ΠΑΟΚ

Η Τούμπα και οι εναλλακτικές λύσεις

Η Τούμπα και οι εναλλακτικές λύσεις

Το θέμα του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και όλων των παραμέτρων που αφορούν στην κατασκευή της αναλύει με επιστολή του το πρώην μέλος της διοίκησης, Γιώργος Φαρλαλής.

Μία επιστολή γεμάτη από ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το φάκελο "νέα Τούμπα" έστειλε στο Sport24.gr όλα τα μέσα ενημέρωσης το πρώην μέλος της διοίκησης του ΠΑΟΚ και υπεύθυνος γηπέδου επί σειρά ετών,Γιώργος Φαρλαλής.

Αναλύει όλες τις εναλλακτικές, όμως καταλήγει ότι η Τούμπα, ως χώρος, θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για λόγους που αναλύει:

" Η δημιουργία ενός σύγχρονου γηπέδου προϋποθέτει μια πολύπλευρη και επιστημονική μελέτη η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια σειρά επαφών με τους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στο έργο. Με την ολοκλήρωση αυτών των επαφών θα πρέπει να συνταχθεί ένα σχέδιο νόμου που θα προστατεύει την επένδυση 100%.

Η κατασκευή ενός γηπέδου είναι ένα πολύ σύνθετο έργο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Προϋποθέτει σοβαρές και συντονισμένες κινήσεις.

Μετά τις δηλώσεις του μεγαλομετόχου μας για την ανακατασκευή του γηπέδου στην Τούμπα, κρίνω σκόπιμο μέσα από την εμπειρία μου ως πρώην μέλος του Δ.Σ. της ομάδας μας ως υπεύθυνος γηπέδου επί σειρά ετών και ως ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας να μοιραστώ τις απόψεις μου και τις γνώσεις μου για την ανακατασκευή του γηπέδου ή την κατασκευή στον ίδιο χώρο ενός νέου γηπέδου.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Α1 Προϋπολογισμός

Στο οικονομικό θέμα η παρουσία επενδυτή διευκολύνει τη κατασκευή ενός νέου γηπέδου ή την ανακατασκευή του. Η κατασκευή ενός συγχρόνου νέου γηπέδου με βάση έργα και μελέτες στην Ελλάδα (Βοτανικός-Ν.Φιλαδέλφεια) αλλά και στο εξωτερικό, στοιχίζει περίπου 2000/θεατή με εμπορικούς και υπόγειους χώρους. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος μπορεί να είναι μικρότερο.

Α2 Χρηματοδότηση

Η παρουσία σοβαρού επενδυτή διευκολύνει την κατασκευή ή την ανακατασκευή της Τούμπας. Εκτός από τα κεφάλαια του μεγαλομετόχου της ομάδας, κεφάλαια μπορούν να αντληθούν και από:

Χορηγία για το όνομα του γηπέδου

Διαφημίσεις-χορηγίες από εταιρίες που θέλουν να διαφημιστούν μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης.

Εκμετάλλευση εμπορικών χώρων.

Α3 Δανεισμός

Ελληνικές Τράπεζες αλλά και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Α4 ΕΣΠΑ

Η Περιφέρεια έχει στη διαχείριση της ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν συνοδευτικά έργα ενός γηπέδου (αναπλάσεις). Μέσα από μία σοβαρή πρόταση μπορούμε να αντλήσουμε όλα τα κεφάλαια για την ανάπλαση των χώρων του γηπέδου.

Από το ΕΣΠΑ δε μπορείς να εκταμιεύσεις χρήματα για την κατασκευή του γηπέδου, μπορείς όμως να εκταμιεύσεις χρήματα για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, των εξωτερικών χώρων του γηπέδου, των εισόδων των θεατών, των προσβάσεων και πολλά άλλα.

Βασικό στοιχείο είναι η μελλοντική οικονομική βιωσιμότητα του έργου ειδικά αν υπάρξει δανεισμός. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα όσα μας επιτρέπουν οι νόμοι και να υπάρξει μια ιδιαίτερη μνεία στο σχεδιασμό για τις νόμιμες εμπορικές και συνοδές χρήσεις.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Επιτρεπόμενες χρήσεις γης-Όροι Δόμησης

Η χρήση γης και οι όροι δόμησης (συντελεστής δόμησης, συντελεστής επιτρεπομένου όγκου) να μας καλύπτουν σε απόλυτο αριθμό από οποιαδήποτε παρανομία ή μελλοντική δικαστική προσφυγή κατοίκων. Να μη γίνει του Βοτανικού

ΟΡΣΘ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος Θεσ/νίκης)

Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προβλέπει τη μετεγκατάσταση των αθλητικών υποδομών ποδοσφαίρου στο ανατολικό τμήμα της πόλης και τη μετατροπή των οικοπέδων σε χώρους πράσινου και αναψυχής. Χρειάζεται συνεχής επαφή με το συγκεκριμένο φορέα ώστε να πετύχουμε τις τροποποιήσεις που απαιτούνται.

Αρχαιολογία

Φημολογίες για εύρεση αρχαιολογικών ευρημάτων από τη βύθιση του αγωνιστικού χώρου ή του σταδίου.

Εμπορικοί Χώροι

Βάσει του ισχύοντος νομικού καθεστώτος επιτρέπονται εμπορικοί χώροι 17.5% της συνολικής δόμησης του γηπέδου.

Κοινωνική Αποδοχή

Αποδοχή κατασκευής γηπέδου (Αύξηση αξίας της περιοχής)

Αποφυγή προσφυγών

Συγκοινωνιακές Κυκλοφοριακές Επιπτώσεις. Ένα νέο γήπεδο ενισχύει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό-Λεωφορεία-Δρόμοι)

Συζήτηση- αποδοχή από Κυβέρνηση, Κόμματα, Δήμο, Περιφέρεια.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κατασκευαστικά και λειτουργικά θέματα. Οι μελέτες και τα σχέδια που υπάρχουν σήμερα είναι από το 2003.Σε περίπτωση ανακατασκευής του γηπέδου θα πρέπει να γίνει πλήρη καταγραφή και νέες μελέτες. Με την βύθιση του αγωνιστικού χώρου θα πρέπει να εξεταστεί:

Η ορατότητα των υφιστάμενων κερκίδων.

Η προσβασιμότητα των φιλάθλων στις νέες κερκίδες, η κατασκευή νέου στεγάστρου,

Η στατικότατα των παλαιών κερκίδων, η τήρηση κανόνων ασφαλείας αθλητικών χώρων,

Η βελτίωση ποιότητας των θεατών κ.α.

Στο γήπεδο υπάρχουν κερκίδες 50 ετών οι οποίες υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν στατική ενίσχυση. Σε περίπτωση προσθήκης νέων κερκίδων στο σημερινό ταρτάν στίβου πρέπει να ελεγχθεί η προσβασιμότητα των φιλάθλων κυρίως στις θύρες 4,5,6.

Η ορατότητα λόγω βύθισης του αγωνιστικού χώρου μπορεί να απαιτήσει γέμισμα των υφιστάμενων κερκίδων που σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση του κόστους αλλά και επιπλέον στατική ενίσχυση. Οι νέες κατασκευές - στέγαστρο κτλ, θα πρέπει να ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες και να μην οδηγούν σε υπερβάσεις(όριο οικοδομικής γραμμής.

Κατά τη γνώμη μου οποιαδήποτε ανακατασκευή γηπέδου που υπερβαίνει το 50% του προϋπολογισμού ενός νέου είναι οικονομικά και επενδυτικά ασύμφορη.

Όποια απόφαση και αν παρθεί μέσα από τη συνεργασία ΠΑΕ και Ερασιτέχνη, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες και προσεκτικές ενέργειες. ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας που γκρεμίστηκε και ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια. Διαφορετική περίπτωση αλλά και πάλι με ανάλογο αποτέλεσμα και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Υπήρχε η χρηματοδότηση και το οικόπεδο (Βοτανικός),τα κόμματα, ο Δήμος και η Περιφέρεια ήταν θετικοί για το έργο, όμως μια προσφυγή στο Συμβούλιο Επικράτειας για τμήμα του έργου της διπλής ανάπλασης οδήγησε τελικά σήμερα στη κατάρρευση του έργου.

Ούτε τα χρήματα ούτε οι θέσεις εργασίας(5000 απασχολούμενους λυγάνε σε γήπεδο και εμπορικό) ούτε οι φιλοπαναθηναικοι βουλευτές και υπουργοί δε κατάφεραν να δώσουν λύση στο έργο. Φυσικά και πάντα είναι απαραίτητη η υποστήριξη των εμπλεκόμενων φορέων αλλά χρειάζεται πάνω από όλα πλήρη νομοθετική κάλυψη επένδυσης.

ΤΟΥΜΠΑ

Ακούω από το κόσμο μας διάφορες απόψεις. Άλλοι λένε ότι το γήπεδο πρέπει να γίνει στη Τούμπα άλλοι αναφέρονται σε άλλους χώρους εκτός Τούμπας και άλλοι ότι δε γίνεται γήπεδο στη Τούμπα. Στη Τούμπα εφόσον το νομοθετικό πλαίσιο το επιτρέπει είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα νέο σύγχρονο γήπεδο που θα φιλοξένει 32000-35000 θεατές (σημερινά δεδομένα).

Ένα γήπεδο πάνω από όλα είναι συναίσθημα. Η Τούμπα είναι το σπίτι μας που μεγάλωσαν και ανδρωθήκαν γενιές ΠΑΟΚΤΣΗΔΩΝ. Πρέπει να είναι η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ φτάνει να οδηγεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου γηπέδου, οικονομικά βιώσιμου, αντάξιο της ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ. Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η λύση της Τούμπας υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές λύσεις:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Α.ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ

Επαρκής έκταση-Παλατάκι-Ανατολικά-Εμπορικότητα -Νέο Αθλητικό Κέντρο

Β.ΔΕΘ

Κέντρο Πόλης-Παλαιό Γήπεδο-Ιστορία-Μέγιστη Εμπορικότητα. Το πιο δύσκολο εγχείρημα

Γ.ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ

Επαρκής έκταση-Εμπορικότητα-Είσοδος Πόλης

Η λύση βρίσκεται σε μια αναλυτική επιστημονική μελέτη που θα αναλύει όλα τα δεδομένα βάσει των νόμων που ισχύουν και με την υποστήριξη των εμπλεκομένων φορέων θα οδηγήσουν σε ένα Νέο Σχέδιο Νόμου προς αποφυγή προσφυγών και αντιδράσεων".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ