ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Φάκελος νέο γήπεδο

ΠΑΟΚ: Φάκελος νέο γήπεδο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πόσο κοντά ή μακριά είναι σε μία νέα Τούμπα ο Δικέφαλος με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του; Το Sport24.gr αναλύει όλα τα δεδομένα για το “καυτό” θέμα που άνοιξε για τα καλά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Στα τέλη του περασμένου μήνα ο Ιβάν Σαββίδης είχε βρεθεί στα γραφεία του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Νέας Υόρκης και είχε αποκαλύψει το μεγάλο δίλημμα που κυριαρχεί στη σκέψη του αναφορικά με το που πρέπει να γίνει το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

"Όταν ήρθα στην ομάδα, έκανα τον γύρο της Τούμπας και είπα ότι εμείς θα φύγουμε από εδώ. Αλλά μετά έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΟΚ! Μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο γήπεδο. Αλλά μπορούμε να έχουμε νέα Τούμπα; Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ομάδας, εκεί που το σώμα μου αισθάνεται την ενέργεια; Σήμερα, λοιπόν, είμαι μπροστά σε ένα δίλημμα: Είτε πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη ανακαίνιση της Τούμπας, είτε πρέπει να… εμφανιστεί μια Τούμπα σε άλλο μέρος", είχε τονίσει χαρακτηριστικά και η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου φανέρωνε τον προβληματισμό του για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Το είχε κάνει ουσιαστικά από την πρώτη, διπλή (σε συνέντευξη Τύπου και σε συζήτηση με τον κόσμο της ομάδας στο Παλατάκι) παρουσίασή του ως μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ τον Οκτώβριο του 2012. “Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο μία ανακατασκευή του σταδίου του ΠΑΟΚ. Τούμπα και ΠΑΟΚ είναι συνώνυμα. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, μήπως θα παραβιάσουμε μία ενεργειακή ισορροπία; Όταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, πως θα πας να ζήσεις σε ένα καινούργιο; Θα το κάνω πολύ προσεκτικά. Με το ελικόπτερο πετάω πάνω από τη Θεσσαλονίκη, κοιτάω διάφορους χώρους” είχε τονίσει.

Στους ομογενείς οπαδούς του ΠΑΟΚ είχε υποστηρίξει ότι από τεχνικής και οικονομικής άποψης είναι καλύτερο να δημιουργηθεί γήπεδο σε άλλο μέρος και όχι στην Τούμπα, όμως, με μία πολύ εύστοχη λαϊκή ρήση έδειξε πόσο πολύ υπολογίζει στο συναισθηματικό δέσιμο του κόσμου της ομάδας με την Τούμπα. "Στο χωριό που γεννήθηκα" είχε σημειώσει συγκεκριμένα "όταν πουλούσαν μια αγελάδα, πήγαιναν και έβλεπαν σε ποιο στάβλο θα πάει".

ΠΑΟΚ: Φάκελος νέο γήπεδο
MOTION TEAM - ()

Δεν μπορεί κανείς, άλλωστε, να προσπεράσει 57 χρόνια στα οποία γενιές και γενιές ΠΑΟΚτσήδων γαλουχήθηκαν πηγαίνοντας στη θρυλική Τούμπα. Από την άλλη, όμως, όλοι ομολογούν πώς παρά τα διαδοχικά λίφτινγκ των τελευταίων χρόνων (άρχισαν από την κατασκευή του μεταλλικού κτιρίου μπροστά από τα επίσημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, συνεχίστηκαν με τις υποστυλώσεις των πετάλων και τα τουρνικέ επί Ζαγοράκη και προχώρησαν ακόμη περισσότερο από την ώρα που ανέλαβε την ομάδα ο Ιβάν Σαββίδης με την ολική ανακαίνιση των αποδυτηρίων, της αίθουσας Τύπου και άλλων χώρων του γηπέδου) η Τούμπα είναι ένα γηρασμένο γήπεδο που δεν μπορεί να φιλοξενεί για πολλά χρόνια ακόμη τον ΠΑΟΚ των μεγάλων, εγχώριων και ευρωπαϊκών, φιλοδοξιών.

Για να ξαναγυρίσουμε εκεί απ' όπου αρχίσαμε, στο δίλημμα του Σαββίδη "νέο γήπεδο στην Τούμπα ή αλλού", η απόφαση του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ είναι να προχωρήσει στη διενέργεια ενός γκάλοπ στο οποίο όλοι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους και ουσιαστικά να καθοδηγήσουν τον Ιβάν Σαββίδη στις αποφάσεις του.

Το Sport24.gr, ανοίγει τον φάκελο "Νέα Τούμπα", σας παρουσιάζει όλα τα δεδομένα που ισχύουν για το γηπεδικό του ΠΑΟΚ και θα τεθούν υπόψη του κόσμου και προσπαθεί να δώσει απάντηση στο πόσο κοντά ή μακριά είναι ο Δικέφαλος από τη μέρα που θα αποκτήσει μία νέα, υπερσύγχρονη ποδοσφαιρική στέγη.

ΠΑΟΚ: Φάκελος νέο γήπεδο

Η "νέα Τούμπα" είχε ανοίξει ως θέμα από την εποχή Γούμενου

Καταρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η οικογένεια του ΠΑΟΚ δεν ασχολείται πρώτη φορά στην εποχή Σαββίδη με το θέμα του νέου γηπέδου. Το θέμα είχε ανοίξει για τα καλά από την εποχή Γούμενου, όταν είχε παραγγείλει μελέτη στην Dimand (εταιρία που έχει αναλάβει σχεδόν όλα τα μεγάλα γηπεδικά πρότζεκτ στην Ελλάδα, από το Καραίσκάκη μέχρι την "Αγια Σοφιά") του Δημήτρη Ανδριόπουλου και τα πρώτα πλάνα είχαν παρουσιαστεί και ενώπιον των ανθρώπων του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Τι προέβλεπε εκείνο το πρότζεκτ; Γήπεδο άνω των 30.000 θέσεων στο υπάρχον οικόπεδο της Τούμπας, με χώρους εμπορικών χρήσεων που θα έφθαναν τις 23.000 τ.μ.

"Για να γίνει κάτι στην Τούμπα τώρα δεν μπορεί κανείς να στηριχθεί σε εκείνη την μελέτη, γιατί έχουν αλλάξει εντελώς όλα τα δεδομένα" εξηγεί στο Sport24.gr, o κ. Ανδριόπουλος και προσθέτει: "Ακόμη και το θέμα των εμπορικών χρήσεων πρέπει να επανεξεταστεί, γιατί τότε δεν υπήρχαν τα εμπορικά κέντρα που υπάρχουν σήμερα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η Τούμπα έχει ένα παρόμοιο πρόβλημα με την Νέα Φιλαδέλφεια. Το οικόπεδο δεν είναι όσο μεγάλο απαιτείται".

Ο Ιβάν έκανε τη δική του έρευνα

Με την προοπτική ανακατασκευής της Τούμπας έχει ασχοληθεί και ο Ιβάν Σαββίδης, όχι απλά σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες. Τον Ιανουάριο του 2013 ο Ερασιτέχνης είχε εγκρίνει το αίτημα της ΠΑΕ να δοθεί ο φάκελος με όλα τα στοιχεία της Τούμπας σε τεχνική εταιρία προκειμένου να αναλυθούν όλες οι προοπτικές και τα δεδομένα για την ανακατασκευή της.

Λίγους μήνες αργότερα, κατά την επίσημη παρουσίαση του πενταετούς πλάνου ανάπτυξης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο “Μακεδονία Παλλάς” δόθηκαν ορισμένα πρώτα, ενδιαφέροντα, στοιχεία, για το πλάνο ριζικής ανακατασκευής της Τούμπας, μετά από μελέτη που έκανε τεχνική εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάστηκαν κάποια αρχικά σχέδια για μία νέα Τούμπα χωρητικότητας 35.000 θέσεων που θα περιβάλλεται με νέο μεταλλικό κέλυφος, θα είναι εξ' ολοκλήρου σκεπασμένη και με τις κερκίδες πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς το κομμάτι που χρησιμοποιούταν ως κουλουάρ στίβου, που υπάρχει σήμερα. Το συνολικό κόστος αυτού του έργου υπολογίζεται στα 40 εκ. ευρώ.

Δείτε στο σχετικό video από το 1´:37'' και μετά

Μία ακόμη ενέργεια σε ό,τι έχει να κάνει με το οικόπεδο της Τούμπας είναι η συμφωνία που έχει επέλθει με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου ο ΠΑΟΚ να έχει την αποκλειστική χρήση του περιβάλλοντα χώρου της Τούμπας. Μένει να οριστικοποιηθούν τα χρόνια εκμετάλλευσης και το ακριβές ετήσιο μίσθωμα. Μπορεί σε πρώτη φάση, η χρησιμότητα της συμφωνίας να αφορά στη δημιουργία ζωνών προελέγχου των θεατών κατά την προσέλευσή τους στο γήπεδο, ωστόσο, αν ο Σαββίδης αποφασίσει ότι θα προχωρήσει στην ανακατασκευή του γηπέδου, τότε θα έχει λυθεί ένα από τα πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα που μπορούν να προκύψουν.

Η επιστολή Φαρλαλή αναλύει όλες τις παραμέτρους

Το πόσο περίπλοκη και ευαίσθητη υπόθεση είναι η (ανα)κατασκευή ενός γηπέδου το είχε αναλύσει με πολύ λεπτομερή τρόπο το παλιό μέλος (επί διοίκησης Ζαγοράκη) της ΠΑΕ και υπεύθυνος γηπέδου επί χρόνια, Γιώργος Φαρλαλής. Με επιστολή του στα μέσα ενημέρωσης είχε καταγράψει όλες τις παραμέτρους που πρέπει να έχει μελετήσει ο επίσημος ΠΑΟΚ πριν προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου πρότζεκτ.

Η εναλλακτική του Καρατάσιου που “σπρώχνει” και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Αν το οικόπεδο της Τούμπας ήταν μεγαλύτερο από τα περίπου 40 στρέμματα που περικλείει, ενδεχομένως να μη συζητούσαμε οποιαδήποτε άλλη προοπτική κατασκευής γηπέδου. Το δέσιμο των οπαδών του ΠΑΟΚ με την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας, στην οποία από τα εγκαίνια της 6 Σεπτεμβρίου του 1959 μέχρι σήμερα έχει ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές της, είναι τεράστιο και εκφράζεται σε κάθε γκάλοπ με θέμα “που θέλετε να γίνει το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ”. Είναι απόλυτα ενδεικτική μία ανακοίνωση που είχε εκδώσει το 2009 ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ “Θύρα-4” και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα γίνει στην Τούμπα και μόνο εκεί, ακόμα και αν χρειαστεί να γυρίσει ο πλανήτης ανάποδα”.

Όμως, η εναλλακτική του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου που προτείνεται είναι άκρως ελκυστική λόγω της έκτασης του χώρου (φθάνει περίπου τα 700 στρέμματα), που δίνει στον Ιβάν Σαββίδη τη δυνατότητα να σχεδιάσει ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο που δεν περιλαμβάνει μόνο νέο γήπεδο 35.000 θέσεων, αλλά και προπονητικό κέντρο με δέκα γήπεδα, ξενοδοχείο, θεματικά πάρκα, σχολές ποδοσφαίρου, πάρκινγκ κ.α.

Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η Πολιτεία προσπαθεί να σπρώξει τον Σαββίδη προς την προοπτική επένδυσης στο Καρατάσιου, αφού είναι για εισροή χρημάτων στα ταμεία του κράτους είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις του προσωπικού συμβούλου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, Σάββα Τσιμαχίδη στο Sport24.gr: “Η επιθυμία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να φέρουμε έσοδα στο κράτος αξιοποιώντας την περιουσία του. Κάθε υπουργείο πρέπει να εκμεταλλεύεται την περιουσία του και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε". Ο κ. Τσιμαχίδης ήταν μαζί με τον υπεύθυνο αξιοποίησης περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας Γιώργο Ζησιμάτο παρόντες στη συνάντηση με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που έγινε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα.

Πλάνο επένδυσης με 170 εκ. ευρώ

Τα όσα ακούστηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση είναι άκρως εντυπωσιακά. Το συνολικό πρότζεκτ για την επένδυση που σχεδιάζει ο Σαββίδης στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου αγγίζει τα 170 εκ. ευρώ και μάλιστα έχει βρει και έναν πολύ ισχυρό “συμπαίκτη” για την χρηματοδότησή του. Πέρα από το 60% του κόστους που θέλει να καλύψει ο ίδιος, άλλο ένα 25% σχεδιάζεται να δοθεί από τον ρωσικό κολοσσό ενέργειας Gazprom, με την παροχή του ονόματος στο νέο γήπεδο ΠΑΟΚ Gazprom Arena. Το επιπλέον 15% μπορεί να εξοικονομηθεί μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ

Εφόσον ο ΠΑΟΚ εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του για επένδυση στην συγκεκριμένη περιοχή θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για να κατατεθούν προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των διατάξεων που υπάρχουν το ετήσιο μίσθωμα (για μία χρονική περίοδο 49 ή 99 ετών) υπ΄λογίζεται περίπου στα 6 εκ. ευρώ (5% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου).

ΠΑΟΚ: Φάκελος νέο γήπεδο

Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις

Από την πλευρά του ΠΑΟΚ, πάντως, μιλούν απλά για διερευνητικές επαφές σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση του Καρατάσιου. Το αναφέραμε και προηγουμένως: Ο Σαββίδης έχει προαναγγείλει γκάλοπ μεταξύ των οπαδών. Ωστόσο και μόνο οι συζητήσεις που γίνονται για το Καρατάσιου έχουν εγείρει αντιδράσεις στον δήμο της περιοχής (Παύλου Μελά) και τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής οικοδόμηση στ συγκεκριμένο χώρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Το υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις δίνοντας στην τοπική κοινωνία την διπλανή έκταση των 300 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, ωστόσο στη φάση που βρισκόμαστε το σημαντικό είναι τι θέλει να κάνει ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έχει πετάξει με το ελικόπτερό του πάνω από ολόκληρη την περιοχή έχει εξετάσει τις περιπτώσεις εκτάσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και αποδεικνύει ότι ψάχνει εντατικά το θέμα.

Υπάρχουν, βέβαια και εισηγήσεις να μην βιαστεί να κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα και να ρίξει το βάρος αρχικά στο να δημιουργήσει μία ισχυρή ομάδα. Το πόσο αργά ή γρήγορα κινηθεί από δω και πέρα είναι καθαρά δική του απόφαση, όπως και να ΄χει η οικονομική ισχύς του εγγυάται ότι αυτή τη φορά υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνει ένα γήπεδο στα μέτρα αυτού που θέλουν οι οπαδοί του μεγάλο ΠΑΟΚ.

Όπως και να 'χει, η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται, αφού στην καθημερινότητα των ΠΑΟΚτσήδων μπήκε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, όπως το 1957. Τότε για να δημιουργηθεί η Τούμπα το Τ.ΕΘ.Α. με την απόφαση 41.485 της 11ης Μαίου 1957, παραχώρησε στον ΠΑΟΚ 30 στρέμματα έναντι 1.500.000 δραχμών που έπρεπε να εξοφληθούν σε 20 μήνες. Το πρωτόκολλο παραλαβής έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1958 και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή της Τούμπας και τη μετεγκατάσταση του ΠΑΟΚ από το Συντριβάνι, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Θεολογική Σχολή.

Photo Credits: Action Images

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ