ΠΑΟΚ

H... πάστα "Ράμμος", το κομμένο αυτί και οι θρύλοι

H... πάστα "Ράμμος", το κομμένο αυτί και οι θρύλοι
INTIME SPORTS

Με αφορμή την αναμέτρηση της Τούμπας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναιτωλικού, διαβάστε για μία αναμέτρηση που έδωσαν οι δύο ομάδες στο Αγρίνιο και "γέννησε" απίστευτες ιστορίες και θρύλους.

Όταν αναφέρεσαι σε αγώνα ΠΑΟΚ με Παναιτωλικό, είναι... εγκληματική αμέλεια να ξεχάσεις το αυτί του Ράμμου. Ιστορία που από στόμα σε στόμα "γιγαντώθηκε" και ο κόσμος τη θυμάται παρότι έχουν περάσει 35 (τελευταία μέρα του δίσεκτου Φλεβάρη του 1976) χρόνια από τη διεξαγωγή της αναμέτρησης στο Αγρίνιο.

Τα αναμφισβήτητα δεδομένα

Παναιτωλικός εναντίον ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο με τους γηπεδούχους να δίνουν μάχη για την παραμονή. Δυνατό το παιχνίδι σε όλη τη διάρκειά του ώσπου στο 72' ο διαιτητής της αναμέτρησης Ράμμος δίνει πέναλτι σε ανατροπή του Σαράφη που οι Αγρινιώτες διαμαρτυρήθηκαν πως ουδέποτε έγινε.

Ο ΠΑΟΚ κάνει το 1-0 με τον "Καίσαρα" και κλειδώνει τη νίκη στο 86' με τον Κερμανίδη να σκοράρει με κεφαλιά. Ουδείς, όμως, ασχολήθηκε με το τελικό αποτέλεσμα...

Το σφύριγμα της λήξης που ήρθε νωρίτερα είναι που προκάλεσε έναν απίστευτο πανικό και τη... γέννηση δεκάδων ιστοριών για ότι τελικά έγινε. Το σίγουρο είναι πως ο Ράμμος έφαγε το ξύλο της ζωής του από τους Αγρινιώτες που τα έχουν αποκλειστικά με τον διαιτητή καθώς δεν πείραξαν κανένα μέλος της αποστολής.

Δεκάδες άτομα ορμούν στον άρχοντα του αγώνα που γλιτώνει το λιντσάρισμα χάρη στον βοηθό του Γκιούλα Λόραντ, Μιχάλη Μπέλλη που τον μεταφέρει στα αποδυτήρια. Εκεί διαπιστώνεται πως χρειάζεται άμεσα ιατρική βοήθεια γιατί πέραν όλων των άλλων, έχει χάσει και ένα κομμάτι του αυτιού του.

Το απίστευτο είναι πώς οι γιατροί του αγώνα δηλώνουν αναρμόδιοι και τη λύση δίνει ο Γιώργος Παντελάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ειδοποιεί τον εισαγγελέα και μετά από τρεις ώρες ο Ράμμος μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου χειρουργείται αλλά το κομμάτι του αυτιού του ουδέποτε βρέθηκε.

Αλήθειες και θρύλοι

Πως έχασε το αυτί του, όμως, ο Ράμμος; Η ιστορία θέλει έναν οπαδό του Παναιτωλικού να πηδά τα κάγκελα, να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και να του κόβει το αυτί δαγκώνοντάς το.

Ουδέποτε, όμως, βρέθηκε ο ένοχος ενώ υπάρχει σαν φήμη πως ένας εκ των κατηγορούμενων δε θα μπορούσε να το κάνει γιατί είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα στα δόντια.

Μία δεύτερη εκδοχή που κυκλοφορεί στο Αγρίνιο είναι πως ο Ράμμος έχασε τελικά το αυτί του γιατί μέσα στην αναμπουμπούλα, κάποιος του πέρασε... κολλάρο ένα ξύλινο τελάρο!

Το παράδοξο είναι ότι πέραν της τιμωρίας του Παναιτωλικού, δικαστήριο του Αγρινίου τιμώρησε και τον Ράμμο με ποινή 11 μηνών φυλάκισης για εξύβριση αστυνομικών.

Η πάστα και το λάβαρο

Η ιστορία με τον Ράμο έχει σημαδέψει την ποδοσφαιρική ιστορία του Αγρινίου. Μάλιστα οι ντόπιοι το αντιμετώπισαν και χιουμοριστικά. Γνωστό ζαχαροπλαστείο της πόλης σερβίρει, εδώ και χρόνια, πάστα με την ονομασία "Ράμμος" που πάνω της έχει ένα ζαχαρωτό αυτί!

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Οι φίλαθλοι του Παναιτωλικού είχαν για λάβαρο στους αγώνες το σχισμένο μανίκι της διαιτητικής φανέλας του ήρωα της ιστορίας μας που το έβαλαν πάνω σ' ένα σταυρό.

Τα απίστευτα συνθήματα

Ο κόσμος στις κερκίδες του γηπέδου του Παναιτωλικού θέλοντας να τιμήσει τον... Ράμμο και τους διαιτητές είχε εμπνευστεί και συνθήματα.

Τα πιο γνωστά που ακούγονταν επί χρόνια είναι το "είμαστε από εκεί που φάγανε το αυτί" και το "διαιτητή θυμήσου το Ράμμο και το αυτί σου".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ