ΠΑΟΚ

Τα 5 "κλειδιά" για απόδραση από την "Arena"

Τα 5 "κλειδιά" για απόδραση από την "Arena"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΟΚ δίνει απόψε το βράδυ (21:45) την πρώτη του μάχη με τον Άγιαξ για τα προκριματικά του Champions League και το Sport24.gr αναλύει το πλάνο του Βλάνταν Ίβιτς και τα σημεία-κλειδιά για να έρθει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Άμστερνταμ.

Το ιδανικό σενάριο στο μυαλό του Βλάνταν Ίβιτς-και το σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του αγώνα-είναι ο ΠΑΟΚ να σκοράρει και παράλληλα να μη χάσει απόψε κόντρα στον Άγιαξ.

Πόσο εφικτό είναι αυτό; Δεν είναι απίθανο, αν σκεφτεί κανείς ότι με σκόρερ τον ίδιο ο ΠΑΟΚ το είχε καταφέρει το 2010 κόντρα σε έναν Άγιαξ με μεγαλύτερα ονόματα σε σχέση με τώρα.

Βέβαια και για τον Δικέφαλο ισχύει το ίδιο αφού εκείνη η φουρνιά παικτών του μνημονεύεται ακόμα, οπότε μένουμε στο ότι δεν είναι mission impossible μία ισοπαλία με γκολ.

Για να καταφέρει ο ΠΑΟΚ να πάρει αποτέλεσμα από τον Άγιαξ πρέπει να "μετρήσει" σωστά τις δυνάμεις του και τις δυνατότητες του αντιπάλου του. Εδώ και αρκετές μέρες, το τεχνικό τιμ του Δικεφάλου αναλύει διεξοδικά, ομαδικά και ατομικά, τι εστί Άγιαξ και ήδη έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που καθορίζουν το αγωνιστικό πλάνο του ΠΑΟΚ απόψε.

Ποια είναι αυτά; Η ολλανδική ομάδα είναι αρκετά ποιοτική από τη μέση και μπροστά και με αδυναμίες στην άμυνα, κυρίως στα άκρα.. Με βάση αυτή την "ανάγνωση", ο σχεδιασμός του Βλάνταν Ίβιτς στηρίζεται πάνω σε πέντε συγκεκριμένα σημεία:

Τα 5 "κλειδιά" για απόδραση από την "Arena"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

1. Συνεχές τρέξιμο, σωστές καλύψεις χώρων: Ο Άγιαξ, όπως κάθε ολλανδική ομάδα, αρέσκεται στο γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο και ψάχνει κενούς χώρους στη διάρκεια των αγώνων του. Αυτούς δεν πρέπει να δώσει ο ΠΑΟΚ και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο συμπαγής θα είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τρεξίματα, αλληλοκαλύψεις, σωστές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι η βάση στην οποία θέλει να χτίσει ένα καλό παιχνίδι ο Δικέφαλος.

2. Ισορροπία στη μεσαία γραμμή: Η "μάχη" στη μεσαία γραμμή μπορεί να αποβεί καταλυτική, γι' αυτό και η σύνθεση της τριάδας στα χαφ απασχολεί όσο τίποτε άλλο τον Ίβιτς. Ήδη φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του τεχνικού του ΠΑΟΚ η σκέψη να μην χρησιμοποιήσει επιτελικό, αλλά τρεις "καθαρούς" κεντρικούς χαφ και το μόνο σημείο προβληματισμού είναι το δίλημμα Τζιόλης ή Χαρίσης. Ο πρώτος διαθέτει την εμπειρία, την πιο σίγουρη πάσα και την ικανότητα να ελέγχει τον ρυθμό. Ο δεύτερος πιο καλά τρεξίματα, ικανότητα να πρεσάρει σε όλους τους χώρους του γηπέδου και να βγαίνει box το box. Λογικά, στην εξέλιξη του αγώνα θα πάρουν και οι δύο χρόνο συμμετοχής.

3. Αποτελεσματική άμυνα στα άκρα: Στον Άγιαξ, με το παραδοσιακό 4-3-3, αρέσει να επιτίθεται πολύ από τα άκρα και αυτό θα επιδιώξει να κάνει και απόψε, πιθανότατα, με Γιουνές και Ελ Γκάζι. Μάτος και Λέοβατς θα πρέπει να είναι σε καλή βραδιά αμυντικά και θα χρειαστούν σίγουρα στηρίγματα από τους... μπροστινούς τους, Τζάλμα και Ροντρίγκες αντίστοιχα, αλλά και τους Σάχοφ, Τσίμιρτο και Τζιόλη ή Χαρίση.

Τα 5 "κλειδιά" για απόδραση από την "Arena"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

4. Μία καλή βραδιά από Τζάλμα και Ροντρίγκες: Ό,τι ισχυει για τα άκρα του Άγιαξ στην επίθεση, πάει από την ανάποδη για τους μπακ της ολλανδικής ομάδας. Το αδύνατο σημείο του "Αίαντα" είναι τα άκρα της άμυνας του και εκεί ακριβώς θέλει να "χτυπήσει" ο Ίβιτς που ποντάρει σε ένα καλό παιχνίδι από Τζάλμα και Ροντρίγκες, Και οι δύο έχουν την ικανότητα να βγάλουν τον ΠΑΟΚ στην κόντρα επίθεση το θέμα είναι να το δείξουν και στην πράξη.

5. Η εκτελεστική δεινότητα του Αθανασιάδη: Το ομολόγησε και ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΟΚ ότι παιχνίδια όπως το αποψινό δεν συνοδεύονται από πληθώρα ευκαιριών και γι' αυτό ο Δικέφαλος δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν. Ο Κλάους έχει αποδείξει πολλές φορές στην καριέρα του ότι έχει το ταλέντο και την ικανότητα να εκτελεί τον αντίπαλο ακόμη κι αν το παρουσιάζονται ελάχιστες ευκαιρίες στη διάρκεια ενός αγώνα και το ίδιο καλείται να κάνει και σήμερα.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ