ΠΑΟΚ

Στο Λονδίνο ο τελευταίος μεγάλος ΠΑΟΚ

Στο Λονδίνο ο τελευταίος μεγάλος ΠΑΟΚ
Σαλπιγγίδης Τότεναμ ΠΑΟΚ

Σαν σήμερα (30/11) πριν τέσσερα χρόνια ο ΠΑΟΚ έζησε μία τρομερή βραδιά και το Sport24.gr δίνει βήμα στους πρωταγωνιστές. Ο Λάσλο Μπόλονι αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας, ο Πάμπλο Κoντρέρας μιλά για την καλύτερη μέρα της ποδοσφαιρικής του καριέρας και ο Γιώργος Γεωργιάδης για το ματς της ζωής του.

Δεν είναι ψέμα ότι ο ΠΑΟΚ θρέφεται από μεγάλες ευρωπαϊκές του επιτυχίες. Ειδικά τα τελευταία 12 χρόνια που απέχει από την κατάκτηση εγχώριων τίτλων, βραδιές όπως αυτές στο "Σουκρού Σαράτσουγλου" με τη Φενέρμπαχτσε και το "Αμστερνταμ Αρίνα" με τον Αγιαξ, αποτελούν το "οξυγόνο" του κόσμου του, το promo για τις νέες γενιές ΠΑΟΚτσήδων. Σ' αυτή την κατηγορία, η τελευταία χρονικά μεγάλη ευρωπαϊκή εμφάνιση του ΠΑΟΚ έγινε σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια.

Στις 30 Νοέμβρη του 2011, η παρέα του Γκαρσία και του Κοντρέρας, του Σαλπιγγίδη και του Αθανασιάδη, του νεαρού τότε Γιώργου Γεωργιάδη και του βενιαμίν Σταφυλίδη, χάρισε σε όλη την Ελλάδα μία βραδιά για να τη θυμάται χρόνια. Ένα επικό, κυρίως για τον τρόπο που ήρθε, 1-2 στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν" του Λονδίνου επί της Τότεναμ, μία θριαμβευτική πρόκριση στους "32" του Europa League που έδωσε το έναυσμα για να στηθεί ένα πανηγύρι από τις κερκίδες του γηπέδου ( με την κορυφαία μορφή του ΠΑΟΚτσή, σε ένα συγκλονιστικό τηλεοπτικό πλάνο μετά το 0-2 του Κλάους) μέχρι το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης και δεκάδες πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα.

Το Sport24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμίζει τι έγινε εκείνη τη βραδιά μέσα από τις περιγραφές τριών πρωταγωνιστών. Του Ρουμάνου τεχνικού της ομάδας, Λάσλο Μπόλονι, του Χιλιανού στόπερ Πάμπλο Κοντρέρας που έκανε όλη την Ελλάδα να δακρύσει με την αυτοθυσία του, στο τελευταίο του παιχνίδι με την "ασπρόμαυρη" φανέλα και του 24χρονου τότε Γιώργο Γεωργιάδη που έδωσε τις ασίστ και στα δύο γκολ του ΠΑΟΚ.

Αξίζει τον κόπο κανείς να διαβάσει τις αφηγήσεις τους, ειδικά τώρα, που ο ΠΑΟΚ, κατά γενική ομολογία, είναι σε μία φάση αναζήτησης του πραγματικού dna του.

Στο Λονδίνο ο τελευταίος μεγάλος ΠΑΟΚ

Λάσλο Μπόλονι: "Παίξαμε ο ένας για τον άλλο"

Το Sport24.gr εντόπισε τον Ρουμάνο τεχνικό σε μία δύσκολη στιγμή της καριέρας του, μετά τη λύση συνεργασίας του με την Αλ Ιτιχάντ στη Σαουδική Αραβία. Το τηλεφώνημά μας ήταν για τον ίδιο μία αφορμή για να ξεφύγει από τις σκοτούρες των ημερών και να ανασύρει όμορφες μνήμες από το μυαλό του.

"Ήταν μία πολύ ωραία μέρα για όλους μας. Οι παίκτες είχαν παίξει πολύ καλά. Κάναμε υπερήφανο τον κόσμο, το διοικητικό συμβούλιο, τον Ζαγοράκη, όλους μέσα στην ομάδα"μας είπε αρχικά και πρόσθεσε: "Θυμάμαι είχα κάνει την έκπληξη με Σταφυλίδη, γιατί κανείς δεν περίμενε να τον χρησιμοποιήσω και έκανε ένα σπουδαίο πρώτο ημίχρονο, μέχρι να αποβληθεί. Επίσης, δεν ξεχνώ τους οπαδούς στην κερκίδα. Ήταν φανταστική η ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει, τόσα χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, στο Λονδίνο. Εκείνο το βράδυ είχαμε γίνει όλοι μαζί, ένα. Και μετά όταν γυρίσαμε πίσω στη Θεσσαλονίκη, η υποδοχή ήταν απίστευτη. Είναι πάρα πολύ δυνατές οι αναμνήσεις,δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μου".

Θυμάστε τις εντολές που είχατε δώσεις στους παίκτες σας πριν βγουν στο γήπεδο να αγωνιστούν; "Τους ζήτησα να παίξουν απλά, με σιγουριά και να αποφεύγουν τα λάθη. να έχουν αυτοπεποίθηση και να ακολουθήσουν το πλάνο που είχαμε σχεδιάσει για το παιχνίδι. Τους τόνισα ότι είναι από τα ματς που θα θυμούνται σε όλη τους την καριέρα. Και στην ανάπαυλα όταν μας προέκυψε και η αποβολή του Σταφυλίδη,ζήτησα αυτοθυσία απ΄όλους για να κρατήσουμε ό,τι χτίσαμε στο πρώτο ημίχρονο. Και τα καταφέραμε περίφημα".

Θα θέλατε να ξεχωρίσετε κάποιους παίκτες μέσα από το συνολικά μεγάλο παιχνίδι του ΠΑΟΚ; "Όχι, εκείνο το βράδυ υπήρχε μόνο ΠΑΟΚ. Δεν είχαν σημασία οι παίκτες, δεν είχε σημασία ο Μπόλονι, ο Ζαγοράκης, κανένας. Ήταν μόνο ο ΠΑΟΚ. Ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια, έδειξαν θάρρος, αυτοθυσία. Ο ένας έπαιξε για τον άλλο, θυσιάστηκε για τον συμπαίκτη του και πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη".

Πιστεύετε ότι είναι μακριά ο ΠΑΟΚ από το να ζήσει ξανά τέτοιες στιγμές; "Η δυναμική αυτής της ομάδας είναι πολύ μεγάλη και όταν όλοι λειτουργούν σαν μία γροθιά, μπορούν να πετυχαίνουν πολλά. Σας ευχαριστώ".

Πάμπλο Κοντρέρας: "Δεν ξεχνώ το πρόσωπο του γιατρού"

Πριν δύο μήνες, ο 37χρονος σήμερα βετεράνος αμυντικός είχε σοκάρει την ποδοσφαιρική υφήλιο όταν "λύγισε" από καρδιακή προσβολή μέσα σε γήπεδο 5Χ5 και τον έσωσε ο Βολιβιανός τερματοφύλακας, Πέδρο Χίγκα. "Το ξεπερνώ, νιώθω καλά. Κάνω την θεραπεία μου πηγαίνω στο γυμναστήριο, 2-3 φορές την εβδομάδα παίζω ποδόσφαιρο με τους φίλους μου. Η ζωή μου μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς"ήταν η απάντησή του στην πρώτη, αυτονόητη ερώτηση, για την κατάσταση της υγείας του.Αμέσως μετά άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων από το έπος του Λονδίνου: "Για μένα εκείνη ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου. Έζησα μία πολύ μεγάλη χαρά σε μία περίοδο που δεν ήξερα αν θα έμενα ή θα έφευγα από την ομάδα. Μετά από 4, 5 μέρες που ήμουν τραυματίας, συζητήσαμε με τον Βρύζα, είχα και εκείνο το πρόβλημα με τη μητέρα μου και τελικά αποχώρησα από την ομάδα. Ήταν φανταστικό αυτό που συνέβη στο Λονδίνο".

Οι αναμνήσεις που δεν φεύγουν με τίποτα από το μυαλό από εκείνη τη βραδιά; "Τι να σου πω... Θυμάμαι ακόμη που έκλαιγα για τον τραυματισμό μου. Και ήταν όλοι μαζί μου, Οι οπαδοί έδειχναν πόσο με στήριζαν. Και σήμερα που το σκέφτομαι λέω ότι ποτέ δεν ήθελα να φύγω από τον ΠΑΟΚ. Υπάρχει μία εικόνα που δεν φεύγει με τίποτα από το μυαλό μου: Το πρόσωπο του γιατρού όταν με είδε τραυματία. Δεν μου είπε τίποτα, όμως εγώ κατάλαβα από την έκφραση του προσώπου του ότι είχε γίνει πολύ μεγάλη ζημιά. Για πέντε-δέκα λεπτά έκλαιγα. Στο τέλος, όμως, η χαρά της νίκης-πρόκρισης ήταν πολύ μεγάλη και με έκανε να ξεχαστώ".

Τελικά, υπήρχε κάποιο μυστικό επιτυχίας για εκείνη τη βραδιά; "Ότι όλοι είχαμε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό μας. Πώς πάρουμε το αποτέλεσμα για να προκριθούμε. Παίξαμε σαν ομάδα και το πετύχαμε".

Γιώργος Γεωργιάδης: "Ο Σταφυλίδης με ρωτούσε ποιον να πρωτομαρκάρουμε..."

Στο Λονδίνο ο τελευταίος μεγάλος ΠΑΟΚ

Πιστεύεις ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν το καλύτερο της καριέρας σου ως τώρα; " Ναι, θα έλεγα ότι είναι το ματς της ζωής μου γιατί παίζει ρόλο και η δυναμικότητα του αντιπάλου, όπως και η σημασία του παιχνιδιού. Εγώ έπαιζα σε μία χώρα που μέχρι τότε είχα εικόνες μόνο από την τηλεόραση. Το πρώτο εικοσάλεπτο ήταν ονειρικό για μας.Την ώρα του αγώνα, βέβαια, δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τι πετυχαίνεις. Oταν τελείωσε το ματς, κατάλαβα τι είχαμε πετύχει και σαν ομάδα και ατομικά".

Η πιο "δυνατή" ανάμνηση που έχεις από εκείνη τη βραδιά; "Αυτό που συνέβη όταν γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη. Περίμενε πολύς κόσμος, είχε γεμίσει πάνω-κάτω, παντού στο αεροδρόμιο και μας πήγαν σηκωτούς στο λεωφορείο. Ήταν συγκλονιστική η υποδοχή του κόσμου".

Θυμάσαι κάποια ιδιαίτερη οδηγία του προπονητή σας; "Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο που θυμάμαι, μόνο ότι αυτά είναι ματς που πρέπει να τα χαίρεται κάθε παίκτης. Ξέραμε ότι είχαμε μία μεγάλη ομάδα απέναντί μας, η οποία, όμως, αν βγάλουμε τη φάση του πέναλτι δεν μας είχε κάνει ούτε ευκαιρία στο πρώτο μέρος. Μετά την αποβολή του Σταφυλίδη ήταν φυσιολογικό να μας πιέσουν. Βάσει της εικόνας αν δεν είχαμε την αποβολή θα μπορούσαμε να πετύχουμε και δεύτερο γκολ".

Υπάρχει κάποιο περιστατικό από εκείνο το ματς που δεν πρόκειται να ξεχάσεις; "Τώρα που το λες, θυμάμαι έναν διάλογο που είχαμε με τον Κώστα τον Σταφυλίδη που παίζαμε από την ίδια πλευρά πριν αρχίσει το ματς. Όπως θα θυμάσαι, εκείνα τα ματς η Τότεναμ τα έπαιζε με πολλές ρεζέρβες. Μόλις διαβάσαμε την ενδεκάδα με τον Στάφυ και είδαμε ότι έπαιζαν όλοι-μόνο ο Μπέιλ μπήκε αλλαγή-θυμάμαι που μου είπε: "Ρε συ ποιον θα πρωτομαρκάρουμε; Εγώ που ήμουν λίγο πιο έμπειρος και έπρεπε να τον καλμάρω του είπα: "Μην ανησυχείς θα τη βρούμε την άκρη"(σ.σ. γελάει).

Γιατί πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ κάνει μεγάλες εμφανίσεις σε ευρωπαϊκά ματς-και φέτος παραλίγο να κερδίσει τη Ντρότμουντ-και δεν μπορεί να πετύχει κάτι μεγάλο στην Ελλάδα; "Πιστεύω ότι αυτά τα παιχνίδια τα χαίρεται ο ποδοσφαιριστής. Παίζει χωρίς άγχος στο Europa League επειδή είναι δυνατοί οι αντίπαλοι. Όταν παίζεις εκεί χαίρεσαι το παιχνίδι. Στην Ελλάδα υπάρχει το "είναι ΠΑΟΚ και όταν μπαίνει στο γήπεδο πρέπει να κερδίσει".

Έχεις εικόνα από τον φετινό ΠΑΟΚ; Πώς είδες την πορεία του στην Ευρώπη; "Τον είδα στα ματς του Europa, είχε καλή εικόνα, αλλά έπεσε πάνω σε μία πολύ δυνατή Ντόρτμουντ και μία Κρασνοντάρ που διαθέτει πολύ χρήμα".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ