ΠΑΟΚ

Γλύκος: "Έχω μάθει να ζω με την αμφισβήτηση"

Γλύκος: "Έχω μάθει να ζω με την αμφισβήτηση"

Ο Παναγιώτης Γλύκος σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση για τις καλές και κυρίως τις δύσκολες στιγμές που έχει περάσει στον ΠΑΟΚ. Η προφητική ατάκα του για την έλευση νέου τερματοφύλακα, αφού η συνέντευξη δόθηκε πριν γίνει γνωστή η μεταγραφή Μπρκιτς.

Μέρα αφιερωμένη στους τερματοφύλακες ήταν η χθεσινή στον ΠΑΟΚ. Από τη μίαη μεταγραφή του Μπρκιτς και από την άλλη δύο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις. Μία του πιτσιρικά Μάριου Σιαμπάνη και μία του Παναγιώτη Γλύκου που ειχε πραγματικά πάρα πολλά να πει. Σχολίασε από την αμφισβήτηση που βίωσε μέχρι και το πως θα αντιδρούσε στην έλευση ενός ακόμη τερματοφύλακα, όπως και έγινε λίγες ώρες μετά με τη μεταγραφή Μπρκιτς.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Eχεις νιώσει αμφισβήτηση στον ΠΑΟΚ;

" Πολλά θέλω να πω και δεν μπορώ με μια λέξη να βγάλω όσα έχω μέσα μου. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα με μεγάλη πίεση. Αν δεν έχεις υπομονή δεν μπορείς να συνεχίσεις σε αυτή την ομάδα. Αν επηρεάζεσαι, σκέφτεσαι να φύγεις. Εγώ δεν το κάνω. Είναι θέμα χαρακτήρα να αντέχεις στην πίεση και στην αμφισβήτηση. Αυτοί που δεν ξέρουν είναι λογικό να έχουν την άποψη τους αλλά η αλήθεια είναι στο άλλο άκρο άρα μιλάμε για μια αδικία την οποία φυσικά εισπράττει ο καθένας διαφορετικά. Συγκεκριμένα για μένα, όταν ακούω πράγματα που δεν ισχύουν με δίνει δύναμη να συνεχίσω να αποδεικνύω ότι κάνουν λάθος. Το ότι αυτή η αλήθεια δεν ακούγεται; Μπορεί να μην θέλουν να την ακούσουν.
Είμαι στα εννιά χρόνια εδώ και έμαθα να ζω με τις δύσκολες καταστάσεις, δεν θα ήταν περίεργο λοιπόν που θέλω να συνεχίζω στον ΠΑΟΚ. Έμαθα να ζω με την πίεση και την αμφισβήτηση. Το θέμα είναι τι χαρακτήρα έχεις. Εγώ αισθάνομαι δυνατός, δεν επηρεάζουμε από όσα ακούγονται για μένα. Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη για μένα αλλά και εγώ δεν αφήνω όλα αυτά να με επηρεάσουν. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι των λαθών, πρέπει να είσαι δυνατός και να ξεπερνάς τα λάθη για να προχωρήσεις μπροστά. Το θέμα είναι να παραμείνεις ήρεμος, να περιμένεις τη ευκαιρία χωρίς να δημιουργείς προβλήματα. Να περιμένεις την ευκαιρία να αποδείξεις ότι είσαι άξιος να παίζεις. Προσπαθούσα μέσα σε λίγες ώρες να ξεπεράσω καταστάσεις που με στεναχωρούσαν. Αυτό έκανα και πέρσι που κατάφερα μετά τον Νοέμβριο να πάρω θέση βασικού".

Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του τα ματς για το Τσάμπιονς Λιγκ...

"Είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας δηλαδή τα προκριματικά του CH.L. Είναι ένα όνειρο για την ομάδα που δεν το έχει πετύχει, δηλαδή να μπει στους ομίλους. Το θέμα είναι να τα καταφέρουμε. Είναι μεγάλη προσδοκία για όλους μας. Εκεί θέλω να είμαι συγκεντρωμένος και δουλεύουμε σκληρά γι' αυτό το πράγμα. Να τα δώσουμε όλα για να καταφέρουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και να κάνουμε περήφανο και να θυμόμαστε αυτή τη χρονιά για πολλά χρόνια".

Υπάρχει πίστη μέσα στην ομάδα πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να τα καταφέρει στο Τσάμπονς Λιγκ;

"Από συζητήσεις που έχουμε κάνει, συμφωνούμε ότι στο ποδόσφαιρο τίποτε δεν είναι απόλυτο. Έχουν βρεθεί στους ομίλους ομάδες που δεν το περίμενε κανείς. Δεν έχουμε να χάσουμε κάτι αντίθετα έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Και αν δε τα καταφέρουμε, έχουμε μια άλλη διοργάνωση που βρισκόμαστε κάθε χρόνο, και επομένως η ομάδα θα συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκούς στόχους".

Τι άλλαξε στον ΠΑΟΚ σε σχέση με πέρυσι;

"Πλέον υπάρχει ένα επιτελείο στην ομάδα που γνωρίζει καλά την ομάδα. Όσοι έχουν πλαισιώσει την ομάδα γνωρίζουν την νοοτροπία του συλλόγου και είναι θετικό αυτό. Είναι χρόνια στην ομάδα του ΠΑΟΚ και πέρασαν και από άλλες θέσεις. Με γνώμονα αυτό οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δουλεύουν με συγκεκριμένο στόχο. Παράλληλα υπάρχουν πλέον και άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν σε πολλούς τομείς και αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους".

Γιατί ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 40 βαθμούς πίσω από την κορυφή;

"Είναι κάτι που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Θεωρώ ότι ανεξάρτητα από το αν είχε καλή ομάδα ο Ολυμπιακός, εμείς αδικήσαμε τον εαυτό μας. Όπως αποδείξαμε με την πορεία μας στα πλέι οφ, αυτή η μεγάλη διαφορά δεν υφίσταται και δεν αποτυπώνει την διαφορά μας. Θα μπορούσαμε να είχαμε μικρότερη διαφορά και έχω την αίσθηση ότι εμείς αδικήσαμε τον εαυτό μας".

Φαντάζομαι, συμφωνείς πως ήταν μεγάλο το πρόβλημα με τις θλάσεις…

"Προσπαθεί η ομάδα να το λύσει και έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά. Δεν είμαστε και μια ομάδα που είχε τη δυνατότητα να έχει τις υποδομές και την τεχνογνωσία τα περασμένα χρόνια. Αν δουλέψει λοιπόν αυτό το πρότζεκτ και το θέμα της αποκατάστασης με τα νέα μηχανήματα, όλα θα είναι καλύτερα. Φυσικά υπήρχαν και διάφορες άλλες παράμετροι όπως το ότι υπήρχαν συνεχόμενα ματς. Αλλά πιστεύω ότι θα βελτιωθεί αυτό".

Θυμάσαι ακόμη το ματς με τον Παναθηναϊκό και την απόκρουση στο σουτ του Πέτριτς;
"Ήταν σίγουρα μια από τις καλύτερες στιγμές μας στον ΠΑΟΚ αλλά δεν πιστεύω ότι η δική μου απόκρουση στο σουτ το Πέτριτς έστειλε την ομάδα στα προκριματικά του CH.L. Μπορεί επειδή η απόκρουση έγινε στο 85’ να θεωρήσει κανείς ότι αυτή η φάση ήταν η πιο σημαντική αλλά το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και όλοι δουλέψαμε για να βρεθεί η ομάδα στα προκριματικά".

Πόσο δύσκολο είναι να ξέρεις πως δεν είσαι πρώτος τερματοφύλακας;
"Εγώ δίνω τον καλύτερο μου εαυτό καθημερινά. Δεν είναι πρωτόγνωρο για μένα το ότι δεν αρχίζω ως βασικός τερματοφύλακας. Εγώ έχω το κεφάλι χαμηλά, δουλεύω και περιμένω την ευκαιρία μου. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαι τόσα χρόνια στην ομάδα και πάντα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για την ομάδα. Μπορεί να αποκτηθεί τερματοφύλακας, αυτό δεν το σκέφτομαι, εγώ θέλω να κάνω τη δουλειά μου. Σίγουρα είναι καλό να υπάρχει ένας βασικός τερματοφύλακας. Αλλά υπάρχουν αρκετές παράμετροι. Για παράδειγμα, εγώ φέτος δεν πέρασα και λίγα με τον τραυματισμό μου. Θα ήθελα λοιπόν να είμαι υγιής και να παίζω. Υπάρχουν φυσικά και τα άλλα παιδιά στη θέση μου που μπορούν να βοηθήσουν. Ίσως αν δεν υπήρχαν οι τραυματισμοί να μιλούσαμε διαφορετικά. Εγώ από τις δύσκολες καταστάσεις βγαίνω πιο δυνατός. Όσο μεγαλώνει ένας τερματοφύλακας αποκτά εμπειρία. Αυτό φυσικά είναι θεωρητικό. Αυτό είναι θέμα δουλειάς και κατά πόσο θα υπάρχουν συνεχόμενα παιχνίδια αφού εκεί δείχνεις την απαιτούμενη αγωνιστική προσήλωση και σταθερότητα για να αποδείξεις ότι ωριμάζεις".

-Η διαφορά του προπονητή Ιβιτς με τον παίκτη Ιβιτς; Πώς είναι ως τεχνικός;
"Είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με το παρελθόν όταν δηλαδή ήταν ποδοσφαιριστής.Έχει αλλάξει. Άλλο να είσαι προπονητής και άλλο παίκτης. Έχουμε μια διαφορετική σχέση και μιλάμε ανοικτά. Έχει καλή επικοινωνία. Τι κι αν δεν είναι έμπειρος; Έχει να δώσει, έχει δουλέψει με την δεύτερη ομάδα, κατάφερε με το δικό του τρόπο να περάσει αυτά που ήθελε και να βγάλει την ομάδα πρώτη. Μπορεί να γίνει ο προπονητής που θα καταφέρει πολλά πράγματα για την ομάδα. Μπορεί για κάποιους να φαίνεται ως ρίσκο, αλλά δεν είναι κακό να παίρνεις ρίσκα αφού μπορεί η ομάδα να καταφέρει πολλά. Πέρσι ήρθε να αντικαταστήσει έναν άλλο προπονητή στα μέσα της χρονιάς. Τώρα περνά τα πράγματα που θέλει στην ομάδα. Είναι ένα νέο ξεκίνημα. Κατάφερε να περάσει γρήγορα στα πλέι οφ όσα ήθελε και αυτό είναι κομμάτι που το πιστώνουμε σε αυτόν".

Αρκετά συχνά, πριν από την έναρξη μίας σεζόν, η φράση "πάμε για Πρωτάθλημα", ακούγεται σαν κλισέ-ατάκα από παίκτες του ΠΑΟΚ που στο τέλος δεν βλέπουν τον στόχο να γίνεται πράξη. Για το νεο Πρωτάθλημα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να διεκδικήσει τον τίτλο ο ΠΑΟΚ;
"Πέρσι δεν συνέβη αυτό. Ο στόχος της ομάδας δεν ήταν το Πρωτάθλημα. Είχαν μιλήσει για ένα τριετές πλάνο. Για να μιλάμε για πρωτάθλημα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα να το κάνεις. Στην πορεία της σεζόν μπορεί να μιλήσουμε. Στην παρούσα φάση έχουμε την πρόκληση της Ευρώπης. Δεν έχουμε να χάσουμε κάτι μόνο να κερδίσουμε. Δεν έχουμε την απαιτούμενη εμπειρία σε τέτοιες διοργανώσεις αλλά με τα χρόνια η ομάδα θα καταφέρει να πετύχει αυτόν τον στόχο".

Η άποψή σου για το ρόστερ;
"Είναι νωρίς να μιλήσεις για το ρόστερ. Σίγουρα θέλουμε τον χρόνο μας για να δέσουμε ως σύνολο. Το ποδόσφαιρο είναι σκληρό άθλημα και πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες για να φτάσεις ψηλά. Αλλά ποτέ δεν παύεις να ονειρεύεσαι όσο είσαι εν ενεργεία. Μακάρι να καταφέρουμε και άλλες επιτυχίες με την ομάδα σε προσωπικό επίπεδο".

Ποιο είναι το απωθημένο σου μετά από τόσο χρόνια καριέρας;

"Το μεγάλο απωθημένο είναι ότι δεν κατάφερα να πανηγυρίσω έναν τίτλο και να τελειώσουμε μια χρονιά και να πανηγυρίσουμε μέσα από την καρδιά μας. Αυτό δεν το έχουμε πετύχει. Έχουμε την φλόγα μέσα μας και δεν μπορούμε να την βγάλουμε στο τέλος της σεζόν πανηγυρίζοντας με την ψυχή μας έναν τίτλο μαζί με τον κόσμο".

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ