ΠΑΟΚ

Η ανάλυση των μεταγραφών του ΠΑΟΚ

Η ανάλυση των μεταγραφών του ΠΑΟΚ

Η στροφή Σαββίδη στον ρεαλισμό, που αποτυπώνεται στη φιλοσοφία με την οποία Άρνεσεν και Τούντορ χτίζουν τον νέο ΠΑΟΚ. Ο μεταγραφικός οδηγός του Δανού και οι εξαιρέσεις του. Το Sport24.gr δίνει απαντήσεις στα "γιατί" του μπαράζ ενίσχυσης που επιχειρεί ο "Δικέφαλος".

Οι ατάκες του για την “άμυνα που θα έπαιζε η Παναγιά” και τον “Μελισσανίδη που είναι φίλος του μέχρι να γίνει Μαρινάκης”, απορρόφησαν το ενδιαφέρον των περισσότερων στην πρόσφατη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στην ΕΡΤ-3 με συνέπεια να ΜΗΝ δώσουν την απαραίτητη βαρύτητα στην δημόσια παραδοχή αλλαγής φιλοσοφίας που έκανε ο μεγαλομέτοχο;ς του ΠΑΟΚ. “Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ακόμη έτοιμος να υποδεχθεί υψηλού επιπέδου παίκτες” είπε σε ελεύθερη και άκρως κατανοητή μετάφραση ο ομογενής επιχειρηματίας... διαγράφοντας με μιας τις σκέψεις για Ροναλντίνιο, Μπερμπάτοφ και άλλους αστέρες που φιλοδοξούσε να φέρει στα πρώτα χρόνια παρουσίας του στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Η εμπειρία των τριών πρώτων χρόνων ως ηγέτης του ΠΑΟΚ αποδείχθηκε σκληρά διδακτική για τον 56χρονο επιχειρηματία που κατάλαβε ότι χωρίς να στήσει μία ομάδα από την αρχή σε σωστές βάσεις, τα λεφτά του δεν θα είχαν ποτέ ουσιαστικό αντίκρισμα.

Κάνοντας την αυτοκριτική του, αποφάσισε να ακολουθήσει τους κανόνες που το ίδιο το ποδόσφαιρο ορίζει. Επέλεξε έναν τεχνοκράτη του αθλήματος (Φρανκ Άρνεσεν) να του... στήσει το μαγαζί. Τον άφησε να επιλέξει προπονητή και να κάνει το παιχνίδι στις μεταγραφές, αφού πρώτα έκανε ξεκάθαρη συμφωνία μαζί του: “Σου δίνω τριετές συμβόλαιο, χτίσε κάτι σωστό από τα θεμέλια”.

Πορεύεται με τους κανόνες Άρνεσεν

Ο Δανός αθλητικός διευθυντής πήρε, λοιπόν, το μαχαίρι και ο Σαββίδης του έδειξε και το καρπούζι. “Αυτό είναι το ρόστερ, τα χρήματα που έχεις είναι λίγα παραπάνω από πέρυσι, κοντά στα 8,5 εκ. ευρώ (ο Σαββίδης έκανε κουβέντα με τον Άρνεσεν για μπάτζετ 20 εκ. ευρώ, με την προϋπόθεση, όμως, να δημιουργηθεί πρώτα ένας κορμός που θα μπορεί να στηρίξει ένα κατά πολύ πιο ακριβό ρόστερ), κάνε παιχνίδι”.

Κι ο 59χρονος αθλητικός διευθυντής αυτό έπραξε:

-Αρχικά, επέλεξε νέο, φιλόδοξο προπονητή (Ίγκορ Τούντορ), στηρίζοντας την επιλογή του στα στοιχεία που συγκέντρωσε με βάση τον τρόπο καθημερινής δουλειάς του.

-Μαζί με τον Κροάτη τεχνικό χάραξαν τη φιλοσοφία που θα ακολουθήσει αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ και αποφάσισαν να “χτενίσουν” το ρόστερ στην Ολλανδία για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους. Συνειδητά επέλεξαν να αφήσουν τους Ιτάνζ και Παπαδόπουλο να φύγουν χωρίς να τους κάνουν κουβέντα για ανανέωση, γιατί ηλικιακά ήταν μακριά από τα στάνταρ τους, ενώ ο Χακόμπο είχε κοπεί πριν καν αναλάβει ο Δανός.

-Διαπίστωσε γρήγορα ότι Νομπόα και Λούκας είχαν το μυαλό τους αλλού και φρόντισε να πάρει το μέγιστο κέρδος από αυτούς. Στην περίπτωση του Εκουαδόριου ήταν μόνο οικονομικό (στα ταμεία της ΠΑΕ μπήκε 1,5 εκ. ευρώ από την πώληση στη Ροστόφ), ενώ σ' αυτή του Ισπανού πήρε και δύο εξαιρετικές εμφανίσεις με Λοκομοτίβα και Σπάρτακ στην Τούμπα.

-Τα χρήματα έδωσαν τη δυνατότητα να κινηθεί πιο γρήγορα για την υλοποίηση του πλάνου του που είχε αρχίσει με την αγορά των δικαιωμάτων του Όλσεν από τη Μάλμε έναντι 650.000 ευρώ και συνεχίστηκε με την υπογραφή συμβολαίου με τον ελεύθερο (μετά από γρήγορη διαδικασία συζητήσεων με την Έλτσε) Γκάρι Ροντρίγκες.

-Κατέληξαν με τον Τούντορ στους παίκτες που έπρεπε να αποχωρήσουν και είχε πλέον τα χρήματα για να πληρώσει και αποζημιώσεις. Μάρτενς και Παπαγιαννόπουλος είναι ήδη και τυπικά παρελθόν και πλέον μένει να καταλήξει σε συμφωνία με Ρατς, Περέιρα και Γκολάσα.

Έτσι γίνονται οι μεταγραφές

Το γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι παίκτες γα να μη συνεχίσουν στον ΠΑΟΚ, ουσιαστικά απαντάται μέσα από τα κριτήρια που γίνονται οι μεταγραφές στον Δικέφαλο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1) Αγωνιστικά στοιχεία:Αν παρατηρήσει κανείς, ο Άρνεσεν προσπαθεί να φέρει στην Τούμπα παίκτες με χαρακτηριστικά που έλειπαν από το ρόστερ. Έναν θηριώδη τερματοφύλακα, σαν τον Ιτάνζ, αλλά σε καλή ηλικία και πάνω που οδεύει προς το να γίνει βασικός στην εθνική Σουηδίας (Όλσεν). Δύο επιθετικούς εξελίξιμους, με ταχύτητα (Ροντρίγκες) και καλούς στο ένας με έναν (Ζάιρο) και έναν ποιοτικό κεντρικό χαφ με τεράστια περιθώρια βελτίωσης (Σάμπο). Ακόμη, τον παίκτη (Λέοβατς) που θα παίξει όλη την αριστερή πλευρά, όπως έκανε ο Λίνο στα καλά του χρόνια, αλλά και τον έμπειρο (κυρίως σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στον ΠΑΟΚ), καλό τεχνίτη και με καλή για τη θέση του στόπερ ταχύτητα (Μαλεζάς).

1) Χαρακτήρας:Το κοινό χαρακτηριστικό και των έξι μεταγραφών Άρνεσεν είναι ότι κανείς τους δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα με τη συμπεριφορά του στην προηγούμενη ομάδα του. Αντίθετα, έφυγαν με εκδηλώσεις αγάπης από τον κόσμο, στέλνοντας μήνυμα στον Τούντορ πως είναι “παίκτες ομάδας”, όπως ακριβώς του θέλει ο Κροάτης τεχνικός του ΠΑΟΚ.

2) Εξισορρόπηση συμβολαίων και αγορές παικτών:Φυσικά, μέσα στα στάνταρ που καθορίζουν τις τελικές επιλογές είναι και το οικονομικό. Ο Άρνεσεν διαπίστωσε ότι υπήρχαν διαφορές στα συμβόλαια και προσπαθεί να κάνει μία ομάδα που οι παίκτες πρώτης γραμμής θα αμείβονται με περίπου μισό εκ. ευρώ και πολύ αξιόλογα μπόνους. Δεν είναι τυχαίο ότι σ' αυτά τα λεφτά κινούνται Ροντρίγκες και Λέοβατς, ενώ και οι υπόλοιποι δεν βρίσκονται πολύ μακριά.

Αξιοσημείωτο με βάση αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πέντε στις έξι μεταγραφές έγιναν με αγορά. Μόνο ο Ροντρίγκες ήρθε ως ελεύθερος και αυτός γιατί διαλυόταν η Έλτσε. Ο Αρνεσεν δεν ήταν πολύ υπέρ των ελεύθερων παικτών σ' αυτή τη φάση γιατί ψάχνει ποδοσφαιριστές που θα έρθουν στην Τούμπα και μέσα σε μικρό διάστημα θα αποδώσουν.

Γιατί ακολουθεί αυτή τη φιλοσοφία

Είναι λογική η απορία γιατί ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να πορευτεί με αυτόν τον τρόπο και δεν προτίμησε άλλο μοντέλο. Η επιλογή έγινε μέσα από την εμπειρία των προηγούμενων σεζόν. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Α) Πληρότητα:Το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ πέρυσι που ανέδειξαν με δηλώσεις τους και οι περισσότεροι παίκτες ήταν πως “με 14-15 παίκτες δεν μπορούσε να βγει η χρονιά και ο ΠΑΟΚ να παίζει σε τρία ταμπλό (Πρωτάθλημα-Κύπελλο-Ευρώπη).

Ο Άρνεσεν έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ στο οποίο υπάρχουν δύο και τρεις παίκτες ανά θέση.

Στους τερματοφύλακες υπάρχουν Όλσεν και Γλύκος, ακολουθεί ο Μελίσσας και τέταρτος είναι ο νεαρός Σιαμπάνης. Στο κέντρο άμυνας βρίσκονται οι Κόστα, Βίτορ, Μαλεζάς, Τζαβέλλας, Σκόνδρας, Πούγγουρας, ενώ δεν αποκλείεται να αποκτήσει κι άλλον ο Δικέφαλος. Στο δεξί άκρο, οι Κίτσιου και Κωνσταντινίδης, Λέοβατς και Κοροβέσης στα αριστερά και στο χώρο του κέντρου Τζιόλης, Κάτσε, Χαρίσης, Σάμπο, Σαββίδης, Μαντούρο (πάντα ανοιχτό το θέμα αποχώρήσής του κι ας μη το ομολογούν στην ΠΑΕ) και έναν ακόμη αναζητά ο Άρνεσεν (Άντονις, Τσίμιροτ ή άλλος).

Στην επίθεση είτε για τα άκρα σε 4-3-3-, είτε για τη θέση του δεύτερου επιθετικού υπάρχουν οι Ροντρίγκες, Ζάιρο, Πέλκας, Μυστακίδης, Μακ και οι νεαροί Δεληγιαννίδης Πόζογλου. Και στην κορυφή της επίθεσης οι Αθανασιάδης, Σαλπιγγίδης, Κουλούρης και ψάχνουν και έναν ακόμη.

Β) Ομάδα με χρόνια μπροστά της:Μία πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι ο ΠΑΟΚ χτίζει μία ομάδα που λογικά θα είναι καλύτερη του χρόνου και ακόμη πιο ποιοτική του παρά χρόνου, αφού έχει πολλά νεαρά παιδιά που όσο κυλά ο χρόνος θα αποκτούν εμπειρίες και θα ωριμάζουν.

Γ) Ομαδικό πνεύμα και “καθαρά” αποδυτήρια:Νεανική ομάδα σημαίνει, περισσότερο πάθος, δίψα για διάκριση, ενέργεια. Και παράλληλα πιο πρόσφορο έδαφος για τον προπονητή να περάσει τους κανόνες του στα αποδυτήρια και να δημιουργηθεί ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης.

Δ) Παίκτες με μεταπωλητική αξία:Ο Σαββίδης... βαρέθηκε να πληρώνει και αποφάσισε να αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ και τους παίκτες του ως επένδυση που πρέπει να είναι αυτοσυντηρούμενη. Και για να συμβεί αυτό. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να μάθει και να πουλά. Ήδη ο Δανός έχει κάνει δύο πωλήσεις χωρίς να κάνει τις περιπτώσεις των Νομπόα και Λούκας σίριαλ.

Ο μεγάλος στόχος

Από μόνη της η χρονική διάρκεια των συμβολαίου του Άρνεσεν και του Τούντορ με τον ΠΑΟΚ, αποδεικνύει ότι ο Σαββίδης έχει αποφασίσει να στηρίξει ένα πλάνο τριετίας. Τι σημαίνει αυτό, όμως, ότι ο ΠΑΟΚ τα δύο πρώτα χρόνια απλά θα χτίζει για να πάει για πρωτάθλημα τον τρίτο; Όχι, βέβαια. Υπάρχει στόχος και σε πρώτη φάση και είναι η ανακατάληψη της δεύτερης. Στην Τούμπα θέλουν να ξεπεράσουν σε τον Παναθηναϊκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν δοθεί στον ΠΑΟΚ η ευκαιρία να κυνηγήσει τον τίτλο δεν θα το κάνει.

Έτσι, ο Σαββίδης θα πειστεί πως ό,τι καλό γίνεται φέτος πρέπει να στηριχθεί με μεταγραφές από το πάνω ράφι του χρόνου.

Και οι απορίες...

Όλα όσα αναλύσαμε μοιάζουν σωστά στη θεωρία, θα κριθούν, όμως, στην πράξη. Το κατά πόσο ο Τούντορ μπορεί να διαχειριστεί ένα γεμάτο ρόστερ χωρίς να χαθεί η πειθαρχία και το αν μέσα από παίκτες που πάνω-κάτω είναι στα ίδια επίπεδα μπορούν να αναδειχθούν οι ηγέτες της νέας ομάδας ή χρειάζεται να αποκτηθεί και κάποιος ακόμη ποδοσφαιριστής πολύ υψηλού επιπέδου και εμπειρίας.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ