ΠΑΟΚ

Ο Ιβιτς και το "κεφάλαιο" ΠΑΟΚ

Ο Ιβιτς και το "κεφάλαιο" ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η παρουσία του Βλάνταν Ιβιτς ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και τα αξέχαστα γκολ με Ολυμπιακό και Αγιαξ, το θέμα των οφειλομένων το 2012 αλλά και ο τίτλος με την Κ20 την σεζόν 2013-14. Θυμηθείτε την πορεία του Σέρβου στον "Δικέφαλο".

Για μια ακόμη φορά ο ΠΑΟΚ θα "βγάλει" το τέλος της σεζόν (ουσιαστικά το πιο κρίσιμο κομμάτι της χρονιάς αφού υπάρχουν τα πλέι οφ) με υπηρεσιακό προπονητή. Ο Βλάνταν Ιβιτς αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να "ξυπνήσει" τον "Δικέφαλο" προκειμένου οι "ασπρόμαυροι" αφότου εξασφαλίσουν την παρουσία τους στα πλέι οφ, να διεκδικήσουν την πρωτιά στο μίνι πρωτάθλημα που θα ακολουθήσει. Ο Ιβιτς από την Κ20 του ΠΑΟΚ βρίσκεται πλέον στην "πρώτη" ομάδα του "Δικεφάλου" και αντικειμενικά η αποστολή του δεν είναι εύκολη.

Τι έκανε στον ΠΑΟΚ ως παίκτης

Ο Σέρβος έχει περάσει αρκετά χρόνια στον ΠΑΟΚ και με αφορμή το γεγονός πως αντικατέστησε τον Ιγκορ Τούντορ, ας θυμηθούμε τι έκανε ως ποδοσφαιριστής του "Δικεφάλου". Στους "ασπρόμαυρους" έπαιξε για πρώτη φορά την σεζόν 2008-09. Τότε προπονητής ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Συνολικά ο Ιβιτς είχε 32 συμμετοχές και οχτώ γκολ. Την αγωνιστική χρονιά 2009-10 κατέκτησε με τον "Δικέφαλο" την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και έτσι ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Σε εκείνη την σεζόν (συνολικά ο Ιβιτς είχε 10 γκολ σε 34 συμμετοχές), έχει μείνει αξέχαστο το γκολ του απέναντι στον Ολυμπιακό στα πλέι οφ (στις 12/05/10).

Με αυτό το τέρμα του, ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με 0-1 και εκείνη η νίκη ήταν πάρα πολύ σημαντική για την πρωτιά στο μίνι πρωτάθλημα. Την σεζόν 2010-11 (συνολικά είχε πέντε τέρματα σε 38 συμμετοχές) πέτυχε ακόμη ένα σπουδαίο γκολ. Αυτό στο εκτός έδρας ματς με τον Αγιαξ (στις 28/07/10). Ο ΠΑΟΚ πήρε την ισοπαλία (1-1) στην Ολλανδία αλλά αποκλείστηκε (στα προκριματικά του Champions League) με το 3-3 της Τούμπας (ο Ιβιτς σκόραρε και στο παιχνίδι που έγινε στη Θεσσαλονίκη). Η αγωνιστική χρονιά 2011-12 ήταν η τελευταία του στον "Δικέφαλο" κατά την οποία υπήρχαν τραυματισμοί που τον ταλαιπώρησαν (συνολικά είχε δύο γκολ σε 29 αγώνες, εκ των οποίων στους 13 ήταν βασικός).

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0-1

Αγιαξ - ΠΑΟΚ 1-1

Οι συζητήσεις με Βρύζα, τα οφειλόμενα και η αδειοδότηση

Το καλοκαίρι του 2012 είχε δημιουργηθεί... θέμα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ιβιτς για τα οφειλόμενα προς τον τελευταίο, με τον "Δικέφαλο" να προσπαθεί να πάρει αδειοδότηση από την UEFA. Τότε ο Ιβιτς είχε πει μεταξύ άλλων: "Μετά την συζήτηση ο πρόεδρος (σ.σ. Βρύζας) μου ζήτησε ένα νέο διακανονισμό. Μπορεί να είναι και ο 10ος διακανονισμός αυτός... Και τον ρώτησα για τον διακανονισμό για τις ημερομηνίες και μου είπε ότι μπορεί να μη με πληρώνει και πάλι. Μου ζητάς να κάνουμε καινούριο διακανονισμό και εσύ δεν θα με πληρώνεις στις ημερομηνίες που έχουμε συμφωνήσει;

Οταν το λέει ο ίδιος ο πρόεδρος, εγώ τι να πω; Το χειρότερο για μένα θα είναι να κάνω προσφυγή, δεν το έχω κάνει ποτέ....Τέσσερα χρόνια ήμουν σε μία μεγάλη ομάδα και δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Πρέπει όμως να καταλάβουν και εμένα. Και όπως εγώ, μπορεί κι άλλοι να καταλήξουν έτσι... Σας είπα πώς έχει πάει η συζήτηση με τον κ. Βρύζα. Εφυγα χαλαρά, χαιρετίσαμε ο ένας τον άλλο, χωρίς καμία παρεξήγηση. Θα δούμε τις επόμενες μέρες". Τελικά, η λύση βρέθηκε, ενώ στην πορεία οι σχέσεις των δύο ανδρών αποκαταστάθηκαν πλήρως, σε σημείο, μάλιστα, που ο Βρύζας ήθελε να πάρει τον Ίβιτς στη Βέροια.

Η Κ20 και το πρωτάθλημα

Οι σχέσεις του ΠΑΟΚ με τον Ιβιτς "έφτιαξαν" και ο τελευταίος ανέλαβε την Κ20 του "Δικεφάλου" στις 20/6/2013. "Η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. και τα Τμήματα Υποδομής και Ανάπτυξης ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας με τον Vladan Ivic, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα προπονητή στην ομάδα Νέων Κ-20 του Συλλόγου", είχε αναφέρει τότε η ανακοίνωση του "Δικεφάλου" και η ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ την σεζόν 2013-14 κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Μάλιστα ο Ευθύμης Κουλούρης είχε πει για τον Ιβιτς: "Ο κ. Ιβιτς μας έμαθε να σκεφτόμαστε επαγγελματικά. Ηταν η πρώτη του χρονιά ως προπονητής, αλλά μας βοήθησε πολύ και μας έκανε να πιστέψουμε στον τίτλο. Μας έδειξε πως πρέπει να ετοιμαστούμε καλύτερα για να είμαστε πιο έτοιμοι για την πρώτη ομάδα. Μας άνδρωσε ποδοσφαιρικά. Και την ομάδα βοήθησε πάρα πολύ, αλλά και εμένα προσωπικά". Την σεζόν 2014-15 η Κ20 του ΠΑΟΚ τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα και φέτος (2015-16) είναι δεύτερη πίσω από τον Ολυμπιακό.

Ιβιτς: "Προσπαθώ να πάρω το 100% από κάθε παίκτη"

Στο Toumba Magazine μίλησε ο Βλάνταν Ιβιτς και η ΠΑΕ δημοσίευσε κομμάτι της συνέντευξης. Συγκεκριμένα ο Σέρβος είπε:

Για τις διαφορές του με τον ποδοσφαιριστή Ίβιτς: "Από τη μία πλευρά είναι διαφορετικός, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την επαγγελματική προσέγγιση και τις απαιτήσεις μου γύρω από το ποδόσφαιρο, δεν έχω αλλάξει πολύ. Σαν παίκτης προσπαθούσα να δώσω τα πάντα για την ομάδα και προετοιμαζόμουν για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Το ίδιο κάνω και τώρα. Γενικότερα, είναι δύο πολύ διαφορετικές δουλειές. Ως προπονητής σκέφτεσαι πολύ περισσότερα πράγματα από έναν ποδοσφαιριστή. Γι’ αυτό κι έχω αλλάξει τρόπο σκέψης. Αντιμετωπίζω διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις. Τώρα προσπαθώ να πάρω το 100% από κάθε παίκτη, να μιλήσω μαζί τους ξεχωριστά, να τους εξηγήσω τα θετικά τους στοιχεία κι όσα πρέπει να βελτιώσουν. Όταν ήμουν ποδοσφαιριστής δεν έδινα τόση σημασία σε κάθε προπόνηση. Ήταν λάθος μου και τώρα που βρίσκομαι σε άλλο πόστο το καταλαβαίνω και προσπαθώ να το περάσω και στα παιδιά".

Για τις προπονητικές του εμπειρίες: " Είμαι δύο χρόνια πιο έμπειρος κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή. Στην αρχή αρκετές φορές μπερδευόμουν παρότι προσπαθούσα ν’ αφήνω στην άκρη την ποδοσφαιρική μου σκέψη. Θεωρώ πως στο συγκεκριμένο κομμάτι έχω καταφέρει ν’ αποβάλλω αυτές τις σκέψεις. Το βλέπω τελείως διαφορετικά το ποδόσφαιρο σε σύγκριση με 4-5 χρόνια πριν. Παράλληλα, προσπαθώ να μιλάω με ανθρώπους που εμπιστεύομαι κι έχουν περισσότερες εμπειρίες από μένα κι από εκεί αποκομίζω αρκετά πράγματα, αλλά πάντα, πάντα προσπαθώ ν’ αποφασίζω μόνος μου. Ο,τι κι αν μου πουν, τα σκέφτομαι και η απόφαση που λαμβάνω είναι δική μου. Σίγουρα, οι αποφάσεις μου δεν είναι πάντα καλές, αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία μαθαίνεις".

Εξάλλου, δηλώσεις του Βλάνταν Ιβιτς φιλοξενούνται και στην ιστοσελίδα sportinfo.rs. Συγκεκριμένα ο Σέρβος είπε για το γεγονός πως ανέλαβε την "πρώτη" ομάδα του ΠΑΟΚ: "Είμαι χαρούμενος που πήρα την ευκαιρία. Eίναι μια μεγάλη ευθύνη διότι δεν είναι μικρό πράγμα να καθίσεις στον πάγκο του ΠΑΟΚ, μια ομάδα στην οποία τερμάτισα την ποδοσφαιρική μου καριέρα ενώ ξεκίνησα την προπονητική. Ζω στη Θεσσαλονίκη και είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που πήρα. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα προσπαθήσω ναδικαιολογήσωτην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι άνθρωποι του συλλόγου".

Κοβάσεβιτς: "Μπορεί να γίνει ένας προπονητής παγκοσμίου φήμης"

Τέλος, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς είπε για τον Ιβιτς: "Γνωρίζοντας την σοβαρότητα και την ποδοσφαιρική γνώση που έχει, υπάρχει η προοπτική να γίνει ένας προπονητής παγκοσμίου φήμης. Έχει την ενέργεια, την ψυχική δύναμη και τον ενθουσιασμό".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ