ΠΑΟΚ

Η ημέρα που "έφυγε" ο Λες Σάνον

Η ημέρα που "έφυγε" ο Λες Σάνον

Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Λες Σάνον, ο προπονητής που έδωσε στον ΠΑΟΚ τους δύο πρώτους τίτλους του.

Ήταν ο προπονητής που άλλαξε τον τρόπο σκέψης του ΠΑΟΚ και συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη της μεγάλης ομάδας του '70. Ο Ο Λες Σάνον πέθανε στις 2 Δεκέμβρη 2007, ταλαιπωρημένος επί πολλά χρόνια από μία σοβαρή ασθένεια.

Ο Άγγλος με την ιδιαίτερη ικανότητα να ανεβάζει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των παικτών (αυτή που ψάχνει συνεχώς ο Λουτσέσκου στα εκτός έδρας ματς του ΠΑΟΚ) γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1926 και άρχισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής στη Λίβερπουλ στο τέλος της περιόδου 1947/48. Δύο χρόνια μετά, μετακόμισε στη Μπερνλι. Το Σεπτέμβρη του 1958 κρέμασε τα παπούτσια του, έχοντας συνολικά.

Ως προπονητής δούλεψε αρχικά στην ομάδα Νέων της Έβερτον, μετά έγινε βοηθός του Μπίλι Ράιτ στην Άρσεναλ, την τριετία 1966-69 εργάστηκε στη Μπέρι και αμέσως μετά διαδέχθηκε τον Σταν Μόρτενσεν στον πάγκο της Μπλάκπουλ.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στη συνέχεια στη ζωή του. Το πώς το είχε αποκαλύψει ο αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης στο βιβλίο-αυτοβιογραφία του Γιώργου Κούδα, "Της ζωής μου το παιχνίδι": "Τον Σάνον τον έφερα εγώ ως προπονητή. Μου τον πρότεινε ο Λάμπης ο Τσιριγωτάκης και μάλιστα μου τον σύστησε. Με συμπαθούσε πάρα πολύ ως φίλαθλος και παρακολουθούσε την πορεία που είχα ως παράγοντας. Εγώ λέω στον Λάμπη ότι 'ξέρεις, είναι περιορισμένα τα οικονομικά'.

Δεν ξέρω αν ήταν στα τσικό της Λίβερπουλ. Εγώ βασίστηκα στον Τσιριγωτάκη και μάλιστα όταν υπέγραψα το συμβόλαιο, επί χούντας, δεν πήγα καν ούτε εκεί, στην Αγγλία. Είχε εξουσιοδοτηθεί ο πρέσβης μας στο Λονδίνο και υπογράφηκε το συμβόλαιο. Και όταν ήρθε εδώ ο Λες Σάνον, τον αγκαλιάσαμε, το πρώτο διάστημα που ήμουν εγώ. Εκείνη τη χρονιά, όμως, ήταν που έφυγα για να κάνω δική μου επιχείρηση".

Στον πάγκο του "Δικεφάλου" κατάφερε το ανεπανάληπτο της συμμετοχής σε τέσσερις τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, στις ισάριθμες περιόδους που έμεινε στην ομάδα. Τους δύο τους κέρδισε και τους δύο τους έχασε.

Αναλυτικά:

9/6/1971 Στάδιο Καραϊσκάκη: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1

5/7/1972 Στάδιο Καραϊσκάκη: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-2

17/6/73 Στάδιο Καραϊσκάκη: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0

16/6/74 Νέα Φιλαδέλφεια: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-2 (3-4 στα πέναλτι).

Το 1973 έφθασε με τον ΠΑΟΚ ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αποκλείοντας Λέγκια και Λίον και σταμάτησε πάνω στη μεγάλη Μίλαν, ενω πάλεψε μέχρι το τελος για τον τίτλο στο πρωτάθλημα.

Κύπελλο κατέκτησε και δύο χρόνια αργότερα με τον Ηρακλή, ενώ εργάστηκε ακόμη σε Ολυμπιακό, Εθνικό, ΟΦΗ και Αιγάλεω.

Στην επιστροφή του στην Αγγλία έγινε επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Λούτον, δεν έκοψε, όμως, δεσμούς με τον ΠΑΟΚ και κυρίως με τους ποδοσφαιριστές της χρυσής δεκαετίας του '70.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ