλας έσπασε τα δόντια του Αλεξάντερ Τασάεφ από τον οποίο ζήτησε άμεσα συγνώμη.

Στη Τέρεκ πάντως, η θέση του ήταν στο "8" και όχι στο "6". Κυρίως, με τον Ρασίντ Ραχίμοφ που ήταν επί τρία χρόνια προπονητής του (συνεργάστηκε επίσης με τον Ρουντ Γκούλιτ για τον οποίο έχει πει ότι δούλευε καλά, αλλά δεν μπολιάστηκε με την ρωσική νοοτροπία), η ομάδα του Γκρόζνι εφάρμοζε το 4-2-3-1 και ο Μαουρίσιο ήταν ο ένας από τους δύο κεντρικούς μέσους με τον συμπατριώτη του Αντίλσον στο “6". Τον ρόλο του “οκταριού” κρατούσε και όταν η Τέρεκ εφάρμοζε το 4-1-4-1.

Στη Ζενίτ, ο ρόλος του δεν άλλαξε, όμως υπήρξαν αρκετά ματς που ο Βραζιλιάνος ερχόταν στο παιχνίδι από τον πάγκο. Αποτελούσε, πάντως, έναν από τους παίκτες που και ο Βίλας Μπόας και ο Μιρτσέα Λουτσέσκου (ο πατέρας του προπονητή του ΠΑΟΚ αποτέλεσε πολύτιμο πληροφοριοδότη για τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ όταν συνέλεγαν στοιχεία για το νέο μεταγραφικό απόκτημά του Δικεφάλου). Στην Ζενίτ κέρδισε ένα Κύπελλο (η Ζενίτ θριάμβευσε με 4-1 επί της ΤΣΣΚΑ στον τελικό) και ένα Σούπερ Καπ πετυχαίνοντας, μάλιστα, το γκολ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ολοκλήρωσε την παρουσία του στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης με 42 συμμετοχές, 4 γκολ και 3 ασίστ. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του Μαουρίσιο είναι ότι έχει ελάχιστους τραυματισμούς στην καριέρα του που επιβεβαιώνουν την εικόνα του πολύ καλού αθλητή.

Το γκολ του κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (1':15'')

2. Οι μεταγραφές του:Όταν αγωνιζόταν στην Βραζιλία εντόπισαν το ταλέντο του δύο ρωσικές ομάδες, η Σπαρτάκ Μόσχας και η Τέρεκ Γκρόζνι. Τελικά, η δεύτερη ήταν που τον απέκτησε στη 1 Φεβρουαρίου του 2010. Ο Μαουρίσιο υπέγραψε στην ομάδα της Τσετσενίας τριετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 800.000 ευρώ και ένα ποσό 3.500.000 ευρώ που δόθηκε στην βραζιλιάνικη ομάδα. Από την Τέρεκ έφυγε μετά από 6 χρόνια γιατί, όπως ο ίδιος είπε, χρειαζόταν μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Υπέγραψε στην Ζενίτ συμβόλαιο για έξι μήνες (δεν θέλησε να επιβεβαιώσει δημόσια ότι για εκείνο το διάστημα πήρε 250.000 ευρώ), ενώ υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και από ομάδα της Ισπανίας. "Η Ζενίτ κινήθηκε γρήγορα μου έκανε μία όλύ συγκεκριμένη πρόταση, ήταν μία μεγάλη ευκαιρία μου και συμφωνήσαμε", έχει δηλώσει σχετικά.

Όταν πήγε στην Ζενίτ, στην πρώτη προπόνησή του δεν "απέφυγε" τα χαστούκια στην... φυσούνα και μάλλον δεν θα το αποφύγει και στον ΠΑΟΚ, καθώς έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια .

Πάντως, περίπου δύο μήνες πριν υπογράψει στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης είχε φτάσει μία ανάσα από τη Σάλκε. Στις 4 Δεκεμβρίου είχε πάει στη Γερμανία, παρακολούθησε το ματς της Σάλκε με το Ανόβερο και μίλησε με τους ανθρώπους της γερμανικής ομάδας. Είχε συμφωνήσει σχεδόν στα πάντα, ο ατζέντης του έμεινε στη Γερμανία να ολοκληρώσει τη συμφωνία, αλλά όλα άλλαξαν γρήγορα και για λόγους που ο Μαουρίσιο δεν κατάλαβε ποτέ η Σάλκε απέσυρε το ενδιαφέρον της. Το καλοκαίρι του 2016 το συμβόλαιό του με την Ζενίτ επεκτάθηκε μέχρι το 2019 και φέτος στις 24 Ιουλίου λύθηκε κοινή συναινέσει.

3.Ο καλύτερος συμπαίκτης: Ο ίδιος έχει πει ότι ο παίκτης με τον οποίο είχε την καλύτερη συνεργασία στο γήπεδο ήταν ο συμπατριώτης του Αντίλσον. "Είμαστε και οι δύο Βραζιλιάνοι, παίζουμε παρόμοιες θέσεις και καταλαβαίναμε πολύ καλά ο ένας τον άλλο". Στην Τέρεκ Γκρόζνι ο Αντίλσον ήταν ο καθαρόαιμος κόφτης και ο Μαουρίσιο το οκτάρι της ομάδας, ο παίκτης που οργάνωνε το παιχνίδι από πίσω.

4.Το μεγάλο απωθημένο:Όταν πήρε μεταγραφή στην Ζενίτ, είχε μιλήσει αρκετές φορές δημόσια για την διάθεση του να αποκτήσει ρωσικό διαβατήριο και να διεκδικήσει θέση στην εθνική της χώρας ενόψει του Μουντιάλ του 2018. Άφηνε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να κληθεί στην εθνική Βραζιλίας, καθώς είχε ήδη περάσει από την U17 της πατρίδας του και έβλεπε και συμπατριώτες του που έπαιζαν στη Ρωσία (Ρόμουλο, Μάριο Φερνάντεζ, Χουλκ) να δέχονται κλήσεις για τη “σελεσάο”.

5.Χαρακτήρας:Όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του και κυρίως ο Ρασίντ Ραχίμοφ, ο 52χρονος τεχνικός με τον οποίο συνεργάστηκε για τρία χρόνια στην Τέρεκ Γκρόζνι, μιλούν μετά τα καλύτερα λόγια για την προσωπικότητα του Μαουρίσιο. Είναι εργατικός, με πολύ καλή επίδραση εντός αποδυτηρίων και άριστη εξωγηπεδική ζωή, χωρίς ποτέ να έχει δώσει κανένα δικαίωμα. Ο ίδιος λέει για τον εαυτό του: "Όταν μιλάω λέω πάντα την αλήθεια. Είναι άσχημο να εξαπατάς τους άλλους. Προτιμώ να μην μιλήσω παρά να πω κάτι που δεν θα είναι ειλικρινές".Επιπλέον, ο Μαουρίσιο είναι γνωστός στην Ρωσία του για την αγάπη του για τα ανέκδοτα.

6.Οικογενειάρχης:Ο Μαουρίσιο είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο, τον Μιγκέλ, δύο χρονών πλέον. Με τη γυναίκα του γνωρίζονται από μικρά παιδιά και αποτελεί το μεγάλο στήριγμά του.

Τα δέκα πρόσωπα του Μαουρίσιο

7. Μία ζωή στους δρόμους:Η καριέρα του Μαουρίσιο στην Τέρεκ είχε μία μεγάλη ιδιαιτερότητα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ίδιος και οι συμπαίκτες του έπρεπε να δίνουν τους αγώνες στο Κίσλοβοντσκ, σε απόσταση 5-6 ωρών από το Γκρόζνι. " Οι οικογένειές μας έμεναν μόνες τους. Μετά τα παιχνίδια, υπήρχαν φορές που επιστρέφαμε τη μέρα του αγώνα και άλλες που πηγαίναμε πίσω την επόμενη. Ήταν σπουδαίο για μας όταν η ομάδα εγκαταστάθηκε τελικά στο Γκρόζνι, νομίζω για μένα ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα στην Τέρεκ".

8. Το αγαπημένο του "8":Ο αριθμός της φανέλας του είναι σταθερός, δεν αλλάζει. Φορά το "8" στην πλάτη από τότε που μικρό παιδί ακόμη αγωνιζόταν στην Κορίνθιανς. Το είχε στην Φλουμινένσε, στην Τέρεκ, το πήρε και στη Ζενίτ και φυσικά είναι αυτό που θα έχει και στον ΠΑΟΚ. Δεν το κάνει, πάντως, λόγω προκατάληψης.

9. Ο πρόεδρος που τον σημάδεψε:Ως παίκτης της Τέρεκ Γκρόζνι και μάλιστα ένας από τους καλύτερους, είχε αναπτύξει στενή σχέση και με τον ξακουστό ηγέτη της Τσετσενίας και ουσιαστικό ιδιοκτήτη της ομάδας, Ραμζάν Καντίροφ ο οποίος τον είχε παρασημοφορήσει με το μετάλλιο για τις υπηρεσίες στη δημοκρατία της Τσετσενίας. Όπως συνηθίζει ο Καντίροφ με τους παίκτες της ομάδας του, έκανε δώρο στον Μαουρίσιο έναν αυτοκίνητο και ποδοσφαιρικά παπούτσια με κοσμήματα πάνω. "Δεν έχω παίξει καμία φορά με αυτά. Τα φυλάσσω προσεκτικά σπίτι μου".

Τα δέκα πρόσωπα του Μαουρίσιο

10.Οι ρόλοι του εκτός γηπέδων:Στον Μαουρίσιο αρέσει να παίρνει μέρος σε δράσεις εκτός γηπέδων. Έχει υποδυθεί τον ταξιζτή για μία μέρα προκειμένου να στηρίξει μία ενέργεια της Ζενίτ για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να βοηθηθεί μία 16χρονη κοπέλα. Η Αντζελίνα Γκαρανίνα είχε "χτυπηθεί" από καρκίνο των οστών, έπρεπε να ακρωτηριαστεί το δεξί πόδι της και να μπει πρόσθετο μέλος.

Παλιότερα, είχε κάνει πράξη την ιδέα ενός φιλου του να ντυθεί γέρος και να πάει στις Ακαδημίες της Τέρεκ να παίξει ποδόσφαιρο με μικρά παιδιά.

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΚΟΛ

2007-2009 Φλουμινένσε 69 2

2010-2011 Τέρεκ Γκρόζνι 28 5

2011-2012 Τέρεκ Γκρόζνι 40 9

2012-2013 Τέρεκ Γκρόζνι 25 2

2013-2014 Τέρεκ Γκρόζνι 32 7

2014-2015 Τερεκ Γκρόζνι 29 5

2015-2016 α' Τέρεκ Γκρόζνι 18 3

2015-2016 β' Ζενίτ 15 2

2016-2017 Ζενίτ 27 2

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ