ΠΑΟΚ

"Μπλόκο" σε Μαρτίνς και Φορτούνη

"Μπλόκο" σε Μαρτίνς και Φορτούνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο προβληματισμός του Ίβιτς για τη μάχη της μεσαίας γραμμής, τον κομβικό ρόλο των Μαρτίνς και Φορτούνη και την ασφυκτική πίεση που ασκείται σε συγκεκριμένη ζώνη του γηπέδου. Που θέλει να "χτυπήσει" και πώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το "κλειδί" που λέγεται Μπίσεσβαρ.

Ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με εκείνο κόντρα στην Καραμπάγκ την περασμένη Πέμπτη είναι το αυριανό ντέρμπι στο Καραϊσκάκη (23/10, 20.30) για τον ΠΑΟΚ. Αυτό θα ίσχυε ακόμη κι αν ο Δικέφαλος είχε φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το Μπακού και η αλήθεια είναι ότι στο σχεδιασμό της αναμέτρησης με τους Αζέρους έπαιξε ρόλο και η επερχόμενη μάχη με τον Ολυμπιακό.

Απόδειξη; Η αντικατάσταση του Κάνιας από τον Μπίσεσβαρ με τη συμπλήρωση μίας ώρας στον αγώνα. "Δεν μπορεί να βγάλει τρία ματς την εβδομάδα ο Μπίσεσβαρ", εξήγησε ο Βλάνταν Ίβιτς στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι "αποκαλύπτοντας" ότι είχε ήδη σχεδιάσει σε μεγάλο βαθμό το πλάνο του και για το ντέρμπι.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έχουν μελετήσει σε βάθος του "ερυθρόλευκους" το τελευταίο διάστημα, το κάνουν ακόμη πιο εντατικά από την Παρασκευή και εμείς δεν επιλέξαμε καθόλου τυχαία να δώσουμε ως παράδειγμα μία επιλογή που αφορά στη μεσαία γραμμή.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΠΟΥ "ΔΕΝΕΙ" ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Η μεγάλη δύναμη του Ολυμπιακού (σε σχέση και με την εικόνα που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ στον ίδιο χώρο) είναι η τριάδα των μέσων του. Μιλιβόγεβιτς, Μαρτίνς και σε πιο επιθετικό ρόλο ο Φορτούνης. Ειδικά, ο Πορτογάλος θεωρείται από τον Ίβιτς και τους συνεργάτες του ο άνθρωπος που "δένει" όλο τον Ολυμπιακό, ο παίκτης που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να βγαίνει γρήγορα και με αξιώσεις η ομάδα του στην επίθεση. Γι' αυτό ψάχνουν τον τρόπο να τον μπλοκάρουν και το ίδιο και τον Φορτούνη.

"Μπλόκο" σε Μαρτίνς και Φορτούνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο 24χρονος μέσος είναι πολύ επικίνδυνος σε ελεύθερο ρόλο στη ζώνη μεταξύ κέντρου και αντίπαλης περιοχής και στον ΠΑΟΚ ψάχνουν να βρουν τρόπους να μειώσουν το πεδίο αλλά και τον χρόνο δράσης του (με απλά λόγια να μην φτάσει πολύ η μπάλα στα πόδια του σε σημεία που μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις).

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΣΕΜΠΑ ΚΑΙ ΙΝΤΕΓΙΕ

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του φετινού Ολυμπιακού είναι η τρομερή πίεση που ασκούν στους αντίπαλους αμυντικούς ο Σεμπά και ο Ιντέγιε. Ο Βραζιλιάνος και ο Νιγηριανός τρέχουν ασταμάτητα και προσπαθούν να δυσκολέψουν την κυκλοφορία της μπάλας από την αντίπαλη άμυνα και να αυξήσουν τις πιθανότητες για λάθη που θα φέρουν ευκαιρίες και γκολ.

"Μπλόκο" σε Μαρτίνς και Φορτούνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στους αμυντικούς του ΠΑΟΚ (πιθανόν Μάτος, Μαλεζάς, Κρέσπο, Λέοβατς η τετράδα του ντέρμπι) γίνεται συνεχώς συζήτηση για τον τρόπο που κινούνται οι δύο παίκτες και συνολικά η μεσοεπιθετική γραμμή του Ολυμπιακού, που συν τοις άλλοις επιχειρεί συνεχώς να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας και προφανώς αυτό δείχνει και το γεγονός ότι κόντρα σε ΑΕΚ και Αστάνα σκόραρε πριν το ημίωρο. Κατά συνέπεια, ο Δικέφαλος θα επιδιώξει να σπάσει την ορμητικότητα με την οποία θα επιχειρήσουν να μπουν στο παιχνίδι αύριο οι "ερυθρόλευκοι".

ΚΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΑΡΓΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ

Στο Καραϊσκάκη ο ΠΑΟΚ δεν θα πάει μόνο για να “απενεργοποιήσει” τα επιθετικά όπλα του Ολυμπιακού. Θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί και τις δικές του επιθετικές αρετές που στο συγκεκριμένο ματς, όσο ίσως κι αν ακούγεται παράδοξο για ορισμένους, θα βρουν περισσότερο πρόσφορο έδαφος για να εκδηλωθούν.

Πώς εξηγείται αυτό; Πολύ απλά από το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει μία ομάδα που έχει μάθει να παίζει επιθετικά, να ανεβάζει τις γραμμές της ψηλά, να προσπαθεί να κυριαρχεί και αυτό μεταφράζεται σε αρκετούς κενούς χώρους στα μετόπισθεν που ο ΠΑΟΚ έχει δείξει πώς ξέρει να εκμεταλλεύεται.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που ο Ίβιτς και οι παίκτες του έχουν δουλέψει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην προετοιμασία του καλοκαιριού, αυτό είναι το τρανζίσιον, η μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και αντίστροφα. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει τους παίκτες να βγουν σε γρήγορη κόντρα επίθεση. Ροντρίγκες και Τζάλμα Κάμπος (στο Αζερμπαϊτζάν, πάντως, έκανε το χειρότερο ίσως φετινό παιχνίδι του) θα είναι οι αιχμές του δόρατος, ενώ πίσω τους θα υπάρχουν Μάτος και Λέοβατς που είναι δύο επιθετικά μπακ. Το πόσο πολύ θα φανεί αυτό στο παιχνίδι θα εξαρτηθεί και από άλλες παραμέτρους με κυριότερη το πώς θα εξελίσσεται η μάχη της μεσαίας γραμμής στην οποία υπάρχουν τα μεγαλύτερα διλήμματα από πλευράς Ίβιτς (ποιος θα είναι ο παρτενέρ του Κάνιας στις θέσεις των αμυντικών μέσων, αν πρέπει να βάλει από την αρχή τον Μπίσεσβαρ).

"Μπλόκο" σε Μαρτίνς και Φορτούνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πάντως, ο ΠΑΟΚ θα ψάξει επίμονα τις γρήγορες επιθέσεις. Ο προπονητής του ξέρει ότι το δίδυμο Μποτία, Ντα Κόστα στο κέντρο άμυνας είναι αργό και θέλει να “χτυπήσει” εκεί. Γι' αυτό και μία από τις εντολές προς τους ταχείς Ροντρίγκες και Τζάλμα Κάμπος θα είναι να συγκλίνουν προς τον άξονα, όποτε βρίσκουν ευκαιρία. Φυσικά, ο Ίβιτς ποντάρει και στον Αθανασιάδη που έχει σκοράρει ήδη δύο φορές σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη (μία στον ημιτελικό Κυπέλλου τη σεζόν 2013-14 και μία στη νίκη για το Πρωτάθλημα πριν δύο χρόνια) και κόντρα σ' αυτό το δίδυμο στόπερ μπορεί να κάνει και πάλι ζημιά.

Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Αν κανείς διαβάσει προσεκτικά την ανάλυση των συν και των πλην του Ολυμπιακού θα αντιληφθεί πλήρως γιατί ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ αποτελεί από μόνος του ξεχωριστό κεφάλαιο στην ανάγνωστη του ντέρμπι. Με τον Σουριναμέζο στην ενδεκάδα ο ΠΑΟΚ χάνει σε τρεξίματα στον νευραλγικό χώρο του κέντρου, από την άλλη όμως κερδίζει σε σωστές πάσες για να βγει με καλές προϋποθέσεις στην κόντρα επίθεση. Ο Ίβιτς προβληματίζεται για το αν πρέπει να τον βάλει από την αρχή ή να τον ρίξει στη “μάχη” στη διάρκεια του αγώνα, με πιθανότερο σενάριο το πρώτο με βάση και το γεγονός ότι τον “προστάτευσε” στο Μπακού. Ο 39χρονος κόουτς γνωρίζει ότι είναι ο πιο ικανός παίκτης στο να κρατήσει και να προωθήσει τη μπάλα και αυτό το στοιχείο μπορεί να είναι καταλυτικό για την ισορροπία στο παιχνίδι.

"Μπλόκο" σε Μαρτίνς και Φορτούνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΕΙΡΑ

Τέλος, από τη μελέτη του Ίβιτς δεν περνά απαρατήρητο και το προ διετίας ντέρμπι όταν ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με 2-1. Ο Φακούντο Περέιρα είχε καθοριστική συμβολή με την γκολάρα που είχε σημειώσει στις αρχές του δευτέρου μέρους αλλά και τη συνολική παρουσία του και δεν αποκλείεται να αποτελέσει και πάλι έναν άσο στο μανίκι του Σέρβου τεχνικού.

"Μπλόκο" σε Μαρτίνς και Φορτούνη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες απαντήσεις θα καταφέρουν να δώσουν τελικά στο γήπεδο ο Ίβιτς και οι παίκτες του ΠΑΟΚ στα ερωτήματα που γεννά η προετοιμασία του ντέρμπι με τον Ολυμπιακού και ειδικά αν ο Σέρβος τεχνικός θα έχει επιλέξει τα σωστά... “SOS θέματα” για τις εξετάσεις.

Photo credits: Action images

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ