ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ αδίκησες τον εαυτό σου

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÐÁÏÊ - ÓÁËÊÅ / EUROPA LEAGUE / PAOK - SCHALKE (MOTION TEAM)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÐÁÏÊ - ÓÁËÊÅ / EUROPA LEAGUE / PAOK - SCHALKE (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για έναν μεγάλο αγώνα που κρίθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα και κρίνει τη συνολική εικόνα του ΠΑΟΚ που δεν ήταν αυτή που απαιτούσε η κρισιμότητα της αναμέτρησης.

Εξηγούμαι ευθύς εξαρχής για να μην παρεξηγούμαι. Η Σάλκε είναι μία καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ. Διαθέτει παίκτες με καλύτερη ατομική ποιότητα από αυτούς του ΠΑΟΚ (κυρίως στο αθλητικό κομμάτι), προέρχεται από ένα κατά πολύ ανώτερο από τη Σούπερ Λίγκα πρωτάθλημα, διανύει και περίοδο φόρμας που αποτυπώθηκε και στο τερέν της Τούμπας.

Δεν οφείλεται, όμως, μόνο σε αυτά η βαριά ήττα του ΠΑΟΚ στην έδρα του που ουσιαστικά τον στέλνει με ενάμιση πόδι εκτός συνέχειαςEuropaLeague(μέσα σ’ όλα ο Δικέφαλος θα πάει να παίξει τη ρεβάνς χωρίς Μάτος, Λέοβατς και Βαρέλα που συμπλήρωσαν τρεις κίτρινες κάρτες).

Σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα προήλθε από την ανετοιμότητα του ΠΑΟΚ εντός αγωνιστικού χώρου (γιατί στην κερκίδα και στο οργανωτικό κομμάτι με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την παρουσία 1500 οπαδών της Σάλκε πήρε άριστα).

Και η ανετοιμότητά του ήταν σε όλους τομείς:

-Ψυχολογικά, παρότι μπήκε με τρομερή θετική ενέργεια από την κερκίδα που φάνηκε και στο ορμητικό πρώτο τέταρτο που έκανε εκεί που έχασε και την μοναδική μεγάλη φάση του με το δοκάρι του Μάτος, μόλις δέχθηκε το γκολ από τον Μπουργκστάλερ, πάγωσε. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ίβιτς και οι παίκτες του δεν είχαν προετοιμαστεί για το κακό σενάριο. Για το ενδεχόμενο κάτι να στραβώσει στην πορεία του αγώνα όπως και έγινε.

-Ο ΠΑΟΚ φάνηκε ανέτοιμος και από πλευράς τακτικής προσέγγισης του αγώνα. Όχι τόσο γιατί ο Ίβιτς επέλεξε να παρατάξει την ομάδα του με τη δεύτερη στην ιεράρχηση διάταξη που χρησιμοποιεί φέτος, το 3-5-2 (που πριν το ματς είχε λογική ως επιλογή), αλλά γιατί δεν την άλλαξε στην πορεία του αγώνα, όταν φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν του βγαίνει. Ο Σέρβος τεχνικός πήγε να κουμπώσει ακριβώς πάνω στον τρόπο που παίζει η Σάλκε δεν μέτρησε, όμως ότι μπορεί αριθμητικά οι παίκτες των δύο ομάδων να ήταν ίσοι, όμως, στην πράξη οι Γερμανοί υπερτερούσαν παντού, ακριβώς γιατί ατομικά ήταν καλύτεροι. Ειδικά, στη μεσαία γραμμή που έβγαιναν συνεχώς πρώτοι πάνω στην μπάλα και έμοιαζαν να παίζουν με παίκτη παραπάνω.

-Ακατανόητη ήταν και η επιλογή η πρώτη αντικατάσταση παίκτη να είναι ο Μυστακίδης που ήταν ο πιο παραγωγικός και συνάμα πιο επικίνδυνος παίκτης του Δικεφάλου. Αν δεν υπήρξε κανένα θέμα ενόχλησης, η επιλογή σίγουρα δεν δικαιώνει τον προπονητή του ΠΑΟΚ γιατί ο Κάμπος δεν πρόσφερε περισσότερα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Από εκεί και πέρα, μεγάλο βάρος ευθύνης πέφτει και ατομικά στους ποδοσφαιριστές. Ο Γλύκος έχει πάρει δίκαια τη θέση του βασικού πορτιέρε του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο χθες ήταν κάκιστος στις αντιδράσεις του και στα τρία γκολ. Στο πρώτο έκανε λάθος τεχνικής αφού έπρεπε να στείλει τη μπάλα πλάγια (φταίνε βέβαια και οι συμπαίκτες του που αφήνουν τον βασικό φορ της αντίπαλης ομάδας, τον Μπουργκστάλερ, να πάρει το ριμπάουντ από την απόκρουσή του).

Στο δεύτερο πιάστηκε στον ύπνο νομίζοντας ότι θα σφυριχθεί οφσάιντ ο Χέβεντες, μόνο που ένας τερματοφύλακας (της δικής του εμπειρίας ειδικά) δεν πρέπει ποτέ να σταματά αν δεν δει τον διαιτητή να σφυρίζει. Και στο τρίτο με τον τρόπο που έβαλε τις γροθιές του φανέρωσε την κάκιστη ψυχολογία του.

Από ‘κει και πέρα, δεν νοείται ο Λέοβατς να υποδέχεται τόσες φορές τη μπάλα εντός της αντίπαλης περιοχής και να έχει τόσο κακά ποσοστά τελικών ενεργειών. Ή ο Κλάους να μην μπορεί να βγει πρώτος μπροστά από τα αντίπαλα στόπερ. Το ίδιο ισχύει και για τους μέσους του ΠΑΟΚ που έχαναν όλες τις μονομαχίες, τον Μπίσεσβαρ που ελάχιστες φορές μπόρεσε να περάσει μία σωστή κάθετη πάσα. Έμεινε μόνο ο Μαλεζάς να προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί (αλλά κι αυτός να κολλάει στη φάση του 0-2) και ο Μάτος να παλεύει έχοντας τη δικαιολογία ότι είχε απέναντί του ένα παλικάρι στα 23 του (Κολάσινατς) έτοιμο να κάνει το άλμα σε μία ομάδα επιπέδου Γιουβέντους ή Σίτι.

Όλα ήταν στραβά, ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά έχει αποκλειστεί και μένει μόνο να ψάξει τι κέρδος μπορεί να βγάλει από τη ρεβάνς στη Γερμανία. Προφανώς κάποιο νέο παιδί, τον Δεληγιαννίδη ή τον Ουάρντα που με μία και μόνο ενέργειά του χθες έδειξε ότι κουβαλά πολύ ταλέντο.

Υ.Γ. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κόσμο του ΠΑΟΚ που ήταν άψογος με όλη τη σημασία της λέξης, παρ' όλες τις προκλήσεις των Γερμανών οπαδών και των Σκοπιανών φίλων τους όλη μέρα στη Θεσσαλονίκη. Το χειροκρότημά του στην ομάδα θα πρέπει οι παίκτες του ΠΑΟΚ να το κρατήσουν ως δάνειο που πρέπει να επιστρέψουν στη συνέχεια.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ