ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Οι χαφ στο μικροσκόπιο

ΠΑΟΚ: Οι χαφ στο μικροσκόπιο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι δύο σίγουροι, ο ψηλός που προτιμάται, τα "δεκάρια" και το ταλέντο που πρέπει να κοντρολάρει το ταμπεραμέντο του. Το Sport24.gr αναλύει τις επιλογές του Βλάνταν Ίβιτς στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ στο πρώτο δίμηνο της φετινής σεζόν.

"Πες μου τους χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις", λέει ένα γνωστό γνωμικό του ποδοσφαίρου και η αλήθεια είναι ότι βρίσκει εφαρμογή στον φετινό ΠΑΟΚ. Λούμπός Μίχελ και Βλάνταν Ίβιτς έριξαν μεγάλο βάρος στο να ξαναστήσουν τη μεσαία γραμμή της ομάδας στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού και ήδη υπάρχει ένα ξεκάθαρο δείγμα γραφής των επιλογών που έκαναν.

Ο Σέρβος τεχνικός στα επτά επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει χρησιμοποιήσει έξι διαφορετικούς ποδοσφαιριστές (εξαιρούμε το δίλεπτο του Τζιόλη στο Άμστερνταμ γιατί έχει τεθεί εκτός ομάδας).
Η σεζόν άρχισε με την τριάδα Σάχοβ, Τσίμιροτ και Χαρίση, αλλά όταν ενσωματώθηκαν πλήρως στην ομάδα ο Κάνιας και ο Μπίσεσβαρ, ανατράπηκαν τα δεδομένα.

Από τα πέντε ματς του Europa League και τα δύο του ελληνικού Πρωταθλήματος που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι το εξής:

Κάνιας και Τρίμιροτ θεωρούνται οι μόνιμοι στη μεσαία γραμμή και οι υπόλοιποι εναλάσσονται ως παρτενέρ τους. Ο 29χρονος Ισπανός φόρεσε την "ασπρόμαυρη" φανέλα στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα στην Τιφλίδα με τη Ντίναμο και από τότε δεν την ξαναέβγαλε. Από την άλλη πλευρά, ο 23χρονος Βόσνιος, εξάλλου, έχει χάσει μόνο ένα δεκάλεπτο στο φινάλε της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό και φυσικά το προ ημερών ματς με τον Αστέρα λόγω ενός αιματώματος. Οι δυο τους απέδειξαν ότι διαθέτουν χημεία. Ο Κάνιας λειτουργεί ως πραγματικός κόφτης που καλύπτει τους χώρους μπροστά από τους στόπερ, εκεί που ο ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα στα ματς με τον Άγιαξ, ενώ ο Τσίμιροτ έδειξε ότι κινείται πολύ καλά ως συνδετικός κρίκος άμυνας και επίθεσης, μεταφέροντας και μοιράζοντας σωστά τη μπάλα.

Αυτό δηλαδή που δεν έκανε ο... υπερβολικά aggresive Χαρίσης που παίζει μονίμως στα... κόκκινα και δεν έχει μάθει πότε να φρενάρει και πότε να πατά γκάζι. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Ίβιτς τον κράτησε στα τελευταία ματς είτε εκτός αποστολής (με Παναιτωλικό, Φιορεντίνα), είτε στον πάγκο (με Αστέρα).

Το προβάδισμα του Σάχοβ

Ένας δεύτερος λόγος που ο 21χρονος μέσος μένει εκτός αγώνων είναι το ύψος του Σάχοβ. Ο Ουκρανός είναι ο μόνος μέσος του ΠΑΟΚ με μπόι πάνω από 1.80μ. (για την ακρίβεια 1,87μ.), προσόν που ο Ίβιτς θεωρεί απαραίτητο γι' αυτό τον έχει χρησιμοποιήσει σε όλα τα επίσημα ματς (σε άλλα ως βασικό και σε άλλα ως αλλαγή).

Συνήθως μένει εκτός ενδεκάδας όταν ο Ίβιτς επιλέγει τη διάταξη του 4-2-3-1 αντί του 4-3-3, παίζει δηλαδή με επιτελικό μέσο. Εκεί υπάρχει το δίλημμα Μπίσεσβαρ ή Πέλκας και μέχρι στιγμής ο Ίβιτς έδειξε ότι στην Ελλάδα προτιμά τον Σουριναμέζο που δείχνει να έχει τον τρόπο να διασπά τις κλειστές άμυνες, ενώ στο πρώτο ματς του ομίλου του Europa League κοντρα στη Φιορεντίνα χρησιμοποίησε τον Πέλκα που έχει καλύτερα τρεξίματα και βοηθά περισσότερο ανασταλτικά.

Η αγωνιστική περίοδος, βέβαια, μόλις άρχισε και θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε πώς ο Ίβιτς θα διαχειρίζεται από εδώ και στο εξής τους μέσους του ΠΑΟΚ.

photo credits: action images

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ