ΠΑΟΚ

Όταν ο Σάντος αμφισβητήθηκε έντονα στον ΠΑΟΚ

Όταν ο Σάντος αμφισβητήθηκε έντονα στον ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Φερνάντο Σάντος είναι στα "πάνω" του λόγω Eurο και το Sport24.gr θυμάται την δύσκολη πρώτη του χρονιά στον ΠΑΟΚ. Η αξέχαστη δήλωση με τις... σαρδέλες, το "παραιτήσου" μερίδας οπαδών του "Δικεφάλου" και η στήριξη του Ζαγοράκη.

Ο Φερνάντο Σάντος έχει οδηγήσει την Εθνική Πορτογαλίας στον τελικό του Euro 2016, σήμερα το βράδυ (10/7, 22.00) θα "κυνηγήσει" μαζί με τους ποδοσφαιριστές του το τρόπαιο στον τελικό απέναντι στην Γαλλία και γίνεται πολύ λόγος γύρω από το όνομα του έμπειρου προπονητή ο οποίος έχει δουλέψει στη χώρα μας.

Ο Σάντος γενικώς είναι στα... πάνω του (δεν είναι και λίγοι αυτοί που τον "αποθεώνουν') εξαιτίας της πορείας της Εθνικής Πορτογαλίας στο Euro, έστω κι αν αυτή είναι γεγονός πως δεν έχει αποδώσει ωραίο ποδόσφαιρο μέχρι τώρα αλλά το... αποτέλεσμα μετράει και αυτό "λέει" πως την δεδομένη χρονική στιγμή είναι διεκδικήτρια του τροπαίου της διοργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα από τα -σημαντικά- "κεφάλαια" της καριέρας του Πορτογάλου τεχνικού ο οποίος πάντως παλαιότερα είχε ζήσει κάποιες πολύ δύσκολες στιγμές στους "ασπρόμαυρους".

Aς θυμηθούμε τι έγινε την σεζόν 2007-08, στην πρώτη του χρονιά στον "Δικέφαλο" (συνολικά ήταν σε αυτόν τρεις σεζόν)... Ο Σάντος είχε αντικαταστήσει τον Γιώργο Παράσχο σε μια περίοδο που οι "ασπρόμαυροι" έκαναν μια νέα αρχή έχοντας ως πρόεδρο τον Θοδωρή Ζαγοράκη (είχε "συσπειρώσει" τον κόσμο της ομάδας) με ένα ρόστερ όμως που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ποιοτικό (αυτό ήταν αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που ταλαιπωρούσε την ομάδα της Θεσσαλονίκης).

Η αμφισβήτηση που "μεγάλωνε" ολοένα και περισσότερο και οι... σαρδέλες

Για τον ΠΑΟΚ υπήρχε ο αποκλεισμός-σοκ στο Κύπελλο από τον Θρασύβουλο στις 10/10/07, μέσα στην σεζόν "ήρθαν" αρκετά άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα και άρχισε να υπάρχει γκρίνια για τον Σάντος από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Πριν το εκτός έδρας ματς με τον Ηρακλή (ήταν στις 20/01/08 το ντέρμπι με τον "Γηραιό") και ενώ η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Πορτογάλου άρχισε να γίνεται πιο έντονη από ποτέ εκείνη την αγωνιστική χρονιά, ο 61χρονος τεχνικός τόνισε: " Όταν κερδίζαμε έλεγαν μπράβο στον Σάντος, τώρα ασκούν κριτική. Δεν γίνεται έτσι...".

Επίσης έκανε μια δήλωση που πολλοί θεώρησαν πως απαξίωνε το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Τι είχε πει; "Είμαστε μια μεγάλη και ονομαστή οικογένεια που είχαμε κάποτε λεφτά. Όταν πηγαίνουμε στο τραπέζι βλέπουμε την σαρδέλα και νομίζουμε ότι είναι αστακός. Δεν μπορούμε να δούμε την αλήθεια και βλέπουμε αστακό αντί για την σαρδέλα. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα με πάρα πολλούς οπαδούς και ιστορία.

Το ερώτημα είναι εάν θέλει να συνεχίσει να βλέπει σαρδέλες και να νομίζει ότι είναι αστακός ή εάν θέλει να ψάξει τον αστακό. Η δική μου θέση είναι ότι δεν ωφελεί να συνεχίσουμε να έχουμε στο πιάτο σαρδέλα. Θέλει ο κόσμος του ΠΑΟΚ να βλέπει τις σαρδέλες; Με αυτή την ποιότητα, δεν θα μπούμε στα πλέι οφ και ποτέ δεν θα τερματίσουμε στην 2η, 3η, ή 4η θέση".

Ζητούσαν την παραίτηση του Σάντος...

Στις 10/02/08 ο "Δικέφαλος" κέρδισε τον Άρη με 3-0 στην Τούμπα και κάπως... ηρέμησε η κατάσταση μετά από "στραβά" αποτελέσματα που είχαν "μαζευτεί" για τους "ασπρόμαυρους" (ο "Δικέφαλος" δεν είχε κερδίσει στα πέντε από τα τελευταία έξι ματς πρωταθλήματος πριν παίξει με τους "κίτρινους"), αλλά και πάλι τα πράγματα έγιναν άσχημα μετά την εντός έδρας ήττα (0-1) του ΠΑΟΚ από τον Αστέρα Τρίπολης στις 15/03/08 (πάλι υπήρχαν "γκέλες" πριν το συγκεκριμένο ματς και η γκρίνια ολοένα και "μεγάλωνε").

Επειτα από το τέλος του αγώνα με τους Αρκάδες έξω από τα αποδυτήρια του γηπέδου της Τούμπας συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος των "ασπρόμαυρων", με τους φίλους του ΠΑΟΚ να αποδοκιμάζει την ομάδα, μερίδα οπαδών να ζητάει την παραίτηση του Σάντος και το κλίμα για τον τελευταίο να έχει γίνει ιδιαίτερα "βαρύ". Τελικά ο Πορτογάλος παρέμεινε στον "Δικέφαλο" και είχε την στήριξη του Θοδωρή Ζαγοράκη.

"Ασπίδα" ο Ζαγοράκης για τον Πορτογάλο

Στις 2 Μαΐου του 2008 και με τον Σάντος να μην απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου του ΠΑΟΚ (υπήρχε το 0-4 από την ΑΕΚ στις 13/04/08 που "έφερε" νέες αντιδράσεις ενώ οι "ασπρόμαυροι" τερμάτισαν ένατοι στη βαθμολογία), ο "Ζαγόρ" ξεκαθάριζε σε συνέντευξη Τύπου: "Ο Σάντος είναι προπονητής της ομάδας και θα είναι και του χρόνου. Τον γνωρίζω προσωπικά σαν άνθρωπο και ξέρω την δουλειά του. Ήξερα το καλοκαίρι ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω του ότι χτίστηκε μια ομάδα που δεν ήταν έτοιμη. Όλοι κάνουμε λάθη, έτσι και ο Σάντος. Αλλά δεν είναι αποκλειστικά ο υπεύθυνος, σας το λέω επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα και έχω συζητήσει και με ποδοσφαιριστές.

Δεν παίρνω το μέρος κανενός Σάντος, ούτε κάνω δημόσιες σχέσεις. Δεν υπήρχε πνεύμα νικητή στην ομάδα, δεν το βλέπατε; Αυτοί ήταν συμπαίκτες μου πέρυσι. Είχε περάσει ότι πάντα έφταιγε κάποιος άλλος, εκτός των ποδοσφαιριστών. Είτε ο προπονητής, είτε η διοίκηση... Έχω δουλέψει με τον Σάντος σαν παίκτης, δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι από τότε. Οπότε αλλού εστιάζεται το πρόβλημα. Καταφέρονται συνέχεια κατά του προπονητή κάποιοι. Αυτά θα τελειώσουν στην Τούμπα. Θα είναι εδώ όσοι αγαπάνε τον ΠΑΟΚ και τον θέλουν ψηλά".

Παρουσίασε έργο στον ΠΑΟΚ, δεύτερη θέση και Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2009-10

Τελικά αποδείχτηκε πως σωστά ο Ζαγοράκης στήριξε τον Σάντος... Ο Πορτογάλος τα επόμενα χρόνια παρουσίασε έργο στον ΠΑΟΚ (την σεζόν 2008-09 ήταν δεύτερος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος αλλά τρίτος στα πλέι οφ ), οι "ασπρόμαυροι" -σε πολλά ματς- "έβγαζαν" εικόνα σοβαρής ομάδας στο αγωνιστικό κομμάτι και γενικώς έκαναν βήματα προόδου.

Ο "Δικέφαλος" άρχισε να αποκτά νοοτροπία νικητή (κάτι που έλειπε την σεζόν 2007-08, όπως είχε πει ο Ζαγοράκης) και την σεζόν 2009-10 κέρδισε την έξοδό του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ τερματίζοντας πρώτος στα πλέι οφ (μάλιστα είχε δύο νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό, εντός και εκτός έδρας).

Ο Πορτογάλος ήθελε να γίνει η υπέρβαση την επόμενη αγωνιστική χρονιά με μεγάλο μπάτζετ, αυτό ο "Ζαγόρ" δεν μπορούσε να του το εγγυηθεί και έτσι οι δρόμοι του ΠΑΟΚ με τον Σάντος χώρισαν.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ