ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τα δύο μέτωπα του υποβιβασμού

Τα δύο μέτωπα του υποβιβασμού
Αλαφούζος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr εξηγεί ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός για την παραμονή του στη Superleague, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και της αποψίλωσης του στελεχιακού δυναμικού.

Κάποτε, ο υποβιβασμός ήταν μία λέξη όχι απλώς άγνωστη για τον Παναθηναϊκό, αλλά αδιανόητη... Όμως, δυστυχώς για το Τριφύλλι, οι εποχές άλλαξαν δραματικά. Πλέον, ο υποβιβασμός είναι ένα ορατό ενδεχόμενο, που έρχεται πιο κοντά μέρα με τη μέρα, λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφώσει ο Γιάννης Αλαφούζος.

Αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός δεν κινδυνεύει και έχει πιθανότητες να τερματίσει στην πέμπτη θέση, που δίνει ένα "εισιτήριο" για το Europa League. Ασχέτως αν η UEFA έχει επιβάλλει στην ΠΑΕ ποινή αποκλεισμού από τις διοργανώσεις της για μία σεζόν με τριετή ορίζοντα εφαρμογής, λόγω παραβίασης του Financial Fair Play.

Ο κίνδυνος για τον υποβιβασμό δημιουργείται από τα αρύθμιστα χρέη και θα προκύψει είτε επειδή ο Παναθηναϊκός δεν θα αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, είτε διότι θα τιμωρηθεί με τρεις μηδενισμούς λόγω των προσφυγών στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Καταρχάς, η διοίκηση του Παναθηναϊκού έχει λίγες μέρες ώστε να προετοιμάσει το φάκελο που θα κατατεθεί για την άδεια συμμετοχής. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου και δεν είναι εύκολο για τους διοικούντες να έχουν διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τότε.

Ένα μείζον πρόβλημα είναι η απουσία ανθρώπων. Μετά τις περικοπές στο προσωπικό, έχουν μείνει μετρημένα καταρτισμένα στελέχη (Στάμος, Σφυρής, Παπαντωνίου, Πιτσικάρης, Μπόνος, Κουλουρίδου) τα οποία πρέπει να κλείσουν περισσότερα από 100 ανοιχτά ζητήματα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα... Δεν είναι υπερβολή να γραφτεί πως αν τα καταφέρουν, θα πρόκειται για έναν μικρό άθλο...

Έπειτα, το πιο βασικό είναι η έλλειψη ρευστού. Ο Αλαφούζος δίνει λεφτά με το... σταγονόμετρο, άλλες "πηγές" εσόδων δεν υπάρχουν ή έχουν καθυστερήσει και η διοίκηση πρέπει να επιτύχει συμφωνίες με τους πιστωτές με ελάχιστα μέσα. Όχι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο...

Επομένως, μέχρι τις 31 Μαρτίου, οι (λίγοι) διοικούντες πρέπει να έχουν έρθει επαφή με όλους τους (100 και...) πιστωτές στους οποίους η ΠΑΡ χρωστούσε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 και να έχουν συμφωνήσει εγγράφως μαζί τους... Βέβαια, τα κριτήρια για την αδειοδότηση περιλαμβάνουν και άλλες πτυχές, όπως το πλάνο βιωσιμότητας, που ακόμα η ΠΑΕ δεν είναι έτοιμη...

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Μεγάλος κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό προκύπτει από τις προσφυγές. Οι Τελάντερ, Βέμερ, Τοτσέ, Εσιέν και Λέτο, καθώς και όποιος άλλος προσφύγει στην ΕΠΟ για να διεκδικήσει χρήματα από τον Παναθηναϊκό, εφόσον δικαιωθούν και δεν εξοφληθούν, μπορούν να προκαλέσουν ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος. Η ποινή θα επιβάλλεται μέχρι τη εξόφληση του παίκτη ή μέχρι τον τρίτο συνεχόμενο μηδενισμό, οπότε ακολουθεί αυτόματα ο υποβιβασμός...

Για παράδειγμα, αν η διοίκηση του Τριφυλλιού δεν τα βρει με τον Βέμερ, τότε το Διαιτητικό Δικαστήριο θα ενεργοποιήσει τις ποινές, κατόπιν το ΔΣ της Superleague θα τις επικυρώσει και θα εφαρμοστούν στο επόμενο ματς. Ο Παναθηναϊκός θα ηττηθεί στα χαρτιά, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να διαγράψει το -3 για τρεις εργάσιμες μετά το παιχνίδι, πληρώνοντας την απαίτηση του Γερμανού.

Ο υποβιβασμός θα επιβληθεί εάν ο Βέμερ δεν πάρει τα λεφτά του μετά τον τρίτο συνεχόμενο μηδενισμό ή στον τρίτο μηδενισμό μέχρι το τέλος της σεζόν.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ