ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το green story του Μάικλ Εσιέν

Το green story του Μάικλ Εσιέν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ στην πράσινη πορεία του Μάικλ Εσιέν, καταγράφει τη χρησιμοποίησή του από τον Αντρέα Στραματσόνι εξηγεί τι θα συμβεί από εδώ και πέρα και τι συνέβη στα αποδυτήρια του "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απογοήτευση από τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού του 2015... Ο Γιάννης Αλαφούζος ενέκρινε την υπέρβαση στο μπάτζετ, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις του και περισσότεροι από 1.000 οπαδοί τον υποδέχτηκαν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" την ημέρα της άφιξης του...

Ο Μάικλ Εσιέν δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, αφού ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, ενώ και στις πολλές ευκαιρίες που πήρε το χρονικό διάστημα που είναι υγιής, δεν κατάφερε να βοηθήσει. Με εξαίρεση μερικές εκλάμψεις, περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα, που ασφαλώς δεν δικαιολογούν το συμβόλαιο που απολαμβάνει.

Ο Γιάννης Αναστασίου, ως προπονητής, χρεώθηκε ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του Γκανέζου αμυντικού χαφ και με την αντικατάστασή του από τον Αντρέα Στραματσόνι, δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι ο 33χρονος ποδοσφαιριστής θα αξιοποιηθεί με διαφορετική προσέγγιση. Διότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ο Εσιέν δεν είχε ούτε μία συμμετοχή σε επίσημο παιχνίδι του Τριφυλλιού!

Η πραγματικότητα είναι ότι εξαρχής ο Στραματσόνι έθεσε εντός πλάνων τον Εσιέν, από την 8η Νοεμβρίου και έπειτα, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που δεν διεξήχθη στο "Απόστολος Νικολαΐδης", ο Εσιέν είχε συμπεριληφθεί στην ενδεκάδα, παρά την δεδομένη ανετοιμότητα του. Η παρουσία του Γκανέζου στο αρχικό σχήμα δεν μεταβλήθηκε ούτε μία εβδομάδα αργότερα, και έπαιξε για πρώτη φορά στην ήττα από τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο με 1-0.

Έκτοτε, παρότι δεν ήταν έτοιμος για διαδοχικές συμμετοχές, καθιερώθηκε στην ενδεκάδα και δεν έπαιξε μόνο στα ματς της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας, με την Παναχαϊκή και την Κέρκυρα και στη ρεβάνς της φάσης των "16" με τον ΠΑΣ, όταν ήταν ελαφρώς τραυματίας. Αναλυτικά το σερί του Εσιέν:

Ημερομηνία Διοργάνωση Αντίπαλος Σκορ Λεπτά
28/11/2015 Πρωτάθλημα Ηρακλής 0-1 90'
6/12/2015 Πρωτάθλημα Βέροια 1-0 90'
13/12/2015 Πρωτάθλημα Αστέρας 2-0 90'
20/12/2015 Πρωτάθλημα Πανθρακικός 0-1 90'
4/1/2016 Πρωτάθλημα Παναιτωλικός 4-2 90'
7/1/2016 Κύπελλο ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 90'
11/1/2016 Πρωτάθλημα ΑΕΛ Καλλονή 2-0 73'
17/1/2016 Πρωτάθλημα Πανιώνιος 0-0 86'
24/1/2016 Πρωτάθλημα Λεβαδειακός 2-0 80'
27/1/2016 Κύπελλο Ατρόμητος 0-0 61'
31/1/2016 Πρωτάθλημα Πλατανιάς 3-2 90'
6/2/2016 Πρωτάθλημα Ξάνθη 0-1 36'
10/2/2016 Κύπελλο Ατρόμητος 0-1 89'

Επομένως, στο χρονικό διάστημα από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, έπαιξε 1.055 αγωνιστικά λεπτά, με 10 συμμετοχές στη Superleague και 3 στο Κύπελλο Ελλάδας, με απολογισμό 1 γκολ! Ουσιαστικά, ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος μέχρι τα τέλη Νοέμβρη ήταν ανενεργός, μετατράπηκε σε βασικό και αναντικατάστατο εν μία νυκτί. Μάλιστα, έπαιξε 7 ματς στη διάρκεια του Ιανουαρίου, δηλαδή ένα ματς ανά τέσσερις ημέρες!

Μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τον Ατρόμητο στο Κύπελλο Ελλάδας, ο Εσιέν χρεώθηκε ένα μέρος των ευθυνών, αυξήθηκε η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του και τέθηκε προσωρινά στο περιθώριο. Στα παιχνίδια με τον ΠΑΣ Γιάννινα (14/2) στους Ζωσιμάδες και με τον ΠΑΟΚ (21/2) στο "Απόστολος Νικολαΐδης" ήταν στην 18άδα, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε.

Το green story του Μάικλ Εσιέν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Εκείνη τη χρονική περίοδο γράφτηκε ότι η διοίκηση είχε αποφασίσει να λύσει τη συνεργασία της με τον Εσιέν, ωστόσο η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Ασφαλώς, είχε επικρατήσει η άποψη ότι ο Γκανέζος δεν μπορεί να προσφέρει ανάλογα με τις αποδοχές του, αλλά ουδέποτε ζητήθηκε από τον Στραματσόνι να τον θέσει εκτός ομάδας. Αντίθετα, ο Ιταλός έλαβε το ελεύθερο να τον χρησιμοποιήσει όταν και όπως κρίνει εκείνος, χωρίς παρεμβάσεις.

Ο Εσιέν επανήρθε στην ενδεκάδα στο αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ στις 28 Φεβρουαρίου, με τον Στραματσόνι να ποντάρει στην προσωπικότητα και στον ποδοσφαιρικό εγωισμό του. Ωστόσο, ο Γκανέζος ήταν "σκιά", δεν βοήθησε στην ήττα με 1-0 και αντικαταστάθηκε στο 75', ενώ προκλήθηκε νέα δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του. Εναντίον του Ατρόμητου στις 6 Μαρτίου ήταν στην 18άδα και δεν αγωνίστηκε. Πήρε εκ νέου ευκαιρία στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων στις 13 Μαρτίου. Με το σκορ στο 1-1, εισήλθε στο 71' αλλά δεν έδωσε βοήθειες στη μεσαία γραμμή, χάθηκε στα μαρκαρίσματα στη στατική φάση του 87' και ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 3-1 από τον Ολυμπιακό.

Το μέλλον είναι άγνωστο

Η περαιτέρω διαχείριση του Εσιέν από τον Στραματσόνι αποτελεί ερωτηματικό... Λογικά, ο Γκανέζος θα τεθεί στο περιθώριο, αφού δεν έχει δικαιώσει την επιμονή του Ιταλού προπονητή, ενώ η αγωνιστική του κατάσταση είναι κακή. Οπότε, θα προτιμηθούν ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν την εικόνα της ομάδας. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προδικάσει εάν ο Στραματσόνι δεν θα δώσει άλλη ευκαιρία στον Εσιέν μετά την έναρξη των play off. Διότι μέχρι τώρα ο Ιταλός έχει δείξει ότι σέβεται τα βιογραφικά των παικτών του...

Το green story του Μάικλ Εσιέν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όσον αφορά τη διοίκηση, δεν πρόκειται να ενεργήσει βεβιασμένα. Θα κληθεί στην Αθήνα ο ατζέντης του Εσιέν, προκειμένου να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Το ιδανικό θα ήταν να συμφωνηθεί η λύση του συμβολαίου (λήγει το 2017) έναντι μικρής αποζημίωσης, αλλά η κατάληξη της συζήτησης δεν μπορεί να προβλεφθεί. Οπότε, όλα τα σενάρια θα τεθούν επί τάπητος: από την αποχώρηση του Εσιέν μέχρι τη μείωση των αποδοχών και την παραμονή του.

Η "μουρμούρα" στο ντέρμπι

Μετά τη λήξη του ντέρμπι, στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού κυριάρχησε ο εκνευρισμός για την ήττα από τον Ολυμπιακό και τον τρόπο που συνέβη. Ο Εσιέν, ο οποίος ενεπλάκη στη φάση του γκολ του Ντα Κόστα, αφού έχασε τον παίκτη του στα μαρκαρίσματα όταν συγκρούστηκε με συμπαίκτη του, μουρμούριζε για αρκετή ώρα και με δυνατή φωνή, ενώ σημειώθηκαν διαφωνίες με άλλους ποδοσφαιριστές. Ο Στραματσόνι αντιλήφθηκε τι συνέβη και απαίτησε από τον Γκανέζο "να βγάλει το σκασμό", με τον ποδοσφαιριστή να κάνει μορφασμούς από τη δυσαρέσκειά του, αλλά να υποτάσσεται στην εντολή του προπονητή του.

PHOTO CREDIT: ACTION IMAGES

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ