ΠΑΟΚ

Προβάδισμα ο ΠΑΟΚ, 1-1 με τον Άγιαξ

Προβάδισμα ο ΠΑΟΚ, 1-1 με τον Άγιαξ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΟΚ έχει τον πρώτο λόγο για να προκριθεί στα play off του Champions League, μετά την ισοπαλία 1-1 με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ. Ο Τζάλμα το 0-1, σημαντικές αποκρούσεις ο Γλύκος.

Ένα σκορ που του δίνει το προβάδισμα για την πρόκριση στα play off του Champions League, εξασφάλισε ο ΠΑΟΚ με την ισοπαλία 1-1 με τον Άγιαξ στο Amsterdam Arena. Ο ΠΑΟΚ πήρε αυτό που ήθελε από το παιχνίδι, χωρίς να εντυπωσιάσει αλλά και χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα από τον Άγιαξ και σε μία εβδομάδα στην Τούμπα, έχει τη δυνατότητα να περάσει στην επόμενη φάση!

Ο Βλάνταν Ίβιτς παρέταξε την ομάδα με την κατάλληλη τακτική, συνυπολογίζοντας την εποχή και την ανετοιμότητα των παικτών του, καθώς και την έδρα και την ποιότητα των αντιπάλων. Με μία συντηρητική προσέγγιση, οι γηπεδούχοι απείλησαν σε λίγες περιπτώσεις, με το γκολ του Ντόλμπεργκ και την καλύτερη ευκαιρία τους (οριζόντιο δοκάρι) να προέρχονται από σουτ εκτός περιοχής.

Άμστερνταμ, αποστολή: Κώστας Πετρωτός

Ο ΠΑΟΚ αμύνθηκε αποτελεσματικά και σε μία από τις αντεπιθέσεις που εκδήλωσε στο πρώτο ημίχρονο, πέτυχε το γκολ με τον Τζάλμα στο 37'. Ο μεσοεπιθετικός του "δικεφάλου" εκμεταλλεύτηκε την κακή έξοδο του Σίλεσεν και την δική του τεχνική κατάρτιση, αφού σκόραρε με ένα φαλτσαριστό σουτ από πλάγια θέση. Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ μπορούσε να πάρει τη νίκη με την ευκαιρία του Τζαβέλλα στο 73', αλλά ανάλογα μπορούσε να ηττηθεί στα καλά σουτ των Ολλανδών, αλλά ο Γλύκος ήταν εκεί για να αντιδράσει όταν χρειάστηκε.

Το 1-1 δίνει τον πρώτο λόγο εν όψει της ρεβάνς της Θεσσαλονίκης, όπου θα υπάρχει και το πλεονέκτημα της έδρας. Ασφαλώς, ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον Άγιαξ, ωστόσο στο δεύτερο παιχνίδι θα χρειαστεί επιπλέον συγκέντρωση και προσοχή, διότι θα διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί και τον ενθουσιασμό των οπαδών του.

Το παιχνίδι δεν είχε υψηλό τέμπο, ο Άγιαξ είχε μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής της μπάλας, όμως ο ΠΑΟΚ ήταν πιο ουσιαστικός. Οι δύο ομάδες είναι ισοδύναμες και όλα προμηνύουν ένα αμφίρροπο ματς σε μερικές ημέρες, ενώ κυμαίνονται στον ίδιο βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας, με μία ελαφρά υπεροχή των Ολλανδών.

Το φιλμ του αγώνα

Γήπεδο:Amsterdam Arena

Διαιτητής: Javier Estrada (ESP)

Βοηθοί: Miguel Martinez (ESP), Fransisco Martin (ESP)

4ος: Ignacio Iglesias (ESP)

ΑΓΙΑΞ: Σίλεσεν, Τέτε, Φέλτμαν, Φίρχεφερ, Ντάικς, Ρίντεβαλντ, Φαν ντε Μπεκ (77' Σένε), Κλάασεν, Ελ Γκαζί (88' Τσέρνι), Κασιέρα (58' Γιουνές), Ντόλμπεργκ.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Λέο Μάτος, Χοσέ Κρέσπο, Τζαβέλλας, Λέοβατς, Σάχοβ, Χαρίσης (69' Τζιόλης), Τσίμιροτ, Γκάρι Ροντρίγκες (84' Μυστακίδης), Τζάλμα, Αθανασιάδης (91' Κουλούρης).

Γκολ:Ντόλμπεργκ 58' / Τζάλμα 27'

Κίτρινες κάρτες: Αθανασιάδης 30', Γλύκος 74', Φέλτμαν 93'

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Η ανασκόπηση του αγώνα

Το παιχνίδι άρχισε με τον ΠΑΟΚ να παίζει συντηρητικά και τον Άγιαξ να ψάχνει προσεκτικά να δημιουργήσει ευκαιρίες. Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας από τα πρώτα λεπτά, αλλά απείλησαν μετά το 15'. Στο 18' ο Κλάασεν σούταρε, ο Γλύκος απέκρουσε και ο Ντόλμπεργκ σκόραρε εξ' επαφής, αλλά υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ. Δύο λεπτά αργότερα, ο Ρίντεβαλντ εκτός περιοχής σούταρε και ο οριζόντιο δοκάρι σταμάτησε την προσπάθεια του.

Σταδιακά, οι παίκτες του "δικεφάλου" κράτησαν λίγο τη μπάλα και σε μία αντεπίθεση στο 27', ο Αθανασιάδης πάσαρε κάθε στον Τζάλμα, αυτός εκμεταλλεύτηκε την κακή έξοδο του Σίλεσεν και από πολύ πλάγια θέση, σκόραρε με ωραία εκτέλεση. Προτού συνέλθει ο Άγιαξ, ο ΠΑΟΚ άγγιξε το δεύτερο γκολ, αλλά το τελείωμα του Αθανασιάδη από τη μικρή περιοχή δεν ήταν καλό.

Ο Άγιαξ έψαξε την ισοφάριση και στο 38' ο Ελ Γκάζι σούταρε ανενόχλητος από το πέναλτι, αλλά ο Γλύκος απέκρουσε! Το ίδιο έπραξε ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ δύο λεπτά αργότερα στην προσπάθεια του Ντόλμπεργκ, κρατώντας το "μηδέν" στο ημίχρονο, αλλά και στο 47' στο σουτ του ίδιου παίκτη. Η ισοφάριση επιτεύχθηκε στο 58', όταν ο Ντόλμπεργκ σούταρε εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε λίγο στο πόδι του Τζαβέλλα και κατέληξε στα δίχτυα του Γλύκου.

Το γκολ αφύπνισε τον ΠΑΟΚ και στο 67' ο Τζαβέλλας έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει, αλλά εξ' επαφής ο Σίλεσεν απέκρουσε την κεφαλιά του. Ο Ντόλμπεργκ παραλίγο να πετύχει γκολ και στο 73', αλλά η προβολή του εντός περιοχής δεν βρήκε στόχο. Ο ρυθμός έπεσε και για τις δύο ομάδες, με την επόμενη απειλητική στιγμή να δημιουργείται στο 86', όταν ο Ελ Γκάζι εντός περιοχής πήρε την κεφαλιά αλλά αστόχησε στην τελευταία ευκαιρία του ματς.

Η φάση του αγώνα

Όπως εξελίχθηκε το ματς στη συνέχεια, η ευκαιρία του Τζαβέλλα στο 74' ήταν η τελευταία μεγάλη για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Ήδη, ο Άγιαξ έδειχνε ότι δεν είχε τη διάθεση ή τις δυνάμεις για να διεκδικήσει το δεύτερο γκολ, οπότε το 1-2 στην κεφαλιά του αμυντικού του ΠΑΟΚ, δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει μέχρι τη λήξη.

Ο διαιτητής

Ο διαιτητής Εστράδα ανταποκρίθηκε απόλυτα στις ανάγκες του παιχνιδιού και το έβγαλε άνετα. Με καλή φυσική κατάσταση, ήταν κοντά στις φάσεις, αποφάσιζε έγκαιρα και έγκυρα. Βοηθήθηκε από την έλλειψη αμφισβητούμενων φάσεων και είχε καλή συνεργασία με τους βοηθούς του.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Ο Τζάλμα δεν ήταν μόνο ο σκόρερ, αλλά και ο πιο δραστήριος παίκτης του ΠΑΟΚ στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Σκόραρε από πλάγια θέση με ένα σουτ με φάλτσο, κράτησε τη μπάλα και απασχόλησε 2 και 3 αντίπαλους αμυντικούς. Ανάγκασε τον προπονητή του Άγιαξ να αφιερώσει ειδικό πλάνο για να τον περιορίσει στο δεύτερο ημίχρονο.

Μας άρεσε

Η νοοτροπία του ΠΑΟΚ... Ο Ίβιτς παρουσίασε παίκτες έτοιμους να παλέψουν και να αντιδράσουν σε κάθε περίσταση, ακόμα και στα δύο μικρά χρονικά διαστήματα της κυριαρχίας των γηπεδούχων. Δεν φοβήθηκαν, παρέμειναν συγκεντρωμένοι και εφάρμοσαν τις οδηγίες του προπονητή τους, αποκτώντας το προβάδισμα για την πρόκριση.

Δεν μας άρεσε

Από μία κακή συνήθεια πάσχει ο χαφ του Άγιαξ, Κλάασεν... Σε δύο περιπτώσεις στη διάρκεια του ματς, είχε θεαματικές πτώσεις στην περιοχή του Γλύκο, εκβιάζοντας το πέναλτι αλλά δεν συνάντησε ανταπόκριση. Βέβαια, ανάλογα κακή αντίδραση είχε ο Τζαβάλλας, που βρέθηκε από πάνω του για να τον επιπλήξει.

Photo credits: ACTION IMAGES

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ