ΠΑΟΚ

Η ειρηνική επανάσταση του ΠΑΟΚ

Η ειρηνική επανάσταση του ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει πώς ο Σαββίδης βάζει τον εαυτό του και τον Δικέφαλο στη φάση της ώριμης εξέλιξης, με στόχο η κορυφή στην Ελλάδα να κατακτηθεί σαν ώριμο φρούτο.

Έχει αλλάξει ο ΠΑΟΚ φέτος. Το ίδιο και ο Ιβάν Σαββίδης. Το έχουν αντιληφθεί οι πάντες. Τα σκληρά λόγια, οι ανακοινώσεις με το επιθετικό-προς το “σύστημα”-περιεχόμενο, οι τσαμπουκάδες των παικτών και μεμονωμένων φιλάθλων δεν είναι πλέον κομμάτι της ζωής του συλλόγου.

Υπάρχει μία ηρεμία, μάλλον πρωτοφανής με βάση όσα είχαν συμβεί παλιότερα, ακόμη και στην εποχή Σαββίδη, στον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος δείχνει πιο ώριμος από ποτέ και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Η ατμόσφαιρα έχει διαφοροποιηθεί γιατί ο Σαββίδης αποφάσισε να την αλλάξει. Το πέτυχε και με διάφορα μέτρα που πήρε, κυρίως, όμως, με το όραμα που δημιούργησε στον απλό οπαδό του συλλόγου

Τα σημάδια ήρθαν από πέρυσι

Η αλήθεια είναι ότι η μετάλλαξη του Σαββίδη άρχισε να συντελείται μετά από την γεμάτη εντάσεις, αλλά χωρίς ουσιαστικό κέρδος, σεζόν 2013-2014. Ο ομογενής επιχειρηματίας πλήρωσε πολλά για να φέρει παίκτες μεγάλης αξίας στην ομάδα του, στο τέλος, όμως δεν πήρε τη χαρά μιας διάκρισης.

Το συμπέρασμα μετά από εκείνη τη σεζόν ήταν “πρώτα να νοικοκυρευτούμε και μετά όλα τα άλλα”. Προσπάθησε να το κάνει, χρησιμοποιώντας αρχικά, τις λύσεις εκ των έσω που δεν του βγήκαν. Ο Άγγελος Αναστασιάδης με τον Ζήση Βρύζα δεν είχαν χημεία, παρότι ο ΠΑΟΚ άρχισε εντυπωσιακά τη σεζόν. Η αρχή τον βρήκε στην κορυφή, στο τέλος όμως έπεσε ασθμαίνοντας στον τερματισμό.

Το... όβερ 10,5 στον Τουντορ

Η ιστορία φέτος είναι λίγο-πολύ γνωστή. Επιλέχθηκε ο Φρανκ Άρνεσεν ως ο “άνθρωπος” που θα “τρέξει” ένα πλάνο τριετίας, πάνω σε καθαρά ποδοσφαιρικές βάσεις και όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού (δανεισμοί Στοχ, Νάτχο κ.α). Ο Σαββίδης του ζήτησε να φτιάξει μία ομάδα που σιγά-σιγά θα ανεβάσει το επίπεδο του ΠΑΟΚ και ο Δανός ανέλαβε να σχεδιάσει το πλάνο. Έφερε προπονητή τον Ίγκορ Τούντορ, πιστεύοντας στο ταλέντο του και εκτιμώντας ότι θα “κολλήσει” λόγω ψυχοσύνθεσης με τον κόσμο του ΠΑΟΚ.

Τη λέξη 'Πρωτάθλημα' δεν την ακούσαμε να τίθεται επιτακτικά ως στόχος του ΠΑΟΚ και ο κόσμος αποδέχθηκε ωμές-και σκληρές πάντα για τους οπαδούς-αλήθειες που άρχισαν να βγαίνουν από το στόμα, κυρίως, του προπονητή: “Ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη ποιότητα στο υλικό του”. Κανείς σκληροπυρηνικός δεν αντέδρασε σοβαρά, γιατί εκτιμά ότι υπάρχει προοπτική στην ομάδα και πως διανύουμε μια περίοδο που στελέχη όπως ο Τούντορ, ο Γκάρι Ροντρίγκες, ο Ρόμπιν Όλσεν, ο Σάμπο κ.α., προσαρμόζονται στην ελληνική πραγματικότητα και ως εκ τούτου κάνουν λάθη που ενίοτε στοιχίζουν, αλλά σίγουρα όσο περνά ο καιρός εξαλείφονται.

Την ίδια ρεαλιστική στάση κρατά από την αρχή της περιόδου και ο Ιβάν Σαββίδης που φέτος δεν ζητά παράλογα πράγματα, ούτε καν τη νίκη σώνει και καλά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν αρχίσει η τρομερά δύσκολη εξάδα αγώνων που είχε ο ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα (ΑΕΚ εντός, Ατρόμητος εκτός, Ολυμπιακός εντός, Ηρακλής εκτός, Παναθηναϊκός εντός και Αστέρας, την Κυριακή στην Τρίπολη) είχε γίνει μία συζήτηση μεταξύ Σαββίδη-Άρνεσεν-Τούντορ κι ο τελευταίος είχε πει στον μεγαλομέτοχο της ομάδας “αν πάρουμε 15 με 18 βαθμούς σ' αυτά τα παιχνίδια, μπορούμε να διεκδικήσουμε και τον τίτλο”. Η απάντηση του Σαββίδη στον ενθουσιώδη Κροάτη, αποτυπώνει την ωριμότητα της σκέψης του: “Για μένα το βασικό είναι να πιάσουμε από 11 βαθμούς και πάνω”. Σημειωτέον, ο ΠΑΟΚ, μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού έχει φθάσει τους 10 και μένει το παιχνίδι στην Τρίπολη.

“Ήρθε η ώρα για το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ”

Η άνετη νίκη επί του Παναθηναϊκού ήταν για τον 56χρονο επιχειρηματία η επιβεβαίωση όσων συζητούσε με τους συνεργάτες του το προηγούμενο διάστημα. “Ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι φέτος έχει το υλικό να πάρει μία θέση για τα προκριματικά του Champions League. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος και βλέπουμε”.

Αυτό είναι και ένα βασικό βήμα στο πλάνο εξέλιξης που έχει εκπονηθεί από το καλοκαίρι. Η βασική σκέψη ήταν να γίνουν προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας κορμός που με τις κατάλληλες προσθήκες τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο. Στο μυαλό του Σαββίδη είναι πολύ ξεκάθαρο το τι συμβαίνει.

Ο Ολυμπιακός, σ' αυτή τη φάση και με τα χρήματα που έχει επενδύσει σε παίκτες από τα έσοδα του Champions League, είναι απόλυτα λογικά το μεγάλο φαβορί για τη κατάκτηση του τίτλου για μία ακόμη χρονιά.

Ο Σαββίδης ξέρει ότι δεν έχει ποδοσφαιρική λογική (θα πρέπει να καταργήσει τον όρο μπάτζετ) να προσπαθήσει να κάνει ό,τι ο Ολυμπιακός με παίκτες όπως ο Ρομπέρτο ή ο Ιντέγιε φέτος. Προσαρμόστηκε στα στάνταρ της δικής του τσέπης, με έσοδα από το Europa League και “ενέσεις” ρευστού από τον Ιβάν Σαββίδη όταν χρειάστηκε -για πολλούς λόγους- να αποκτηθεί ένα όνομα του μεγέθους του Μπερμπάτοφ..

Στόχος του είναι να έρθει η μέρα που θα παίξει επί ίσοις όροις με τον Ολυμπιακό έτσι ώστε να του πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή, με τη λογική του “ώριμου φρούτου” (ότι πλέον είναι πολύ δυνατός που κανείς δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί σε κανένα επίπεδο).

Γι' αυτό και ο Σαββίδης επιμένει στην μεθοδική δουλειά, στην επένδυση σε Ακαδημίες (πρόσφατα νοίκιασε επταώροφο κτίριο επί της Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη για να μένουν μόνιμα περίπου 50 παιδιά από την επαρχία), στις εγκαταστάσεις και γενικώς σε οτιδήποτε μπορεί να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγαλύτερο.

Μόνο τότε θα πουλήσει στη σωστή τιμή

Ο σκοπός του Σαββίδη είναι να δομήσει τον ΠΑΟΚ με τέτοιο τρόπο που να είναι αυτάρκης. Να μη χρειάζεται την δική του οικονομική ενίσχυση για να κάνει βήματα μπροστά. Για να συμβεί αυτό, πρέπει ο σύλλογος να μάθει να ζει με αγοροπωλησίες. Ο ομογενής επιχειρηματίας, όμως, πιστεύει ότι δεν μπορείς να πουλήσεις στη σωστή τιμή αν η ομάδα δεν καταφέρει να ανεβάσει το όνομά της ευρωπαϊκά. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό ο ΠΑΟΚ να μπει στους ομίλους του Champions League.

Ξαναγυρνάμε, λοιπόν, στην αξία της νίκης επί του Παναθηναϊκού. Ο ΠΑΟΚ έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι έχει να κάνει με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος του: Να βγει στα προκριματικά, να ενισχυθεί με 2-3 παίκτες υψηλού κασέ (πλέον ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει την ανάγκη να κάνει μία ντουζίνα μεταγραφές, αλλά θα ψάχνει την ενίσχυση στην ποιότητα) και να ψάξει το άλμα στους ομίλους του Champions League.

Υ.Γ. Και οι διαιτητές; τα παράπονα του ΠΑΟΚ για όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο πού πάνε; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Σαββίδης μιλώντας στους συνεργάτες του: “Περάσαμε πολλά την προηγούμενη τριετία και αποδείχθηκε ότι δεν βοηθά η συζήτηση να περιστρέφεται συνεχώς γύρω από τη διαιτησία. Το βάρος πρέπει να είναι πώς η ομάδα μας θα γίνει καλύτερη. Για τα υπόλοιπα πρέπει το πρόβλημα να χτυπηθεί στη ρίζα του. Κι αυτή βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΟ”.

Θυμίζουμε μόνο ότι ο Σαββίδης ανοιχτά στηρίζει την αντιπολίτευση που δημιουργείται στην Ομοσπονδία, ενόψει των επικείμενων εκλογών.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ