ΠΑΟΚ

Ο επίμονος Πόντιος και ο βασιλιάς Μπερμπάτοφ

Ο επίμονος Πόντιος και ο βασιλιάς Μπερμπάτοφ

Διαβάστε το παρασκήνιο της σούπερ μεταγραφής που ο Ιβάν Σαββίδης δούλευε επί δύο χρόνια. Τα "κρυφά" όπλα του ΠΑΟΚ, η υπόσχεση του γιου του ομογενή επιχειρηματία που έγινε πραγματικότητα και η αποφασιστικότητα στο τελικό χτύπημα. Το Sport24.gr αποκαλύπτει.

"Η πραγματικότητα είναι απλά μια ψευδαίσθηση, αν και πολύ επίμονη", είναι το μότο στον επίσημο λογαριασμό του Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ στο twitter και επιβεβαιώνεται πλήρως στη δική του συμφωνία με τον ΠΑΟΚ.

Όταν ο Ιβάν Σαββίδης, το καλοκάιρι του 2013 στη διάρκεια της παρουσίασης του Χουμπ Στέφενς, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την προσπάθειά του να προσεγγίσει τον Μπερμπάτοφ, τον Ντρογκμπά και τον Ροναλντίνιο, για πολλούς δεν ήταν απλά μία ψευδαίσθηση, αλλά μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για να λοιδορήσουν τον ομογενή επιχειρήματα που είχε μπει ξαφνικά στη ζωή του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου και απειλούσε να ταράξει τις ισορροπίες.

Δεν υπολόγισαν, όμως, ότι ο 56χρονος Πόντιος, πέρα από μαξιμαλιστής είναι και επίμονος. Ακόμη κι αν του χρειάστηκαν δύο χρόνια για να τα καταφέρει, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, πέτυχε να μετατρέψει την ψευδαίσθηση σε πραγματικότητα και μάλιστα πολύ θριαμβευτική για τον ίδιο, αφού ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην 90χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ.

Πέρα από την αναφορά του σε εκείνη τη συνέντευξη-παρουσίαση του Στέφενς, ο Σαββίδης χτύπησε την πόρτα του Μπερμπάτοφ άλλες τρεις φορές. Το Γενάρη του 2014-δεν τον πτόησαν οι 75.000 λίρες την εβδομάδα με τις οποίες αμειβόταν ο Βούλγαρος-τελικά, όμως, στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου εκείνος προτίμησε την Μονακό. Ένα χρόνο μετά επιχείρησε να κάνει το ίδιο, αλλά ο Ντιμίταρ αποφάσισε να εξαντλήσει το συμβόλαιό του με τη γαλλική ομάδα.

Ο επίμονος Πόντιος και ο βασιλιάς Μπερμπάτοφ
©BEN MELVIN

Η τελική επίθεση και η υπόσχεση του Γιώργου Σαββίδη

Και έτσι φτάσαμε στην αρχή της φετινής μεταγραφικής περιόδου που ο Σαββίδης του υπενθυμίζει ότι είναι πάντα ενδιαφερόμενος και περιμένει την δική του συγκατάθεση για να τον πάρει στον ΠΑΟΚ. Όσο κυλούσαν οι εβδομάδες και ο Μπερμπάτοφ δεν έκλεινε σε κάποια ομάδα, οι ελπίδες του Σαββίδη ζωντάνευαν ακόμη περισσότερο και έδιναν το δικαίωμα στον γιο του Γιώργο να γράφει στο λoγαριασμό του στο Instagram "θα φέρουμε καλύτερο παίκτη", σχολιάζοντας την απόκτηση του Φινμπόγκασον από τον Ολυμπιακό, τον οποίο ήθελε και ο ΠΑΟΚ.

Η αλήθεια είναι ότι για το μπαμ βοήθησε και το "όχι" του Τοϊβόνεν που επί βδομάδες προσπαθούσε να ψήσει ο Άρνεσεν. Οι εναλλακτικές λύσεις που υπήρχαν μετά το "όχι" του Σουηδού (Μποάκι, Μάρικα, Ταμούζ κ.α.) δεν ικανοποιούσαν κανένα. Και μετά το στραβοπάτημα στα Γιάννινα, ο Σαββίδης έκρινε ότι ήταν η ώρα για την μεγάλη απόπειρα. Κατέθεσε σούπερ πρόταση στον Μπερμπάτοφ και επί ένα 48ωρο περίμενε να κλείσει το κεφάλαιο Πρέμιερ Λιγκ, όπως και έγινε.

Μία ώρα μετά τα ξημερώματα, πριν από μερικές μόνο ώρες δηλαδή, ο 56χρονος επιχειρηματίας κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του 34χρονου φορ σε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας και να αναταράξει βραδιάτικα ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Η μεταγραφική βόμβα πυροδοτήθηκε με μία προσφορά-πραγματική υπέρβαση για τα ελληνικά δεδομένα, ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ και με παχυλά μπόνους προς τον Βούλγαρο σταρ. Ήταν αυτή η πρόταση που μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις του με την Άστον Βίλα και έκανε τη σκέψη του να λοξοδρομεί από τον γνωστό δρόμο της Πρέμιερ Λιγκ.

Παρότι ο Μπερμπάτοφ ταξίδεψε στο Μπέρμιγχαμ, παρέα με τον ατζέντη του Εμίλ Ντάντσεφ αποφασισμένος να τα βρει με τους Αγγλους, η Άστον Βίλα δεν κατάφερε να συναγωνιστεί τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο και η Μπόρνμουθ. Έτσι, ο Μπερμπάτοφ έκανε το μεγαλύτερο άλμα της καριέρας του (στα παιδικά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό ως άλτης του μήκους). Το αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί να κλείσει την επαγγελματική καριέρα του σε ελληνικό έδαφος, από το οποίο είχε αρχίσει σε φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας σε ηλικία 18 ετών, όπως έχει θυμίσει πρόσφατα σε μία δημόσια τοποθέτησή του.

Ο επίμονος Πόντιος και ο βασιλιάς Μπερμπάτοφ

Το "κρυφό" όπλο του ΠΑΟΚ

Ο Ιβάν Σαββίδης χάραξε στρατηγική για να πείσει τον Μπερμπάτοφ, βασισμένη σε δύο βασικά όπλα. Το ένα είναι η μικρή απόσταση της Θεσσαλονίκης με τη Σόφια, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του το Μπλαγκόεβγκραντ (μόλις 200 χιλι΄΄ομετρα). Στη βουλγαρική πρωτεύουσα μένει η σύντροφός του Ελενα Στιλιάνοβα και οι δυο τους κόρες, η Ντέα, έξι ετών και η Ελία, μόλις τριών. Ο 34χρονος άσος εκτίμησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν θα χρειαζόταν να βρεθεί μακριά από την οικογένειά του.

Επιπλέον, μέτρησε η προσεγμένη προσέγγιση του Σαββίδη. Δεν προσπάθησε να υφαρπάξει την υπογραφή του, όπως πήγε να κάνει ο διαβόητος γκάνγκστερ, Γκεόργκι Ίλιεφ (αργότερα δολοφονήθηκε) όταν απήγαγε τον 18χρονο τότε Μπερμπάτοφ έξω από το προπονητικό κέντρο της ΤΣΣΚΑ Σόφιας για να τον πιέσει να υπογράψει στην ομάδα του, Λέφσκι Κιούστεντιλ, αλλά με συντονισμένες ενέργειες του πατέρα του έμεινε ελεύθερος.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ και οι άνθρωπoι -εντός και εκτός ποδοσφαίρου- που λειτουργούσαν για λογαριασμό του την τελευταία διετία, προσπάθησαν να πείσουν τον Μπερμπάτοφ των 630 ματς και των 275 γκολ στην καριέρα του ότι ερχόμενος στον ΠΑΟΚ θα νιώσει βασιλιάς ενός κόσμου διψασμένου για κάτι μεγάλο. Μία πρώτη γεύση θα πάρει κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα μέσα στην ημέρα.

Ο επίμονος Πόντιος και ο βασιλιάς Μπερμπάτοφ
TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ