ΠΑΟΚ

1/10/1992: Η βραδιά που "ισοπεδώθηκε" η Τούμπα

1/10/1992: Η βραδιά που "ισοπεδώθηκε" η Τούμπα

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ημέρα που γράφτηκε μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του ΠΑΟΚ, όταν οι φίλοι της ομάδας έκαναν γης μαδιάμ την Τούμπα σε ευρωπαϊκό αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Το Sport24.gr θυμίζει. (VIDEOS)

Ένα βράδυ που το θυμάσαι περισσότερο για να παραδειγματίζεσαι και να μην το επαναλάβεις στο μέλλον. Από τα λάθη σου μαθαίνεις άλλωστε και αυτά αποτελούν οδηγό για την συνέχεια. Η νύχτα της 1ης Οκτωβρίου 1992, είναι μια από τις πιο μαύρες στην ιστορία του ΠΑΟΚ και για τον περήφανο κόσμο του είναι απ' αυτές που είτε θέλει να ξεχάσει είτε να θυμάται για να μην το ξανακάνει.

Ο "Δικέφαλος του Βορρά" υποδεχόταν την Παρί Σεν Ζερμέν στην Τούμπα στη ρεβάνς του 2-0 στο "Παρκ ντε Πρενς". Τα πράγματα ήταν έτσι και αλλιώς δύσκολα για την ελληνική ομάδα, αφού έτσι και αλλιώς οι ελπίδες πρόκρισης ήταν λίγες, ήρθε το 0-2 των Γάλλων και το "ντου" του κόσμου, να αποτελειώσει τον ΠΑΟΚ μια και καλή.

Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, αφού πάνω από 30.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν δώσει το παρών στα τσιμέντα της Τούμπας (δεν υπήρχαν καθίσματα τότε) για να βοηθήσει την ομάδα, αλλά εκείνη την περίοδο η κατάσταση ήταν τεταμένη ανάμεσα στους οργανωμένους και τον διοικητικό ηγέτη της ΠΑΕ, Θωμά Βουλινό. Το καζάνι έβραζε και άπαντες περίμεναν την σταγόνα που θα... ξεχείλιζε.

Ο Ζορζ Γουέα στο 14' και ο Ζαν Λουκ-Σασούς στο 32' πέτυχαν τα δυο γκολ των Παριζιάνων και το όνειρο της ανατροπής μετατράπηκε σε εφιάλτη. Ένας εφιάλτης όμως που έγινε χειρότερος απ' όσα ακολούθησαν και έφεραν τον ΠΑΟΚ στη λαιμητόμο από την UEFA, η οποία δεν επρόκειτο να του χαριστεί. Και η τιμωρία ήταν παραδειγματική για όσα έγιναν στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο.

Μόλις ο Ολλανδός ρέφερι του αγώνα, Τζον Μπλακενστάιν, σφύριξε τη λήξη του πρώτου μέρους, ξέσπασαν επεισόδια στην Τούμπα, τα οποία συνεχίστηκαν και έξω από το γήπεδο για κάμποσες ώρες ακόμα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στη Θύρα 4 και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα. Η κατάσταση ξέφυγε, ο κόσμος πετούσε ό,τι έβρισκε μπροστά του και το πράγμα πλέον ήταν ανεξέλεγκτο.

Γράφτηκαν όλα χαρτί και καλαμάρι στο φύλλο αγώνα από τον διαιτητή και τον παρατηρητή, τον Ούγγρο, Κάρολι Παλοτάι, τον άνθρωπο που είχε "σφάξει" ως διαιτητής τον Ολυμπιακό σε έναν αγώνα με την Άντερλεχτ στην Πάτρα την δεκαετία του '70.

Στις 4 Οκτωβρίου η πειθαρχική Επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε ότι ο αγώνας πήγε στην Παρί με σκορ 0-3 και παράλληλα ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε για τα επόμενα δυο χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ΠΑΕ έκανε έφεση και έριξε την ποινή στο ήμισυ, αν και εντέλει επέστρεψε στην Ευρώπη την αγωνιστική περίοδο 1997-98.

Η 1η Οκτωβρίου 1992 ήταν μια ημερομηνία εφιάλτης για τον σύλλογο...

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ