ΠΑΟΚ

Ο Ίγκορ Τούντορ εκπαιδεύεται

Ο Ίγκορ Τούντορ εκπαιδεύεται

Στον ΠΑΟΚ γνώριζαν από την αρχή πώς η νέα ομάδα που χτίζεται θα ωριμάζει παράλληλα με τον προπονητή της και το Sport24.gr παραθέτει πειστήρια... δια στόματος Τούντορ που επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη.

Όταν τον περασμένο Ιούνη ο Φρανκ Άρνεσεν παρουσιαζόταν επίσημα για πρώτη φορά στο κοινό του ΠΑΟΚ, ένα από τα ζητήματα που είχε κληθεί να αναλύσει ήταν η επιλογή του Ίγκορ Τούντορ στον πάγκο της ομάδας. Ο Δανός, μέσα σε λίγες λέξεις, είχε συμπυκνώσει όλο το νόημα της φιλοσοφίας στην επιλογή του Κροάτη τεχνικού: “Ο ιδιοκτήτης (σ.σ. Σαββίδης) ήθελε έναν νεαρό τεχνικό. Έτσι ψάξαμε έναν νέο, φιλόδοξο προπονητή που θα είναι πεινασμένος. Σύμφωνοι, δεν έχει μεγάλη εμπειρία...” ,ενώ σε άλλη αποστροφή των λεγομένων του, πρόσθεσε: “Ο έμπειρος εδώ είμαι εγώ και θα τον βοηθήσω. Έχει λοιπόν πολλά εφόδια. Έχει μεγάλη προσωπικότητα. Δεν έχει φόβο και αυτό το εκτίμησα”.

Τόσο ο 59χρονος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, όσο και ο Ιβάν Σαββίδης, γνώριζαν πώς η έλλειψη εμπειρίας και πολλών προπονητικών παραστάσεων θα συνεπάγονταν λάθη που ενδεχομένως θα κόστιζαν βαθμούς, όμως ήταν αποφασισμένοι να στηρίξουν έναν νεαρό τεχνικό που θα έχτιζε μία νέα, φιλόδοξη ομάδα. Ένα σύνολο που θα ωρίμαζε παράλληλα με τον προπονητή του και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται πλήρως από τα όσα επακολούθησαν.

Το Sport24.grεπέλεξε το συγκεκριμένο χρονικό σημείο, τώρα που-έστω και... άγαρμπα λόγω μίας διάψευσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ χωρίς ουσιαστικό λόγο, παρά μόνο προερχόμενη από ένα ανυπόγραφο δημοσίευμα στο διαδίκτυο-δημιουργήθηκε η αίσθηση σε πολλούς ότι υπάρχει θέμα προπονητή, να κάνει ένα τεστ προόδου του Τούντορ. Να ψάξει τα πειστήρια που θα αποδείκνυαν ότι, όντως, μέσα από την καθημερινή τριβή του με τον ΠΑΟΚ, τις εύστοχες κινήσεις και τα λάθη του, ο Ίγκορ Τούντορ εξελίσσεται, αποκτά εμπειρίες και ο Δικέφαλος μπορεί να συνεχίσει να ποντάρει πάνω του.

Και η αλήθεια είναι ότι βρήκαμε πολλές.

Παιχνίδι κυριαρχίας υποσχέθηκε και αυτό βλέπουμε.

Καταρχήν, οφείλουμε να πιστώσουμε στον Ίγκορ Τούντορ ότι είναι συνεπής στις εξαγγελίες που έκανε όταν πρωτοανέλαβε τον ΠΑΟΚ. Είχε πει χαρακτηριστικά στα μέσα Ιουλίου σε συνέντευξή του στην Κροατία: “Μου αρέσει να έχουν οι παίκτες του την κατοχή της μπάλας. Πάντα το μότο μου στις ομάδες που δούλεψα, ήταν να έχουμε την κατοχή της μπάλας. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από τον αντίπαλο, τις συνθήκες του αγώνα, αλλά και τη φυσική κατάσταση. Κάθε τι στο παιχνίδι, εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση. Αν δεν είσαι έτοιμος, ότι κάνεις στην προπόνηση, δε θα βγει στον αγώνα”.

Και η υπόσχεσή του δεν ήταν λόγια του αέρα. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας (είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πρωτάθλημα έχει συνολικά 900 πάσες, την ώρα που ο δεύτερος Ηρακλής έχει 623 και ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός 599). Επίσης τρέχει πολύ και πρεσάρει (είναι πρώτος στα κλεψίματα με 242 μαζί με τον Ηρακλή), απόδειξη ότι στηρίζει πολλά στην καλή φυσική κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις συνεντεύξεις Τύπου, συχνά αναφέρεται στα χιλιόμετρα που έτρεξαν οι παίκτες του.

Είναι αλήθεια, όμως, ότι ο ΠΑΟΚ δεν πήρε τους βαθμούς που έδειχνε ότι θα κατακτήσει βάσει της εικόνας που είχε σε ορισμένα ματς, με τα πολλά λάθη και στην επίθεση και, κυρίως, στην άμυνα.

Σ' αυτό συνετέλεσε και η απειρία του Τούντορ πάνω στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και η άγνοια του υλικού που είχε στα χέρια του.

Οι ατάκες του για τις μεταγραφές λένε πολλά

Κάπως έτσι έφτασε στο σημείο να έχει δημιουργηθεί μία αντίφαση σε ό,τι έχει να κάνει στη στάση του πάνω στα μεταγραφικά:

Τους μήνες του καλοκαιριού, κάθε φορά που δεχόταν ερώτηση περί ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού, παρέπεμπε στον Φρανκ Άρνεσεν, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στην ομάδα του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και τη ρεβάνς με τη Μπρόντμπι στη Δανία, όταν ο ΠΑΟΚ και τυπικά είχε πετύχει τον πρώτο στόχο της σεζόν, ο προπονητής του είχε πει στη συνέντευξη Τύπου: “Κλείνοντας αυτή τη μεταγραφική περίοδο έχουμε μία νεανική ομάδα. Μου αρέσουν οι νέοι γιατί φέρνουν κάτι φρέσκο. Τωρα που θα επιστρέψει και ο Κλάους, δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάτι. Θα είμαστε μία νεανική ομάδα έχοντας και κάποιους πιο έμπειρους παίκτες".

Πέρασαν, όμως, αρκετές εβδομάδες από τότε και ο Τούντορ, παρά και την έλευση Μπερμπάτοφ, μπαίνοντας στην πιεστική καθημερινότητα του ΠΑΟΚ και βιώνοντας κάποια άτυχα αποτελέσματα που αποκάλυπταν την αδυναμία του ρόστερ σε συγκεκριμένους τομείς και το επίπεδο των αντιπάλων, άρχισε να μιλά πιεστικά για τις μεταγραφές.

Θυμηθείτε τι έλεγε μετά την ήττα στα Γιάννινα:

"Δεν είναι θέμα πειράματος, επιλέγω τους καλύτερους παίκτες στην θέση την οποία ταιριάζουν. Ο στόχος είναι να παίζουμε για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι. Ο στόχος εξαρτάται από την ποιότητα των παικτών και αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τη σύγκριση με τους ποδοσφαιριστές των άλλων μεγάλων ομάδων".

"Δεν γνωρίζω για τις μεταγραφές. Τον τελευταίο μήνα παίζουμε χωρίς επιθετικό, ο Μακ και Ζάιρο είναι περισσότερο εξτρέμ, ενώ ο Πέλκας είναι παίκτης για το κέντρο, μεσοεπιθετικός, αλλά, σίγουρα, όχι σέντερ φορ. Είναι ένα πρόβλημα αυτό, πρέπει να τελειώνουμε τις φάσεις για να σκοράρουμε".

Αποκορύφωμα, οι δηλώσεις στην Τρίπολη που έφεραν και διευκρινίσεις από την ΠΑΕ ότι ήθελε να κεντρίσει τον εγωισμό, κυρίως, των επιθετικών για να σκοράρουν και όχι να αμφισβητήσει την ποιότητά τους. ”Σε όλες τις ομάδες υπάρχουν παίκτες που κάνουν την διαφορά. Ίσως έπρεπε να είχαμε κι άλλους ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν στο επιθετικό κομμάτι. Σε εμάς πρώτος σκόρερ είναι ο Μακ και μετά ο Πέλκας, οπότε χρειαζόμαστε κι άλλους”.

Θυμίζουμε ότι με τον ίδιο κυνικό τρόπο είχε μιλήσει και μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, όταν μεταξύ άλλων είχε σημειώσει: “Όταν παίζεις με 15χρονα μπορεί να φαίνεσαι ποιοτικός, όταν παίζεις με μία ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι ακόμη σε αυτό το επίπεδο".

Οι 15-16 που αυξομειώνονται...

Υπάρχει και ένα άλλο παράδειγμα που αποτελεί απόδειξη ότι ο Τούντορ αλλάζει άποψη για το υλικό της ομάδας του και τις δυνατότητές του, όσο κυλούν τα παιχνίδια. Παρότι αναφέρεται συνέχεια σε έναν κορμό 15-16 παικτών που θέλει να χρησιμοποιεί, για τους υπόλοιπους υπάρχουν, άλλοτε πιο ήπιες και άλλοτε πιο σκληρές κρίσεις.

Μετά το ματς στη Βέροια είχε τονίσει, για παράδειγμα: “Θα επαναλάβω αυτό που είπα χθες στα αποδυτήρια. Τώρα είμαστε 22-23 ποδοσφαιριστές. Δυστυχώς πρέπει να παίξουν 11 και κάποιοι να είναι στον πάγκο. Είναι για μένα από τις δυσκολότερες δουλειές να αποφασίσω για κάποιον που δουλεύει σκληρά ότι δεν θα παίξει και ότι δεν θα είναι στην αποστολή”.

Και τότε είχε μιλήσει για κορμό 15-16 παικτών, αλλά όπως διαπιστώνετε όχι με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήθηκε μετά την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό: “Ο βασικός κορμός αποτελείται από 14-15 παίκτες, αυτοί θα είναι που θα χρησιμοποιούνται. Σε τέτοια ντέρμπι πρέπει να παίξεις με τους καλύτερους, δεν είναι αυτά ματς (σ.σ. τα κολλητά με Ντόρτμουντ και Ολυμπιακό) που θα δώσεις ευκαιρία και ειδικά όταν το διάστημα μεταξύ των δύο αγώνων είναι τόσο μικρό".

Γενικότερα, έχει διαπιστωθεί στην πράξη, πώς όσο περνάνε τα παιχνίδια, τόσο ο Τούντορ ανοίγει τις επιλογές του χρησιμοποιώντας και παίκτες που αρχικά δεν είχε στο πλάνο του (π.χ. Γλύκος Γκολάσα). Κι αυτό σίγουρα είχε να κάνει και με το ότι τους μαθαίνει και τον μαθαίνουν καλύτερα.

Το σημείο αδυναμίας που πρέπει να εξαφανίσει

Υπάρχει, όμως, και ένα ξεχωριστό σημείο, το οποίο είναι αυτό που προβληματίζει κάνοντας μία συνολική αποτίμηση των ικανοτήτων και της πορείας του Κροάτη τεχνικού ως τώρα. Μετά από αρνητικά αποτελέσματα, ενδεχομένως επειδή αισθάνεται κάποια πίεση, δείχνει να χάνει την πίστη στην ομάδα του.

Για παράδειγμα, πριν το πρώτο ματς με τη Σπάρτακ Τρνάβα είχε δηλώσει: “Εγώ μετά από νίκες βάζω στα αποδυτήρια πίεση και μετά από ήττες δίνω αυτοπεποίθηση”.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε στην πράξη. “Είμαι απογοητευμένος από την εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο και την απόδοση κάποιων ποδοσφαιριστών μου. Έπρεπε όλοι να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν”,είπε την περασμένη Κυριακή στην Τρίπολη, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όταν ο ΠΑΟΚ κέρδιζε το ντέρμπι με την ΑΕΚ, σημείωνε: “Πιο σημαντικό είναι ο χαρακτήρας που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές μου, οφείλω να τους δώσω συγχαρητήρια. Δεν είναι εύκολο όταν έχεις κυριαρχήσει στο ματς και έχεις χάσει τόσες ευκαιρίες να γυρίσεις μετά το παιχνίδι. Είναι κάτι που κάνουν μόνο οι άντρες. Τέτοιους έχω στα αποδυτήρια και χαίρομαι γι' αυτό”.

Σ' αυτές τις καταστάσεις, ο υψηλόσωμος τεχνικός οφείλει να αποκτήσει μεγαλύτερη ψυχραιμία για να μην οδηγείται σε τοποθετήσεις τραβηγμένες που δεν βοηθάνε την ομάδα και πάνε και τη δική του δουλειά πολύ πίσω. Σ' αυτό το κομμάτι είναι που πρέπει να παίξει κομβικό ρόλο και ο έμπειρος, Φρανκ Άρνεσεν.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ