Σαββίδης: "Είμαι πατριώτης, δεν κυνηγώ το κέρδος"

Σαββίδης: "Είμαι πατριώτης, δεν κυνηγώ το κέρδος"

Ο Ιβάν Σαββίδης υπογραμμίζει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας την έλλειψη πλαισίου για σοβαρές επενδύσεις, τονίζει ότι το ζήτημα δεν είναι "ευρώ η δραχμή" και θεωρεί απαραίτητη τη βοήθεια της Ρωσίας στην Ελλάδα. 

Κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι για τον Ιβάν Σαββίδη η κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ και από τους λίγους επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια επενδύουν στη Βόρεια Ελλάδα αποκάλυψε τις σκέψεις του σε μεγάλη συνέντευξη στη σελίδα "agoor.ru".

Ο ομογενή επιχειρηματίας έδειξε ότι είναι στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, μίλησε για το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε ότι παραμένει επενδυτής στη χώρα μας γιατί είναι "Ελληνας πατριώτης".Αναλυτικά, όσα είπε:

Για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα:

"Είναι αποδεκτό το αποτέλεσμα. Αν είναι καλό ή κακό αυτό το αποτέλεσμα, θα το δείξει η ζωή. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι από αυτό το αποτέλεσμα προέκυψαν και θετικά και αρνητικά. Οι Ευρωπαίοι, όμως, δεν σκέφτηκαν γιατί οι Έλληνες είπαν όχι.

Δεν έλαβαν υπόψη τη νοοτροπία του ελληνικού λαού και ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ταπεινωτική. Οι Έλληνες, προφανώς καθοδηγούμενοι από τον Ορθόδοξο κανόνα της υπομονής. Δεν δίνει λύση η υπομονή και καταλήγει ταπεινωτική και για την Ευρώπη.

Και κάτι ακόμη. Οι Έλληνες, προφανώς, με το δημοψήφισμα, αποφάσισαν να να στηρίξουν το νεαρό πρωθυπουργό. Γιατί να μην δοθεί ευκαιρία σε νέα [πρόσωπα, νέες ιδέες σε μία χώρα που τα παλιά πρόσωπα οδήγησαν στην καταστροφή;".

Για το αν κερδίζει ο Τσίπρας:

"Την παραμονή του δημοψηφίσματος είπα ότι σε κάθε αποτέλεσμα ο Τσίπρας θα είναι νικητής. Σήμερα αποφάσισε ότι η αξιοπιστία του ελληνικού λαού μπορεί να βασιστεί σε ένα νέο δάνειο και ελπίζω να δικαιωθεί από το αποτέλεσμα".

Για το πως εκτιμά τις συνέπειες του "ΟΧΙ" των Ελλήνων:

"Δυστυχώς, σε κάθε σενάριο, η Ελλάδα θα φτωχύνει. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα είναι έτοιμη να αντέξει τα χειρότερα. Αλλά σ' αυτή την κατάσταση πρέπει να σκεφτείς πως θα βγεις από αυτή, πώς να ετοιμάσεις μία καλύτερη βάση για να αντιμετωπίσεις τα χειρότερα. Η σοφία της Ανατολής λέει ότι δεν πρέπει να φοβάσαι να πέσεις, αλλά να μη χάσεις χρόνο κατά τη διάρκεια της πτώσης".

Για το πώς η "πτώση" μπορεί να φέρει κέρδη:

"Πρέπει να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια στο έθνος.  Να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατούσε στην οικονομία της χώρας. Έχω επισημάνει επανειλημμένως και όχι μόνο σε έναν πρωθυπουργό, την επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστεί έναν νόμο που θα διαμορφώσει τη βάση της οικονομίας.

Μάλλον θα είναι ένα πακέτο νόμων και για τον καταναλωτή και για όσους θέλουν να επενδύσουν, έχοντας την πεποίθηση ότι το ενδιαφέρον και τα κεφάλαιά τους είναι προστατευμένα. Και στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα στοιχειώδης έλλειψη νομοθεσίας που προστατεύει τους ξένους επενδυτές.

Πείτε μου ένα λόγο για τον οποίο θα έπρεπε ένας επενδυτής θα ήθελε να φέρει χρήματα και να επενδύσει στην ελληνική προβληματική οικονομία; Θα είχε την προοπτική επιστροφής κεφαλαίων;"

Για το αν απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα:

"Και όχι μόνο. Είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων. Οι υπουργοί δεν χρειάζεται να είναι μέλη του κοινοβουλίου, γιατί έτσι δεν λειτουργούν ως υπουργοί που πρέπει να σχεδιάσουν την οικονομική πολιτική της χώρας για να δημιουργηθούν κέρδη.

Κοιτάζουν μόνο να χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων για να μην χάσουν τις ψήφους τους. Η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει την πολιτική της χώρας. Είναι αναγκαίο να χτιστεί μία πραγματική οικονομία με εθνική στόχευση. Το νόμισμα, ευρώ ή δραχμή ή κάτι άλλο δεν είναι τόσο σημαντικό".

Για το ότι είχε πει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μέσα στη χώρα και όχι έξω από αυτή:

"Ναι, ακριβώς. Και είχα προσθέσει ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεικνύει τι θα παράγει μία χώρα και τι είδους οικονομία θα αναπτύξει, θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε κατάρρευση".

Για το ότι υπάρχει μία λογική σε αυτή την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι Γερμανοί για παράδειγμα είναι καλύτεροι στην κατασκευή αυτοκινήτων από τους Έλληνες:

"Ναι, ο Θεός είναι μαζί τους. Ας τους αφήσουμε να το κάνουν. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ακολουθείται σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, θα πω αυτό: Δεν χρειάζεται να επιδοτούνται ζημιογόνες βιομηχανίες.

Πρέπει να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές. Και εδώ τίθεται και πάλι το ερώτημα της προστασίας των επενδυτών που έχουμε στη χώρα. Να έχουν μία πρόβλεψη στα χέρια τους για το τι θα κερδίσουν  και πώς προστατεύεται το ενδιαφέρον τους".

Για το ότι είναι κι αυτός επενδυτής και άρα δεν προστατεύονται τα συμφέροντά του με την κατάσταση που περιγράφει:

"Δεν είμαι ακριβώς... φυσιολογικός επενδυτής στην Ελλάδα. Γιατί εκτός από επενδυτής είμαι και Έλληνας πατριώτης. Και το τελευταίο, δυστυχώς, πιο σημαντικό για μένα προσωπικά. Φαίνεται ότι στη φάση που είμαστε δεν έχω σκοπό να βγάλω κέρδη από την κατακερματισμένη και διαμελισμένη Ελλάδα. Και πρέπει να παραδεχθώ ότι κάθε άλλος επενδυτής στη θέση μου θα είχε φύγει.

Όσο για το φόβο των επενδύσεων, να σας πω ότι όταν μιλούσα με τους συμβούλους μου για την απόκτηση του εργοστασίου της "ΣΕΚΑΠ" με καθαρά επιχειρηματικούς και επενδυτικούς όρους η απόφαση ήταν παράλογη. Όμως, έχω την συνείδησή μου καθαρή".

Για το αν είναι πιθανό να βοηθήσει η Ρωσία την Ελλάδα, όπως περιμένει πολύς κόσμος:

"Είναι απαραίτητο να ζητήσει και να πάρει βοήθεια η Ελλάδα".

 
SHARE

BEST OF NETWORK

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

O στρατός του Ισραήλ σκότωσε ανάπηρο - Παγκόσμια συγκίνηση για τον Τουράγια

Ο Τουράγια συμμετείχε σε κάθε διαδήλωση κατά της κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας χάσει τα πόδια του σε Ισραηλινή επιδρομή το 2008

Ο παίκτης που έπαιρνα πάντα στο 'Γίνε Πρόεδρος'

Ο ιστορικός διαγωνισμός του Εθνοσπόρ επιστρέφει την Κυριακή 17/12 κι εμείς τιμάμε τους ποδοσφαιριστές που μας χάριζαν βαθμούς με το τσουβάλι.

Τουρκία: Νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι ο γιος του Μεσούτ Γιλμάζ

Εσπευσμένα απ' τις ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη ο Μεσούτ Γιλμάζ - Μυστήριο για την ώρα ο θάνατος του 38χρονου γιου του

Οι ασφυκτικά σέξι insta stars που κακώς σνομπάραμε

Τόσες πολλές ανερχόμενες insta stars, τόσο λίγος χρόνος. Εδώ όσες δεν έχουμε αναφέρει ποτέ ξανά. Με άλλα λόγια, 'It's Mea Culpa Time'.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Το "Γίνε Πρόεδρος" επιστρέφει μ' ένα αυτοκίνητο Nissan Micra και μεγάλα δώρα κάθε μέρα!

Ο διαγωνισμός - ιεροτελεστία για χιλιάδες Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους επιστρέφει αυτή την Κυριακή 17/12 με το ΕΘΝΟΣ. Είστε έτοιμοι να γίνετε πρόεδροι και να διεκδικήσετε ένα Nissan Micra και πλούσια μεγάλα δώρα, παίζοντας κάθε μέρα;

Η θρυλική επιστροφή του Ερίκ Καστέλ

Το ιστορικό ποδοσφαιρικό κόμικ του Ερίκ Καστέλ επιστρέφει αποκλειστικά στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

Επτά πλούσια ένθετα για όλη την οικογένεια

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής κυκλοφορεί στις 17 Δεκεμβρίου με συνολικά επτά πλούσια ένθετα για ολόκληρη την οικογένεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24