ΠΑΟΚ

57 χρόνια Τούμπα

57 χρόνια Τούμπα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σαν σήμερα (6/9) έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου-θρύλου του ΠΑΟΚ και πλέον είναι πιο επίκαιρη από ποτέ ή συζήτηση για νέο γήπεδο.

Ήταν 6 Σεπτεμβρίου 1959. Ο ΠΑΟΚτσής υφυπουργός Άμυνας, Γιώργος Θέμελης ήταν ο επικεφαλής στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της Τούμπας. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο νεότευκτο γήπεδο για το ιστορικό φιλικό με την ΑΕΚ.

Στον αγιασμό ελάχιστοι κατάφεραν να μη δακρύσουν βλέποντας ένα όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Ο αγώνας διεξήχθη σε πανηγυρικό κλίμα. Ο ΠΑΟΚ με γκολ του Κιουρτζή στο 20’ επικράτησε 1-0. Ο πρώτος επίσημος αγώνας πρωταθλήματος έγινε στις 25 Οκτωβρίου με αντίπαλο τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης τον οποίο και νίκησε με 3-2.

Αρχικά, η Τούμπα δεν είχε τη σημερινή μορφή. Δεν υπήρχαν καθόλου οι θύρες 2,7,8 ενώ και οι 3,4,5,6 είχαν μόνο το κάτω διάζωμα. Έτσι γρήγορα προέκυψε η ανάγκη για μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Από το '66 άρχισε η προσπάθεια αυτή και το 1967 με τη βοήθεια του νέου παράγοντας και μηχανικού Βασίλη Σεργιαννίδη ο στόχος επιτεύχθηκε και είναι χαρακτηριστικό πως στις 19 Μαρτίου του 1967 εναντίον του Ολυμπιακού εξαντλήθηκαν τα 31.500 εισιτήρια που εκδόθηκαν. Η Τούμπα, πάντως, ήταν ανέκαθεν ένα εργοτάξιο με τις βελτιώσεις να είναι συνεχώς απαραίτητες.

Πολλοί αυτοί που βοήθησαν για να δημιουργηθεί η Τούμπα. Δεν μπορεί να ξεχαστεί ο πρόεδρος της επιτροπής ανέγερσης του γηπέδου Δ. Δημάδης, ο επιβλέπων μηχανικός Β. Ζέρβας, ο Γ. Θέμελης, ο Γ. Χαραλαμπίδης, ο Γ. Παντελάκης, ο Σεργαννίδης και άλλοι μαζί φυσικά με το σύνολο του κόσμου του ΠΑΟΚ που πρόσφερε λεφτά και χειρονακτική εργασία για να χτιστεί η Τούμπα.
Σήμερα, η συζήτηση για μία νέα Τούμπα έχει ανοίξει για τα καλά. Πριν από λίγο καιρό ο Μάκης Γκαγκατσης ότι μέσα στη φετινή σεζόν για το που και τι ακριβώς θα γίνει. Ο Ιβάν Σαββίδης ειναι πολύ ζεστός για αυτό το πρότζεκτ και φαίνεται πως οι συνθήκες ωριμάζουν για να ασκηθεί σοβαρό ο ΠΑΟΚ.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Αναφορά στα εγκαίνια της Τούμπας έχει η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ. Αναλυτικά όσα αναφέρει η ΠΑΕ:

"Σαν σήμερα, στις 06 Σεπτεμβρίου του 1959, η Τούμπα άνοιξε τις πύλες για πρώτη φορά στο κοινό του Δικεφάλου, όταν και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σταδίου και η παρθενική αναμέτρηση, ένα φιλικό κόντρα στην ΑΕΚ"

Χρηματοδότηση και παραχώρηση έκτασης

Η αγορά των οκτώ στρεμμάτων γης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην περιοχή του γηπέδου του Σιντριβανίου για την δημιουργία νέων σχολών απαιτούσε τη μεταστέγαση του Δικεφάλου από το πρώτο του… σπίτι και η έκταση ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμύνης στην περιοχή της Τούμπας κρίθηκε ως ο κατάλληλος χώρος.

Ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης πτέραρχος Γιώργος Θέμελης παραχώρησε τα 30 στρέμματα με την υπ’ αριθμόν 41485 της 11ης Μαΐου 1957 απόφαση παραχωρητηρίου και μάλιστα ανέλαβε ο ίδιος πρόεδρος της επιτροπής ανεγέρσεως νέου σταδίου. Το τίμημα της έκτασης ορίστηκε στο 1,5 εκατ. δραχμές και αποπληρώθηκε από την διοίκηση της ομάδας σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις των 75.000 δραχμών. Στις 7 Φεβρουαρίου 1958 παραδόθηκε από επιτροπή αξιωματικών του Γ’ Σώματος Στρατού στους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ ο χώρος στην περιοχή της Τούμπας.

Στον χώρο υπήρχαν ακόμη τολ, τα στρατιωτικά παραπήγματα, όπου διέμεναν θύματα του εμφυλίου πολέμου και σεισμόπληκτων και η μετεγκατάσταση των πολιτών κόστισε στον ΠΑΟΚ 70.000 δραχμές. Το συνολικό κόστος της δημιουργίας τους γηπέδου υπολογίστηκε στα 6 εκατ. δραχμές και μάλιστα μόλις το 1,1 εκατ. δραχμές εκταμιεύθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

57 χρόνια Τούμπα


Η έναρξη των εργασιών και το λαχείο «Υπέρ Ανεγέρσεως»

Από την άνοιξη του 1958 ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες και στη συνέχεια προχώρησαν στην κατασκευή του γηπέδου που σχεδίασαν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Τριγλιανός. Τις εκσκαφές πραγματοποίησαν συνεργεία του στρατού και το φθινόπωρο ξεκίνησαν τα έργα θεμελίωσης, αφού είχε ολοκληρωθεί η περίφραξη. Η δημιουργία των κερκίδων που θα χωρούσαν 20.000 φιλάθλους ξεκίνησε από ανατολικά. Ο ΠΑΟΚ για να καλύψει τα έξοδα της ανέγερσης του σταδίου τον Απρίλιο του 1958 προχώρησε στη έκδοση «Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ», το οποίο κόστιζε 20 δραχμές και από το 1956 η διοίκηση είχε προχωρήσει στην παρακράτηση του 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια για το ταμείο του νέου γηπέδου. Οι φίλοι του Δικέφαλου, εκτός από χρήματα από το περίσσευμά τους, συνείσφεραν στην ανέγερση του γηπέδου και με αρκετές εργατοώρες εθελοντικής εργασίας!

Λαμπρά εγκαίνια το 1959 και ρεκόρ κόντρα στην ΑΕΚ

Ουσιαστικά μέσα σε ένα χρόνο ολοκληρώθηκαν τα έργα για την δημιουργία του γηπέδου και οργανώθηκαν τα εγκαίνια για την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 1959 σε φιλική αναμέτρηση με την ΑΕΚ (1-0 με σκόρερ τον Κώστα Κιουρτζή). Η παρουσία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, αλλά παραβρέθηκαν αρκετοί Υπουργοί της Κυβέρνησης του, ενώ η μπάλα για την πρώτη σέντρα έπεσε στις 5:30 από αεροπλάνο της Αεροπορικής Βάσεως Σέδες. Την ημέρα των εγκαινίων παραβρέθηκαν 15.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, όση και η χωρητικότητα του γηπέδου στους πρώτους μήνες, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε σε 20.000 για να φτάσει με έργα επέκτασης τις 45.000 στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Το σπίτι του Δικεφάλου κλείνει φέτος τα 57 χρόνια ζωής. 57 χρόνια γεμάτα δόξα, πάθος και μεγάλες στιγμές!

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ