ΠΑΟΚ

Πέλκας: "Έχω υψηλούς στόχους, δεν είμαι… ψηλωμένος"

Πέλκας: "Έχω υψηλούς στόχους, δεν είμαι… ψηλωμένος"
INTIME SPORTS

Ο Τούντορ που πίστεψε στο ταλέντο του, ο Μπερμπάτοφ που δεν χάνει τη μπάλα και είναι μόνιμα ξεμαρκάριστος και ο ρόλος του ηγέτη του ΠΑΟΚ που θέλει να πάρει. Ο Δημήτρης Πέλκας μιλά για όλα στο Sport24.gr.

Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες ο κόσμος τον θυμόταν ως τον πιτσιρικά στον οποίο ο Γιώργος Δώνης αποπειράθηκε, χωρίς επιτυχία, να δώσει τη φανέλα με το «10» του ΠΑΟΚ. Πλέον, όμως, αναγνωρίζει στο πρόσωπό του μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες (μαζί με τον Κώστα Φορτούνη) για να βγάλει και πάλι η Ελλάδα αξιόλογο μεσοεπιθετικός.

Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός μπήκε με φούρια στη ζωή μας και έδωσε ένα πολύ «δυνατό» στίγμα. Και η αλήθεια είναι ότι δημιούργησε διάφορα ζητήματα που καθιστούν πολύ ενδιαφέρουσα μία συζήτηση μαζί του. Όπως αυτή που έκανε με το Sport24.gr.

-Καταρχήν, Δημήτρη έχω μία απορία. Λες συνεχώς «πήγα στην Πορτογαλία και γύρισα καλύτερος». Τι ιδιαίτερο έκανες εκεί που δεν το έκανες εδώ; Τι διαφορετικό υπήρχε στη Σετούμπαλ

"Πιο δυνατό, πιο δύσκολο πρωτάθλημα. Όταν πας κάπου και είσαι μόνος σου, αλλάζεις γενικά, ωριμάζεις. Ίσως να φταίει και η ηλικία. Μπορεί να ήμουν έτοιμος στον ΠΑΟΚ".

-Μήπως έπαιξε ρόλο και η προπόνηση που έκανες; Δούλεψες πιο πολύ ατομικά;

"Συνέβη κι αυτό. Ασχολήθηκαν μαζί μου, γιατί το ζητούσα εγώ. Υπήρχαν προπονητές που κάθονταν μαζί μου και δούλευαν. Και είναι κάτι που το κάνω και στον ΠΑΟΚ. Νομίζω όμως ότι περισσότερο απ’ όλα ήταν θέμα ηλικίας".

-Μπήκες φουριόζος στον ΠΑΟΚ. Έγινες από την αρχή κομβικός παίκτης της ομάδας, υπέγραψες νέο συμβόλαιο. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε δεν «παίζει καλά ο Πέλκας, δεν είναι καλός ο ΠΑΟΚ». Αυτό συνέβη λόγω της κεκτημένης ταχύτητας με την οποία ήρθες από την Πορτογαλία;

"Όταν είχα έρθει, ήθελα να καθιερωθώ, το είχα βάλει στοίχημα να παίξω στον ΠΑΟΚ. Την πρώτη μου χρονιά, έτσι όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα έγιναν όλα γρήγορα και ήρθε και η απαξίωση γρήγορα. Μετά ήθελα να πάω δανεικός, ήθελα να αγωνίζομαι, να αποδείξω ότι μπορώ".

Πέλκας: "Έχω υψηλούς στόχους, δεν είμαι… ψηλωμένος"
INTIME SPORTS

-Και τους δύο δανεισμούς εσύ τους είχε ζητήσει;

"Την πρώτη φορά μου είχαν πει να πάω και ήμουν πολύ θετικός. Τη δεύτερη, τους είχα πώς αν βρισκόταν ία ομάδα στο εξωτερικό θα ήθελα να πάω να παίξω. Ήξερα ότι θα μου κάνει καλό".

-Και έτσι κατέληξες και πάλι στον ΠΑΟΚ…

"Όταν αρχίζεις να παίζεις όλα σου ‘ρχονται. και η αυτοπεποίθηση και οι δυνάμεις, τα πάντα. Με βοήθησε πολύ και ο προπονητής. Δεν φοβήθηκε. Είδε αυτά που είδε, με έβαλε, με στήριξε και είναι πολύ σημαντικό αυτό".

-Μπορούμε να πούμε πως ο Τούντορ βρήκες το κουμπί σου;

"Σίγουρα ισχύει αυτό… Είδε πράγματα και με πίστεψε. Με έβαλε και με στηρίζει και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν νεαρό παίκτη. Κι όπως είπα και προηγουμένως, αγώνα με αγώνα γίνεσαι ολοένα και καλύτερος".

"Δεν χάνει ποτέ τη μπάλα ο Μπερμπάτοφ"

-Ο Μπερμπάτοφ σε στηρίζει (γέλια); Πώς είναι η συνύπαρξη μαζί του;

"Τι να λέμε γι’ αυτόν τον άνθρωπο τώρα… Μιλάει και σε μένα όπως σε όλους τους παίκτες. Αλλά μόνο να κερδίσεις έχεις από αυτόν τον παίκτη".

-Τι σου κάνει εντύπωση; Ότι δεν κάνει λάθος;

"Δεν χάνει ποτέ τη μπάλα από τα πόδια. Είναι συνέχεια ξεμαρκάριστος. Ξέρει που πρέπει να βρίσκεται, πώς να μας καθοδηγεί να πιέσουμε. Έχει τρομερή εμπειρία. Για την ποιότητα δεν το συζητάω".

-Ο ΠΑΟΚ διαθέτει μία φουρνιά παικτών, βγαλμένη από τις Ακαδημίες του. Από την άλλη, ψάχνει το μεγάλο μπαμ, να φτάσει στην κορυφή. Μπορεί να βγει ηγέτης μέσα από αυτά τα παιδιά; Αισθάνεσαι την ανάγκη να δοκιμάσεις να γίνεις εσύ ο ηγέτης του ΠΑΟΚ;

"Το έχω στο μυαλό μου. Γι’ αυτό άλλωστε και έμεινα για να έχω πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Έχω βάλει πολύ υψηλούς στόχους. Ο πήχης δεν είναι να αγωνιστώ μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά σε ομάδα του εξωτερικού".

Πέλκας: "Έχω υψηλούς στόχους, δεν είμαι… ψηλωμένος"
INTIME SPORTS

-Φοβάσαι ότι αυτό μπορεί να παρεξηγηθεί; Μήπως κάποιος πει: «Ψηλώθηκε ο Πέλκας… την… είδε;»;

"Το να βάζεις στόχο να παίξεις πολύ ψηλά, δεν νομίζω ότι σημαίνει πώς… ψηλώνεσαι. Αυτό φαίνεται από το πώς κινείται και στον αγωνιστικό χώρο και στη ζωή του γενικά. Από το πώς είναι στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα του, γιατί πραγματικά μόνο αυτοί τον γνωρίζουν. Αυτοί γνωρίζουν πώς είναι ένας άνθρωπος, αν έχει… ψηλώσει ή όχι".

-Προηγουμένως μίλησες για τη στήριξη από πλευράς Τούντορ. Πέρα από τον προπονητή σου, στον ΠΑΟΚ ποιοι άλλοι σε πίστευαν από την εποχή που ήσουν στην ομάδα και δεν είχες καταφέρει να καθιερωθείς;

"Από τα 14 μου, αυτός που είχα πάντα δίπλα μου και τυχαίνει να τον έχω και φέτος είναι ο Δημήτρης Δανιηλίδης (σ.σ. νυν δεύτερος γυμναστής στην ομάδα και παλιότερα προπονητής στις Ακαδημίες). ‘Ήταν γυμναστής μου, μία χρονιά προπονητής μου. Με ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά αυτός ο προπονητής. Γνωρίζει τι μπορώ να κάνω. Επίσης, με βοήθησε πολύ και με στήριξε και ο Νίκος ο Κολομπούρδας. Εκτός ΠΑΟΚ ο Σταύρος ο Παπαδόπουλος στα Γιαννιτσά με πίστευε πολύ και επέμενε για να έρθω στον ΠΑΟΚ".

"Μόνιμος ανταγωνιστής σε όλα ο ΠΑΟΚ"

-Το ποτήρι το βλέπεις μισοάδειο η μισογεμάτο; Από τη μία ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να παίξει πολύ νωρίς παιχνίδια. Κάνατε το στόχο των ομίλων τουEuropaLeagueπραγματικότητα, όμως από την άλλη βρίσκεστε οκτώ πόντους μακριά από την κορυφή. -Πώς την κρίνετε την πορεία έως τώρα;

"Μείναμε λίγο πίσω στο πρωτάθλημα, είναι αλήθεια αυτό. Είμαστε, όμως, μέσα σε όλους τους στόχους. Ο ΠΑΟΚ είναι νέα ομάδα, χτίζεται. Τώρα ξεκινάει, θέλει υπομονή απ’ όλους. Και από τον κόσμο και από εμάς".

-Τι θα θεωρηθεί επιτυχία για τον ΠΑΟΚ στο τέλος; Να πάρει Κύπελλο; Να βγει δεύτερος; Να παίζει καλό ποδόσφαιρο χωρίς να έχει συγκεκριμένο στόχο;

"Το ζητούμενο είναι να μπούνε σωστές βάσεις. Να λειτουργούν όλα σωστά. Το θέμα δεν είναι, για παράδειγμα, να πάρεις φέτος το Κύπελλο και να το ξαναπάρεις μετά από 20 χρόνια. Να υπάρχει μία βάση για να μεγαλώσει γενικά ο ΠΑΟΚ. Το θέμα είναι χτυπάει κάθε χρόνο το Πρωτάθλημα, κάθε χρόνο το Κύπελλο, κάθε χρόνο να κάνεις μία καλή πορεία στην Ευρώπη. Όχι φέτος να πάρουμε το Κύπελλο και μετά να διαλυθούν όλα την επόμενη χρόνια. Γι’ αυτό δεν θα μιλήσω φέτος για συγκεκριμένο στόχο. Το θέμα είναι ο ΠΑΟΚ να αλλάξει επίπεδο, να φτάσει να είναι ισότιμος με μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη. Μόνιμος ανταγωνιστής σε όλα".

-Το παιχνίδι με τον Ηρακλή πώς το προσεγγίζεις; Από την πλευρά του αντιπάλου σας υπάρχει μία προσέγγιση, από πολλούς, ότι είναι το ματς της χρονιάς. Εσείς πώς το βλέπετε;

"Άσχετα αν έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρόκειται για ένα ματς με ομάδες από την ίδια πόλη, πάμε να κερδίσουμε… Δεν το συζητάω. Αν είμαστε σοβαροί πιστεύω θα το πάρουμε το ματς. Αρκεί να είμαστε σοβαροί και όλοι να δώσουν το 100%. Να μην μπούμε μέσα και πούμε «εντάξει, θα κερδίσουμε… Δεν έχουμε ελπίδες όποια κι αν ήταν αυτή η ομάδα".

-Μέχρι και το ματς με την Τρίπολη έχετε τέσσερα πολύ σημαντικά ματς. Τρία για το Πρωτάθλημα (Ηρακλής, Παναθηναϊκός, Αστέρας) και ένα για τοEuropaLeagueμε την Κράσνονταρ. Αποτελούν κριτήριο τα αποτελέσματα στα συγκεκριμένα παιχνίδια για το που μπορεί να φτάσει φέτος ΠΑΟΚ;

"Στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικά τα δύο ματς με την Κράσνονταρ. Θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε 4 βαθμούς. Είτε εδώ, είτε εκεί. Στο σύνολο θέλουμε τέσσερις βαθμούς, για να έχουμε ελπίδες να προκριθούμε, αλλιώς θα είναι πολύ δύσκολο. Όσον αφορά στο πρωτάθλημα, είναι δύσκολο το πρόγραμμα, ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, μετά στην Τρίπολη. Τα αντιμετωπίζουμε ένα-ένα τα Ηρακλής παιχνίδια, θα έχουμε και την κούραση... Θα πρέπει να είναι έτοιμοι όλοι οι ποδοσφαιριστές να βοηθήσουν. Πρέπει να πάμε σε όλα τα ματς για να κερδίσουμε".

-Κλείνοντας, θέλω τη γνώμη σου για την Εθνική. Αν και κλήθηκες μόλις στα τελευταία παιχνίδια και δεν είχες συμμετοχή στον αποκλεισμό, έχεις σχηματίσει άποψη για το τι δεν πήγε καλά

"Έχω πει ότι στην Εθνική υπάρχει τρομερή ποιότητα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι πολύ καλοί. Το θέμα είναι να μπει τάξη, λείπει η οργάνωση από την Εθνική. Αυτό αντιλήφθηκα. Πρέπει να μπούνε σωστές βάσεις. Και δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις".

-Ο δικός σου ο ρόλος στην Εθνική, από ‘δω και πέρα ποιος μπορεί να είναι; Μπορείς να ΄χεις πρωταγωνιστικό ρόλο;

"Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αγωνίζομαι εδώ, να παίζω καλά στον ΠΑΟΚ και να πάει καλά η ομάδα και θα έρχονται και οι συμμετοχές στην Εθνική".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ