ΠΑΟΚ

Φάκελος: Χρέη του ΠΑΟΚ

Φάκελος: Χρέη του ΠΑΟΚ
Σαββίδης INTIME SPORTS

Πότε δημιουργήθηκαν, σε ποιο ύψος φθάνουν και πως ο Σαββίδης απάλλαξε ήδη τον ΠΑΟΚ από ένα βραχνά 5,6 εκ. ευρώ που αφορούν χρέη του παρελθόντος.

Τα τελευταία χρόνια αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης στον ΠΑΟΚ τα χρέη προς το Δημόσιο. Ο Δικέφαλος προσπαθεί να απαλλαγεί απ' αυτόν τον βραχνά και επί εποχής Σαββίδης έφτασε μια ανάσα από το να το πετύχει. Ακόμη, όμως, δεν έχει υπάρξει οριστική εξέλιξη, καθώς η "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ περιμένει την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για να δει αν συμφέρει να μπει στην ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Το Sport24.gr σας δίνει, λοιπόν, σήμερα μια εικόνα από τις οφειλές του ΠΑΟΚ, ώστε να γνωρίζετε πότε δημιουργήθηκαν και σε ποιο ύψος φθάνουν.

Το πρωτογενές κεφάλαιο των χρεών του ΠΑΟΚ είναι ακριβώς 10.357.849,31 εκ. ευρώ, τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο 2000-2006 (υπήρχε και ένα ακόμη ποσό 1,9 εκ. ευρώ από την περίοδο Μπατατούδη που είχε ρυθμιστεί ξεχωριστά). Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ελέγχθηκε το 2009 και τότε στο πρωτογενές χρέος των 10.357.849,31 εκ. ευρώ, μπήκε πρόστιμο 10.403.170,97 εκ. ευρώ.

Επειδή, όμως, ο χρόνος περνά αυτό το πρόστιμο μεγαλώνει και έχει φθάσει σήμερα να είναι διπλάσιο του πρωτογενούς κεφαλαίου. Δηλαδή, πλέον, εκτός της αρχικής οφειλής των 10.357.849,31 εκ. ευρώ υπάρχει και ένα πρόστιμο της τάξης των 20.800.082,28 εκ. ευρώ. Γι' αυτό και μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις τα χρέη του ΠΑΟΚ φθάνουν τα 31 εκ. ευρώ, τα οποία, ως γνωστόν, έχει "παγώσει" μέσω προσφυγών στα πολιτικά δικαστήρια από το 2007.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με βάση τον νέο νόμο, όμως, δεν ξεκαθαρίζεται αν στις προσαυξήσεις που διαγράφονται στο 100% με την εφάπαξ καταβολή του κεφαλαίου περιλαμβάνονται και αυτές που προήλθαν από φορολογικούς ελέγχους (οι λεγόμενοι πρόσθετοι φόροι)Με την διατύπωση που χρησιμοποιείται στο άρθρο 1 του νόμου αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές οι προσαυξήσεις να θεωρηθούν μέρος του κεφαλαίου και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για να κάνει χρήση της ρύθμισης θα πρέπει να πληρώσει και τα 31 εκ. ευρώ (και όχι τα 10,4 εκ. του πρωτογενούς κεφαλαίου).

Κοντολογίς, ο επίσημος ΠΑΟΚ την ερμηνευτική εγκύκλιο που θα λέει ότι στις προσαυξήσεις περιλαμβάνονται και οι πρόσθετοι φόροι.

Ο Ιβάν έδειξε στην πράξη ότι πληρώνει

Παρουσιάζει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον η περίπτωση ενός προστίμου 5,6 εκ. ευρώ που είχε επιβληθεί την ίδια περίοδο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης "έσβησε" το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό το ποσό των 5,6 εκ. ευρώ με τις προσαυξήσεις είχε φτάσει να είναι διπλάσιο (γι' αυτό και κάποια στιγμή λεγόταν ότι τα χρέη του ΠΑΟΚ ήταν κοντά στα 40 εκ.).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τον Ιούνιο του 2014, λοιπόν, δόθηκε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ η ευκαιρία μέσω ενός νόμου να το "σβήσει" καταβάλλοντας περίπου το 15% του αρχικού ποσού (5,6 εκ. ευρώ). Δηλαδή με 600.000 "ευρώ διέγραψε" μία οφειλή που με τις προσαυξήσεις έφτανε τα 11 εκ. Αυτό είναι απτή απόδειξη ότι ο Σαββίδης όταν του δόθηκε η δυνατότητα έδειξε την διάθεση να διαγράψει μια και καλή χρέη του ΠΑΟΚ.

Κάτι ανάλογο περιμένει και για υπόλοιπο χρέος της ΠΑΕ προς το δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως το συγκεκριμένο πρόστιμο των 5,6 εκ. ευρώ είχε πάρει την δικαστική οδό (όπως συνολικά η οφειλή του "Δικεφάλου) και χρειάστηκαν μόλις τρεις μέρες για να αποσυρθεί η προσφυγή. Άρα η δικαστική εκκρεμότητα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα χρόνου στον ΠΑΟΚ, με δεδομένο ότι θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αίτησης για να μπει στη νέα ρύθμιση-εφόσον τον συμφέρει-έως τις 26 Μαΐου.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ