ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το Γουδί ξανά στο προσκήνιο για τον Παναθηναϊκό

Το Γουδί ξανά στο προσκήνιο για τον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αθλητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι επανέρχεται το Γουδί ως λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού και το Sport24.gr εξηγεί τι ισχύει με το νομικό καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και ποια προβλήματα προκύπτουν.

Σε νέα φάση φαίνεται πως εισέρχεται το γηπεδικό του Παναθηναϊκού, αφού η κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισαν να στείλουν σε άλλη περιοχή το Τριφύλλι! Μετά το αποτυχημένο εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης του Βοτανικού και των Αμπελοκήπων, η εφημερίδα "Goal" αποκαλύπτει ότι στη σημερινή (16/3) συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, θα ανακοινωθεί η επιλογή στο Γουδί ως η κατάλληλη για την μετεγκατάσταση των "πράσινων".

Η πρόταση που θα εξαγγείλουν οι δύο άνδρες για τη λύση του γηπεδικού δεν είναι μεμονωμένη, αλλά συγκαταλέγεται στο πλαίσιο μίας μεγάλης αστικής παρέμβασης που σχεδιάζουν. Επί της ουσίας, πρόκειται για μία "Διπλή Ανάπλαση Νο2" που αφορά τους Αμπελόκηπους και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, ενώ για τον Ελαιώνα (Βοτανικός) θα εκπονηθεί ένας διαφορετικού τύπου σχεδιασμός.

Απώτερος στόχος είναι να κατεδαφιστεί το "Απόστολος Νικολαΐδης" και να αποδοθεί ως χώρος πρασίνου, μαζί με την αξιοποίηση των Προσφυγικών επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τη σύνδεση με το Άλσος του Λυκαβηττού, ώστε να συγκροτηθεί ένας ενιαίος "πνεύμονας" για το κέντρο της Αθήνας.

Η βούληση της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων να συμβάλλουν στην επίλυση του γηπεδικού του Παναθηναϊκού δεν αμφισβητείται. Όμως, το Sport24.gr εξηγεί γιατί από τις εξαγγελίες μέχρι την υλοποίηση, θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος, που είναι αμφίβολο εάν τον διαθέτει ο Παναθηναϊκός. Επίσης, το Sport24.gr προβάλλει μία σειρά από ζητήματα που είχαν απαντηθεί με τη Διπλή Ανάπλαση και θα τεθούν εκ νέου με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν...

Τώρα δεν χτίζεται τίποτα

Ο χώρος που προορίζεται για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού βρίσκεται πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη έκταση του Υμηττού, η οποία οριοθετήθηκε με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2011, επί υπουργίας ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη. Το ΠΔ ορίζει μέτρα προστασίας του όρους και χωρίζει την περιοχή σε πέντε Ζώνες, τις Α-Β-Γ-Δ-Ε και για κάθε ζώνη επιτρέπονται συγκεκριμένες οικοδομικές δραστηριότητες.

Με βάση τον χάρτη του ΥΠΕΚΑ, το γήπεδο του Παναθηναϊκού τοποθετείται στη Ζώνη Δ, που περιλαμβάνει τα μητροπολιτικά Πάρκα Γουδί και Ιλισίων. Πιο συγκεκριμένα, χωροθετείται στη Ζώνη Δ1, που περιγράφεται ως "Περιφερειακή Ζώνη κοινωφελών λειτουργιών και Σύνδεσης με τον αστικό ιστό Πάρκο Γουδί".

Το Γουδί ξανά στο προσκήνιο για τον Παναθηναϊκό

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπεται η ανέγερση μίας μεγάλης κατασκευής όπως θα απαιτηθεί για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Αντίθετα, επιτρέπονται μόνο ήπιες δράσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι το κλειστό γυμναστήριο Μπάντμιντον και τα γραφεία της ΕΠΟ, που εδράζονται στη ζώνη Δ1, παραβιάζουν το Προεδρικό Διάταγμα και έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο από την Πολεοδομία!

Υπό αμφισβήτηση το νομικό πλαίσιο

Επειδή ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός όσον αφορά στη δόμηση, επτά Δήμοι που έχουν τα διοικητικά τους όρια στο όρος Υμηττού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του ΠΔ με την αιτιολογία ότι έπρεπε να υποβληθεί σε διαδικασία «περιβαλλοντικού προελέγχου» και σε διαδικασία «στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτιμήσεως». Αυτοί είναι οι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Κρωπίας και Γλυφάδας.

Τον Οκτώβριο του 2014, το ΣτΕ απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σειρά προδικαστικών ερωτημάτων, προκειμένου να εκδώσει απόφαση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάντησε τον Σεπτέμβρη του 2015 και έκρινε εμμέσως παράνομο το ΠΔ, επειδή δεν είχε προηγηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Ουσιαστικά, δεν το καταργεί στην ουσία του, αλλά επειδή δεν προωθήθηκε με τον ενδεδειγμένο τρόπο από το ΥΠΕΚΑ...

Πλέον, η υπόθεση έχει επιστρέψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η εκδίκαση της άρχισε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2016 και εκκρεμεί η ολοκλήρωση με την έκδοση απόφασης. Η κυβέρνηση, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς εκτιμούν πως με την υλοποίηση της ΣΜΠΕ, ο νόμος θα εφαρμοστεί απρόσκοπτα, ενώ οι προσφεύγοντες Δήμοι, σύλλογοι πολιτών και άλλοι θιγόμενοι αναμένουν την κατάπτωση του Προεδρικού Διατάγματος...

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Στο σκέλος που αφορά τον Παναθηναϊκό, η έκταση που προορίζεται για το γήπεδο του περιλαμβάνεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί. Μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστεί Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης του έργου, επομένως δεν υφίσταται επίσημος συνομιλητής. Επιπροσθέτως, δεν είναι σαφές το νομικό πλαίσιο που θα λειτουργήσει το Πάρκο και κατά συνέπεια, θα χρειαστούν νομοθετικές παρεμβάσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Ειδικότερα εάν καταπέσει το ΠΔ, τότε θα απαιτηθεί νέο νομικό πλαίσιο για όλο τον Υμηττό, που θα συμπεριλάβει το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι με το νόμο της Διπλής Ανάπλασης, αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου επί του οικόπεδου που εδράζεται το "Απόστολος Νικολαΐδης". Αυτά διασφαλίστηκαν με την αποδοχή εκ μέρους της Πολιτείας και έπειτα της Δικαιοσύνης, της ανταλλαγής της έκτασης στους Αμπελόκηπους με το χώρο στο Βοτανικό, ανεξαρτήτως ότι η αστική παρέμβαση δεν ολοκληρώθηκε. Συνεπώς, ανάλογη πρόβλεψη πρέπει να συμπεριληφθεί στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όταν θα τεθεί σε διαβούλευση.

Ακόμα, ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης διασφαλίζει ότι το "Απόστολος Νικολαΐδης" θα κατεδαφιστεί μόνο όταν ανεγερθεί το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό και έχει αποκτήσει άδεια λειτουργίας. Μία παρεμφερής ρύθμιση είναι αναγκαία, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο Παναθηναϊκός να έχει την κατάληξη της ΑΕΚ, που γκρέμισε το "Νίκος Γκούμας" και έμεινε άστεγη...

Επίσης, εφόσον κατεδαφιστεί το "Απόστολος Νικολαΐδης", όπως επιθυμεί η κυβέρνηση και ο Δήμος, τα τμήματα του Ερασιτέχνη θα μείνουν χωρίς χώρους προπόνησης και αγώνων. Η Διπλή Ανάπλαση προέβλεπε τη μετεστέγαση στο Βοτανικό, συνεπώς θα απαιτηθεί ένα ανάλογο σχέδιο για το Γουδί ή για άλλη τοποθεσία. Φυσικά, επιβάλλεται η μεταφορά του Ερασιτέχνη να υλοποιηθεί παράλληλα με το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Τέλος, για να κατασκευαστούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις αυτού του μεγέθους, θα χρειαστεί χρηματοδότηση. Το νομικό πλαίσιο πρέπει να δεσμεύει τους αναγκαίους πόρους ή να επιτρέπει την αυτοχρηματοδότηση μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εννοείται πως αυτό απαιτεί και την παρουσία ενός εύρωστου επενδυτή στον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα εγγυηθεί την αποπληρωμή του κόστους...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ