ΠΑΟΚ

Κλείνει 58 χρόνια ζωής ο Σαββίδης

Κλείνει 58 χρόνια ζωής ο Σαββίδης

Ο Ιβάν Σαββίδης που συμμετείχε χθες (26/3) στην παρέλαση των ομογενών για την 25η Μαρτίου, γιορτάζει σήμερα τα 58α γενέθλιά του.

Ο Ιβάν Σαββίδης, με τον τίτλο του τελετάρχη (μαζί με τον Δρ, Γιώργο Γιανακόπουλο), παρέλασε μαζί με τα ποντιακά σωματεία και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εορτασμό και την παρέλαση των ομογενών στη Νέα Υόρκη χθες το μεσημέρι (ώρα Νέας Υόρκης).

Σήμερα έχει τα γενέθλια του, αφού κλείνει 58 χρόνια ζωής. Με αφορμή αυτή την ξεχωριστή μέρα για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, ας θυμηθούμε το βιογραφικό του, όπως παρουσιάζεται στο επίσημο σάιτ της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ:

"Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης του Ιγνατίου είναι επιχειρηματίας και κοινωνικός παράγοντας με πλούσια δραστηριότητα. Είναι μέλος του Συμβουλίου Εθνοτικών Θεμάτων το οποίο λειτουργεί υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας, Συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου επιχειρήσεων «Agrokom Group», εξέχων φιλάνθρωπος και ευεργέτης, επίτιμος πολίτης της Ελλάδας.

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Ήταν το όγδοο παιδί οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής. Σήμερα είναι παντρεμένος και έχει δυο γιους.

Αποφοίτησε από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης στην περιοχή Μαρτίνοβσκι της επαρχίας του Ροστόφ και ύστερα κατετάγη στο στρατό, απ’ όπου αποστρατεύθηκε με το βαθμό του λοχία. Το 1980 προσλήφθηκε ως εργάτης στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον.

Το 1988 ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποφοιτώντας από την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ. Αργότερα έγινε διδάκτωρ οικονομικών επιστήμων και έχει δημοσιεύσει δέκα επιστημονικές εργασίες με θέματα το μάρκετινγκ και τα logistics. Το 1993 εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της εταιρίας «Ντονσκόι Ταμπάκ».

Το 1998 άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα και ως το 2003 ήταν μέλος της Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ. Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Από το 2004 διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας.

Το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Δούμα. Σε αυτήν την βουλευτική περίοδο υπήρξε μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα ήταν υπεύθυνος των διακοινοβουλευτικών σχέσεων με την Βουλή των Ελλήνων, ενώ υπήρξε και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης.

Από το 2012 ο Ιβάν Σαββίδης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου «Agrokom Group», που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004.

Σήμερα ο επιχειρηματικός όμιλος του Ιβάν Σαββίδη έχει πολυεθνική εμβέλεια και περιλαμβάνει τρεις μονάδες που δραστηριοποιούνται σε όλον τον κόσμο:

Η ρωσική εταιρία «Agrokom Group» περιλαμβάνει: το βιομηχανικό συγκρότημα επεξεργασίας κρεάτων «Tavr» που είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα αλλαντικών στη νότια Ρωσία, τον όμιλο εταιριών «Ντονσκόι Ταμπάκ», μοναδικό «παίκτη» της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά καπνού με μερίδιο 8%, το γεωργικό επιχειρηματικό συγκρότημα (θερμοκήπια και εκκολαπτήρια ψαριών), τον όμιλο εταιριών «Milenium» (διανομή και λιανική) και άλλες επιχειρήσεις.

Η πολυεθνική εταιρία «Atlantis-Pak» (με υποκαταστήματα στη Ρωσία, στη Τσεχία και στη Γερμανία) που ειδικεύεται στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους «παίκτες» στην παγκόσμια βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων.

Η εταιρία «Dimera» η οποία ειδικεύεται στις επενδύσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το βασικό ενεργητικό της είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Μακεδονία Παλλάς, το Xenia Palliuri Hotel, η ΣΕΚΑΠ, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει πλούσια κοινωνική ζωή. Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας και συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Από το 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Εθνοτικών Ζητημάτων, που λειτουργεί υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το 2013 για τον ιδιαίτερο ρόλο του, στην ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων και την προσφορά στο ελληνικό λαό, την Ελληνική Δημοκρατία και την παγκόσμια ορθοδοξία, καθώς και για την ενεργή κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, απονεμήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα κοινωνικής ευθύνης και έχει ιδρύσει Φιλανθρωπικό Ιδρυμα που φέρει το όνομά του, το οποίο χρηματοδοτείται με 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως και δραστηριοποιείται στην εφαρμογή προγραμμάτων με σκοπό την πνευματική αναγέννηση και αποκατάσταση ορθόδοξων ναών, τη δημιουργική ανάπτυξη της νεολαίας, τη διάδοση του υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και την υποστήριξη πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών έργων.

Η υποστήριξη στον αθλητισμό κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή του Ιβάν Σαββίδη. Ήταν πρόεδρος της «Ροστόφ» που μετείχε στη μεγάλη κατηγορία του ρωσικού πρωταθλήματος και ακολούθως της ΣΚΑ Ροστόφ (β’ κατηγορίας). Σήμερα ο Ιβάν Σαββίδης στηρίζει οικονομικά τη γυναικεία ομάδα χάντμπολ Ροστόφ Ντον, τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία, την Ομοσπονδία μπιλιάρδου της Νότιας Ρωσίας, ενώ χορηγεί και άλλα αθλήματα. Από το 2012 ο Ιβάν Σαββίδης είναι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Για τα επιτεύγματα στη δημόσια, κοινωνική και οικονομική δραστηριότητά του, καθώς και για τη συμβολή του στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης τιμήθηκε με πολλά κρατικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το παράσημο «Για την προσφορά προς την Πατρίδα» ΙΙ βαθμού, το «Παράσημο Τιμής», το παράσημο «Για την προσφορά προς την Πατρίδα» ΙV βαθμού, το μετάλλιο «Για την προσφορά» στην αναβίωση των Κοζάκων του Ντον. Επίσης, έχει λάβει επαίνους από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, τον Νομάρχη της περιφέρειας του Ροστόφ και τον Δήμαρχο του Ροστόφ".

"Χρόνια πολλά Πρόεδρε"

Λίγες ώρες αργότερα το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ευχήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη για τα γενέθλια του με το εξής μήνυμα:

"Το ΔΣ και το προσωπικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εύχονται ολόθερμα Χρόνια Πολλά στον Πρόεδρο, Ιβάν Σαββίδη! Ευχόμαστε υγεία σε εκείνον και την οικογένειά του, ευτυχία, δημιουργία και πολλές επιτυχίες σε όλους τομείς"!

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ