ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ζιλμπέρτο: "Σιγά-σιγά θα φέρω νέες ιδέες στον Παναθηναϊκό"

Ζιλμπέρτο: "Σιγά-σιγά θα φέρω νέες ιδέες στον Παναθηναϊκό"

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα μίλησε για τον ρόλο του ως τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό αποκάλυψε ότι συνομίλησε με τον Αρσέν Βενγκέρ και τον Ντέβιντ Ντιν για να πάρει κάποιες συμβουλές και τόνισε ότι κάθε μέρα ανακαλύπτει και μια νέα πρόκληση στον νέο του ρόλο στο ποδόσφαιρο.

Με τίτλο "υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από κάθε ποδοσφαιριστή" το www.goal.com/en φιλοξενεί συνέντευξη του Ζιλμπέρτο Σίλβα με τον τεχνικό διευθυντή των πράσινων να αναφέρεται στο νέο του ρόλο στο ποδόσφαιρο, αυτόν του τεχνικού διευθυντή.

Ο Βραζιλιάνος άσος αποκάλυψε ότι πήρε συμβουλές από τον Αρσέν Βενγκέρ και τον αντιπρόεδρο των "κανονιέρηδων" Ντέιβιντ Ντιν τον οποίο περιμένει στην Λεωφόρο και υποσχέθηκε ότι σιγά-σιγά θα φέρει νέες ιδέες στον Παναθηναϊκό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε άλλωστε όντας πριν ποδοσφαιριστής γνωρίζει ποιο είναι το... κενό που υπάρχει ανάμεσα στην διοίκηση και τον παίκτη και θα κάνει τα πάντα για να το καλύψει.

Ο Ζιλμπέρτο υποστήριξε ότι πολλές φορές ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή είναι μοναχικός ρόλος καθώς δεν έχεις κάποιον να μοιραστείς τις ίδιες ιδέες με σένα αλλά τόνισε ότι παρότι θέλει να πάρει το δίπλωμα προπονητή τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα ήθελε να γίνει προπονητής.

Φυσικά από τη στιγμή που μίλησε σε ένα αγγλικό μέσο δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην παρουσία του στην Άρσεναλ και να θυμηθεί τις στιγμές που αγωνιζόταν στους "κανονιέρηδες":

"Είναι μια μεγάλη πρόκληση να είμαι τεχνικός διευθυντής. Είναι η πρώτη φορά που ανέλαβα ένα τέτοιο ρόλο και πρέπει γρήγορα να καταλάβεις πως εξελίσσονται όλα.

Πήγα στον σύλλογο στο τέλος της περσινής σεζόν και δεν γνώρισα τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και έδωσα την καλύτερη μου υποστήριξη ώστε να βρω τους κατάλληλους παίκτες και την ισορροπία στην ομάδα. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον σύλλογο και πρέπει σιγά-σιγά να τις ξεπερνάς αλλά το απολαμβάνω μέχρι στιγμής".

"Μίλησα με τον Αρσέν για κάποια πράγματα και μίλησα πολλές φορές με τον David Dein. Είμαστε καλοί φίλοι και ελπίζω ότι θα έρθει να δει ένα παιχνίδι μας γρήγορα. Μίλησα και με άλλους φίλους που έχω στην δουλειά και σιγά-σιγά ξεκινάω να φέρνω κάποιες νέες ιδέες στο κλαμπ απ' την εμπειρία που είχαν σαν παίκτης και πράγματα που μου έλειπαν σαν παίκτης και θέλω να γεμίσω αυτό το κενό στον σύλλογο".

Για το αν θα ήθελε να γίνει προπονητής όπως οι Ανρί, Λιούνμπεργκ;
"Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχω αισθανθεί ότι θα ήθελα να είμαι προπονητής. Αν θες να γίνεις προπονητής πρέπει να έχεις αυτό το συναίσθημα και να ζεις για αυτό. Πρέπει να καταλάβεις ότι η δουλειά του τεχνικού διευθυντή είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και η πίεση είναι εντελώς διαφορετική και σε κάποια μέρη το να είσαι προπονητής δεν είναι εύκολο, πολλοί προπονητές απολύονται πολύ εύκολα σε όλο τον κόσμο".

"Κάποια στιγμή θα κάνω τα μαθήματα για να πάρω τα πτυχία μου επειδή θέλω να καταλάβω καλύτερα τι είναι πίσω από το πρόσωπο του προπονητή. Τι πρέπει να μάθει για να γίνει επιτυχημένος".

Για ενδεχόμενη επιστροφή στην Άρσεναλ;
"Ποτέ δεν ξέρεις. Όλοι γνωρίζουν ότι η Άρσεναλ είναι ένα κλαμπ το οποίο είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μου και για το οποίο τρέφω μεγάλη αγάπη και εκτίμηση. Το πιο σημαντικό κομμάτι τώρα είναι να μην συγκεντρωθώ σε αυτό αλλά να συγκεντρωθώ στο να κάνω καλά την δουλειά μου και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Αν η ομάδα πετύχει τους στόχους της σημαίνει ότι όλοι έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας".

"Κάθε μέρα όταν ξυπνάω σκέφτομαι πως μπορώ να βελτιώσω τον σύλλογο, τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τον εαυτό μου και τι μπορώ να κάνω ώστε να γίνουν οι υπηρεσίες του συλλόγου καλύτερες. Αυτή είναι η καθημερινή μου πρόκληση. Μερικές φορές είναι μια μοναχική δουλειά.

Μερικές φορές δεν έχεις κανέναν να μοιραστείς τις ανησυχίες σου. Μερικές φορές δεν έχεις ανθρώπους που να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο με σένα αλλά πρέπει να δίνεις κουράγιο στον κόσμο να δουλεύουν όπως θέλεις με βάση τις ικανότητες τους και να προσπαθείς να τους βοηθήσεις ώστε να βελτιωθεί το κλαμπ".

Βοηθάει στο νέο σου ρόλο ότι πριν ήσουν ποδοσφαιριστής;
"Πιστεύω ότι όντως βοηθάει, ιδίως όταν πλησιάζεις έναν παίκτη, επειδή ήμουν πριν στην δική τους πλευρά. Μπορείς να καταλάβεις τη νοοτροπία του παίκτη και να μην είσαι τόσο ευάλωτος ή τόσο σκληρός και να βρεις τον κατάλληλο τρόπο για να τους πλησιάσεις. Ακόμα και αν είναι νέοι παίκτες, μεγάλοι παίκτες, σπουδαίοι παίκτες. Άπαντες είναι άνθρωποι και πίσω από το ποδόσφαιρο υπάρχει ο άνθρωπος".

Για την παρουσία του στην Άρσεναλ;
"Ήταν πολύ σημαντικό γιατί όταν έφτασα στην Άρσεναλ ήρθα σαν άντρας. Ήμουν 25 χρονών εκείνη την εποχή και το καλό για αυτό ήταν πως δεν έπρεπε να δουλέψει πολύ μαζί μου. Ήταν το πρώτο μου κλαμπ στην Ευρώπη και η Premier League δεν είναι εύκολο πρωτάθλημα για ένα ξένο ποδοσφαιριστής. Και μάλιστα ίσως είναι δυσκολότερα για έναν βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή γιατί ερχόμαστε από μια χώρα με καλό καιρό, ωραία ζωή και διαφορετικό είδος προπόνησης και πρέπει να προσαρμοστείς στο αγγλικό παιχνίδι το οποίο είναι δύσκολο".

"Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα ήταν η επικοινωνία καθώς δεν μιλούσα αγγλικά εκείνη την περίοδο. Έπρεπε να δουλέψω για να μάθω τη γλώσσα και αυτό ήταν ένα από τα "δώρα" που πήρα παίζουν στην Αγγλία, εκτός από το ποδόσφαιρο φυσικά. Δεν θα ήμουν ικανοποιημένος όταν άφηνα την Αγγλία αν δεν είχα τελειοποιηθεί στα αγγλικά παρά το γεγονός ότι πέτυχα στο ποδόσφαιρο".

"Ήταν σημαντικό όταν μου είπε πως θέλει να παίζω. Στην Βραζιλία παίρνουμε την μπάλα και τη δίνουμε στην πλευρά και πίσω. Δεν ήταν τόσο επιθετικό πηγαίνοντας μπροστά. Μου μίλησε και μου είπε για αυτό και κατάλαβα πολύ καλά και αυτός είναι ο λόγος που έπαιξα τόσο καλά".

Για τους αμυντικούς χαφ που έχει τώρα η Άρσεναλ;
"Ο Κοσιελνί είχε αρκετές καλές στιγμές την περσινή σεζόν. Άκουσα ότι τον συνέκριναν με εμένα και είμαι χαρούμενος για αυτό γιατί σημαίνει ότι ο κόσμος καταλάβαινε τον ρόλο και την δουλειά που έκανα. Ίσως δεν καταλάβαιναν στην αρχή επειδή περίμεναν έναν Βραζιλιάνο ο οποίος θα σκοράρει γκολ".

"Πιστεύω ότι το πιο δύσκολο πράγμα για κάποιους παίκτες που ήρθαν μετά από μένα ήταν πως δεν είχαν κάποιο μεγαλύτερο να τους μάθει όπως είχα εγώ που έπαιξα με τον Ρέι Πάρλουρ, τον Βιειρά και τον Εντού".

"Ήταν εκεί πριν από μένα και δούλεψαν με τον προπονητή για μεγάλο διάστημα. Ήταν σημαντικό να έχω μπροστά μου αυτούς τους παίκτες ώστε να δω πως αντιλαμβάνονται το παιχνίδι και να μάθω απ' αυτούς. Για κάποιους από τους νέους ποδοσφαιριστές μετά από μένα, όταν τα πράγματα άλλαξαν ήταν δύσκολα. Ίσως μερικοί που πήραν την ευκαιρία ήταν ο Φάμπργκας και ο Φλαμινί επειδή όταν έφυγα εγώ και ο Βιειρά άρχισαν να παίζουν μαζί οι δυο τους".

Για τη σεζόν 2007-08;
"Η σεζόν 2007-08 ήταν όταν μου δόθηκε ένας διαφορετικός ρόλος στην ομάδας επειδή πήρα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού επειδή ο Ανρί ήταν τιμωρημένος. Όλα δούλεψαν καλά για μένα επειδή όχι μόνο έκανα τη δουλειά μου ως αμυντικός μέσος αλλά βοηθούσε και στην επίθεση καθώς έκανα προωθήσεις και έβαζα κάποια γκολ".

"Το πιο δύσκολο πράγμα ήταν η επόμενη σεζόν όταν κάθισα στον πάγκο, στην τελευταία μου χρονιά στην Άρσεναλ. Ήταν δύσκολο για μένα γιατί ήμουν διάσημος ως αμυντικός μέσος και απέδιδα και πιο μπροστά στο γήπεδο χωρίς όμως να χάνω τη συγκέντρωση μου στον βασικό ρόλο μου και όταν γύρισα πίσω μετά το Κόπα Αμέρικα ήταν δύσκολο να βλέπω τα παιχνίδια από τον πάγκο".

"Δεν ήταν εύκολο για μένα να καταλάβω. Μίλησε με τον Αρσέν για αυτό και ήταν απογοητευτικό για μένα. Ήταν δύσκολο όταν κατάλαβα ότι αυτό δεν θα αλλάξει και έπρεπε να συνειδητοποιήσω ότι θα έπρεπε να φύγω το οποίο ήταν πολύ σκληρό για μένα. Είχα μια ευκαιρία να πάω σε ομάδα στην Αγγλία αλλά θα ήταν δύσκολο να παίξω κόντρα στην Άρσεναλ".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ