ΠΑΟΚ

Κάλυψε τα μισά έξοδα του ΠΑΟΚ!

Κάλυψε τα μισά έξοδα του ΠΑΟΚ!
Σαββίδης INTIME SPORTS

Σε ...άγρια λιτότητα θα είχε μπει ο ΠΑΟΚ την τελευταία τριετία, αν δεν ο Σαββίδης δεν έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Διαβάστε ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομική συνεισφορά του ομογενή επιχειρηματία.

Πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Ιβάν Σαββίδη σχετικά με τον τρόπο που "διαχειρίστηκε" αγωνιστικά την ομάδα του ΠΑΟΚ στα τρία χρόνια που έχει το τιμόνι του ιστορικού συλλόγου στα χέρια του. Οι προσδοκίες για την κατάκτηση τουλάχιστον ενός τίτλου (Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου) δεν επιβεβαιώθηκαν, όμως, αυτό δεν μπορεί να ακυρώσει την προσφορά του στον ΠΑΟΚ.

Ειδικά, σε οικονομικό επίπεδο ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς αν δεν υπήρχαν τα 42,7 εκ. ευρώ που έβαλε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, κανείς δεν ξέρει πως θα είχε διαμορφωθεί η κατάσταση στην ΠΑΕ.

Από τα στοιχεία που παραθέτουμε στην συνέχεια θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά, ο Σαββίδης κάλυψε την... μισή ρευστότητα της ΠΑΕ την τελευταία τριετία. Χωρίς αυτά τα χρήματα, ο "Δικέφαλος" θα έπρεπε να λειτουργήσει για τρεις αγωνιστικές περιόδους με τα συνολικά έσοδα των 44 εκ. ευρώ και από αυτά τα 20,8 εκ. ευρώ να πάνε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι μπάτζετ θα μπορούσε να έχει έτσι κάθε χρόνο;

Πρέπει να υπογραμμίσουμε επίσης, ότι ο Σαββίδης λειτούργησε έτσι χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάποια επένδυση στην Ελλάδα που να του αποφέρει τρομερά κέρδη (ούτε το "Μακεδονία Παλλάς", ούτε πολύ περισσότερο η προβληματική ΣΕΚΑΠ μπόρεσαν να του προσφέρουν αξιοσημείωτη οικονομική ενίσχυση) και ακόμη, χωρίς να έχει την στήριξη από πλευράς κόσμου όπως είχε συμβεί στα πρώτα χρόνια της περιόδου Ζαγοράκη.

Μπορεί τα 12,2 εκ. ευρώ που έβαλε η ΠΑΕ στα ταμεία της από εισιτήρια να είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων στην τριετία, όμως, το γεγονός ότι αποτελούν μόνο το 1/7 των χρημάτων που πιστώθηκαν ως έσοδα (μαζί με τα χρήματα του Σαββίδη) δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Φυσικά, με το τέλος της φετινής περιόδου ο Σαββίδης θα χρειαστεί να βάλει κι άλλα χρήματα για να καλύψει και την φετινή ζημία, ενώ μην ξεχνάμε ότι αν βάλει και τα 10,4 εκ. ευρώ για την ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ, η συνολική βοήθειά του θα εκτοξευθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως από το καλοκαίρι του 2012 έχει πληρώσει 23 εκ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμους και τρέχοντες φόρους προς το δημόσιο και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και κάτω από το πρίσμα ότι δεν ακολούθησε τον... αναίμακτο οικονομικά δρόμο της πτώσης στην Γ΄ Εθνική.

Οι πίνακες που ακολουθούν είναι άκρως κατατοπιστικοί:

ΕΣΟΔΑ ΠΑΕ ΠΑΟΚ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2012-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015)

Εισιτήρια (απλά και διαρκείας): 12,2 εκ. ευρώ

UEFA: 11,3 εκ. ευρώ

Τηλεοπτικά: 10 εκ. ευρώ

Χορηγίες: 6,1 εκ. ευρώ

Πωλήσεις/δανεισμοί/λοιπά έσοδα: 4,4 εκ. ευρώ

Ιβάν Σαββίδης (μέσω αυξήσεων μ.κ.): 42,7 εκ. ευρώ

Σύνολο : 86,8 εκ. ευρώ

ΕΞΟΔΑ ΠΑΕ ΠΑΟΚ(ΙΟΥΛΙΟΣ 2012-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015)

Συμβόλαια/πριμ παικτών-προπονητών: 26 εκ. ευρώ

Μεταγραφές/δανεισμοί/λοιπά σχετικά έξοδα: 9 εκ.

Τμήματα υποδομής, έξοδα διοργάνωσης αγώνων, αθλητικοί οργανισμοί (ΕΠΟ, Superleague, ΑΣ κλπ), μισθοδοσίες και λοιπά σχετικά έξοδα: 21,1 εκ.

Αποπληρωμή λοιπών φόρων: 6,7 εκ.

Εγκαταστάσεις/υποδομές: 3,4 εκ.

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων (Ιούλιος 2012): 20,8 εκ.

Ανάλυση:

-Ληξιπρόθεσμα προς ποδοσφαιριστές/προπονητές/ομάδες: 7,8 εκ.

-Ληξιπρόθεσμοι φόροι: 9 εκ.

-Ληξιπρόθεσμα προς προμηθευτές/πιστωτές: 3 εκ.

-Ληξιπρόθεσμα προς ΑΣ: 1 εκ.

Σύνολο: 86,8 εκ. ευρώ

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ