ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Χτίζοντας" την επίθεση στο 4-2-3-1

"Χτίζοντας" την επίθεση στο 4-2-3-1
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Αντρέα Στραματσόνι φαίνεται πως έχει επιλέξει το 4-2-3-1 ως βάση για τον γ' προκριματικό του Europa League και δουλεύει εντατικά στην ορθή εφαρμογή της τακτικής του.

Υψηλούς ρυθμούς έντασης είχε και η πρωινή προπόνηση Τετάρτης (6/7) στο Τέχελεν, με τον Αντρέα Στραματσόνι να βάζει έξτρα πίεση στους παίκτες του με μια σύνθετη άσκηση στην τακτική του 4-2-3-1. Για δεύτερη σερί μέρα, το πρόγραμμα ήταν στα… κόκκινα, με τον Ιταλό τεχνικό να χωρίζει τους παίκτες του σε δύο ομάδες οι οποίες δούλευαν εναλλάξ το χτίσιμο της επίθεσης απ’ τους στόπερ.

ΤΕΧΕΛΕΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

Από εκεί η μπάλα πήγαινε στους πλάγιους μπακ με τον «Στράμα» να φωνάζει για γρήγορο παιχνίδι και με μια επαφή το παιχνίδι μεταφερόταν είτε στον αμυντικό χαφ κι από εκεί στα «φτερά» της επίθεσης, είτε με δύο επαφές απευθείας στους δύο εξτρέμ.

«Προτιμώ τη μπάλα στο πλάι να πηγαίνει και μετά στους αμυντικούς χαφ. Να μην κλείνονται και επιστρέφει η μπάλα πίσω, μην αργούμε» φώναζε ο Στραματσόνι (με τη φωνή του να έχει πολλά… ντεσιμπέλ για δεύτερη σερί μέρα) και συμπλήρωνε « …οι επαφές σας να είναι καλές. Δύο, τρεις επαφές, αλλά καλές». Και συνέχιζε λέγοντας «Ξεκινήστε να μιλάτε, να διασκεδάζετε, δείτε το σαν να είναι κανονικό παιχνίδι. Σας ζητάω δύο επαφές για να δώσετε τον χρόνο στον εξτρέμ να φτάσει εκεί που πρέπει και να πάει στο ένας εναντίον ενός».

Ακολούθως η στόχευση των οδηγιών του πήγαινε προς τους μπακ: «Αν σας κλείσουν πάνω στη γραμμή την πάσα προς τα μπροστά, γυρίζετε και βλέπετε τον αμυντικό χαφ που είναι κοντά σας. Εκεί τη δίνετε και από εκεί θα πάει στα πλάγια που θέλουμε. Επίσης απ’ τους δύο κεντρικούς χαφ, όταν ο ένας κάνει κίνηση για να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας με τους ακραίους, ο άλλος είναι στη θέση του. Δεν ανοίγει, δεν χαλάει την ισορροπία, διότι μετά είμαστε πολύ ανοικτοί στην άμυνα αν χάσουμε τη μπάλα».

Επιπλέον έδινε (με ένταση στη φωνή του πάντα) και συνολικές οδηγίες. «Προσπαθήστε να παίξετε το 1-2 για να μπείτε περιοχή. Θέλω να έχετε υπομονή, να βγάζετε προσωπικότητα και να μην βιάζεστε. Θα βρείτε το χώρο». Στα τελειώματα των φάσεων όταν ο Αμπεΐντ άργησε να σουτάρει «ψάχνοντας» την έξτρα πάσα, ο «Στράμα» του έβαλε… χέρι, λέγοντας «Μεχντί είσαι στην περιοχή, σουτάρεις εκτελείς τον γκολκίπερ», ενώ αντίστοιχα τα… άκουσε και ο Ιμπάρμπο όταν πήγε πιο αργά σε μια μπαλιά με τον Ιταλό τεχνικό να του λέει «…Βίκτορ ξύπνα, θέλω ένταση».

Η επιπλέον δυσκολία της άσκησης ήταν πως όταν οι «επιτιθέμενοι» στην ανάπτυξη έχαναν τη μπάλα, έπρεπε με τη μία να γυρίσουν και να καλύψουν τις θέσεις τους, βρίσκοντας αμέσως «ισορροπία» στο αμυντικόtransition.

Η καλύτερη «εκτέλεση» στην άσκηση ήταν μια απίστευτη γκολάρα απ’ τον Μάρκους Μπεργκ στην κίνηση με πλασέ από τα 25 μέτρα στο «γάμα» του Στιλ, όμως η πιο ωραία συνολική κίνηση της ομάδας ήρθε λίγο πριν το φινάλε της άσκησης με τους «πράσινους» να αλλάζουν 5 μπαλιές με τη μία σε διάστημα δέκα δευτερολέπτων: Ιμπάρμπο σε Μπεργκ, πάτημα του Σουηδού ξανά για τον Ιμπάρμπο, από εκεί στον Μπουμάλ και σέντρα ακριβείας για το πλασέ του Βιγιαφάνιες.

PHOTO CREDIT: ACTION IMAGES

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ