ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σχέδια επί χάρτου για το κόστος

Σχέδια επί χάρτου για το κόστος
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr εξηγεί γιατί δεν μπορεί να προκύψει ακριβής προσδιορισμός του κόστους, πριν ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο και διενεργηθεί μελέτη βιωσιμότητας των εγκαταστάσεων στο Γουδί.

Μία σημαντική παράμετρος της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Γουδί, αφορά το κόστος. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, αναζητείται ένας προσιτός σχεδιασμός που θα δώσει ρεαλιστικές πιθανότητες υλοποίησης στο έργο.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση έχει επαφές με την Alpha Bank, η οποία εμπλέκεται εμμέσως στο πρότζεκτ. Η τράπεζα έχει πάρει την κυριότητα του εμπορικού κέντρου που έχτιζε ο Μπάμπης Βωβός στο Βοτανικό και για να το λειτουργήσει (και να το εκμεταλλευτεί), υποχρεούται με το νόμο της Διπλής Ανάπλασης να κατασκευάσει προηγουμένως αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Η κυβέρνηση προτίθεται με το νομικό πλαίσιο που θα φέρει προς ψήφιση, να μεταφέρει την υποχρέωση της Alpha Bank στο Γουδή και έπειτα, να την ανταμείψει με την άδεια λειτουργίας του Mall.

Ακόμα, η διοίκηση του Ερασιτέχνη φέρεται να έχει προσελκύσει επενδυτή από το εξωτερικό, o οποίος ενδιαφέρεται να επενδύσει. Για την ώρα, δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα στοιχεία του, κάτι απολύτως φυσιολογικό αφού το σχέδιο μόλις άρχισε να εκπονείται.

ΑΣΑΦΕΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Είναι πρώιμο να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος της μετεγκατάστασης του Παναθηναϊκού, διότι δεν έχουν χωροθετηθεί οι εγκαταστάσεις και δεν έχουν καταγραφεί οι ανάγκες. Μέχρι να διευκρινιστεί τι θα κατασκευαστεί στο Γουδή, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει πόσα χρήματα θα απαιτηθούν.

Επίσης, το ποδοσφαιρικό γήπεδο που θα είναι η πιο δαπανηρή κατασκευή, πρέπει να αποσαφηνιστεί σε ποια κατηγορία της UEFA θα ενταχθεί. Ένα elite γήπεδο κοστίζει περισσότερο από ένα «τριών αστέρων», όμως έχει περισσότερες παροχές και αποδίδει περισσότερα έσοδα. Ωστόσο, αυτό θα αποφασιστεί στο άμεσο μέλλον.

Ακόμα, μόλις καθοριστεί το νομικό πλαίσιο, θα διενεργηθεί μία μελέτη βιωσιμότητας, που θα χρησιμοποιηθεί και από τους πιθανούς επενδυτές. Επειδή για να χρηματοδοτήσει κάποιος τα έργα, θα προσδοκά σε κέρδη από τη μετέπειτα χρήση της εγκατάστασης και θα έχει μία άποψη για τα μελλοντικά έσοδα από μία μελέτη βιωσιμότητας.

Γενικότερα, το ακριβές κόστος θα εκτιμηθεί όταν θα αποφασιστεί το νομικό πλαίσιο, ο αριθμός των κατασκευών και η ποιότητα τους. Μέχρι τότε, εκφράζονται διάφορες απόψεις, αλλά στηρίζονται στη θεωρία και όχι σε συγκεκριμένα δεδομένα.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ