ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το παρασκήνιο της επιλογής του Μέντες στον Παναθηναϊκό

Το παρασκήνιο της επιλογής του Μέντες στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr εξηγεί γιατί προτιμήθηκε ο Νταβίντ Μέντες για το πόστο του β' βοηθού προπονητή, την απόφαση του Ολλανδού χαφ, το ρόλο του οικονομικού και την έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιάννη Αναστασίου.

Η είδηση ότι ο Νταβίντ Μέντες από εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, "μεταμορφώθηκε" σε δεύτερος βοηθός του Γιάννη Αναστασίου, αιφνιδίασε τους περισσότερους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Βονόρτα από το προπονητικό επιτελείο, ανέμεναν ότι ο νέος συνεργάτης θα είχε παραστάσεις από την προπονητική και θα τον συνόδευε ένα καλό βιογραφικό.

Ωστόσο, η απόφαση για την εσωτερική μετάθεση του Μέντες δεν ελήφθη μέσα σε ένα βράδυ... Προηγήθηκε προεργασία και ζυγίστηκαν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να επιλεγεί ο Ολλανδός αμυντικός χαφ για τη θέση.

Αυτός ο οποίος σκέφτηκε την αξιοποίηση του Μέντες στο συγκεκριμένο πόστο ήταν ο Γιάννης Αναστασίου. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής υπέγραψε στον Παναθηναϊκό τον Ιούλιο του 2013 κατόπιν εισήγησης του 42χρονου προπονητή, ενώ εκείνος τον έθεσε εκτός πλάνων για τη σεζόν 2015-2016.

Επειδή η διαπραγμάτευση της διοίκησης με τον Μέντες για την αποδέσμευση του δεν κατέληξε σε συμφωνία, αλλά ο Ολλανδός απέμεινε να προπονείται με την ομάδα χωρίς να υπολογίζεται, ο Αναστασίου ωθήθηκε στη συγκεκριμένη σκέψη. Στο μυαλό του ζύγισε το background του ποδοσφαιριστή, τις επιρροές του από την ολλανδική σχολή και την ανεπτυγμένη σκέψη και αντίληψη που διαθέτει.

Σε ανύποπτο χρόνο ο Μέντες είχε εκφράσει την επιθυμία του να ασχοληθεί με την προπονητική, κάτι που γνώριζε ο Αναστασίου. Επιπλέον, ο Μέντες έχει τη συμπάθεια όλων στα αποδυτήρια, συμπεριφέρεται επαγγελματικά σε όλες τις δραστηριότητες του και αποτελεί συσπειρωτικό παράγοντα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Αυτό το χρονικό διάστημα που προπονείται με την ομάδα, όχι μόνο δεν δημιούργησε προβλήματα, αλλά ανέλαβε "πυροσβεστικό" ρόλο σε μερικές περιπτώσεις.

Ο Αναστασίου έλαβε τη σύμφωνη γνώμη των Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολου, οπότε το δύσκολο της υπόθεσης ήταν να πείσει τον Μέντες να ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική καριέρα του. Ο Μέντες συζήτησε με την οικογένεια του, στάθμισε τους τραυματισμούς του και τις προοπτικές που έχει ως ποδοσφαιριστής και αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση και να ενταχθεί στο προπονητικό επιτελείο.

Όσο για την προσωπική σχέση του Αναστασίου με τον Μέντες, δεν θα ισχυριστεί κανείς ότι ο Ολλανδός δεν αισθάνθηκε δυσαρέσκεια όταν τέθηκε εκτός πλάνων. Όμως, είναι ένας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος και κατανοεί ότι το ποδόσφαιρο έχει δύσκολες αποφάσεις και δυσάρεστες στιγμές. Για αυτό θα συνεργαστεί με τον Αναστασίου και θα επωφεληθεί της ευκαιρίας να αρχίσει μία νέα επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στα μείον της υπόθεσης ότι ο Μέντες δεν έχει γνώσεις ή εμπειρίες από την προπονητική. Συνεπώς, στον τομέα της εκτέλεσης των ασκήσεων ή της τακτικής θα βοηθήσει ελάχιστα, τουλάχιστον μέχρι να εκπαιδευτεί. Στον αντίποδα, θα συμβάλλει στην καλυτέρευση του κλίματος στα αποδυτήρια, αφού έχει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα για να επιβληθεί και να επιλύει διαφορές.

Η σημασία του οικονομικού

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το οικονομικό. Σαφώς, το ότι ο Μέντες αμείβεται τόσο καιρό χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες στον Παναθηναϊκό (είναι εκτός πλάνων), ήταν ένα γεγονός που λήφθηκε υπόψη. Εφόσον παρασχέθηκε η δυνατότητα της αξιοποίησης του, τότε η συγκυρία θεωρήθηκε ιδανική από τη διοίκηση. Ασφαλώς, δεν ήταν το πρωτεύουν κριτήριο, αλλά λειτούργησε ενισχυτικά στην εισήγηση του Αναστασίου.

Στις μέρες που προηγήθηκαν, βολιδοσκοπήθηκαν ορισμένοι Ολλανδοί προπονητές, αναφορικά με την πιθανότητα να εργαστούν στον Παναθηναϊκό. Οι απαιτήσεις τους κρίθηκαν υπέρογκες, ενώ και το βιογραφικό τους δεν κρίθηκαν συμβατά με αυτό που αναζητά η ομάδα. Οπότε, σε νεότερη σύσκεψη προκρίθηκε η λύση του Μέντες ως η ιδανική υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αναστασίου με "κλειστά μάτια"

Από την αντικατάσταση του Γιάννη Βονόρτα με τον Νταβίντ Μέντες, προκύπτει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: ο Γιάννης Αναστασίου είναι ο νούμερο ένα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο Γιάννης Αλαφούζος τον εμπιστεύεται απόλυτα και υλοποιεί τις απαιτήσεις του, επιθυμώντας να του προσφέρει τις ιδανικές εργασιακές συνθήκες. Οποιοσδήποτε στην ομάδα χάνει την εμπιστοσύνη του προπονητή ή δεν συνεργάζεται αρμονικά μαζί του, οδηγείται στην έξοδο του "Γεώργιος Καλαφάτης".

Το καλωσόρισμα του Ατζαγκούν

Αρκετοί παίκτες του Παναθηναϊκού μεταξύ των οποίων οι Ζέκα, Ατζαγκούν, Νάνο, Κοτσόλης, Μπεργκ, Καρέλης και οι υπόλοιποι έχουν πολύ καλή σχέση με τον 35χρονο Ολλανδό.

Ο Ατζαγκούν μάλιστα έσπευσε να του δώσει συγχαρητήρια για το νέο του ρόλο γράφοντας στον λογαριασμό του στο instagram

"Συγχαρητήρια στον... μεγάλο αδελφό Νταβίντ Μέντες για το νέο του πόστο. Χαρούμενος που θα μοιράζομαι το ίδιο γήπεδο μαζί σου. Απόλαυσε το αδερφέ".

Μάλιστα λίγο αργότερα του απάντησε και ο Ολλανδός γράφοντας του: "Σε ευχαριστώ... μικρέ μου αδερφέ".

Congrat to you big bro @davidmendesdasilva in your new post happy to share same football pitch with you enjoy big bro

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Abduljeleel Ajagun (@ajagun10) στις

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ