ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σωσίβιο και βαρίδι 6 εκατ. ευρώ από τον Μπεργκ

Σωσίβιο και βαρίδι 6 εκατ. ευρώ από τον Μπεργκ

Μέχρι και σήμερα το πρωί ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Νίκος Λυμπερόπουλος δεν είχε επίσημη ενημέρωση από την Αλ Αΐν για το θέμα του Μάρκους Μπεργκ. Στην ΠΑΕ, όμως, είναι πια βέβαιοι ότι αργά ή γρήγορα ο Σουηδός θα... αποχαιρετήσει. Ποια είναι η φιξαρισμένη για τους Πράσινους ρήτρα, η οποία παρέχει οικονομικό “σωσίβιο” στο Τριφύλλι.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά: αν ο Παναθηναϊκός ήθελε να πουλήσει τον Μάρκους Μπεργκ, θα τον είχε πουλήσει κάποια από τις προηγούμενες χρονιές. Δεν το έκανε, δεν το προσπάθησε καν. Ήθελε τον καλύτερο παίκτη του, του έκανε δύο ανανεώσεις συμβολαίων, ο Λυμπερόπουλος του είπε κατ' ιδίαν στην προ μηνός συνάντησή τους ότι θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό.

Δευτερευόντως: ο Λυμπερόπουλος δεν γνώριζε ούτε από τον Μπεργκ, ούτε από τον μάνατζέρ του, Στάινερ Ντίετζ, για το ταξίδι στα Εμιράτα. Το έμαθε – όπως όλοι μας – από το περίφημο βιντεάκι. Συνομίλησε έκτοτε τουλάχιστον δύο φορές με την πλευρά του Σουηδού φορ. Και μάλλον δεν είναι τέρας αληθείας όποιος ισχυριστεί ότι γνωρίζει απόλυτα τι είπαν.

Τρίτο θέμα: ο Παναθηναϊκός οφείλει χρήματα στον Μπεργκ, όπως και σε όλους τους παίκτες. Είναι μια ΠΑΕ με τόσο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, που αδυνατεί να λύσει το συμβόλαιο του Ολιβιέ Μπουμάλ, παρότι ο Καμερουνέζος ζήτησε την καταβολή μόνο των εφετινών δεδουλευμένων και όχι αποζημίωση για την επόμενη σεζόν. Συμφέρουσα για τον Παναθηναϊκό συμφωνία, την οποία δεν μπορεί ως τώρα να υλοποιήσει διότι δεν έχει ρευστό! Ουδείς γνωρίζει πόσα ακριβώς οφείλει σε κάθε παίκτη. Στους περισσότερους χρωστά τη δόση Μαϊου και σημαντικό ποσοστό από τη δόση Μαρτίου. Στον Σουηδό το ποσό αγγίζει τις 500.000 ευρώ.

Τέταρτον: ο Παναθηναϊκός διασφάλισε πέρυσι, με την ανανέωση συμβολαίου του πρώτου σκόρερ της Λίγκας, ότι θα λάβει ποσό που πλησιάζει τα 6 εκατ. Ευρώ (buy out), ανεξάρτητα από τα ποσοστά ιδιοκτησίας του Μπεργκ (55% Παναθηναϊκός – 35% Αμβούργο – 10% ο παίκτης). Αν θα τα πάρει; Θα πρέπει να γίνει... χαμός για να μην τα πάρει, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τυπικά ο 31χρονος επιθετικός είναι και “εκτεθειμένος” απέναντι στο κλαμπ, εφόσον δεν είχε ενημερώσει τον Λυμπερόπουλο. Εκτός κι αν είχε ενημερώσει τον ίδιο τον Γιάννη Αλαφούζο, κάτι που ίσως δεν μάθουμε ποτέ. Πάντως, αυτά τα "φιξ" χρήματα οι Πράσινοι δεν μπορούν να τα χάσουν. Μπορεί, βεβαίως, να πάρουν λιγότερα, λόγω των οφειλών. Αλλά τα σενάρια περί "προσφυγής" είναι ευφάνταστα και σ΄αυτές τις περιπτώσεις ο παίκτης συνήθως αποφεύγει και τα προβλήματα με την... πρώην ομάδα του, ώστε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα τομε την επόμενη.

Πέμπτον: Η πώληση του Μπεργκ στην Αλ Αΐν δείχνει στην τελική ευθεία της. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, προτού πέσουν οι υπογραφές – πάντα κρύβουν εκπλήξεις οι διαπραγματεύσεις. Η πώληση δεν έχει κλείσει 100%. Ο Μπεργκ επηρεάστηκε σίγουρα από τον μάνατζέρ του με δέλεαρ τα χρήματα (αν αληθεύουν τα τουλάχιστον 3 εκατ. Ευρώ ετησίως), σε τέτοιο βαθμό που δεν περίμενε καν πρόταση από ευρωπαϊκή ομάδα top πρωταθλήματος. Ότι πήγε στα Εμριάτα μαζί με την σύζυγό του, Ζοζεφίν Ρίνγκμπλομ είναι η βαρύτερη απόδειξη για τη σοβαρότητα του ζητήματος. Ουδείς δικαιούται να τον κατηγορήσει: στα 34 του θα έχει εξασφαλίσει μια άνετη ζωή και για τα εγγόνια του. Οι Σκανδιναβοί το μετρούν πολύ το χρήμα. Οι Σκανδιναβοί, όμως, σπανίως φεύγουν για Κατάρ, Κίνα, ΗΑΕ. Και δη από τα 31 τους...

Έκτον: αν και όταν ολοκληρωθεί η πώληση είναι μέγα ζήτημα πώς θα κινηθεί ο Παναθηναϊκός. Τη Δευτέρα αρχίζει η προετοιμασία στο Κορωπί, σε 15 μέρες φεύγει η αποστολή στο εξωτερικό. Πώς θα λειτουργήσουν οι πολύ πιεσμένοι Λυμπερόπουλος – Ουζουνίδης, είναι μέγα ζήτημα. Λιγότερες οι πιθανότητες “έκρηξης” αν πληρωθούν οι παίκτες μέχρι το τέλος Ιουνίου και ξεκινήσει η σεζόν χωρίς μουρμούρα για τα οικονομικά. Πολύ περισσότερες αν παραμείνει αναλλοίωτη η σημερινή απογοητευτική για τον Παναθηναϊκό κατάσταση, που “δένει τα χέρια” στον τεχνικό διευθυντή και αποθαρρύνει/πικραίνει τον προπονητή. Τα χρήματα από την πώληση του Μπεργκ; Ναι, θα είναι μια κάποια λύσις αν αξιοποιηθούν σωστά. Και άμεσα! Αν είναι ικανά να μετριάσουν το κοινό παναθηναϊκό αίσθημα πίκρας και... μιζέριας; Δύσκολο. Θα εξαρτηθεί από τις μεταγραφικές κινήσεις και από την προοπτική που θα δει ο φίλος του Παναθηναϊκού για έναν αξιόλογο κορμό, από τον οποίο είναι ήδη φευγάτος ο Νο 1 παίκτης του πρωταθλήματος και σκέφτεται την πώληση ο Νο 1 στόπερ του πρωταθλήματος...

* Follow me on Twitter: Seretinio

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ