Σαββίδης: "Οι επενδύσεις μου στην Ελλάδα και τα εμπόδια που βρίσκω"

Σαββίδης

Σαββίδης: "Οι επενδύσεις μου στην Ελλάδα και τα εμπόδια που βρίσκω"

Tην Τρίτη ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε το παρών στη Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και μίλησε με την ιδιότητα του προέδρου των Ελλήνων της Ρωσίας. Το θέμα που απασχόλησε ήταν αυτό των επενδύσεων ομογενών στη χώρα μας εν όψει της κατάθεσης του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Αρχικά, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είπε: "Είμαι Πόντιος καθαρός και περήφανος και ήρθα στην Ελλάδα με δύναμη και αγάπη. Μαζί μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα. Αρχισα την ομιλία μου στα ποντιακά και εκφράζω εδώ την γνώμη των Ποντίων, ως καλεσμένος, ως επισκέπτης και ως επενδυτής. Ευχαριστώ τον κ. Τριανταφυλλίδη (σ.σ πρόεδρος της επιτροπής) για την τιμή να μιλήσω εδώ. Υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των χωρών μας. Η ελληνική ομογένεια στη Ρωσία κάνει το παν για να διατηρήσει τον πολιτισμό. Ανοίγουμε σχολεία, κάνουμε φεστιβάλ και χτίζουμε νέους ναούς και μνημεία. Τασσόμαστε υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης μεταξύ των χωρών μας".

Στη συνέχεια μίλησε για τις ενέργειες που γίνονται στην Ελλάδα: "Κλείνει ένας χρόνος της συνεργασίας με τον Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σώθηκε το τμήμα Σλαβικών Σπουδών και υπάρχουν πάνω από 300 μαθητές που μαθαίνουν ρώσικα. Θα υπάρχει και ένα πρότζεκτ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για των ελληνικές και τις ρωσικές σπουδές. Πριν έναν χρόνο αναρωτήθηκα: "Εχουμε εμείς οι Ελληνες τις διασποράς τον λόγο να επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Ελλάδας;

Τα 7.000.000 Ελληνες που είναι στο εξωτερικό είναι φορείς των αξιών της ελληνικής ιδέας. Πολλοί νέοι νιώθουν καλύτερα εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα μπορεί να βρει λύσεις μόνο με συνεργασία με την ομογένεια. Το λόμπινγκ στο ερασιτεχνικό επίπεδο έχει ξεπεραστεί και αυτό πρέπει να γίνει επαγγελματικά. Η ομογένεια είναι τεράστιος πόρος που δεν εκτιμάται επαρκώς και μπορεί να δώσει ώθηση στη χώρα".

Ο ομογενής επιχειρηματίας ακολούθως εστίασε στο θέμα των επενδύσεων από τους Έλληνες ομογενείς, αναφέροντας το δικό του παράδειγμα:

"Το ζήτημα είναι η προσέλκυση των επενδύσεων από τους Ελληνες διασποράς. Η επενδυτική μου δραστηριότητα στην Ελλάδα άρχισε το 2013. Θέλω να ακούσετε τα νούμερα. Οι επενδύσεις έφτασαν τα 130 εκ. ευρώ, ο φόρος ήταν 408 εκ. ευρώ. Περίπου 1000 άτομα βρήκαν δουλειά. Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ είχε ζημιές πάνω από 40 εκ. ευρώ. με τεράστια χρέη απέναντι στα αγροκτήματα και πέρυσι απέφερε κέρδη 1,3 εκ. ευρώ. Το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς από ένα απαρχαιωμένο κτίριο εξελίχθηκε σε μια ευημερούσα επιχείρηση.

Τα κέρδη ξεπέρασαν τις 600.000 ευρώ και οι επενδύσεις άρχισαν τον Απρίλη του '12. Εγώ πάντα δίνω έμφαση πως είμαι φιλοξενούμενος και ένας ξένος επενδυτής. Η Ελλάδα σήμερα χάνει το επενδυτικό παιχνίδι και τα δάνεια των εγχώριων τραπεζών δεν είναι συμφέροντα. Οι ξένες επενδύσεις το 2013 και το 2014 είχαν ζημιά. Πρώτα 3,6 δις και μετά 1.4 δις. Στη χώρα δεν υπάρχει μηχανισμός στήριξης των επενδύσεων. Η τροχοπέδη είναι πέντε παράγοντες και ο πρώτος είναι η έλλειψη οικονομικών κινήτρων για επενδύσεις. Ο όποιος επενδυτής πρέπει να πει στον εαυτό του. Εχω κίνητρα να επενδύσω στην Ελλάδα; Γιατί να το κάνω; Δεν έχουν καμία ευθύνη οι Δημόσιοι υπάλληλοι. Το κράτος πουλά στην Σερβία και η εταιρία μας αγοράζει. Επί μια διετία είμαστε στο πρώιμο στάδιο απόκτησης της άδειας. Δεν μπορεί κανείς να μειώνει την Δημοκρατία, δεν φταίνε οι Δημόσιοι υπάλληλοι. Πρέπει να χτυπήσει συναγερμός".

"Ή πιο γελοία κατάσταση με την Θέρμη"

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του αθλητικού κέντρου της Θέρμης: "Μπορώ να αναφερθώ στην οικοδόμηση του αθλητικού κέντρου στη Θέρμη. Δεν υπάρχει πιο γελοία κατάσταση. Στις αιτήσεις του ομίλου μας, έχουμε υπολογίσει πως πρέπει να περιμένουμε 2.812 μέρες. Ο χρόνος αναμονής, δηλαδή, είναι 7,5 χρόνια. Επίσης υπάρχει μια άσχημη κρατική τακτική που δεν μπορείς να συνάψεις ούτε βραχυπρόθεσμα συμβόλαια με τον εταίρο σου. Ακόμη απουσιάζουν οι μηχανισμοί προστασίας των ιδιοκτητών των φόρων".

"Χάθηκαν 72 εκ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ από απεργίες"

Μίλησε και για τη ΣΕΚΑΠ: "Αγόρασα την ΣΕΚΑΠ. Το κράτος μου ανέφερε τα προβλήματα και μετά από 2 χρόνια μου λένε πρέπει να πληρώσεις ακόμη 37 ακόμη εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως η επιχείρηση είναι για χρεωκοπία. Ακόμη είναι διογκωμένα τα δικαιώματα των συνδικάτων. Στην ΣΕΚΑΠ καταναλώσαμε 2 χρόνια και 72 εκ. ευρώ χάθηκαν από απεργίες και πληρώσαμε 580.000 ευρώ πρόστιμα. Οι επενδυτές που έχουν κάνει αιτήσεις, πρέπει να έχουν προνόμια. Θέλουμε ο επενδυτής να χτυπήσει την πόρτα μας; Οι εταιρίες αυτές πρέπει να συναντούν τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς. Λαμβάνοντας υπόψη πως ήμουν στη κρατική ΔΟΥΜΑ, αυτός ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί γρήγορα. Πρέπει ο νόμος να προβλέπει ποινές για την καθυστέρηση των αδειών.

Μπορείς να απευθυνθείς παντού και να μην πάρεις απάντηση. Ακόμη θέλω να πω πως το 76% των ξενοδοχείων είναι προβληματικά. Αυτό σημαίνει πως είτε οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους, είτε δεν είναι αποτελεσματική η διαχείρισή τους. Δεν πρέπει να γίνονται τροπολογίες στην φορολογική νομοθεσία που έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει την πολιτική ήττα και να αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Ο επενδυτής δεν θα πάει στο χάος. Θέλω να διαβεβαιώσει πως εμείς οι Ελληνες της διασποράς είμαστε έτοιμοι γα να κάνουμε το παν για να διευκολύνουμε το βαρύ φορτίο της πατρίδας μας. Στο σύντομο μέλλον είμαι πεπεισμένος πως θα βρούμε τρόπους για λύσεις αλλά μόνο από κοινού μπορούμε να το κάνουμε αυτό".

"Τα αγαπημένα χρώματα της Ελλάδας θα είναι το μαύρο και το άσπρο"

Να σημειωθεί πως λίγο αργότερα ο Σαββίδης είπε τα εξής: "Στην κοινωνία υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί και αν είστε κατά των επενδύσεων, να στραφείτε στον Καρλ Μαρξ και όχι σε εμάς. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, μπορώ να κάνω διαλέξεις. Σας συνιστώ να επισκεφτείτε τις επιχειρήσεις μας και να δείτε πόσο προστατευμένοι είναι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας. Με καλέσατε να μιλήσω για το επενδυτικό κλίμα και ως επενδυτής μίλησα για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται θέσεις εργασίας. Πρέπει να σταματήσει η μετανάστευση. Πάνω από το 69% των νέων είναι άνεργοι. Πρέπει να παρακαλάτε τους επενδυτές να έρθουν. Για τα εργασιακά δικαιώματα, μάθαμε στην Τούμπα. Οταν βγήκαν οι φίλαθλοι στο στάδιο και είπανε "είναι το δικαίωμά μας"... Και πιστέψτε με τα αγαπημένα χρώματα της Ελλάδας θα είναι το μαύρο και το άσπρο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Σαββίδης: "Δεν είμαι γκαντέμης"
Σαββίδης: "Σωτηρία είναι η παραίτηση Γκιρτζίκη και του ΔΣ της ΕΠΟ"

PHOTO CREDITS: ACTION IMAGES

 
SHARE

BEST OF NETWORK

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΠΟΛΥΠΑΘΑ ΧΩΡΙΑ

Ηλεία 10 χρόνια μετά: Οι σπαρακτικές αφηγήσεις των πρωταγωνιστών

Το NEWS 24/7 γυρίζει τον χρόνο πίσω, θυμάται τα δραματικά γεγονότα του Αυγούστου του 2007 και καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα στα πολύπαθα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστο της Ηλείας, που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα μέσα από τα μάτια των ίδιων των πρωταγωνιστών

Πώς θα ήταν οι τίτλοι γνωστών σειρών αν ανέβαιναν σε porn site

Μισή ντροπή δική μας. Μισή ντροπή δική σας.

Μαύρη επέτειος: Όσα η Δικαιοσύνη καταλόγισε στους υπεύθυνους της τραγωδίας

Δέκα χρόνια ύστερα από τη φονική πυρκαγιά στο Νομό Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, το News 24/7 καταγράφει τα όσα η ελληνική Δικαιοσύνη καταλόγισε στους υπεύθυνους της τραγωδίας για την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου ετοιμότητας ή αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και σειρά άλλων παραλείψεων. Τραγικός απολογισμός τα 36 θύματα, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και τα χιλιόμετρα καμμένης γης

Ίσως τελικά, να μην μας αξίζει ο Γιάννης

Μερικές σκέψεις για ένα σίριαλ που μας προσγείωσε απότομα στην -ελληνική- πραγματικότητα.

Βάσεις 2017: Σήμερα τα αποτελέσματα για όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στις 10.00 η επίσημη ανακοίνωση των βάσεων για τις 455 σχολές και τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δείτε που ακριβώς περάσατε με ένα κλικ. Τι ισχύει για τις εγγραφές σε δημόσια ΙΕΚ. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν τα μόρια εισαγωγής

 
UNIQUE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24