ΠΑΟΚ

"Νέοι, μην ψαρώνετε!"

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ / ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ(Α) ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ / ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ(Α) ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Η ψυχολογική προετοιμασία των παικτών του ΠΑΟΚ που δεν ξέρουν τι σημαίνει ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και γιατί αφιερώνονται περισσότερες ώρες στον Ελ Καντουρί. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, σε οποιαδήποτε έδρα και να διεξάγονται, σημαίνουν πάθος. Και συνήθως τα κερδίζουν εκείνοι που το διαθέτουν σε μεγαλύτερες δόσεις. Σειρά έχει αυτή τη φορά το "Καραϊσκάκη".

Ο Ολυμπιακός θα έχει το πλεονέκτημα να αγωνιστεί μπροστά στο δικό του κοινό, αν και όπως σωστά δήλωσε ο Τάκης Λεμονής "δεν μου αρέσει να έρχεται ο ΠΑΟΚ εδώ χωρίς οπαδούς και να πηγαίνουμε και εμείς στην Τούμπα χωρίς τον κόσμο μας. Δεν μου αρέσει αυτό, έτσι είναι τα ντέρμπι ωραία". Αυτό, όμως, είναι μία άλλη συζήτηση που κάποτε πρέπει να γίνει σοβαρά στους κόλπους της Super League.

Στην παρούσα φάση, το ζητούμενο και για τις δύο ομάδες είναι τι θα γίνει το βράδυ της Κυριακής (22/10) στο στάδιο "Καραϊσκάκη". Η ψυχολογία θα παίξει καθοριστικό ρόλο, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο.

Και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στο να αντιληφθούν οι παίκτες τι ακριβώς θα βρουν μπροστά τους στον Πειραιά. Οι περισσότεροι, βέβαια, γνωρίζουν. έχουν αντιμετωπίσει και πέρυσι τους "ερυθρόλευκους" στην έδρα τους σε ένα παιχνίδι γεμάτο ένταση που κρίθηκε στις λεπτομέρειες και για τον ΠΑΟΚ αποτέλεσε μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για ένα "διπλό", κυρίως λόγω των χαμένων ευκαιριών του Τζάλμα Κάμπος.

Υπάρχουν και παίκτες, όπως ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς που έπαιξαν και σκόραραν κόντρα στον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Δεν έχει παίξει στο Καραϊσκάκη, πλέον, όμως, βρίσκεται σχεδόν έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη, έχει μπει για τα καλά στο κλίμα της ομάδας, συνομιλεί καθημερινά με οπαδούς της ομαδας, έχει βρεθεί σε ΠΑΟΚτσήδικες παρέες και τα γνωρίζει σχεδόν όλα για την ιδιαιτερότητα των ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΟΚ ΜΕΣΩ DVD ΜΕ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Υπάρχουν, όμως, ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην ομάδα μόλις δύο μήνες. Ο Ελ Καντουρί, ο Μαουρίσιο, ο Σαμπράνο. Και μαζί τους ο Ρέι που μετρά μερικές εβδομάδες παραπάνω στην Ελλάδα. Όλοι τους ήρθαν από άλλους κόσμους, δεν είχαν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και το ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Σ' αυτούς χρειαζόταν να γίνουν εντατικά μαθήματα καταρχήν για να μάθουν τι εστί ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι της ομάδας, από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασής τους στην Θεσσαλονίκη, άρχισαν να τους μιλούν για τη δυναμική του ΠΑΟΚ. Για το τι αντιπροσωπεύει, ποια είναι η ισχύς του κόσμου, πόσο μεγάλες είναι οι φιλοδοξίες στην εποχή Σαββίδη, το μέγεθος της κόντρα με τους συλλόγους του ποδοσφαιρικού κέντρου και κυρίως με τον Ολυμπιακό.

Για να τους βάλουν όσο πιο καλά γινόταν στο κλίμα της ομάδας, τους μοίρασαν DVD με το ντοκιμαντέρ του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη που γυρίστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου. Με υπότιτλους στη γλώσσα τους για να μπορούν καταλάβουν πλήρως το περιεχόμενο και τα μηνύματα για την κουλτούρα του συλλόγου.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο. Της κατανόησης του περιβάλλοντος που κινούνται καθημερινά, της σημασίας που έχει η φανέλα την οποία φορούν στους αγώνες. Το επόμενο ήταν να μπούνε στο κλίμα των ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Γι' αυτά και οι τέσσερις έχουν ακούσει πολλές ιστορίες τις τελευταίες μέρες.

Για την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο συλλόγους, για την υπέρ του παράδοση που είχε χτίσει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα, για καταστάσεις που βίωσαν παλιότερες ομάδες του ΠΑΟΚ στην έδρα του Ολυμπιακού. Κυρίως, όμως, για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, στην εποχή Σαββίδη. Τις εντάσεις, την προπέρσινη αποχώρησή του ΠΑΟΚ από το Κύπελλο, το γεγονός ότι αυτά τα παιχνίδια είναι κάτι παραπάνω από απλά ντέρμπι μεταξύ μεγάλων ομάδων.

Τις ιστορίες τις ακούνε από τους συμπαίκτες τους στα αποδυτήρια (ο Βιεϊρίνια είναι από τους πλέον ενεργούς σ' αυτό το κομμάτι), τους ανθρώπους της ομάδας, τον κόσμο που καθημερινά τους ανοίγει διάλογο όπου κι αν βρίσκονται. Στον δρόμο, για φαγητό, για καφέ.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ "ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑ"

Ακόμη και ο Ιβάν με τον Γιώργο Σαββίδη συμμετέχουν σ' αυτή την διαδικασία. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ το έχει πει ξανά και το επανέλαβε και στα αποδυτήρια της Τούμπας πριν την ανοιχτή συγκέντρωση: "Είστε οι καλύτεροι στην Ελλάδα, σας πιστεύω. Δεν έχετε να επηρεαστείτε από τίποτα στο Καραϊσκάκη. Μπείτε στον αγωνιστικό χώρο και κάντε το παιχνίδι σας".

Δεν έμεινε μόνο εκεί. Λίγο πριν αρχίσει η προπόνηση, στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, είχε, παρέα με τον πρωτότοκο γιο του, τετ-α-τετ με παίκτες όπως ο Μαουρίσιο και ο Σαμπράνο. Τους έδειξε πόσο πολύ τους πιστεύει και πόσα περιμένει από αυτούς στο ντέρμπι.

Ο ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ ΚΑΝΕΙ... ΕΝΤΑΤΙΚΑ

Το καλό στην όλη διαδικασία είναι ότι παίκτες όπως ο Μαουρίσιο και ο Σαμπράνο έχουν παραστάσεις, έχουν περάσει από σημαντικές ευρωπαϊκές και έχουν τις παραστάσεις μεγάλων αγώνων. Ο Περουβιανός, μάλιστα, γνωρίζει τι εστί Ολυμπιακός και από τις επαφές που είχε πριν κλείσει ο δανεισμός του στον ΠΑΟΚ. Έχει ακούσει πράγματα για τους "ερυθρόλευκους" και από δικούς τους ανθρώπους και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τη σημασία του ντέρμπι. Τόσο αυτός όσο ο Μαουρίσιο και ο Ρέι, με την απόδοσή τους μέσα στο γήπεδο δείχνουν ότι έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά. Στέλνουν μηνύματα ετοιμότητας προς τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη με τον Ελ Καντουρί, παρότι έχει περάσει από ένα μέγεθος όπως η Νάπολι και έχει παίξει σε σπουδαία ματς στην Ιταλία. Ο Μαροκινός μοιάζει ακόμη έξω από τα νερά του, αγχωμένος,. Η ποιότητά του δεν κρύβεται, είναι κάτι που του αναγνωρίζουν όλοι, αλλά μέσα στα παιχνίδια μοιάζει να ψάχνει το κάτι παραπάνω (κυρίως στο να κυνηγά να σκοράρει) κι αυτό τον "μπλοκάρει".

Η αλήθεια είναι ότι αντιμετώπισε ένα πρόβλημα προσαρμογής στις νέες συνθήκες ζωής που βρήκε ο ίδιος και η οικογένειά του. Για κάποιο λόγο που γνωρίζει εκείνος και η σύζυγός του, άλλαξαν πολύ γρήγορα σπίτι, χρειάστηκε να κάνουν μετακόμιση για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό πήγε πίσω την προσαρμογή του.

Στον ΠΑΟΚ αφιερώνουν αρκετές ώρες για να 'φτιάξουν" την ψυχολογία του Ελ Καντουρί. Γνωρίζουν ότι αν εμφανίσει το καλό πρόσωπό του μπορεί να κάνει την διαφορά στο ντέρμπι. Και η ψυχολογική του προετοιμασία είναι ένα στοίχημα για όλους.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ