ΠΑΟΚ

Η συνολική παρουσία του Ιτάνζ στον ΠΑΟΚ

Η συνολική παρουσία του Ιτάνζ στον ΠΑΟΚ
Ιτάνζ INTIME SPORTS

Ο Σαρλ Ιτάνζ αποτελεί παρελθόν από τον ΠΑΟΚ και το Sport24.gr κάνει μια αποτίμηση της συνολικής παρουσίας του Καμερουνέζου τερματοφύλακα κατά τη διάρκεια της θητείας του στον "Δικέφαλο".

Στις 31 Ιανουαρίου του 2013 ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Σαρλ Ιτάνζ, τον οποίο απέκτησε από τον Ατρόμητο. Ο Καμερουνέζος υπερασπίστηκε την εστία των «ασπρόμαυρων» συνολικά σε 36 αγώνες από τότε και στις 9 Ιουνίου του 2015 αποχώρησε από τον «Δικέφαλο».

Το ντεμπούτο στο ντέρμπι και η θετική πρώτη περίοδος

Ο Ιτάνζ κάθισε για πρώτη φορά κάτω από τα γκολπόστ του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Άρη και μάλιστα εκτός έδρας, στο «Κλεάνθης Βικελίδης», μόλις τρεις ημέρες μετά τη μετακόμισή του στη Θεσσαλονίκης, στις 3 Φεβρουαρίου του 2013. Η αναμέτρηση είχε λήξει ισόπαλη 2-2, με τον Ιτάνζ να δέχεται τα δύο πρώτα γκολ ως γκολκίπερ του ΠΑΟΚ από τον Αγκάνθο. Το ένα με ασύλληπτο σουτ που δεν του άφησε περιθώρια αντίδρασης και το άλλο με πέναλτι. Από κει και έπειτα πάντως ο Ιτάνζ καθιερώθηκε κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ, δείχνοντας έτοιμος και πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις. Αποδεικνύοντας έτσι πως ήταν μία μεταγραφή Ιανουαρίου που μπορούσε να σταθεί αξιοπρεπώς στο βασικό σχήμα δίχως να χρειαστεί διάστημα προσαρμογής. Χαρακτηρίστηκε επομένως αξιόλογη επιλογή για τον ΠΑΟΚ και η κίνηση της απόκτησής του κρίθηκε θετική. Μπορεί να δέχτηκε 9 γκολ σε 10 αναμετρήσεις, ωστόσο κράτησε το μηδέν σε τέσσερις αγώνες, μεταξύ των οποίων τα τρία ντέρμπι με ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, με Παναθηναϊκό στην Τούμπα και με Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

Το πειθαρχικό παράπτωμα και ο δανεισμός

Παρά το καλό ξεκίνημα τις θετικές εντυπώσεις του πρώτου διαστήματος, οι σχέσεις του Ιτάνζ με τον ΠΑΟΚ άρχισαν αν χαλάνε στο φινάλε της σεζόν 2012-13. Μάλιστα ο Καμερουνέζος υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα και στις αρχές της προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ αναζητούσε ομάδα για να τον παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού. Σε αυτό βέβαια συνέβαλλε και η ανανέωση του συμβολαίου του Χακόμπο, καθώς στη θέση 1 ο ΠΑΟΚ είχε στο ρόστερ του τον Ισπανό, τον Γλύκο και τον Γιακουμή, με συνέπεια να καθίσταται σχεδόν απαραίτητη κάποια αποχώρηση. Αρχικά έφτασε κοντά σε συμφωνία με τον Ατρόμητο για επιστροφή του παίκτη στο Περιστέρι, ωστόσο τελικά δόθηκε δανεικός στην Κόνιασπορ, η οποία κάλυψε όλο το συμβόλαιό του. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε στις 9 Ιουλίου του 2013, με τον Ζήση Βρύζα να ενημερώνει τον Ιτάνζ κι εκείνος να συναινεί στο να γίνει κάτοικος Τουρκίας, μιας και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ομάδων είχαν επιφέρει συμφωνία. Στην Κόνιασπορ ο Ιτάνζ πραγματοποίησε μία γεμάτη σεζόν με 33 εμφανίσεις.

Η επιστροφή

Το καλοκαίρι του 2014 ο Ιτάνζ αγωνίστηκε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Μετά το πέρας της διοργάνωσης, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ του έστειλαν το μήνυμα πως τον περιμένουν να επιστρέψει και πως ουσιαστικά τον υπολογίζουν στον σχεδιασμό της ομάδας για τη σεζόν 2014-15. Άλλωστε ο Χακόμπο παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Τενερίφη. Παρόλα αυτά, ο Άγγελος Αναστασιάδης από το ξεκίνημα της σεζόν έδειξε να εμπιστεύεται τον Γλύκο, με τον Ιτάνζ να μην παίρνει χρόνο συμμετοχής. Ο έμπειρος γκολκίπερ δεν χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο, γεγονός που άφηνε το ενδεχόμενο αποχώρησής του να αιωρείται.

Τα τρία βραβείαMVP

Στις 18 Δεκεμβρίου ο ΠΑΟΚ υπέστη βαριά ήττα με 3-0 από τον ΠΑΣ στα Γιάννινα. Εκτός από το αρνητικό αποτέλεσμα που μείωνε τη διαφορά του από τον δεύτερο Ολυμπιακό που τον ακολουθούσε τότε στη βαθμολογία, είχε και την απώλεια του Παναγιώτη Γλύκου που τραυματίστηκε σοβαρά στα πλευρά. Το μοναδικό κέρδος από εκείνο το παιχνίδι για τους «ασπρόμαυρους» ήταν η επανεμφάνιση του Σαρλ Ιτάνζ. Από τότε ο Καμερουνέζος κέρδισε θέση βασικού λόγω της απουσίας του Γλύκου, αλλά και όταν επέστρεψε ο Έλληνας γκολκίπερ (στο ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 3-1), η απόδοσή του δεν ήταν εξίσου καλή με πριν, με αποτέλεσμα ο Ιτάνζ να διατηρήσει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια.

Ο 33χρονος τερματοφύλακας κατάφερε να εδραιωθεί στην εστία του ΠΑΟΚ επάξια, ενώ δεν άργησε να έρθει και η αναγνώριση του κόσμου προς το πρόσωπό του, καθώς κέρδισε τρεις φορές το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του μήνα (Ιανουάριου, Φεβρουάριο, Απρίλιο) έπειτα ψηφοφορία του κοινού. Με τις επεμβάσεις του κρατούσε τον ΠΑΟΚ όρθιο σε ματς που η ομάδα ήταν τραγική, ενώ ακόμη και στις ήττες που συνοδεύονταν από αποκαρδιωτικές εμφανίσεις της ομάδας, ο Καμερουνέζος ξεχώριζε.

Οι λόγοι της αποχώρησης

Παρότι λοιπόν ο Ιτάνζ ήταν από τους λίγους παίκτες που διασώθηκαν από το αγωνιστικό ναυάγιο του ΠΑΟΚ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2014-15, ήταν από τους πρώτους που αποχώρησαν δίχως να γίνουν διαπραγματεύσεις για την παραμονή του στο σύλλογο. Ως αιτία της φυγής του, η πλευρά του ΠΑΟΚ υποστήριξε πως δεν υπήρξε σημείο επαφής στην πρώτη συζήτηση για ανανέωση του συμβολαίου του που είχε γίνει προ μηνών. Έτσι, σε συνδυασμό με το ότι οι ιθύνοντες των «ασπρόμαυρων» δεν ήταν διατεθειμένοι να επιμείνουν για να κρατήσουν τον παίκτη, εφόσον και η εισήγηση του Άρνεσεν ήταν αρνητική κυρίως λόγω ηλικίας, επήλθε η απομάκρυνση του Ιτάνζ που θα συνεχίσει την καριέρα του στην τουρκική Ρίζεσπορ, εκτός απροόπτου.

Οι αριθμοί

Όσον αφορά τα νούμερα, ο Καμερουνέζος ύψους 1,93 στην πρώτη του σεζόν με τον ΠΑΟΚ είχε 10 συμμετοχές (943 αγωνιστικά λεπτά), 15 αποκρούσεις, 28 επεμβάσεις. Την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε μέτρησε 2.437 λεπτά συμμετοχής σε 26 αγώνες, έχοντας 70 αποκρούσεις και 72 επεμβάσεις. Τέλος, δέχτηκε και δύο κίτρινες κάρτες.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ