ΠΑΟΚ

Κούδας: "Ο Κρόιφ μου είπε να παίξω μαζί του στην Μπαρτσελόνα"

Κούδας: "Ο Κρόιφ μου είπε να παίξω μαζί του στην Μπαρτσελόνα"

Ο Γιώργος Κούδας μίλησε για τις προτάσεις που είχε από τον Γιόχαν Κρόιφ ώστε να παίξει στην Μπαρτσελόνα ή στην Εσπανιόλ. Συλλυπητήρια από την ασπρόμαυρη ΠΑΕ για το θάνατο του Ολλανδού.

Για τον Γιόχαν Κρόιφ τον οποίο αντιμετώπισε όσο έπαιξε στον ΠΑΟΚ , μίλησε ο Γιώργος Κούδας. Συγκεκριμένα είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Mετρόπολις":

Για την μεταξύ τους σχέση: "Δεθήκαμε με μια φιλία σε τρεις συναντήσεις που κάναμε. Οι δύο ήταν σε επίπεδο ομάδων. Μία με τον Άγιαξ το 1972, μία με την Μπαρτσελόνα το 1975–1976 και μία με την Εθνική. Από το πρώτο παιχνίδι κάναμε μια συζήτηση για ουίσκι και τσιγάρο. Η δεύτερη φορά ήταν με την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη και εδώ στη Θεσσαλονίκη. Μετά τα παιχνίδια αυτά ακολουθούσαν δεξιώσεις και είχαμε συζητήσεις με τον Κρόιφ. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ήταν μια φυσιογνωμία, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Στις συζητήσεις έβγαζε χαρακτήρα και δύναμη. Συζητώντας για τα οικονομικά του, είχα πει τον μισθό και τα πριμ που παίρναμε και γελούσε. Με κάλεσε να πάω να παίξω μαζί του στην Μπαρτσελόνα".

Για την πρόταση του Κρόιφ στον Κούδα να πάει στην Εσπανιόλ: " Όταν ήμουν ελεύθερος, προσπάθησε να με πάει στην Μπαρτσελόνα. Μου είπε ότι θα έπαιρνα πολλά λεφτά αν έπαιρνα μεταγραφή. Στη συνέχεια πρότεινε να πάω στην Εσπανιόλ. Αλλά σταμάτησαν όλα όταν ίσχυσε ότι η μεταγραφή θα ήταν μόνο για εντός Ελλάδας, όχι για εξωτερικό".

Για το γεγονός ότι οι πορείες τους έμοιαζαν αρκετά: " Αυτός ξεκίνησε το 1959 στα τσικό του Άγιαξ και εγώ το 1958. Οι ζωές μας ήταν σαν βίοι παράλληλοι. Εκείνο που θα τον κάνει διαχρονικό είναι ότι έκανε αυτό που πίστευε και αυτό που ήθελα να κάνω και εγώ εδώ πέρα για τον ΠΑΟΚ. Η Μπαρτσελόνα οφείλει στον Κρόιφ την ακαδημία της Μασία".

Για το αν είναι σωστό να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του τότε και του σήμερα: "Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αυτές τις συγκρίσεις. Εγώ έπαιξα από τα 17 μέχρι τα 38 μου. Συγκρίνουμε Κρόιφ και Μέσι. Εγώ το πάω πιο παλιά. Δεν μπορεί να γίνει ούτε σύγκριση Πελέ με Μαραντόνα. Ποδοσφαιρικά μπορεί να ήταν ο ένας πιο μπροστά και ο άλλος πιο χαμηλά. Η στάση ζωής ποια ήταν όμως; Για να γίνεις ένα ίνδαλμα, πρέπει να έχεις την αποδοχή του κόσμου".

Συλλυπητήρια από ΠΑΟΚ για Κρόιφ

Αναφορά στον Γιόχαν Κρόιφ έχει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην επίσημη ιστοσελίδα της. "Η οικογένεια του ΠΑΟΚ στέλνει τα συλλυπητήριά της στους ανθρώπους του Γιόχαν Κρόιφ μέσω των δύο ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου που τον αντιμετώπισαν ως αρχηγοί του ΠΑΟΚ. Τον Γιώργο Κούδα και τον Σταύρο Σαράφη, οι οποίοι μίλησαν στο paokfc.gr ", αναφέρεται αρχικά και ο Κούδας στην συνέχεια υπογράμμισε για τον Ολλανδό: "Είναι μεγάλη η θλίψη μου και θα ήθελα να στείλω τα συλλυπητήριά μου στους ανθρώπους του. Δεν ήταν απλώς ένας από τους μεγάλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ήταν ένας καταπληκτικός χαρακτήρας, κάτι που μου έδειξε όσες φορές είχαμε συναντηθεί στις δεξιώσεις που ακολουθούσαν τότε τα διεθνή παιχνίδια.

Είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι όταν εκείνος ήταν στον Αγιαξ, στη Μπαρτσελόνα, αλλά και με τις εθνικές ομάδες μας. Από την πρώτη μας συνάντηση συζητούσαμε τα εσωτερικά των ομάδων μας, ενώ μοιραζόμασταν ακόμη και προσωπικές στιγμές. Θυμάμαι ότι προσπαθούσε να καταλάβει πώς γίνεται να μην είναι ακόμη επαγγελματικό το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μολονότι ήταν αστέρι παγκόσμιας κλάσης, δεν είχε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει την αξία των αντιπάλων του. Εκτός από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, τα στοιχεία που τον έκαναν ακόμη πιο μεγάλο είναι ο χαρακτήρας και το ήθος του, στοιχεία που έδειξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του".

Αρχηγός του ΠΑΟΚ στην αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα που έγινε το 1975, ήταν ο Σταύρος Σαράφης ο οποίος τόνισε: "Εκείνη την εποχή ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης. Είχε απίστευτη ποιότητα και ταλέντο. Σίγουρα έχουν αλλάξει οι εποχές, αλλά δε νομίζω ότι έχει υπάρξει αντικαταστάτης του, ο Κρόιφ ήταν κάτι το φανταστικό. Είμαι τυχερός που έπαιξα αντίπαλος με αυτόν τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή στους αγώνες με την Εθνική Ολλανδίας, τη Μπαρτσελόνα και τον Άγιαξ. Λυπάμαι βαθύτατα που έφυγε, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει. Για εμάς τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχαστεί, θα τον θυμόμαστε για πάντα".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ