ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ ή του ύψους ή του βάθους

0-1
0-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ελληνική ομάδα με τέσσερα διπλά στο ανακαινισμένο "Καραϊσκάκης". Πέρασε όμως και πολύ δύσκολα βράδια. Το Sport24.gr θυμίζει ξεχωριστές “ασπρόμαυρες” ιστορίες από ματς που δεν ξεχνιούνται (videos).

Πάντα εξιτάρουν τον ΠΑΟΚ τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Και όπως μέσα στην Τούμπα έτσι και στο στάδιο “Γ. Καραϊσκάκης” έχουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα σ' αυτό το γήπεδο, ο ΠΑΟΚ έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του από καταβολής Α Εθνικής, το πολυσυζητημένο 0-4 τη σεζόν 1975-1976 όταν κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα.

Ειδικότερα από τότε που το “Γ. Καραϊσκάκης” ανακαινίστηκε, ο δικέφαλος του Βορρά είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει καταφέρει να φύγει με τέσσερα διπλά από εκεί.. Όμως, έχει βιώσει και δύσκολες καταστάσεις. Τόσο τους θριάμβους, όσο και τις βαριές ήττες συνοδεύουν ξεχωριστές ιστορίες που ακόμη συζητιούνται στα στέκια των οπαδών του ΠΑΟΚ. Το Sport24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και ανασύρει τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές.

Ο ανυποψίαστος Φρίνγκερ και ο διασυρμός

Στις αρχές της σεζόν 2004-2005, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια του αποκλεισμού του από τη Μακάμπι στα προκριματικά του Champions League (και κυρίως του τρόπου με τον οποίο επικυρώθηκε με το χαμένο φαξ και την τιμωρία του Λιάσου Λουκά που κανείς δεν πήρε χαμπάρι). Ο Ελβετός Ροφ Φρίνγκερ είχε πάρει τη θέση του Άγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο κι αφού ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Ηρακλή και έφερε δύο ισοπαλίες με Καλλιθέα (εκτός) και Άρη (εντός) πήγε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο “Γ. Καραϊσκάκης” στις 30 Οκτώβρη. Η προσέγγιση του ματς από την πλευρά του προπονητή του ΠΑΟΚ ήταν εντελώς χαλαρή και οι Ριβάλντο-Τζιοβάνι με την παρέα τους έκαναν πάρτι. Η μοναδική φορά που οπαδοί του ΠΑΟΚ κατέβηκαν οργανωμένα στο ανακαινισμένο “Γ. Καραϊσκάκης” συνδυάστηκε με μία μαύρη στιγμή της ομάδας. Την επόμενη μέρα, ο Γούμενος τα έχωσε στους παίκτες στα αποδυτήρια, εκείνοι του απάντησαν ότι τους λέει γέρους και θα τους διώξει και ο Φρίνγκερ τους άφησε ακάλυπτους. Το γυαλί άρχισε να ραγίζει και στις αρχές του Φεβρουαρίου ο Ελβετός παρέδωσε σκυτάλη στον Νίκο Καραγεωργίου. Χάι λάιτ εκείνου του αγώνα, η φάση του πέμπτου γκολ των γηπεδούχων από την αρχή μέχρι το φινάλε της.

Τα γκολ: 7΄ Τζιοβάνι, 13΄, 26΄ Ριβάλντο, 44΄ Τζόρτζεβιτς, 90΄ Καστίγιο-65΄ Σαλπιγγίδης

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Σούρερ (46' Βάλλας), Μαυρογενίδης, Πάντος, Ανατολάκης, Καφές, Ριβάλντο, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς (84' Μάριτς), Οκκάς (69' Καστίγιο), Τζιοβάνι.

ΠΑΟΚ (Φρίνγκερ): Ατματζίδης, Βόκολος, Χασιώτης, Ουντέζε, Καρυπίδης, Μάρκος (33' Ζησόπουλος), Θεοδωρίδης (45' Σπάσιτς), Ανδράλας, Φουτσίνι (56' Σκαρμούτσος), Χάγκαν, Σαλπιγγίδης.

Αποβολή: 77΄ Καρυπίδης (δεύτερη κίτρινη)

Ο... Κωστικομουρίνιο

Την αμέσως επόμενη σεζόν, το ντέρμπι των δύο μεγάλων αντιπάλων στο “Γ. Καραϊσκάκης” έπεσε και πάλι τον Οκτώβριο. Στις 16 του μήνα συγκεκριμένα και έγινε μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών γιατί ο Ολυμπιακός ήταν τιμωρημένος. Ο ΠΑΟΚ είχε προχωρήσει και πάλι σε αλλαγή προπονητή, μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Ο-μέχρι εκείνο το σημείο-τεχνικός διευθυντής Γιώργος Κωστίκος, ανέλαβε από την τρίτη αγωνιστική (όπως και ο Φρίνγκερ σε ντέρμπι με τον Ηρακλή) τα ηνία του ΠΑΟΚ αντικαθιστώντας στον πάγκο τον Νίκο Καραγεωργίου. Μετά την ισοπαλία με τον Γηραιό κι αφού ακολούθησε νίκη με το Αιγάλεω, μία σπουδαία πρόκριση εκτός έδρας επί της Μέταλουργκ Ντόνετσκ στους ομίλους του UEFA τότε και μία “γκέλα'”-ισοπαλία στην Τούμπα με τη Λάρισα-ο ΠΑΟΚ κατέβαινε να παίξει με τον Ολυμπιακό. Τρεις μέρες πριν το ματς η διοίκηση Γούμενου ανακοίνωσε την απόφασή της να πάει με προπονητή τον Κωστίκο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με φάουλ-γκολ του Τουρέ στο 59΄, ο ΠΑΟΚ όμως με έναν εξαιρετικό Φατίχ Αχιέλ στην άμυνα, κινητήριο μοχλό και πασέρ τον Σικαμπάλα στο τελευταίο ημίωρο που μπήκε στο παιχνίδι (δύο ασίστ για γκολ) γύρισε το ματς με σκόρερ τον Κωνσταντινίδη (66΄, 71΄). Ο Κωστίκος, που είχε αποδοκιμαστεί από φιλάθλους του Ολυμπιακού που είχαν μαζευτεί έξω από το γήπεδο, μπήκε τελευταίος με αέρα θριαμβευτή στο πούλμαν της ομάδας κατά την αναχώρηση και πήρε μαζί του και το προσωνύμιο “Κωστικομουρίνιο” που του κόλλησαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ και μερίδα του Τύπου. Ωστόσο, τη σεζόν δεν την έβγαλε αφού στα μέσα Φεβρουαρίου απομακρύνθηκε για να πάρει τη θέση του ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου.

Τα γκολ: 59΄ Τουρέ (φάουλ), 66΄, 71΄ Κωνσταντινίδης

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Σόλιντ): Νικοπολίδης, Καψής, Κωστούλας, Πάντος, Καφές (83΄ Ντάνι), Τουρέ, Γεωργάτος, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Οκκάς (67΄ Μπαμπανγκίντα), Κωνσταντίνου.

ΠΑΟΚ (Κωστίκος): Φερνάντες, Ακιέλ, Χασιώτης, Ουντέζε, Μαλαδένης (61΄ Σικαμπάλα), Μπαλάφας, Ηλιάδης, Κωνσταντινίδης. Χαραλάμπους (72΄ Χριστοδουλόπουλος), Σαλπιγγίδης, Μίετσελ (85΄ Καρυπίδης).

Αποδομώντας τον Κόκκαλη

Η σεζόν 2009-2010 είναι, εδώ και πολλά χρόνια, μακράν η πιο πετυχημένη για τον ΠΑΟΚ σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία του στο πρωτάθλημα. Το πρότζεκτ του Σάντος ήταν στην κορύφωσή του και η ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Πορτογάλος παρέδιδε μαθήματα αποτελεσματικότητας. Στις 24 Ιανουαρίου πήγε στο “Γ. Καραϊσκάκης' με τον αέρα των έξι ματς χωρίς να δεχθεί γκολ στο πρωτάθλημα και με τον Εντίνιο να παίζει για δεύτερη φορά (είχε προηγηθεί ματς Κυπέλλου με τον Πανσερραϊκό) και να σημειώνει το μοναδικό τέρμα του με την “ασπρόμαυρη” φανέλα. Ήταν αυτό το ματς που έκανε μέχρι και τον Ζαγοράκη να αφήσει στην άκρη το χαμηλά η μπάλα και να ψελλίσει τη λέξη “τίτλος” κατά την επιστροφή της ομάδας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εκείνος ο ΠΑΟΚ προκάλεσε πολλά προβλήματα και στον Σωκράτη Κόκκαλη που άκουσε τους οπαδούς των 'ερυθρολεύκων” να του φωνάζουν "Κοίτα πως κατάντησες τον Ολυμπιακό" και "Που είναι ο Σωκράτης". Μετά από εκείνο το παιχνίδι, Χαλκιάς και Γκαρσία είχαν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους.

Το γκολ: 20΄ Εντίνιο

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός ( Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Γκαλίτσιος, Στολτίδης (69' Ντουντού), Όσκαρ (46' Ντάτολο), Ντιόγκο, Ζαϊρί (46' Λούα Λούα), Ραούλ Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα, Τοροσίδης.

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Σορλέν (80' Παπάζογλου), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Σνάουτσνερ, Λίνο, Βιεϊρίνια (87' Κουτσιανικούλης), Ίβιτς, Εντίνιο (92' Κριστιάνο).

Τελευταία φορά στα μπουζούκια

Τον αέρα του Ολυμπιακού τον είχε πάρει από την κανονική περίοδο ο ΠΑΟΚ. Και εμπνευσμένος και από την ημερομηνία (ακριβώς 9 χρόνια πριν στον τελικό Κυπέλλου της Νέας Φιλαδέλφειας είχε κάνει το εντυπωσιακό 4-2 επί των “ερυθρολεύκων”), στις 12 Μαΐου 2010, σφράγισε με ένα ακόμη διπλό την πρωτιά στα πλέι οφ και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Το γκολ του Ίβιτς στο 33΄ υποδειγματικό όπως και η διαχείριση του αγώνα από τους παίκτες του δικεφάλου του Βορρά και τον Σάντος. Στο τέλος, Ο Γκαρσία έφευγε με σφιγμένες γροθιές και ο σκόρερ Ίβιτς... επέστρεφε το μπουκάλι που του είχαν πετάξει από την κερκίδα στην οποία είχε ξεσπάσει ένταση. Όσοι ήταν κοντά στην αποστολή έχουν να λένε για το ξέσπασμα του Γκαρσία μέσα στα αποδυτήρια όταν στη φυσούνα δέχθηκε μία μπάλα από πίσω από τον Ντουντού. Ο τεχνικός διευθυντής, τότε, Σέρτζιο Κονσεϊσάο και άνθρωποι του Ολυμπιακού, χρειάστηκε να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να τον ηρεμήσουν. Το ίδιο βράδυ, πάντως, ο Ουρουγουανός δεν πήγε στα μπουζούκια, όπως όλη η υπόλοιπη ομάδα, προτιμώντας να χαλαρώσει με την οικογένειά του μετά την αποθεωτική υποδοχή χιλιάδων οπαδών στο αεροδρόμιο. Ήταν η τελευταία φορά που η ποδοσφαιρική ομάδα πήγε στα μπουζούκια για να πανηγυρίσει την επίτευξη ενός στόχου...

Το γκολ: 33΄ Ίβιτς

Ολυμπιακός (Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Όσκαρ, Ντάρμπισιρ, Μπράβο, Ντουντού, Α. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα (72΄ Γ. Παπαδόπουλος), Πάντος (46΄ Μήτρογλου), Λούα Λούα, Τοροσίδης.

ΠΑΟΚ (Σάντος): Χαλκιάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Τσιρίλο, Σορλέν, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Βιεϊρίνια (86΄ Εντίνιο), Ίβιτς (90΄+ Φωτάκης), Φιλομένο (62΄ Μουσλίμοβιτς).

Αποβολές: 89΄ Μέλμπεργκ, 89΄ Κοντρέρας (2η κίτρινη)

Από ήρωας, μοιραίος

Λίγους μήνες πριν, στο ίδιο γήπεδο, ο Βλάνταν Ίβιτς ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τον ΠΑΟΚ, αφού με το γκολ που είχε σημειώσει είχε σφραγίσει την πρωτιά στα πλέι οφ της σεζόν 2009-2010. Το βράδυ της 21ης Νοέμβρη του 2010, όμως, έγινε μοιραίος. Αιτία; Ένα αχρείαστο, όσο και απερίσκεπτο φάουλ από πίσω στον Ουρτάδο και η αποβολή με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο ΠΑΟΚ του Μάη Χάβου που ήδη ήταν πίσω στο σκορ με 1-0 και με παίκτη λιγότερο, νικήθηκε κατά κράτος από τον Ολυμπιακό που με δύο γκολ του Μιραλάς έφτασε τελικά στο 3-0. Στον ΠΑΟΚ έμειναν τα παράπονα για τη διαιτησία του Παμπορίδη που δεν μπορούσε όμως να τα υποστηρίξει με το εις βάρος του σκορ και τη συνολική παρουσία του.

Τα γκολ: 37΄, 72΄ Μιραλάς, 87΄ Ρόμενταλ

Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Πάρντο, Μοδέστο (88' Γκαλίτσιος), Ουρτάδο, Α. Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Γ. Παπαδόπουλος (46' Ποτουρίδης), Ντουντού, Φετφατζίδης (66' Ρόμενταλ), Ριέρα, Φουστέρ, Μιραλάς

ΠΑΟΚ (Χάβος): Κρέσιτς, Ζουέλα (68' Μπουσαϊντί), Τσιρίλο, Μαλεζάς, Σακελλαρίου, Γκαρσία, Βιτόλο, Βιεϊρίνια, Φωτάκης (74' Ελ Ζαρ), Ίβιτς, Σαλπιγγίδης (77' Μουσλίμοβιτς)

Αποβολή: 58΄ Ίβιτς (2η κίτρινη)

Το ξεγύμνωμα της εποχής Στέφενς

Την σεζόν 2013-2014ο ΠΑΟΚ είχε μπει στο πρωτάθλημα πιο φιλόδοξος από ποτέ άλλοτε στην εποχή Σαββίδη. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έγινε στις 10 Νοεμβρίου, την ενδέκατη αγωνιστική. Μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ είχε επτά νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα και έδειχνε ικανός να κρατηθεί κοντά στην κορυφή. Ο Χουμπ Στέφενες αντιμετωπίζει με περισσή απερισκεψία τον αγώνα. Αφήνει μόνο τον γερο-Λίνο να μαρκάρει τον σούπερ Κάμπελ και ο τελευταίος εκθέτει συνεχώς τον Βραζιλιάνο, ενώ συνολικά κάνει μία πολύ επιθετική προσέγγιση του αγώνα, χωρίς αυτό να του βγει ούτε στον παραγωγικό τομέα, ούτε κυρίως ανασταλτικά. Από την ώρα που οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Μήτρογλου στο 35΄, ουσιαστικά το ματς για τον ΠΑΟΚ τελείωσε. Από την κερκίδα ακουγόταν “βάλτε τον Σαββίδη στο ρολόι να μετράει πόσα τρώει” και σίγουρα αυτό δεν μπόρεσε να το χωνέψει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ. Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε πώς η αδυναμία που έδειξε εκείνο το βράδυ ο ΠΑΟΚ, μέτρησε πολύ στην απόφαση αποπομπής του Ολλανδού τεχνικού.

Τα γκολ: 35’ Μήτρογλου, 60’ Σαβιόλα, 74΄Φουστέρ, 80΄Κάμπελ

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Σιόβας, Μανωλάς, Χολέμπας, Σάμαρης, Μανιάτης (78΄Μασάντο), Φουστέρ, Κάμπελ, Σαβιόλα (64 ΄Ντομίνγκεζ), Μήτρογλου (78΄Μπονγκ)

ΠΑΟΚ (Στέφενς): Χακόμπο, Σκόνδρας, Κατσουράνης, Κατσικάς, Λίνο, Λάζαρ (70΄Νίνης), Τζιόλης, Στοχ (46 Ολίσε) Λούκας, Σαλπιγγίδης (64 Βούκιτς), Αθανασιάδης

Ο θρίαμβος που χάθηκε σε ένα πριμ

Το περσινό ντέρμπι στο “Γ. Καραϊσκάκης” το έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα πριν λίγες μέρες ο Αγγελος Αναστασιάδης με τη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Η συζήτηση για το πριμ που δόθηκε μετά το ματς και οι παίκτες νόμιζαν ότι ο ίδιος το “έκοψε” ( “δεν μου μιλούσε ο Ρατς από τότε” είπε), όπως για την κόντρα με τον Τζαβέλλα που είχε φουντώσει παραμονές του αγώνα λόγω της απαίτησης του παίκτη να πάει σε δικό του γιατρό, κρατά ακόμη στα ΠΑΟΚτσήδικα στέκια. Ο ΠΑΟΚ πήρε ένα σπουδαίο διπλό με Περέιρα φορ και τους Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη να μετατρέπονται σε δεξί και αριστερό μπακ αντίστοιχα, κατά διαστήματα και έφθασε προσωρινά στο +5 από τον Ολυμπιακό. Ο Τζανδάρης έκανε το ματς της καριέρας του και το καλοκαίρι πήγε στους 'ερυθρόλευκους”, χωρίς όμως να καταφέρει να πιάσει γι' αυτό και πήγε δανεικός στον Πανιώνιο. Αν δεν κυνηγήσει κάποια διάκριση σύντομα, το τι έγινε μετά από αυτό το ματς θα στοιχειώνει ακόμη τον ΠΑΟΚ.

Τα γκολ: 45΄ Φουστέρ-43΄ Αθανασιάδης, 52΄ Περέιρα

Ολυμπιακός(Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Αμπιντάλ, Αυλωνίτης, Μιλιβόγιεβιτς, Μανιάτης (61' Κασάμι), Αφελάι (61' Ντοσεβί) , Φουστέρ, Τσόρι, Μήτρογλου (66' Μπενίτες)

ΠΑΟΚ(Αναστασιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας (57' Παπαδόπουλος), Ρατς, Βίτορ, Τζιόλης, Κάτσε (80' Μάρτενς) , Σαλπιγγίδης, Γκολάσα, Τζανδάρης, Περέιρα (90' Ποζατζίδης), Αθανασιάδης

​​ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ SUPER LEAGUE ΣΤΟΝ SPORT24 RADIO 103,3
TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ