ΠΑΟΚ

Η Τούμπα των 58 ετών και η μεγάλη απόφαση του Σαββίδη

Η Τούμπα των 58 ετών και η μεγάλη απόφαση του Σαββίδη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Τούμπα έχει γενέθλια την Τετάρτη (6/9) και περιμένει την οριστική απόφαση του Ιβάν Σαββίδη για την ολοκληρωτική ανακαίνισή της.

Σαν σήμερα, πριν 58 χρόνια, έγιναν τα εγκαίνια της θρυλικής Τούμπας. Η ιστορία του γηπέδου είναι λίγο - πολύ γνωστή. Η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πήρε την απόφαση να δημιουργήσει νέες σχολές στην περιοχή του Συντριβανίου, ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να βρει άλλο χώρο για να δημιουργήσει νέα στέγη και με απόφαση του τότε Υπουργού, Γιώργου Θέμελη, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας παραχώρησε 30 στρέμματα στην περιοχή της Τούμπας.

Το τίμημα για την έκταση ορίστηκε στο 1,5 εκατ. δραχμές και αποπληρώθηκε από την διοίκηση της ομάδας σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δραχμών.Για να χτιστεί το νέο γήπεδο έπρεπε να βρεθούν 6 εκατ. δραχμές. Το 1,1 εκατ. δραχμές εκταμιεύθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και για το υπόλοιο ποσό εκδόθηκε "Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ", το οποίο κόστιζε 20 δραχμές.

Παράλληλα, από το 1956 διοίκηση παρακρατούσε το 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια για το ταμείο του νέου γηπέδου.Έτσι, φτάσαμε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1959, όταν διεξήχθη φιλικός αγώνας με την ΑΕΚ στο πλαίσιο των εγκαινίων. 15.000 οπαδοί είδαν τον ΠΑΟΚ να κερδίζει την ΑΕΚ 1-0 με γκολ του Κώστα Κιουρτζή. Από κει πέρα, σημειώθηκαν ορισμένα αποφασιστικά βήματα στην εξέλιξη της Τούμπας σε ένα σύγχρονο γήπεδο για τις ανάγκες κάθε εποχής:

-Το 1970, 20 Μαΐου διεξήχθη ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στο γήπεδο της Τούμπας, με αντίπαλο την Μίλαν που είχε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

-Το 1974, με τα έργα επέκτασης, η χωρητικότητα έφθασε τις 45.500 θέσεις.

-Στις 22 Μαρτίου 1980 κατέρρευσε τμήμα της θύρας 8 του γηπέδου ως αποτέλεσμα του σεισμού των 6.5 Ρίχτερ που είχε γίνει ενάμισι χρόνο νωρίτερα στην Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να αφήσει το γήπεδο για ένα χρόνο μέχρι να αποκατασταθούν οι σοβαρές ζημιές.

-Το 1981, μετά την τραγωδία του σταδίου Καραϊσκάκη μειώθηκαν οι θέσεις σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας και η χωρητικότητα του έπεσε στις 41.073 θέσεις, ενώ το 1998 τοποθετήθηκαν σε όλες τις θύρες καθίσματα για να γίνουν πλέον 32.000 οι θέσεις και τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας το έριξαν στις 28.701 θέσεις.

-Το 1985 τοποθετήθηκαν σκέπαστρα στις θύρες 1, 2 και 3.

-Το 1998 η τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων σε όλο το γήπεδο σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας έριξαν την χωρητικότητα του γηπέδου στις 28.703 θέσεις.

-Το 2004, ελέω Ολυμπιακών Αγώνων (η Τούμπα ήταν προπονητήριο) τοποθετήθηκε νέο σκέπαστρο και ενσωματώθηκε στη Θύρα 1 ένα καινούριο τετραόροφο κτίριο, όπου βρίσκονται τα αποδυτήρια, ιατρεία, χώρος ελέγχου ντόπινγκ (ισόγειο), οι χώροι γραφείων (1ος όροφος), η αίθουσα Τύπου (2ος όροφος), οι χώροι των VIP (3ος και 4ος όροφος) και τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

-Το 2010 εγιναν έργα υποστύλωσης στις θύρες 7 και 8.

-Το 2012 Διαμορφώνονται και επεκτείνονται οι χώροι των γραφείων, τα αποδυτήρια, η αίθουσα Τύπου και η προεδρική σουΐτα.

- Το 2014 διαμορφώνεται η αυτόνομη είσοδος για τη μικτή ζώνη, την αίθουσα Τύπου και τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Εγιναν έργα στη μικτή ζώνη, στην αίθουσα Τύπου δημιουργήθηκε ξεχωριστός χώρος εργασίας των δημοσιογράφων, ενώ επεκτείνονται τα δημοσιογραφικά θεωρεία, τα οποία και μεταφέρονται στην κορυφή της Θύρας 3. Στον χώρο των VIP στον 3ο όροφο δημιουργείται η αίθουσα για το Hospitality, ενώ κατασκευάζεται στο κέντρο του 3ου ορόφου και η ξεχωριστή σουίτα που φιλοξενεί τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ, ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ Ο ΤΙΤΛΟΣ

Πλέον, λόγω και της παρουσίας ενός επιχειρηματία του μεγέθους του Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του συλλόγου, έχει ωριμάσει σε όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ η σκέψη για την δημιουργία της νέας Τούμπας.

Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου έχει κάνει όλη την προεργασία και το Sport24,gr σας έχει ενημερώσει με διαδοχικά ρεπορτάζ για κάθε κίνησή του. Κρατήστε το πλάνο στο οποίο καταλήγει, υπογραμμίζοντας, την προτροπή του προέδρου του Θανάση Κατσαρή να προχωρήσει σε ριζική ανακαίνιση του γηπέδου χτίζοντάς το κερκίδα-κερκίδα.

Ήδη στην Τούμπα έχουν αποφασίσει ότι θα μετακομίσουν στο Καυτανζόγλειο (για περίπου δύο χρόνια) όταν θα αρχίσουν οι εργασίες, όλα ομως εξαρτώνται από το πότε θα ανάψει το "πράσινο φως" ο ΙΒάν Σαββίδης. Στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν πως στην παρούσα φάση έχει ρίξει όλο το βάρος του στον πρότζεκτ της κατάκτησης του τίτλου του πρωταθλήματος.

Είναι, βέβαιο, ότι μία τόσο μεγάλη επιτυχία του ΠΑΟΚ θα δώσει ώθηση στο να προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και η υλοποίηση του νέου γηπέδου. Πάντως, όταν ο Ιβάν Σαββίδης ανάψει το "πράσινο φως" για το νέο γήπεδο, θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει νομοθετική προεργασία και να "τρέξουν" γραφειοκρατικά ζητήματα.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ