ΠΑΟΚ

Έτσι στήνει το παζλ τίτλου ο Λουτσέσκου

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Οι 5 κινήσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου που μεταμόρφωσαν επιθετικά τον ΠΑΟΚ και τον έκαναν φαβορί στο δρόμο για το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου. Το Sport24.gr αναλύει.

Το ματς της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΛ έχει ολοκληρωθεί και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ παραλαμβάνει το βραβείο του MVP, έχοντας δώσει μία εξαιρετική ποδοσφαιρική παράσταση. Η συνύπαρξή του με τον Δημήτρη Πέλκα στην ενδεκάδα ήταν το μεγάλο ερώτημα πριν από το παιχνίδι και στην διάρκεια του δόθηκε πειστική απάντηση.

Μία ακόμη επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου το τελευταίο διάστημα του... βγήκε με εμφατικό τρόπο, αν και είναι αλήθεια ότι άργησε να την δοκιμάσει, αφού οι δύο παίκτες είχαν παίξει μαζί στην ενδεκάδα μόνο στη Ριζούπολη τότε που ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 0-0 με τον Απόλλωνα.

Η παρουσία του Ολλανδού μεσοεπιθετικού έκανε ακόμη πιο παραγωγικό και ελκυστικό επιθετικά τον Δικέφαλο που από τις αρχές Δεκέμβρη, όταν κέρδισε την Ξάνθη στα Πηγάδια, έχει γυρίσει το κουμπί και κάνει ολοένα και πιο πειστικές εμφανίσεις στον δρόμο για το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε ο Ρουμάνος προπονητής του ΠΑΟΚ να κάνει ορισμένες παρεμβάσεις στην ομάδα που είχε "στήσει" από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν είχε παραλάβει... το χάος από τον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς. Τότε το πρώτο που είχε επιχειρήσει να κάνει ήταν να συμμαζέψει αμυντικά την ομάδα του. Η βελτίωση ήταν σταδιακή, αλλά εμφανής, ο ΠΑΟΚ πέτυχε πάνω σ' αυτό το "συμμάζεμα" να χτίσει ένα σερί νικών στην έδρα του, όμως, οι εμφανίσεις του έδειχναν ότι έλειπαν βασικά στοιχεία που θα μπορούσαν να καταστήσουν τον Δικέφαλο φαβορί για τον τίτλο. Εκτός έδρας ειδικά, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καθόλου πειστικός, πέταξε βαθμούς και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το διάστημα που ΑΕΚ και Ολυμπιακός είχαν διαδοχικά ευρωπαϊκά παιχνίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ισοπαλία με τον Πανιώνιο (2-2) στη Νέα Σμύρνη είχε συγκεντρώσει μόλις 4 βαθμούς μακριά από την Τούμπα και στην βαθμολογία των εκτός έδρας αγώνων ήταν 12ος μαζί με την ΑΕΛ και τον Πλατανιά.

Ο Λουτσέσκου προβληματίστηκε και μετά από εκείνο το παιχνίδι προχώρησε πιο εντατικά στις αλλαγές που είχε ήδη αρχίσει με την περιθωριοποίηση των Σαμπράνο και Λέοβατς και την τοποθέτηση του Βιεϊρίνια σε ρόλο αριστερού μπακ.

Το Sport24.gr επιχειρεί να καταγράψει τις πέντε κομβικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε, εύστοχα όπως αποδεικνύεται, ο 48χρονος κόουτς:

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

1. Αχτύπητος στα άκρα, με οργανωτές τους μπακ Βιεϊρίνια και Μάτος: Από πέρυσι βλέπουμε τον ΠΑΟΚ με τον Μάτος ως άκρως επιθετικογενή ακραίο μπακ να βγαίνει συνεχώς στην επίθεση. Ο Λουτσέσκου δημιούργησε μία ανάλογη κατάσταση και από την αριστερή πτέρυγα με τον Βιεϊρίνια, που δείχνει σε όλους γιατί και η Βόλφσμπουργκ τον χρησιμοποιούσε αρκετά σε παρόμοια θέση σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα παγκοσμίως όπως είναι η Μπουντεσλίγκα. Και οι δύο βάζουν σφραγίδα στον ΠΑΟΚ. Ο Μάτος έκανε 49 κλεψίματα (πρώτος στο "ασπρόμαυρο" ρόστερ), πέτυχε 7 γκολ, έχει δώσει 6 ασίστ στα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί φέτος σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Βιείρίνια, από την άλλη πλευρά, με 46 εύστοχα γεμίσματα είναι δεύτερος πίσω από τον Πέλκα που έχει 49, έβγαλε 5 ασίστ και έκανε και 36 κλεψίματα. Οι δυο τους μαζί με τον Πέλκα έχουν τις περισσότερες πάσες από όλους τους συμπαίκτες τους (133 ο Μάτος, 117 ο Πέλκας, 113 ο Βιεϊρίνια) που σημαίνει ότι είναι και οι πλέον κομβικοί στην ανάπτυξη. Τελευταία ο Μάτος έχει "συναντήσει" και τον καλό Κάμπος, όπως τον είχε γνωρίσει από πέρυσι, καθώς μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ο Ανγκολέζος δείχνει άλλο πρόσωπο. Επιπλέον, για τον Βιεϊρίνια, ο Λουτσέσκου κάνει διαδοχικές αλλαγές στους παρτενέρ (πότε ο Μακ, πότε ο Λημνιος και-πλέον- και η ελπιδοφόρα επιλογή του Μπίσεσβαρ).

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

2. Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Πέλκα: Ο τραυματισμός του Ελ Καντουρί στην Ξάνθη έφερε τον Πέλκα στον άξονα και από τότε ο Λουτσέσκου δεν τον ακουμπά. Ο 24χρονος άσος, λειτουργεί πότε ως κρυφός φορ, πότε ως δεκάρι, πότε ως χαφ και ενίοτε και ως εξτρέμ, βάζει γκολ, μοιράζει ασίστ και έχει εκτοξεύσει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι πέρυσι ο Πέλκας σε όλη τη σεζόν είχε 26 συμμετοχές, 7 γκολ και μία ασίστ και φέτος, με 12 ή 13 (αν προκριθεί ο ΠΑΟΚ στον τελικό) ματς να απομένουν μετρά 27 ματς, 8 γκολ και 9 ασίστ.

Μάλιστα, τα 6 γκολ και τις 7 ασίστ επιτεύχθηκαν στα 12 ματς που έχει αγωνιστεί στον άξονα πίσω από τον φορ. Το τελευταίο επεισόδιο στο κεφάλαιο "αξιοποίηση του Πέλκα" ήταν η κοινή παρουσία του στην ενδεκάδα με τον Μπίσεσβαρ που του έδωσε την άνεση να κινηθεί πιο ελεύθερα και να βρεθεί και πιο κοντά στον Πρίγιοβιτς.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

3. Η απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πασχαλάκη: Οι συγκρίσεις είναι από μόνες τους αποκαλυπτικές. Σε 18 ματς ο Ροντρίγκο Ρέι δέχθηκε 13 γκολ, σε 13 ματς ο Πασχαλάκης μόλις 2. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν ήταν ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της μεγαλύτερης μεταγραφής που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ στην θέση του τερματοφύλακα (δαπάνησε σχεδόν 2.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει) και μετά το ματς με τον Πανιώνο που ο Αργεντινός χρεώθηκε λάθος αντίδραση και στα δύο γκολ των γηπεδούχων, πήρε την απόφαση να δώσει τα γάντια του βασικού στον υψηλόσωμο Έλληνα τερματοφύλακα.

Ο Πασχαλάκης έχει δικαιώσει απόλυτα τον Λουτσέσκου, εμπνέει εμπιστοσύνη στην άμυνά του και είναι χαρακτηριστικό ότι σε 9 ματς στο Πρωτάθλημα έχει κάνει 19 αποκρούσεις, ενώ ο Ρέι σε 12 ματς μετρά 17.

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

4. Η σωστή χημεία με τον Πρίγιοβιτς: Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς είναι ένας επιθετικός ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση. Το είχαν αντιληφθεί όλοι όσοι διάβασαν τη συνέντευξή του στο Sport24.gr, τότε που έστελνε το μήνυμα στον Λουτσέσκου να τον αξιοποιήσει καλύτερα. Το ζητούμενο ήταν, κυρίως, η πιο αποδοτική παρουσία του στα εκτός έδρας που αρχικά έμοιαζε αποκομμένος, με αποτέλεσμα ο κόουτς του ΠΑΟΚ να οδηγηθεί για λίγο καιρο στο σκεπτικό "στα εντός έδρας ο Πρίγιοβιτς και στα εκτός ο Κουλούρης". Ο Ρουμάνος κόουτς δεν άφησε την κατάσταση να φύγει από τον έλεγχό του, μίλησε πολύ με τον Πρίγιοβιτς και οι δυο τους βρήκαν τον σωστό κώδικα επικοινωνίας που έχει εμφανή αποτελέσματα.

Ο Λουτσέσκου δείχνει ξεκάθαρα στον Σέρβο ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επίθεσης του ΠΑΟΚ και εισπράττει από εκείνον μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ο "Πρίγιο" είχε 2 πάσες και μία τελική, ενώ στα Γιάννινα, 6 τελικές από τις οποίες οι 2 έγιναν γκολ και πέντε πάσες. Κάπως έτσι ο 27χρονος επιθετικός έχει φτάσει στο σημείο να έχει μέχρι στιγμής σε 28 ματς, 19 γκολ και 4 ασίστ.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

5. Το μοίρασμα χρόνου στους μέσους: Οι δύο θέσεις των κεντρικών μέσων είναι ίσως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του Λουτσέσκου, γιατί σ' αυτές ο ΠΑΟΚ δεν έχει βρει ακόμη τους παίκτες σημεία-αναφοράς όπως συνέβη με τον Βιεϊρίνια, τον Μάτος, τον Βαρέλα στην άμυνα, τον Πέλκα και τον Πρίγιοβιτς στην επίθεση. Ο Ρουμάνος κόουτς κλήθηκε να καλύψει και την ξαφνική απώλεια του Τσίμιροτ που οδήγησε και στην μεταγραφή του Τιμπό Μουλέν.

Η κίνηση που έκανε ο 48χρονος κόουτς ήταν να δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στον Εβγέν Σάχοβ. Από το ματς Κυπέλλου με τον Αιγινιακό και έπειτα ο Ουκρανός έχει πετύχει τα 5 από τα 6 τέρματά του και δίνει λύσεις σε κρίσιμα σημεία των αγώνων. Ο Λουτσέσκου έχει μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής στους τρεις παίκτες που καλύπτουν τις δύο θέσεις (1377 λεπτά ο Σάχοβ, 1317 ο Μαουρίσιο και 958 ο Κάνιας) και η επόμενη σημαντική κίνησή του είναι η ένταξη του Τιμπό Μουλέν στο αγωνιστικό πλάνο του.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ